fbpx

Min favoritapp mod smartphone-afhængighed

På denne nye dag i det nye år får jeg lyst til at dele min favoritapp mod smartphone-afhængighed.

Måske handler dit nytårsforsæt om at bruge mindre tid på Facebook, mail og diverse. Hvis du kæmper med smartphone-afhængighed eller bare synes, du bruger for meget tid med en skærm, så læs med her.

Hvis du spørger mine klienter eller mine deltagere på mit forløb, så vil de kunne fortælle dig, at jeg tager digital afhængighed rimeligt seriøst.

Især hvis du er ramt af stress, er det vigtigt at få styr på dine digitale vaner, hvis din hjerne skal have en chance for at komme sig. Men selvom du ikke er, er der god grund til at overveje, om smartphone-afhængighed er et problem i dit liv.

Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden, og både børns og voksnes tidsforbrug på diverse enheder ligger helt i top på verdensplan. Det er ikke ubetinget en god ting, og efterhånden er vi ved at få øjnene for, at overforbrug og afhængighed af forskellige digitale medier er et seriøst problem for både børn og voksne.

Digital overforbrug har mange konsekvenser. Bla:

  • Depression
  • Angst
  • Problemer med opmærksomheden
  • Tidsspilde
  • Manglende empati
  • Manglende bevægelse
  • Dårligere indlæring
  • Overstimulering

…og en hel masse andre uheldige konsekvenser.

(Kilder bla. Sluk af Iram Rashid, The Distracted Mind – Ancient Brains in a High-Tech World af Adam Gazzaley og Teknologiens Testpiloter af Camilla Mehlsen).

Så hvad gør man?

Det er på en måde enkelt, og så alligevel ikke. Derfor har jeg et helt modul, der sætter fokus på digital stress og trivsel i RO – et onlinebaseret forløb for stressramte

Én af de ting, jeg anbefaler, hvis man oplever digital afhængighed som et problem, er en detox. Slet og ret. Og alle, der gennemfører en detox vender tilbage og fortæller, hvor overraskede de var over de fysiske abstinenser i begyndelsen og fortæller også altid, hvor stor en forskel, det har gjort, når det gælder bla. stress, produktivitet, kreativitet og relationer til andre.

(Og ps. Den bedste metode er jo at slukke helt eller lægge din telefon væk. Det vil jeg til hver en tid anbefale dig at gøre både morgen og aften).

Men…her vil jeg fortælle om en app, jeg faldt over for et stykke tid siden, som jeg er helt vild med.

Nu kan jeg jo godt lide træer generelt, og jeg synes app’en Forrest er genial i al sin enkelhed. Du planter et træ og må ikke forlade appen (og tjekke andre ting på din telefon), før træet er vokset færdigt. Du sætter selv tidsrummet, og hvis du tjekker før, så visner dit træ simpelthen og går ud.

Hvis du lader dit træ gro, får du til gengæld din egen lille skov af digitale træer, og du kan endda være med til at plante rigtige træer for de point, du optjener i Forest. En win-win for verdens skove og for din evne til at fokusere!

Prøv den:)

Og PS. Det virker jo lidt paradoksalt at bruge en app mod smartphone-afhængighed. Skulle man ikke hellere bare se at slette nogle apps? Og jo, det skal du helt sikkert. Men sandheden er jo, at de fleste af os ikke har lyst til at vælge vores smartphone helt fra. Og en app som Forest er en sjov måde at styre dit forbrug på og få øjnene op for, hvor svært det faktisk kan være at lade være, når man bare liiiige skal tjekke.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.