fbpx

Hvis din krop siger nej, så stop op. Hvis dit sind siger nej, så fortsæt.

Gid der fandtes en enkel formel, vi alle kunne bruge, når vi oplevede stress. Én der ville guide os sikkert gennem de stressede farvande, så vi altid vidste, hvad vi skulle gøre.

Det gør der desværre ikke. Ikke én rejse er ens, og stress er et vidt begreb. Men der findes heldigvis nogle principper, vi kan holde os til, som, jeg har erfaring med, kan guide os på rette vej, og her vil jeg lære dig ét af dem.

Det handler om, hvordan du tolker signaler fra krop og sind på stress, angst og hvad det ellers kan være, der får dig til at blive i tvivl om, om det er et signal, der betyder STOP, eller måske bare er noget, du skal ignorere. Princippet her hjælper dig med andre ord med at afgøre, om du skal stoppe op, eller om du skal udfordre dig selv og blive ved eller springe ud i noget, selvom det vækker diverse reaktioner.

Læs mere om dette princip længere nede i indlægget eller lyt til det i en podcastversion her:

Når din krop siger nej vs. når dit sind siger nej

Jeg møder mange mennesker med både stress, angst og depression, og det kan være forvirrende at finde ud af, hvad man skal gøre, hvis man er ramt af stress. På den ene side skal man passe på ikke at udfordre sig selv for meget, men på den anden side mærker man også frygt eller angst, og nogle gange har man brug for at gøre noget på trods af modstand. Eller også mærker man tegn på depression, der måske kalder på noget helt tredje.

Jeg har skrevet en guide til forskelle og ligheder mellem stress og angst samt en guide til stress og depression. Men her gør jeg det meget enkelt. Glem alt om diagnoser og fokusér på her og nu, og du vil altid kunne mærke, hvad du har behov for i øjeblikket.

Og hvordan mærker du det? Jeg vil anbefale, at du lytter til din krops umiddelbare reaktion, når du overvejer at gøre noget. Hvis din krop umiddelbart siger ja – hvis du umiddelbart har lyst, så er der sandsynligvis grønt lys.

Som regel kan vi tydeligt mærke, hvad vi kan og vil med det samme – hvis vi altså lytter og mærker efter. Vi har en tendens til at blive forvirrede, fordi sindet efter få sekunder eller endda millisekunder begynder at diske op med frygtbaserede tanker og grunde til, at vi ikke kan eller vil. Eller at vi skal og bør, selvom vi kan mærke, at vi ikke har lyst eller kan overkomme det.

Hvis din krop umiddelbart siger nej, fordi du er træt eller bare kan mærke, at det ikke er det rigtige, så er der sandsynligvis rødt lys. Ofte har vi idéer om, hvad vi kan, skal, vil og bør, og vi glemmer at lytte til kroppen, som altid ved bedst.

Så det grundlæggende princip er altså at mærke efter: er det min krop, eller er det mit sind, der siger nej? Hvis det er din krop, der siger nej, så stop op. Hvis det er dit sind, der siger nej, så overvej, om det kan ignoreres.

Men hvad hvis jeg ikke kan mærke, hvad min krop siger?

Mange fortæller mig, at de ikke kan mærke, hvad deres krop siger. Derfor er kropsbevidsthed og et godt forhold til kroppen også noget af det første, vi arbejder målrettet med i mit stressforløb. Der er nemlig ofte behov for, at vi lærer at mærke, hvad kroppen rent faktisk prøver at fortælle os.

Når det så er sagt, så har jeg haft utallige klienter og deltagere på mine forløb, der helt bestemt har ment, at de ikke anede, hvad de skulle, eller hvad kroppen sagde. Og når vi kigger lidt nærmere på det, så viser det sig, at det er fordi, de ikke lytter. Fordi det klare svar, de får fra kroppen ikke harmonerer med de idéer, overbevisninger og planer, de har. Så overvej lige, om du i virkeligheden godt kan mærke, hvad din krop siger, men om det bare er dig, der synes, det er svært at have tillid til de svar, som kroppen giver dig.

Hvad hvis min krop altid siger nej?

En anden ting, der kan være vigtig at lægge mærke til, er, om din krop altid siger nej. Hvis den gør det, så kan det være, at du har brug for at stoppe op helt og aldeles. Og at der er en god grund til, at din krop siger nej til mange ting. Men der kan også være andre grunde.

Måske har du en instinktiv frygtreaktion på mange ting, som du ved, at du egentligt gerne vil. Her kan være tale om traumer eller angst, der bor i dit nervesystem, og som får dit alarmberedskab til at gå i gang som standardsvar på stort set alle udfordringer og oplevelser.

I det tilfælde skal du stadig lytte til din krop, men du skal bruge tid på at være med frygten og “stopsignalet” for at mærke efter, om det muligvis er godt at udfordre dig selv på trods af kropslige reaktioner. Ved alvorlig stress skal kroppens signaler tolkes som et stopsignal og ved angst eller traumer er det vigtigt ikke altid at lade dem styre dine handlinger.

