9: Fordi du vil fortryde det

“Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after.”

Henry David Thoreau

Der er en helt særlig risiko, du løber ved at arbejde for meget, som ikke har noget med stress, ineffektivitet eller arbejdsnarkomani at gøre. Til gengæld er det en meget vigtig grund til at stoppe op. Som den amerikanske forfatter og filosof Thoreau skriver;:Hvis du har for travlt med dit arbejde, risikerer du at arbejde dig i den forkerte retning. – og fortryde det til sidst!

Det er risikabelt bare at holde snuden i sporet og arbejde for meget derudad i lange perioder uden at overveje, hvor vi er på vej hen. Hvis vi gør det, kommer vi nemt til at falde i den klassiske fælde med at gøre ting for at få andre menneskers anerkendelse eller for at tjene penge nok til ting, vi tror, vi har brug for. Vi bilder alle os selv ind, at de to ting vil gøre os lykkelige, og vi tager alle fejl.

Fiskepause

Fiskepause

Jeg genlæste Thoreaus bog Walden for nylig, som er en bog, der er en mellemting mellem en praktisk guide til overlevelse i naturen og en beskrivelse af den åndelige udvikling, han gennemgik som resultat af at tilbringe en længere periode alene i skoven. Han forklarer sin retræte til skoven; “Jeg gjorde det, fordi jeg ønskede at leve helt, fordi jeg ønskede at opleve det essentielle i livet og for at lære de vigtigste ting, livet havde at lære mig, så jeg ikke, når jeg skulle dø, ville opdage, at jeg slet ikke havde levet (frit oversat og omskrevet fra engelsk).

Det er nok de færreste af os, der kommer til at flytte ud i skoven i en periode for at lytte grundigt efter, hvad livet egentlig handler om. Men bevægelsen er den samme. For at sikre os, at vi lever fuldt og helt, skal vi nogle gange arbejde mindre, foretage os mindre, have færre ting og dyrke få men nære relationer. Det er en ulogisk tanke, at man skulle føle, at man lever mere ved at trække sig tilbage. Mange af os er vokset op med en overbevisning om, at kvaliteten af selve livet afhænger af mængden af rejser og oplevelser og mennesker, vi møder.

Det kan også virke underligt asocialt af Thoreau bare at forlade verden og drage ud i skoven. Han som ellers brugte sit øvrige liv på at kæmpe for slavers rettigheder og for at beskytte naturen (på et tidspunkt hvor ingen af delene i øvrigt var på mode. Men på baggrund af det simple liv, han levede der, skrev han værker, der siden har inspireret utallige almindelige mennesker, forfattere, borgerettighedsforkæmpere og politiske ledere. Thoreau fik først stor offentlig anerkendelse efter sin død, men mon han døde med stor fortrydelse af den grund? Jeg tror det ikke.

Ved vi egentlig, om folk generelt fortryder at have arbejdet for meget? Ja, det gør vi faktisk. I 2012 udgav australske Bronnie Ware bogen The Top Five Regrets of the Dying, hvori hun beskriver sine erfaringer med adskillige års arbejde med døende mennesker. Det viste sig, at når hun talte med de døende om, hvad de fortrød og gerne ville have gjort anderledes, var der en række emner, der gik igen. Top 5 listen ser sådan her ud (frit oversat fra engelsk):

  1. Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at leve et liv i overensstemmelse med min egen sandhed og ikke det liv, andre forventede af mig
  2. Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så hårdt (!)
  3. Jeg ville ønske jeg havde haft modet til at give udtryk for mine følelser
  4. Jeg ville ønske jeg havde bevaret kontakten med mine venner
  5. Jeg ville ønske jeg havde givet mig selv lov til at være mere lykkelig

Vi tager lige nr 2 på listen og lader den stå et øjeblik. Når folk beskrev, hvorfor de ville ønske, de ikke havde arbejdet så hårdt, beskrev de typisk, at de var gået glip af deres børns barndom og samvær med mennesker, der betød noget for dem.

Igen: jeg tror ikke alle, der arbejder meget vil fortryde det, den dag de skal herfra. Kun de, der har arbejdet for meget eller måske på en forkert måde. Og et arbejdsliv, der gav mening i én livsfase, holder måske op med at give mening på et tidspunkt. Så er det vigtigt at justere ind.

Og nu, sidst men ikke mindst: en virkelig god grund til at arbejde mindre:

Krydser-690-px

10. Fordi kreativ problemløsning og godt arbejde kvæles af travlhed

“Most men lead lives of quiet desperation and go to the grave with the song still in them.”

Henry David Thoreau

Her kommer den måske mest tungtvejende grund til, at du skal holde op med at arbejde for meget og have for travlt: Det skader kvaliteten af dit arbejde, og det ødelægger din kreativitet. Det gælder for den enkelte, og det gælder for hele virksomheder og samfund. Med kreativ problemløsning mener jeg ikke bare nye spektakulære opfindelser, som ville ændre verden med ét: kuren mod kræft, evighedsmaskinen eller løsningen på de store globale konflikter. Jeg mener først og fremmest kvalitet og kreativitet i hverdagen; at betjene en kunde, så hun vender tilbage, skrive en kortere men bedre rapport eller at finde en ny løsning på den irriterende flaskehals, I altid har i afdelingen.

