fbpx

Bare tæer i haven og andre tips til god jordforbindelse

Mangler du jordforbindelse, så lyt med her og lær 4 tips til bedre grounding.

For et par uger siden, lavede jeg en episode dedikeret til elementet vand, og nu er turen kommet til jord. Lyt til podcastepisoden eller læs indlægget herunder.

 

Bare tæer i haven og andre tips til god jordforbindelse

Lyt her, og lær om:

 • Hvad din jordforbindelse og din psykologiske tilstand har med hinanden at gøre
 • Om energien i din krop og hvor kinesisk filosofi kommer ind i billedet
 • 4 praktiske tips til en bedre jordforbindelse, (bla. hvordan du kan låne visdom af træer!)
 • Hvilken bog er én af de smukkeste, Birgitte har læst længe
 • Og andet godt:)

Lyt til epsioden her:

Link til episoden om havmeditation og andre måder at bruge vand på

Link til Youtubekanalen Yoga with Kassandra

Og herunder ser du et eksempel på træets stilling og to andre yogatillinger, der giver en god jordforbindelse

Bare tæer i haven og andre tips til en god jordforbindelse

Elementet jord

Man kan sige en masse om jord. Blandt andet findes der jo haveterapi, og selve det at plante ting og dyrke ting i jorden er noget, mange elsker og bruger som en slags antistressterapi.

Så er der også nogen, der siger, at jord er sundt altså at få indenbords, fordi det forbedrer dit immunforsvar, og for mig er der bare et eller andet over jord. Jeg ved ikke, om det er fordi min familie på begge sider er landmænd i mange generationer tilbage, men der er bare noget over duften af jord og synet af marker, synes jeg, som er meget meget tilfredsstillende.

Din krop afspejler din psykologiske tilstand

I dag vil jeg fokusere på, hvordan du kan bruge jorden til at skabe jordforbindelse eller grounding, som vi nogle gange kalder det. Og hvad har jordforbindelse og psykologi med hinanden at gøre?

Man kan sige, din krop langt hen ad vejen  afspejler din psykologiske tilstand, og når du er i balance både fysisk og mentalt, har du en god jordforbindelse. Det vil sige, at du kan mærke din krop, dine ben og dine fødder, og du føler, du har fast grund under dig.

Det her har noget med din kropsbevidsthed at gøre – du skal have kontakt til din krop for at have en god jordforbindelse – og så har det noget med energien i din krop at gøre (altså hvilken retning bevæger energien sig i). Cirkulerer den, som den skal eller stiger energien alt for meget til vejrs? Det har den det med at gøre, hvis du tænker for meget fx og ikke er særligt meget til stede nu og her.

Prøv at mærke efter lige nu hvordan din jordforbindelse e,r som du sidder eller står eller går lige nu.

Ved stress og angst stiger energien opad

Når du er ramt af stress, angst, depression eller andre ubalancer, så har du ikke længere denne her naturlige jordforbindelse. Energien har det med at stige opad i kroppen, og måske kan du mærke det på den måde, at du får hovedpine fordi du tænker for meget eller har spændinger. Eller måske er du svimmel eller ør.

Måske tænker du lige nu, at det er mærkeligt, at jeg taler om “energi”, men du har energi i kroppen og det kan du helt sikkert mærke. Om din energi er god eller dårlig, om den er livfuld eller tung. I traditionel kinesisk lægekunst arbejder man med energi – der kalder man den qi – andre steder kalder man den her livsenergi noget andet.

Jeg er uddannet qi gong instruktør, og qi gong øvelser kender du nok. Det er sådan nogle langsomme kampsportsagtig bevægelser ligesom tai chi. Qi gong har forskellige helsefremmende effekter på både krop og sind. I den kinesiske filosofi ville man sige,, at det er fordi man bringer balance i qi – i livseenergien. Og én måde at bringe balance i qi’er eller energien, er at sørge for at have en tilstrækkelig god jordforbindelse. Man siger der helst skal være en balance mellem himlens qi og jordens qi.

Så qi gong er en mulighed men der er andre meget enkle ting, du kan gøre for at skabe en god jordforbindelse, og her vil jeg dele tre enkle tips med dig, som du kan bruge med det samme.

Gå i bare tæer udenfor

Det første er at gå i bare tæer udenfor. Gør det så meget, som du overhovedet kan, og hvis du har børn, så sørg også for at de får lov til at løbe rundt i bare tæer. Jeg elsker at gå ud i min have på bare tæer – jeg var lige derude til morgen for at hænge vasketøj op – og når græsset er vådt og det er lidt koldt så sender det bevidstheden ud i fødderne, og det vækker dine sanser.

Det er også rigtigt godt at gå i sand eller på bar jord eller hvor som helst. Dine fødder er skabt til at du går på dem på jorden. Det er super sundt at stimulere fødderne med alle mulige slags underlag, og det gør, at du kommer mere i kontakt med din krop og med jorden.

Så gå i bare tæer – hver dag. I hvert fald her om sommeren.

Lav en balanceøvelse

Det næste tip er, at du kan få en god jordforbindelse ved at lave en balanceøvelse. Jeg plejer tit at anbefale, at man laver den yogastilling, der hedder “træet”. Herover ser du en tegning af “træet”. Du stiller dig på ét ben, den anden fod sætter du enten på anklen eller lige under eller over knæet. Håndfladerne samler du foran hjertet i “prayer pose”, eller du kan sende begge arme op over hovedet. Og så står du der i omkring 10 vejrtrækninger, og så skifter du side.

