fbpx

Gode gratis meditationsapps

Jeg bliver ofte spurgt om gode gratis meditationsapps, og jeg har i den anledning researchet og fundet en række rigtig gode apps. Jeg bruger selv næsten altid engelske apps og derfor var det en god anledning til også at prøve nogle danske.

Lyt i første omgang til ugens korte podcastepisode, hvor jeg taler lidt om formålet med meditation og om, hvordan man ikke skal bruge meditation. Og tjek så listen herunder ud.

Du kan lytte til episoden lige her:

 

Er det overhovedet godt at meditere ved hjælp af en app?

Personligt mediterer jeg både med og uden guidning, og det synes jeg er en god afveksling. Jeg oplever guidet meditation ved hjælp af fx en app og så min egen meditation som to forskellige ting, men det vil være meget forskelligt, hvad der virker for hvem og hvornår. En app kan ikke erstatte det personlige møde med en god meditationslærer, men det kan være en fantastisk hjælp.

Nogle vil mene, at mobilapps og meditation er to ting, der udelukker hinanden, og det er jeg faktisk også selv tilbøjelig til at mene. Ikke desto mindre bruger jeg også jævnligt meditationsapps, fordi jeg synes, fordelene klart opvejer ulemperne, og fordi der findes mange gode og gratis meditationsapps.

 

Sådan undgår du at blive distraheret af andre apps

Det er vigtigt at få styr på andre apps, så man ikke ender med at sidde og tjekke Facebook eller SMS’e, når det ikke lige er meningen – og det kan faktisk være sværere end man tror!

Noget, jeg selv har gjort er at gemme alle apps, der kan distrahere væk i en folder på næste “side” på min mobiltelefon, så det kun er meditationsapps og andre apps, man ikke kan få trang til lige at tjekke, der ligger på forsiden.

Den helt enkle løsning er ganske enkelt ikke at have den slags apps på telefonen, og ellers kan det løse meget at vænne dig til at sætte din telefon eller tablet på flytilstand.

Jeg skal indrømme, at for mig personligt giver det en eller anden form for visuel og nok også mental støj overhovedet at have et “device” i nærheden sammenlignet med, hvis jeg ikke har. Måske er det,fordi det bliver meget nemt både lige før og efter meditationen at foretage sig alt muligt på telefonen frem for, når man befinder sig i et rum fri for digital støj, fordi man så forbliver i det bevidste nærvær længere.

Men nu til sagen her kommer mine bedste anbefalinger, når det gælder gode gratis meditationsapps. Bemærk at nogle af dem også kommer i en betalt version.

 

Gode gratis meditationsapps

 

Headspace

Headspace er en af mine personlige favoritter. Den er på engelsk og kræver betaling, hvis man skal have adgang til al materialet, men det lille “Take 10”-forløb er fantastisk og det kan man lytte til igen og igen. Her gennemgås de grundlæggende principper i mindfulness, og der medfølger små film og grafikker. Sidst men ikke mindst kan jeg rigtig godt lide stemmen.

 

Insight Timer

Insight Timer er den mest populære gratis meditationsapp på engelsk og med god grund. Den har en rigtig god timerfunktion med forskellige gonglyde, som jeg bruger, når jeg selv mediterer, men derudover indeholder den et væld af gode meditationer indtalt af mange forskellige kendte og mindre kendte instruktører, bla. Davidji, som jeg selv er vild med.

Åben og Rolig

Denne app består af videoer og meditationer indspillet af psykologer, der arbejder med programmet Åben og Rolig, som tilbydes til forskellige målgrupper, bla. borgere ramt af stress i en række kommuner. Her kan man lære lidt om de forskellige metoder i Åben og Rolig og der er forskellige meditationer med forskelligt fokus – prøv fx en 5 minutters mini-meditation med fokus på tanker.

 

Nærvær

Denne app indeholder klassiske mindfulnessmeditationer i forskellig længde guidet af Lars Damkjær, som er ophavsmand til appen. Her finder du bla. åndedrætsmeditation, shamatha (opmærksomhedstræning), “Bjerget” og en hjertemeditation. Rar og behagelig stemme og tempo, og så er det på dansk.

Mindful Sally

En enkel app med siddende meditation samt bodyscan indtalt af en behagelig kvindestemme. Det med stemmer er jo altid smag og behag, og det er vigtigt at finde frem til en stemme og en indspilning, der passer dig. Generelt er der en tendens til at meditationsapps er med mandlige instruktører, så det er godt med en kvindelig stemme til en afveksling.

Mindulness Appen

Denne app har et fint lille introforløb med 5-minutters sessioner over 5 dage, der giver instruktioner og tips til meditation. Derudover findes en række klassiske mindfulnessmeditationer, hvor du kan vælge forskellige fine baggrundslyde som fx skov og strand.

Har du lyst til flere anbefalinger? Så tjek dette indlæg ud, hvor du kan læse om 5 antistressapps jeg bruger hver dag

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

  1. Isa siger:

    Tusind tak!
    Insight Timer er min favorit.
    En kort morgen meditation på 10 min af Jonathan vil jeg varmt anbefale for alle.

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Tak for dit input Isa:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.