Hvad hvis min krop altid siger ja?

Du kan også være i den situation, at din krop altid siger ja. Men lyt efter – for i mange tilfælde vil det være dit sind, der løber afsted med dig og et spørgsmål om, at du ignorerer et advarselstegn fra din krop, som i virkeligheden siger nej. Men i nogle tilfælde vil kroppen ting, der ikke er gode for dig.

Vi kan fx have fysisk trang til noget, der ikke er godt for os i længden, men som føles rart her og nu. Det kunne fx være vin eller chokolade i for store mængder. Eller arbejde, hvilket overraskende mange mennesker er afhængige af og bruger som flugt fra andre ting, de har mere brug for at forholde sig til – fx at de er udmattede og ikke trives.

Det kan også være, at du er typen, der bare synes, at mange ting er spændende. Og at din krop instinktivt siger ja til for meget. Så kan det være, du skal vænne dig til at give dig selv lidt tid, før du springer til. Så du kan mærke ordentligt efter – for måske har du brug for at være lidt med din umiddelbare begejstring og lyst, som i nogle tilfælde kan vise sig at dække over uro eller andet, som er vigtigt at få kontakt til.

Hvis din krop siger nej, så stop op

Her får jeg lyst til at gentage, hvad jeg allerede har sagt. Men med ekstra fokus på når kroppen siger stop. For min erfaring er, at det kan være svært at stoppe op, fordi vi som regel er kapret af tanker dagen lang og ikke rigtigt får mærket efter længe nok til at høre, hvad kroppen siger.

Hvis du føler dig overvældet og din krop siger nej på en måde, så du tydeligt kan mærke, at det her er din krop og hele dit system, der siger stop. Så stop op. Tag en pause. Træk vejret. Stress kan have alvorlige konsekvenser, og det kan altid betale sig at stoppe op.

Mærk efter, hvad kroppen forsøger at fortælle dig. Forsøg at skelne mellem tanker i dit hoved, og hvad du mærker i maven, brystet eller hvor du nu bedst mærker dig selv. Det kan selvfølgeligt være en indledende frygt, som du kan mærke, at du skal arbejde dig igennem. Eller det kan være træthed, som du godt kan ignorere. Men stop op i første omgang. Og lyt.

Hvis det er et stopsignal, så stop. Lad vær. Tag det i et langsommere tempo. Stil færre krav til dig selv, få hjælp. Giv dig selv lov til at gøre det nogenlunde og ikke perfekt. Pas på dig selv.

Når dit sind siger stop, så overvej, om du skal fortsætte

Hvis det er dit sind, der siger nej til gengæld, så overvej, om du skal fortsætte. Der kan dukke alt muligt modstand op i dit sind, som ikke er tegn på, at du skal stoppe. Tværtimod er det måske meget vigtigt, du ignorerer dine tanker.

Det kommer måske som en overraskelse for dig, at bare fordi du har en tanke, behøver du ikke tro på den eller handle efter den. Vi tror automatisk, at det, vi tænker er et udtryk for sandheden, men det er bare tanker. De kan stikke i mange forskellige retninger og skal ikke altid lyttes til.

Onde spiraler af angst og depression kan opstå, når vi giver vores tanker for megen opmærksomhed. Vi skal ikke være hårde ved os selv eller ignorere os selv, men det kan godt betale sig lige at tjekke de tanker, du lader styre dine handlinger, en ekstra gang efter i sømmene.

Her er tanker, der ofte kan ignoreres:

 • Jeg kan alligevel ikke finde ud af det
 • Det nytter ikke noget
 • Det virker som en ulogisk ting at gøre, jeg må hellere være fornuftig
 • Hvad vil andre tænke
 • Jeg orker det ikke lige i dag
 • Måske er det ikke så vigtigt.

Hvis det er dit sind, der forsøger at stoppe dig med den slags tanker, så overvej at fortsætte. Simpelthen bare ignorer dem. Jeg kan fortælle dig, at nogle af de bedste ting, der er sket i mit liv, er sket, fordi jeg har ignoreret visse tanker, om hvad jeg kunne og ikke kunne. Hvad andre ville tænke om mig og mange andre tanker, der ikke havde noget som helst at gøre med, hvad der ville være godt for mig at gøre.

Og det var alt for nu. For lige at opsummere ultra kort:

Hvis din krop siger nej, så stop. Hvis dit sind siger nej, så overvej at fortsætte.

Hvis du blev inspireret af dette indlæg, så tjek også følgende ud:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Ole siger:

  Tak for endnu en god podcast, jeg nyder dem, og det du sagde denne gang er også det jeg har fundet ud af, når kroppen siger stop så stop, og det er ikke altid man skal lytte efter din hjerne, for det er kun forslag

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Ole
   Dejligt du kunne bruge den:)
   DBH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.