fbpx

Hvordan du bliver godt til at sige undskyld og reparere vigtige relationer (og hvornår du ikke skal sige undskyld)

Er du god til at sige undskyld? Både når det gælder små men også store ting. Er du i stand til at reparere efter konflikter eller misforståelser i dine nære relationer? Det kan være parforhold, venskaber, dit forhold til dine børn eller til din øvrige familie eller kolleger.

Det at vide, hvordan du skal sige undskyld, er muligvis den vigtigste evne, du kan have i dine relationer. Jeg ved, at for mig har det at lære at sige undskyld noget, der har ændret kvaliteten i mine relationer.

Jeg måtte lære det helt fra bunden, da jeg var ung, og det har tjent mig godt. Videnskabelige undersøgelser, fra bla. The Gottmann Institute, peger også på, at evnen til at reparere er nøglen til et følelsesmæssigt velfungerende parforhold.

At sige undskyld sikrer dig, at du bevarer nærhed og tillid i relationer, og det sænker dit stressniveau

Det er ikke altid så enkelt. Det kan være svært, når man er vred, og man føler sig forurettet. Og man skal ikke altid sige undskyld. Det er en livskunst at navigere i undskyldninger, tilgivelse og det at give slip på nag og vrede, og her kan du lære mere om denne vigtige evne.

Lyt med i podcastepisoden herunder, hvor du kan lære vigtige ting, og du kan minde dig selv om, hvornår en undskyldning er på sin plads, og hvordan du giver den. Jeg kommer bl.a. ind på følgende:

 • Hvorfor det at sige undskyld og reparere efter konflikt er nøglen til en sund relation.
 • At det er enkelt at sige undskyld, og det ikke behøver at blive overkompliceret af terapeutiske teknikker.
 • Hvorfor det at sige undskyld ikke handler om at give den anden ret, men om at hvile i sig selv.
 • At det at give undskyldninger fungerer lidt som at vande en plante.
 • Hvorfor det kan tage tid at blive klar og få klarhed og ro nok til at give en undskyldning.
 • At “Undskyld” efterfulgt af et “men…” sjældent er en undskyldning, der reparerer, samt andre undskyldninger, der ikke er ægte undskyldninger.
 • Hvorfor en undskyldning ikke altid behøver at blive formuleret med ord for at reparere relationen.

Jeg håber, du lærte noget, du kan bruge til noget. Tjek også følgende ud:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

6 kommentarer

 1. Kira siger:

  Kære Birgitte
  Længe siden jeg har lyttet. Haft travlt. Men har pt valgt at trække stikket fra mit job. Hellige mig alenetid. Så midt i havtorn marmelade lavning poppede du op.
  Og tak for fin beskrivelse og evnen til at reparere relationer.
  For hold op jeg har haft en opvækst uden undskyld og at vi stadig kan lære det/ og stadig blive bedre.
  Og så får din beskrivelse af din menneskelige hverdag mig til at smile af, hvor f.. svært det er trods alle mulige psykologiske uddannelser .. altså det vi kalder livet

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Kira

   Dejligt du kan bruge den og det lyder skønt med alenetid. Og ja – vi er trods alt blot mennesker uanset diverse uddannelser:)

   KH Birgitte

 2. Merete siger:

  Hej Birgitte
  Går dette afsnit om undskyld automatisk ind på Simplero? Eller skal man gemme det andetsteds?
  Hilsen
  Merete

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Merete

   Det ligger ikke på Simplero men kun på min hjemmeside. Du kan dog downloade en app til podcasts (Apple Podcasts, hvis du har en iPhone) og finde min podcast der. Så har du alle episoder samlet:)

   KH Birgitte

 3. Anonym siger:

  Kære Birgitte
  Jeg har ikke hørt denne podcast episode endnu, men har lige læst forsmagen her på siden. Jeg elsker at lytte med HVER gang, og de sidste mange har haft stor relevans for mig. Jeg er yderligere deltager af RO i et tidligere forløb, som er enormt værdifuldt for mig.
  Jeg glæder mig til at lytte med her, og det er dejligt med en supplering til episoden med at bære nag. Yderligere vil jeg gerne knytte en kommentar til, at jeg ELSKER at du deler fra dit privatliv – det gør det hele så jordnært, autentisk og meget ægte. At det hele er så hudløst, og at man virkelig kan føle sig forbundet, og mærke dig og din håndtering af hverdags problematikker. Jeg synes at det er guld hver for din podcast – jeg nyder stor gavn af dine snakke og gentagelser – jeg synes det er enormt menneskeligt og dejligt at du gør det hele så umiddelbart!! TAK for alt du deler – det giver utrolig meget som lytter!! De bedste efterårshilsner fra Svendborg????

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Tusind tak for dine ord. De varmer! Og virkeligt dejligt at høre, at du kan bruge podcasten og også har haft gavn af RO. Det er jeg så glad for at høre!

   KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.