fbpx

Åndedrætsøvelser mod stress

Åndedrætsøvelser mod stress er gode at have i baghånden, hvad end der er tale om almindelig hverdagsstress eller et kæmpe angstanfald. I denne video viser jeg dig to forskellige åndedrætsøvelser mod stress, som kan hjælpe dit nervesystem med at falde til ro. Kender du andre, der kunne have gavn af øvelserne, så del meget gerne.

Videoen hedder “Pranayama” og i yogatraditionen kalder man åndedrætsøvelser for pranayama. I yogatraditionen har man brugt åndedrætsøvelser i flere tusind år, men de seneste årtier har man også forsket i nogle af dem, og det viser sig, at åndedrætsøvelser kan være effektive mod stress, og at de på forskellige måder påvirker nervesystemet og resten af kroppen i en gavnlig retning.

I videoen refererer jeg til hjernens forskellige “systemer”, og dem kan du læse en kort introduktion til her.

Åndedrætsøvelser mod stress

Der er ingen tvivl om, at der er en direkte sammenhæng mellem dit åndedræt og dit psykiske velbefindende. Du har sikkert lagt mærke til det selv; hvis du er bange, så bliver din vejrtrækning hurtigere, og mere overfladisk og når du er afslappet, er den roligere.

Dit autonome nervesystem – den del af nervesystemet, du ikke selv styrer – er igen delt ind i to undersystemer. Det ene er det sympatiske nervesystem, og det sætter din krop og dit sind i beredskab og i stand til at handle hurtigt. Musklerne spændes, vejrtrækningen bliver hurtigere og du bliver mentalt fokuseret.

Når du slapper af, er det til til gengæld den parasympatiske del af nervesystemet, der tager over. Her sænkes hjerterytmen, blodtrykket sænkes, din fordøjelse arbejder, og du er i det hele taget i en hviletilstand.

Krop og sind hænger sammen begge veje

Vi kan påvirke kroppen ved fx at tænke en specifik tanke og på den måde enten sende kroppen enten i alarmberedskab eller i hviletilstand. Vi kan til gengæld også påvirke sindet ved at ændre kroppens fysiologi, og på den måde kan vi hjælpe sindet til automatisk at falde til ro.

Betyder det, at man til hver en tid kan afværge et angstanfald eller en ond cirkel af håbløse tanker med en åndedrætsøvelse? Selvfølgelig ikke – men min erfaring er, at hvis man øver sig på en eller to øvelser, vil det være en hjælp og kan i hvert fald være en god hjælp til at bremse tanker og følelser, der ellers let kan kapre os og sende nervesystemet i overgear.

De to åndedrætsøvelser mod stress, jeg viser dig her i videoen, aktiverer dit parasympatiske nervesystem.Det er ofte en meget effektiv måde at få sindet til at falde til ro på, og det kan vi desuden gøre ved hjælp af bevægelse som fx yoga, det at opholde i naturen og altså også åndedrætsøvelser. De to åndedrætsøvelser, jeg vil vise dig her, aktiverer dit parasympatiske nervesystem og bringer altså din krop i hvile.

Har du brug for en beskrivelse af øvelserne på skrift, så klik her.

Og ellers god fornøjelse:)

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

  1. Henriette siger:

    Kan man lave de to øvelser efter hinanden, eller vil det være bedre at lave dem seperat/på forskellige tidspunkter?
    Mvh. Henriette

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Henriette. God spørgsmål. Jeg vil mene man sagtens kan lave dem efter hinanden og der ville jeg nok tage dem i nævnte rækkefølge, men selv plejer jeg kun at lave én type åndedrætøvelse ad gangen:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.