Om

Birgitte Sølvstein

– Selvhjælp til stress og angst. Jeg guider dig til et liv med ro og glæde på trods af indre og ydre udfordringer.

Hej! Hvor er jeg glad for, at du er her – lad os lære hinanden lidt bedre at kende!

Jeg er autoriseret psykolog, gift med Poul og mor til 2 på 8 og 12 år. Jeg har en solid erfaring som psykolog, men først og fremmest er jeg også et menneske. Derfor er det vigtigt for mig at formidle viden og metoder i øjenhøjde, der giver håb og ægte forandring.

Det gør jeg via:

Føler du dig også kørt over af livet?

Måske er du et sted på din rejse lige nu, hvor du ikke har lyst til at være.

Måske er du plaget af:

 • Stress
 • Angst
 • Depression

… måske føler du dig bare kørt over af livet. Indeni eller udenpå.

Det kan være, at du har kæmpe mængder angst eller stress, en enorm sorg eller store bekymringer. Måske kæmper du med at få forholdet til de vigtigste mennesker i dit liv til at fungere. Måske prøver du at få dit forhold til dig selv til at fungere. 

Du kan bruge dine udfordringer som trædesten

Måske har du også lagt mærke til, at tingene ikke altid går efter planen, eller som vi kunne tænke os. Vi har fx sjældent planlagt at blive ramt af stress, kriser, sygdom, børn der mistrives, skilsmisse eller overvældende angst.

Men altså… velkommen til livet og velkommen til dét ar være menneske. Hvis du kæmper, er du ikke alene. Du er blot et almindeligt menneske.

Men også velkommen til en mulighed for at lære noget, du ellers ikke kunne lære. 

Har du tænkt på, at dit liv er en rejse, og at du er her for at lære vigtige ting? Det tror jeg på, vi alle er. Du er kaldet til mere end bare at være fanget i hamsterhjulet og de samme genstridige mønstre. 

Du ved godt, hvilke mønstre jeg taler om. De, der får dig til at råbe af dine børn, spise for meget, lade dit arbejde tage overhånd eller spilde tid på din smartphone. 

Og gæt, hvordan livet kalder på dig. Kig på de udfordringer, du står med lige nu. Det er dem, der er vejen frem. Dét, du lige nu tænker, er dit største problem, er i virkeligheden en trædesten hen mod ægte og dyb forandring. 

Det kan det i hvert fald være, hvis du tager udfordringen op og dropper idéen om, at der er noget i vejen med dig eller dit liv. For det er der ikke.

Det du egentligt har brug for er: dig selv

Ikke alt kan løses eller forandres. Nogle ting må vi lære at leve med på en god måde.

Ofte er vores problemer indre problemer. Indre bjerge, der skal bestiges. Det tager tid, mod og en tro på, at du kan. At du ved, hvilken retning du skal gå.

Jeg ser nok egentligt mit arbejde som en form for vejviser. Og vi har alle brug for en vejviser af og til.

Jeg ved godt, at man kan få lyst til at give op. Du føler måske, at det er håbløst at få et godt liv. Sådan rigtigt godt altså. Og her snakker vi jo ikke om ydre ting. Bevares, det er skønt at opnå ting og sager her i livet; familie, penge, job, venner og andet. 

Men der skal mere og andet til at skabe et godt liv. Det, vi gerne vil have, er: 

 • Klarhed i sindet og glæde i hjertet, så du nyder dit liv i stedet for bare at overleve det og spilde din tid.
 • Styrke til at klare alt, hvad livet sender din vej. Og ja, også selvom det er netop de problemer, du står med lige nu.
 • Kontakt til dig selv og kærlighed til at dele ud, så du ikke konstant stresser rundt og skælder ud på din partner, dine børn og dig selv. 

Hvor finder vi så vejen hen til alt det gode?

Den finder vi inde i os selv.

Problemet er, at vi bliver væk fra os selv.

Min fornemste opgave som psykolog er ikke at give dig en løsning men at guide dig tilbage til dig selv og dine egne ressourcer. Det er min dybeste overbevisning og erfaring, at uanset hvordan du har det lige nu, så kan du finde dig selv og få det bedre. Bedre end du overhovedet kan forestille dig.

Du er ikke alene på rejsen

Dét, du til gengæld ikke kan, er at klare det hele alene. Du får aldrig et liv uden problemer. Men derfor kan du elske dit liv alligevel. Finde ro og glæde på daglig basis. Sove godt om natten og hvile i dig selv.

Jeg siger ikke, at det er nemt. Jeg siger slet ikke, at dit liv kan eller skal være uden problemer eller svære følelser. Sådan fungerer det jo ikke.

Men det er meget nemmere og sjovere, når det går op for dig, at du har andre ved din side.

Jeg gentager lige.

Det er ikke meningen, at du skal klare det her liv alene. Det er én af de ting, der gør det så vigtigt for mig at dele både min viden og erfaring.


Dine mails er som små helende breve, der lander i min indbakke. Jeg er også psykolog – jeg er dybt imponeret over dit mod til at bruge dig selv, og at du samtidig har så høj en faglighed. Imponerende og inspirerende.

Vibeke

Tak fordi du deler og tør bruge dig selv. Jeg har læst og hørt stort set alt, hvad du har skrevet – det gør en kæmpe forskel.

— Sidsel

Tusind, tusind tak for dine tirsdagsmails. De er så værdifulde. Tak for dig.

— Anne

Vil du også inspireres?

