fbpx

6 (hele) sætninger, du kan bruge, når du skal sige nej.

Det der med at sige nej, når man mener nej…. Det er vigtigt. Det er muligvis en af de vigtigste ting, jeg har lært i mit liv.

Det har nedbragt den stressfaktor der hedder mennesker-der-beder-mig-om-noget-som-jeg-ikke-har-tid-eller-lyst-til-men-siger-ja-til-alligevel-for-ikke-at-skuffe-dem-eller-blive-upopulær helt utroligt meget. Det er en velsignelse!

I dette indlæg får du 6 hele sætninger, du kan bruge, når du skal sige nej. Og lidt vigtig bonusinfo om, hvad det kræver at kunne sige nej.

Er nej en hel sætning?

Og hvorfor nu hele sætninger? Hvorfor ikke bare sætninger?

Fordi det for det første kan være rart at øve sig i, hvad man ordret skal sige, når man vil sætte en grænse og sige nej. Hvis du ikke har et svar klar, så vil de 99% af din organisme, der hader at sige nej, overtage styringen. Derefter vil du opleve, at der kommer et svar ud af munden på dig, der lyder mistænkeligt meget som et “…ja selvfølgelig vil jeg det!”

Jeg kan selv huske gange, hvor jeg ordret har skrevet ned, hvad jeg ville sige, fordi ellers kendte jeg mig selv godt nok til at vide, at jeg ikke ville få sagt nej. I dag bruger jeg sjældent et manuskript på den måde – det kommer heldigvis med øvelsen!

Og så fordi “nej” ikke er er hel sætning. Det er der ellers nogen, der mener, men helt ærligt; det synes jeg altså ikke, det er! Hvis “nej” er den eneste sætning, man har i sit ordforråd, når man skal sætte en grænse, så ved jeg ikke helt, hvor langt man kommer.

Altså jeg ved ikke med dig, men forestil, at:

 • …din leder spørger dig, om du vil tage en arbejdsopgave, og du svarer med….”Nej!”
 • …din veninde spørger, om du vil med ud og drikke en kop kaffe på lørdag, og du siger: “Nej”
 • …en eller anden mailer dig, og spørger, om du vil kigge på en rapport, og du svarer tilbage med en mail, hvori der bare står: “Nej”

Nej, vel?

Jeg vil da mene, at nej meget sjældent er en hel sætning.

Det fik mig til at tænke på, hvad der er så ER en hel sætning, når det kommer til grænsesætning. Her er mine 6 favoritter – jeg bruger dem hele tiden. Der er ikke copyright på – brug bare løs.

6 hele sætninger, du kan bruge, når du skal sige nej.

 1. Lad mig lige tænke over det (tænke, tænke, tænke…). Nej, det kan jeg desværre ikke.
 2. Det kan jeg godt, hvis jeg så til gengæld kan give dig denne her opgave. Ellers kan jeg desværre ikke nå det. Hvad er vigtigst?
 3. Det ville jeg gerne, men der er simpelthen allerede nogle super vigtige ting, jeg ikke engang når (og super vigtige mennesker jeg ikke engang når at se) så det kan jeg altså bare desværre ikke.
 4. Det kan jeg ikke. Desværre. Håber du finder en løsning. Ellers spørg X.
 5. Gør som Lizzy i Jayne Austens Stolthed og Fordom, når hun bliver friet til, men må sige nej. Forklar hvor beæret og glad du er for anmodningen, og hvor stor respekt for vedkommendes behov du har, men at du desværre må sige nej. Og håb så på, at de forstår budskabet lidt bedre end Mr. Collins… 
 6. (Til dem, der forsøger at give dig skyld med skyld på, når du siger nej, og som du derfor især skal sige nej til): Ved du hvad, det kan jeg simpelthen ikke. Jeg kan godt se, det er et problem for dig/irriterende for dig/at du blive frustreret over det, men det kan jeg desværre ikke. Med visse insisterende typer gentages nr. 6 i forskellige versioner et antal gange, indtil vedkommende forstår budskabet, eller indtil din tålmodighed slipper op, og du pludselig kommer i tanke om, at du må smutte eller har en kage i ovnen.


Vigtig bonusinfo om evnen til at sige nej

Der er lige det med at sige nej, at uanset hvor lange og diplomatiske sætninger, man bruger, skal man kunne tåle, at folk ikke er glade for den grænse, man sætter.

Hvis du ikke kan tåle andres misbilligelse eller vrede miner (hvilket man desuden meget sjældent får, når man siger nej på en ordentlig måde), så kan tilværelsen gå hen og blive meget anstrengende. Og du ender med at blive indebrændt og miste kontrollen over, hvad du bruger din tid på.

Vores behov for anerkendelse og for at passe ind og være vellidt i flokken er enormt. Det gælder især for kvinder. Derfor skal man heller ikke underkende, hvor svært det kan være at sige nej til en start.

Jeg synes stadig, det kan være svært. Især hvis jeg møder mennesker, som ikke kan håndtere et nej og forsøger at manipulere. Men jeg har lært at sige nej til trods for ubehaget. Fordi jeg ved, det er bedre at tåle det ubehag i 5 minutter end at skulle leve med konsekvenserne af at sige ja én gang for meget i 5 uger, måneder eller endda år.

Tænk engang, jeg mødte engang en fyr, der var blevet forlovet, fordi han ikke kunne få sig selv til at sige nej…. Det må da være det ultimative ja, der skulle have været et nej!