Der er to grunde til, at det er en katastrofe, hvis du kvæler din kreativitet. Den første er, at du ikke selv får glæde af den kreative proces og af resultatet, og det andet er, at det gør vi andre heller ikke.

Hvad det første angår, så taler vi ikke så meget om kreativitet i udviklingspsykologien, men sandheden er, at det er et grundlæggende behov hos alle mennesker at skabe noget. Om det så er at skabe tryghed for børn i hjemmet, at skabe glæde ved at udføre en ordentlig hjemmepleje, at plante blomster eller at skabe en virksomhed, der gør gavn, er underordnet. Derudover er der en meget stor psykologisk gevinst at hente i kreativ fordybelse og problemløsning. Vi har skabt ting siden tidernes morgen: værktøj, hulemalerier, sange, landbrugsmetoder og gymnastikforeninger. Vi har som mennesker brug for at være i kontakt med den skabende del af os selv, hvad end det er i arbejdslivet eller i fritidslivet.

Gode ideer

Gode idéer

Hvad det andet angår, så forholder det sig sådan, at det vi skal leve af her i landet er kvalitet og kreativitet (bedre kendt som innovation i erhvervslivet). Vi har for længst måttet erkende, at vi ikke kan konkurrere på manuelt arbejde og effektivitet til lave omkostninger og vi har ikke nogle nævneværdige ressourcer ud over os selv – hvilket heller ikke er så ringe end da, hvis vi ellers sørger for at bruge os selv optimalt. Derfor er det vigtigt, at vi lærer os selv og vores børn, hvordan vi arbejder bedst, så der kommer noget værdifuldt ud af det. Vi er derfor alle forpligtet til at arbejde på en måde, der tjener kvaliteten i arbejdet, og gode virksomheder sørger for at stille rammerne for den slags arbejde til rådighed.

Når jeg siger “stille rammerne til rådighed”, så mener jeg ikke at give medarbejdere lov til at meditere 10 minutter om dagen (eller 40 minutter for den sags skyld). Alt for ofte bliver mindfulness, løbeture og powernaps og andre, i princippet gavnlige, tiltag brugt som blot endnu en form for time-management, som i sidste ende kun introduceres, så medarbejdere bliver i stand til at træde videre i hamsterhjulet lidt endnu. Når jeg siger rammer, så mener jeg rammer: en fast arbejdstid, en rimelig mængde arbejdsopgaver, et ordentligt arbejdsmiljø, en digital strategi, der mindsker distraktion fra det egentlige arbejde, tid til at lave ingenting og fysiske rammer, der fremmer fordybelse og ro.

Scott Henry, forfatter til Die Empty. Unleash Your Best Work Every Day fortæller om en ven, der engang stillede ham et mærkeligt spørgsmål; Hvad tror du er det mest værdifulde sted i verden? Der blev gættet på steder med guldminer og dyre bydele, men svaret var: verdens kirkegårde. Verdens kirkegårde er de mest værdifulde, fordi her ligger uskrevne mesterværker, ideer der aldrig blev ført ud i livet og alt det andet, som mennesker gennem tiderne har udsat til senere.

Når mange fortryder, at de har arbejdet for meget, så tror jeg ikke kun, det handler om, at de gerne ville have tilbragt mere tid med familien. Det handler nok først og fremmest om, at de gerne ville have brugt tiden på noget meningsfuldt. At tilføje værdi gennem arbejde er en dyb og vigtig del af os. Få grupper trives så dårligt, som de, der står udenfor arbejdsmarkedet. Hvis vi arbejder på meningsfulde ting hver dag, hvor vi i det store eller små, føler vi er med til at skabe værdi, og samtidigt sørger for at arbejde på en måde og i et omfang, der passer os, så er jeg overbevist om, at vi gør både os selv og samfundet en kæmpe tjeneste.

Det var det. Jeg ved godt, at disse 10  grunde ikke nødvendigvis er nok til, at du foretager dig de ændringer, du dybest set godt ved, ville være gode. 1001 grunde er heller ikke nok. Det er ikke nemt. Sandheden er, at vi som regel først stopper op, når vi er tvunget til det. Jeg befandt mig selv i den situation for et stykke tid siden, hvor jeg af forskellige årsager pludseligt blev revet ud af hamsterhjulet i en længere periode. Det satte tingene i perspektiv, og det har taget mig et godt stykke tid at blive klar til igen at træde ind i arbejdslivet. Til gengæld tror jeg, den version af mig selv, jeg bringer på banen nu, er i stand til at skabe langt mere af værdi end jeg kunne før, hvor jeg havde for travlt med….at arbejde.

Derfor slutter jeg af med dette citat. Som handler om det måske vigtigste stykke arbejde af dem alle. At finde os selv. Det skal vi huske at gøre plads til – hver dag:

“…The contemplative process of recovering our true selves in solitude is never selfish. It is ultimately the best gift we can give to others.”

Parker Palmer


Derefter er der kun tilbage at sige: God fornøjelse med at arbejde mindre. Del indlægget, hvis du kender én, der kunne have gavn af indholdet!

Alt det bedste

birgitte-underskrift-blog

 

 

Er du stresset?

Få min

morgenmeditation!

Begynd din dag med fokus, ro og en klar intention. Det gør en forskel!

Tak for tilmeldingen - du har fået en mail!