fbpx

Hvorfor et sundt selvværd ikke handler om dig selv

I “RO” – mit onlinebaserede forløb for stressramte, taler vi en hel del om selvværd. Men måske på lidt en anden måde, end man normalt taler om selvværd…

Blandt andet forklarer jeg, hvorfor man i individuel stressbehandling nemt kan komme til at undergrave selvværdet frem for at kultivere et sundt selvværd, fordi vi nemt kommer til at bebrejde os selv alt for meget.

Og derudover er én af de vigtigste pointer den, du får lige her: Et sundt selvværd handler slet ikke om dig. I hvert fald ikke kun om dig.

Det, der simpelthen er så interessant ved at have et sundt selvværd, er, at det automatisk betyder, at du bliver mindre selvfikseret. Det gør livet sjovere, nemmere, mere fyldt med glæde, og ikke mindst gør det dig til et mere givende, medfølende og tydeligt menneske.

Men….jeg er ikke selvfikseret!

Én af de ting, der automatisk sker med os, når vi har et sundt selvværd er, at vi bliver gode til at sætte grænser på en tydelig måde, og det er trygt og behageligt for andre at vide, at du har klare grænser.

Et lavt selvværd kan til gengæld nemt gøre dig utydelig og med  en konstant trang til at please andre og det  er dybest set ret anstrengende for mennesker omkring dig.

Det betyder også ofte, at du har så travlt med at fokusere på at DU skal passe ind, undgå kritik og forsøge ikke at træde andre over tæerne, at det ender med, at alt du gør, handler om dig selv, Det kommer til at handle mere om, at spare dig selv for ubehag end om egentligt at gøre noget interessant, konstruktivt og gavnligt for dig selv og andre.

Måske er du vant til at tænke, at det her med at være selvfikseret mest gælder mennesker, der fylder meget eller har en stærkt selvtillid. Men hvis du tænker over det, så er vi enormt selvfikserede, når vi er angste, deprimerede, og når vi skammer os.

En stor misforståelse omkring det her med at være sig selv er,, at det betyder, at vi bliver egotiske eller holder op med at tage hensyn til andre. I virkeligheden er det lige omvendt.

sundt selvværd
1080

Et sundt selvværd gør dig autentisk og giver dig integritet

Når vi bliver mere nærværende og derfor mere os selv, så er vi meget bedre i stand til at bidrage med noget, der også kommer andre mennesker til gavn.

Det er vi, fordi vi mennesker ikke er egoistiske, når vi er os selv. Det var én af de indsigter, jeg stadig kan huske, jeg fik på psykologistudiet i mit allerførste studieår i personlighedspsykolgi,, da vi læste filosoffen Charles Taylors Ethics of Authenticity.

(Og jeg ved egentlig ikke, om det var pointen var med hans bog – men i hvert fald var det den indsigt, jeg fik…)

Der findes selvfølgelig egoistiske mennesker, og vi er alle egoistiske engang imellem. Men jeg tror på, at sand selvudvikling altid involverer udvikling af autencitet, integritet og moral, og et sundt selvværd fremmer på alle måder gode kvaliteter i os, der ikke kun kommer os selv men i høj grad også andre til gode.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.