Så skriv dig op til mit nyhedsbrev Tirsdagsmailen, hvor jeg deler viden, praktiske øvelser og andet godt. Du får samtidig en gratis 12 minutters morgenmeditation, som mange er vilde med og bruger til at få en god start på dagen. 

Mit arbejdsliv i korte træk

 • Cand. psych. fra Københavns Universitet samt fra UBC, Canada i 2008
 • Autoriseret af Psykolognævnet i 2011
 • 2008-2014 ansættelser ved bl.a. Frederiksberg Kommunes Sundhedscenter, Arbejdsmiljø København og PsykiatriFonden
 • Selvstændig med egen praksis siden 2012
 • Løbende efteruddannelse hos bl.a. Jon Frederickson (ISTDP), Tara Brach (Mindfulness), Russ Harris (ACT) samt Kristin Neff (MSC)
 • Uddannet qi gong-instruktør ved Torben Riff i 2018 og Mimi Kuo Deemer i 2021
 • Skabte mit første online selvhjælpsforløb i 2016 og har blogget eller podcastet ugentligt siden
 • Podcasten Psykologen i Øret har været én af Danmarks mest populære podcasts siden 2017
 • Udtaler mig løbende i diverse medier om psykologfaglige emner.

Fire facts fra mit uofficielle CV

1 Det hårdeste job, jeg har haft, var i æblehøsten i Italien. Jeg tog derned efter gymnasiet for at lære italiensk. Jeg arbejdede side om side med immigranter fra Nordafrika, og vi sov i en kold lade om natten. Jeg havde konstant ondt i ryggen. og det var ren stædighed, der fik mig igennem sæsonen.

2 Jeg har en bachelor i Engelsk. Jeg elsker sprog! Men jeg elsker åbenbart psykologi mere, for jeg skiftede hovedfag og begyndte forfra på psykologi. Min studievejleder i gymnasiet sagde ellers til mig, at jeg godt kunne glemme at blive psykolog (Lidt for meget fest, lidt for lidt lektier). Senere skrev jeg til hende, at hun godt kunne glemme at give min lillebror studievejledning.

3 Mit første studiejob var telefonsalg. Jeg dur ikke til rutinepræget arbejde og troede, at jeg skulle dø af kedsomhed. Så jeg søgte i desperation et spændende studenterjob i Undervisningsministeriet, selvom jeg var aldeles underkvalificeret. Jeg tror kun, jeg fik jobbet, fordi min chef også var fra Thy, men det var et fantastisk studiejob.

4 Jeg har altid elsket at formidle. Som lille lavede jeg en guide til, hvordan man cykler med andre børn bag på cyklen (hav aldrig børn, der er større end dig selv, bag på cyklen!) Jeg er god til at undervise, selvom jeg ikke er specielt udadvendt. Jeg kan blive ret nervøs, og det koster mig en del energi. Men jeg elsker det. Især bagefter.

Jeg har også kæmpet med livet

Jeg har lært meget på skolebænken, men af livet lærer man mest.

Jeg voksede op på landet i Thy, og jeg havde en barndom med læssevis af gode minder. Der var klatretræer, køer, heste og får på græs. Der var leg med kusiner og fætre og hjemmelavet mad fra køkkenhaven. Men jeg er også vokset op med alkoholisme, og det sætter sig sine spor.

Efter gymnasiet tog jeg ud i verden, rejste og arbejdede i 3 år, før jeg vendte tilbage til Danmark for at studere. Alt gik fint. Drømmeuddannelse, manden i mit liv, studieophold i Canada, hus, 2 børn og et spændende arbejdsliv. Jeg havde styr på mit liv og mig selv. 

Lige indtil jeg ikke havde styr på noget længere…

En dag i 2014 blev jeg sygemeldt efter en voldsom stressoverbelastning og medfølgende angst. Set i bakspejlet væltede mit læs gradvist.

Én af de store belastninger har været, at jeg har et barn med en funktionsnedsættelse og epilepsi pga. en hjerneskade. Jeg undervurderede, hvad det kræver af mig som mor både rent praktisk og følelsesmæssigt. Det er en stor sorg at få et handicappet barn. Og især konstant frygt for epilepsianfald betød, at mit nervesystem efter nogle år ramte muren.

I begyndelsen af min sygemeldingen var jeg udmattet, overvældet og rædselsslagen. Jeg var jo psykolog med viden om stress og angst, men jeg måtte konstatere, at det var nemmere sagt end gjort at få det bedre.

Jeg måtte grave dybt i mig selv for at finde min styrke og ro. Det tog tid at genopbygge mine ressourcer og finde mig selv. Ikke som den jeg var før. Eller troede jeg var. Men som den, jeg var blevet. Det at blive ramt blev et personligt og også fagligt vendepunkt.

Og det er de erfaringer, som jeg har fået undervejs, jeg deler i mit arbejde som psykolog og her på siden.

Du skal finde dine egne svar

Når jeg formidler viden og praktiske metoder her, er det fordi, jeg selv fik hjælp af mange på min vej. Bøger, terapeuter, podcasts og andet. De havde ikke løsningen på mit liv, men jeg fik håb og hjælp til at finde mine egne svar.

Præcis som du også er her for at finde dine egne svar.

Min historie er ikke historien om, at jeg blev fikset, og at stress og angst forsvandt som dug for solen. Den handler ikke om, at jeg nu har den metode, som du også kan bruge til at fjerne alle problemer fra dit liv. Det er ikke sådan, det hænger sammen med alvorlige kriser. Forandring kan ikke sættes på formel. Til gengæld er jeg blevet mere hel og mere mig selv.

Og det kan du også blive.

Kærlig hilsen