Det kan godt betale sig at lære at sige nej. Med en hel sætning. Hvis du kender andre gode sætninger, så skriv dem endelig herunder i kommentarer, så vi andre også kan bruge dem.


Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

19 kommentarer

 1. Emil siger:

  Du er nu meget go`Birgitte,

  1. Birgitte siger:

   Tak Emil:)

 2. Kirsten siger:

  Tak for dine kloge og brugbare blogindlæg som jeg har stor glæde af at læse, og som har hjulpet mig godt, da jeg lige havde haft en sammenbrud af stress.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak Kirsten, er glad for at det kunne hjælpe dig!

 3. Jørgis siger:

  Super måder at sige nej på. Tak for i dag.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak Jørgis!

 4. Janne siger:

  Tak Birgitte. Klogt sjovt og vigtigt budskab. Især i december. God jul til dig og dine ????????????????

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak Janne⭐️

 5. Thomas siger:

  Et nej øger værdien af et ja.

  Kender du det når du har ringet til en person som insisterer på at du ikke forstyrrer selv om du tydeligt kan høre at vedkommende faktisk ikke har tid til at snakke lige nu? Jeg yder den service over for venner og bekendte, at når jeg ikke har tid/lyst til at sludre, så tager jeg ikke telefonen – på den måde behøver de ikke være i tvivl om jeg rent faktisk gider dem når jeg tager telefonen – ellers havde jeg ikke taget den.

  Sig ja til ting du gider og nej til ting du ikke gider. Det er langt mindre forvirrende end når du siger ja til ting du gider, ja til ting du ikke rigtigt gider, ja til ting du slet ike gider og faktisk aldrig rigtigt siger nej – og det gør det faktisk nemmere for andre at spørge dig om hjælp hvis de ved at de får et ærligt ja eller et ærligt nej og at de ikke ødelægger din dag fordi du ikke evner at sige nej selv om du faktisk ikke har tid.

  Så på med nej-hatten, den er lige så vigtig som ja-hatten.

 6. Ghada siger:

  Du var meget god Birgitte Tak for din kloge budskab

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak Ghada:)

 7. Ulla siger:

  Tak for dit råd.
  Vi har en nabo som har boet ved siden af os i 3 mdr, hun har hund vi har klappet på snuden nogle gange gennem hækken.
  For 3 dage siden spurgte hun om vi kunne passe hendes hund på lørdag fra morgenstunden og hele dagen.
  Min mand sagde ja af ren og skær befippelse.
  Nu har jeg læst dine forslag til et nej, så i morgen når vi skal prøve passe hunden vil jeg sige
  : sød hund, den er din og og dit ansvar, ikke vores, så vi kan ikke passe den fremover, vi er naboer ikke familie.

 8. Du har helt ret 🙂 og rigtigt godt skrevet. Der er åbenbart mange der ikke kan tage et “nej tak” og forstå det.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Peter
   God at høre, det kunne bruges og vækker genkendelse:)
   KH Birgitte

 9. Rasmus siger:

  Jeg er inviteret til reunion med min gamle 9. Klasse. Tiden var fyldt med mobning og udelukkelse m.m. men alligevel er alle for ideen og skriver “fedt initiativ” i gruppen på messenger. Jeg har ikke lyst, men jeg føler alligevel ikke jeg blankt kan afvise det, da invitationen er engang i juni 2024. Også fordi min fars bedste vens søn, en jeg havde et godt kammeratskab med trods alt, og hans kone er dem der har inviteret. Jeg overvejer at skrive: “Tak for invitationen. Jeg har overvejet det og jeg melder fra. Mvh Rasmus????” Det kunne også være “Tak for invitationen, men jeg er nødt til at melde fra. Mvh Rasmus”. Overvejelsen bliver længere og længere og jeg gad godt bare sige pænt nej tak og melde mig ud af gruppen. Men det er svært for mig. Hjælp ???? Mvh Rasmus

 10. Rasmus siger:

  Jeg endte med at skrive det første svar. Dernæst meldte jeg mig ud af gruppen. Jeg skrev så til min fars bedste vens søn og fortalte baggrunden, at jeg havde haft det af h til i folkeskolen. Han skrev tilbage at han havde godt set den komme, at det må have været svært i mine sko, og at han ønskede mig og mine alt godt. Jeg ønskede også ham og hans familie alt godt. Så ja, jeg fik sagt fra og fik endda en god snak med ham.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Rasmus
   Hvor er det bare godt gået. Den slags er ikke nemt – og sår fra barndommen og ungdommen stikker dybt. Sejt du fik meldt ud og godt at høre, det endda blev modtaget, og I fik en snak. Kan så godt forstå, du ikke har lyst til at møde op. Du behøver ikke forklare dig eller komme med nogen undskyldning. Det er som det er.

   KH og alt det bedste
   Birgitte

 11. Helle siger:

  Hej Birgitte
  Fantastisk at et nej ikke nødvendigvis skal forklares. Det er en af mine fælder, jeg har altid troet, at jeg skulle forklare, undskylde eller i det mindste give et nuanceret nej ???? Jeg får så utrolig meget ud af dine podcast, tak for dem.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Helle

   Selv tak og dejligt at høre, du kan bruge podcasten. Og ja, det er virkeligt svært at lade være med at undskylde og forklare. Du er ikke den eneste:)

   KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.