Det gode ved at skulle holde balancen er,, at du bliver nødt til at finde din jordforbindelse. Det er så afslørende – når jeg mangler min jordforbindelse, så er det bare tydeligt, når jeg dyrker yoga eller qi gong, fordi så vælter jeg rundt. Når jeg til gengæld har min jordforbindelse, så står jeg meget fast.

Hvis du kan mærke, du mangler din jordforbindelse, så lav evt. en hel serie af groundende yogaøvelser for at få etableret den igen. Du kan fx finde gratis yogaserier på Youtube. Jeg er selv meget glad for den kanal, der hedder Yoga with Kassandra. 

Så tip nr to – lav “træet” eller en anden balancestilling eller måske en hel serie af groundende øvelser

Gå en tur og vær bevidst om dine fødder

En af de bedste metoder, jeg kender til at få jordforbindelse det er at gå en tur i naturen. Men kender du det? Hvis vi har rigtig mange tanker, så kan vi nogle gange gå en tur uden overhovedet at være der, hvor vi er – vi kværner bare rundt i tankerne. Så det du skal, det er , at du skal gå en tur med det formål at være der, hvor du er og åbne alle dine sanser.

Se på ting omkring dig, lyt til lydene osv. og send så bevidstheden ned i fødderne og mærk din kontakt til jorden. Hvis du vil, kan du lave en decideret “walking meditation” hvor du går meget langsomt og er bevidst om hvert eneste skridt. Men du kan også bare gå i normalt tempo og så sørge for virkeligt at mærke din fødder og der hvor du går

Få hjælp af et træ

Et sidste tip, jeg vil give dig her det er, at du kan få din jordforbindelse ved at få hjælp af et træ. Én af de smukkeste bøger, jeg har læst i lang tid, læste jeg sidste efterår, og det var en bog om Carl Gustav Jung. Bogen hedder The Earth has a Soul, og den handler om Jungs syn på naturen, på teknologi og det moderne liv.

Jung er en af de helt store mastodonter indenfor psykologien, og mange forbinder ham måske med noget ret mystisk. Han beskæftigede sig meget med arketyper og med det kollektivt ubevidste, men Jung var faktisk selv en mand med hang til de meget jordbundne og simple ting.

For Jung betød naturen meget, og han skrev meget om, hvordan naturen er en helt grundlæggende del af den vi er, og hvordan naturen betyder meget for vores psykologi og velvære som mennesker. Jung skrev blandt andet i et brev til en kollega, han havde, som var i dyb krise:

“Du finder kun dig selv i de mest simple og glemte ting. Hvorfor ikke gå ud i skoven – nogle gange kan et træ lære dig mere, end hvad du kan læse i bøger”

Jung skrev igen og igen om, hvordan civilisationen og det, at vi er flyttet ind i byer, betyder, at vi mister vores vitalitet og vores kontakt til os selv og vores dybeste natur.

Så mit sidste tip vil være at få hjælp af et træ. Ideelt set et træ, du enten har udsigt til eller kommer forbi hver dag, så det kan minde dig om din jordforbindelse. Du kan kigge på træet, forestille dig rødderne, du kan læne dig op af det, tale til det. Gør hvad du vil med dit træ, og lad det hjælpe dig til en bedre jordforbindelse

Det var alt fra mig i dag. Jeg håber, du fik en lidt bedre jordforbindelse af bare at lytte med i dag. Det er helt klart en af de ting, jeg hele tiden skal arbejde på. Jeg er rigtigt god til det med at tænke, og min energi stiger hurtigt til vejrs, så derfor er det at beholde min jordforbindelse noget, jeg hele tiden arbejder på.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Ole siger:

  Hej Birgitte,
  Jeg læser alt hvad jeg kan finde om at opnå jordforbindelse for jeg tror at det har en virkning på den mentale og fysiske sundhed. Jeg stiftede første gang bekendtskab med “grounding/earthing” på en workshop om mindfulness for nogle år siden gennem begrebet “gående meditation”. Jeg måtte selv prøve det styret af nysgerrighed, når jeg havde tankemylder. Jeg har praktiseret det flere gange og tror jeg gør det på den ultimative måde, nemlig at udøve det på bare fødder. Det foregår helst på en gåtur ad skovstier. De første gange var det lidt underligt at tage skoene af og gå med bare tæer derude. Men man vænner sig hurtigt til at gå barfodet og det giver en god følelse både efter men også under sådan en tur – det har helt sikkert en positiv effekt. Så det kan kun anbefales at gå en tur i naturen i bare tæer hvis man har tankemylder – det er utroligt givende for ens velvære.
  Hvis du for år tilbage havde spurgt mig om at gå med bare fødder udendørs ville jeg sige, at det var noget der hørte til i hippie-tiden i 1960erne. Efter at have gået med bare fødder flere gange af og til kan jeg kun anbefale andre at prøve det.
  Ud over at dyrke den barfodede jordforbindelse bliver det for mit vedkommende også til meditation og restorativ yoga næsten hver dag.
  Namaste Ole

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Ole
   Ja. det virker ret hippieagtigt med bare tæer på jorden, men hippierne havde jo også fat i noget at det rigtige (et stykke hen af vejen). Jeg har det på akkurat samme måde. Bare tæer på jorden har en effekt – også en fysisk effekt på kroppen, er jeg overbevist om. Du minder mig om, at jeg skal til at gå noget mere med bare fødder i skoven, som vi bor lige ved siden af. Når det bliver lidt varmere i vejret:)
   KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.