fbpx

10 ting, du kan gøre for at løfte dit humør her og nu på en langtidsholdbar måde

Nogle gange har man bare en dårlig dag, og sådan en dag havde jeg for ikke så længe siden. På et tidspunkt mindede jeg mig selv om, at det aldrig er for sent at begynde forfra og få en bedre dag, og jeg besluttede mig for at gøre noget for at løfte mit humør.

Det fik mig til at tænke på forskellen på en forbigående følelse og så et humør, der varer ved. Og også hvor vigtigt det er, at vi ved, hvad vi skal gøre, når vi sidder fast i dårligt humør og at det, vi gør, er noget, der både virker her og nu men også virker på sigt. Der er nemlig en tendens til, at vi gør ting, der føles gode på kort sigt, men som ikke hjælper os i længden.

Derfor greb jeg mikrofonen og lavede denne episode med 10 ting, du kan gøre for at løfte dit humør her og nu og på en langtidsholdbar måde. Og længere nede kan du se listen på skrift og links til de forskellige ting, jeg nævner i episoden.

10 ting du kan gøre for at løfte dit humør her og nu og på en langtidsholdbar måde

#1 Bevæg dig

Bevægelse er ofte det, jeg griber til først, hvis jeg kan mærke, jeg har brug for at løfte mit humør. Når du bevæger dig, sætter du gang i neurokemiske processer, der løfter dit humør og giver dig velvære. Det er dog vigtigt, at du vælger den rigtige form for bevægelse, og du kan læse mere her omkring bevægelse, der gavner dig fysisk og psykologisk.

#2 Sig, hvordan du har det

Det virker paradoksalt, men når du er i dårligt humør kan det hjælpe at sige, hvordan du har det. Det er dog vigtigt ikke at forveksle at sige, hvordan du har det med brok og negativitet. Mærk efter hvordan du egentligt har det og skriv dagbog eller tal med én, du har tillid til. Når du giver plads til svære følelser er der en tendens til, at der bliver plads til glæde og god energi igen.

#3 Vær taknemmelig

Taknemmelighed er uden tvivl én af de ting, der har hjulpet mig mest i meget svære perioder, hvor jeg ikke bare har været i dårligt humør men har mærket håbløshed eller endda fortvivlelse. Hvis du har brug for en stor dosis taknemmelighed, så tjek mit værdsættelsesmaraton. Og ellers kan det at fjerne dit fokus fra, hvad der er galt med dit liv til, hvad der fungerer i dit liv, og hvad og hvem, du sætter pris på, ændre dit humør radikalt.

Det er dog vigtigt at bruge taknemmelighed på en måde, så du fjerner fokus fra det, der ødelægger dit humør men ikke som noget, du bruger til at undgå problemer eller svære ting. Positiv tænkning kan være ødelæggende, hvis du bruger det som en måde at flygte fra dig selv og de udfordringer, du står med.

#4 Bliv nærværende

Når vi er i dårligt humør, vil det ofte være pga. af negative tanker, der får lov til at fylde for meget. Derfor vil det altid løfte dit humør at blive mere nærværende. Når du gør dig fri af dine tanker og kommer til stede, vil du automatisk sætte mere pris på livet. Du kan blive nærværende fx. ved at fokusere på dit åndedræt, ved at opholde dig i naturen og ved at fokusere på den aktivitet, du er i gang med.

#5 Drop den konstante strøm af negativ information

Præcis som den kost, du indtager, påvirker din krop og dit helbred, så påvirker den “diæt” af information, du indtager dagen lang dit humør. Alt hvad du læser, hører og ser og også hvilke mennesker, du omgiver dig med, påvirker dig i enten positiv eller negativ retning. Det kan hjælpe gevaldigt meget at droppe den kontant strøm af sociale medier og negative nyheder. Det betyder ikke, at du ikke skal holde dig orienteret men hold dig til nyhedskilder, som ikke fokuserer på at fange din opmærksomhed med negative og opsigtsvækkende overskrifter men faktisk har til formål at formidle nuanceret information.

#6 Start forfra på dagen og tag én dag gangen

Hvis du har haft en dårlig start på dagen, så husk, at det aldrig er for sent at begynde forfra på dagen for at få en bedre dag. Og når du tager én dag ad gangen er der ting, du kan gøre for dig selv – blot for i dag – som vil gøre dig i bedre humør, som du måske ikke kan overkomme hver dag men godt kan overkomme i dag.

#7 Hop i koldt vand

Det at hoppe ind under den kolde bruser hver morgen eller endnu bedre – hoppe i havet eller i en anden sø er en ting, der for alvor kan afbryde grublerier og sætte gang i kroppen på en måde, der gør dig i godt humør. Naturen gør dig i godt humør, og hvis du bader sammen med en anden, du nyder at være sammen med, bliver effekten fordoblet.

#8 Drop offerrollen

Offerollen kan føles som en hjælp men er en kortsigtet løsning. Du ender med at føle dig hjælpeløs og deprimeret. Pessimisme og et dårligt humør kommer ofte, når vi føler, vi ikke har nogen handlekraft. Beslut dig for, at du kan tage din handlekraft tilbage og at du selv er herre over, om du får en god dag eller en dårlig dag.

#9 Få dagslys

Din celler er indrettet efter døgnets naturlige rytme og sollys. Hele din krop og din psyke fungerer bedst, når du får nok dagslys. Det at få nok dagslys gør, at du sover bedre om natten, og det gør dig også i bedre humør om dagen. Du kan måske ligefrem mærke, hvordan solen får den gode energi til at synke ind i krop og sind.

#10 Gør noget for andre

Hvis du for alvor sidder fast i dårligt humør, kan det hjælpe at fokusere på noget andet end dig selv og finde en anden, du kan gøre noget godt for. Det kan være en lille ting som at sende et smil til én på gaden eller en lidt større ting som en tjeneste eller en gave. Måske er der én, der ville blive glad for, at du ringer eller kigger forbi. Beslut dig for at glemme dine egne bekymringer for en stund og fokusér på at gøre en anden glad, og det vil uden tvivl smitte af på dit eget humør.

Jeg håber, du blev inspireret! Hvis du vil vide mere om lykke og trivlsel, så tjek også følgende ud:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Maja siger:

  Hej Birgitte,
  Jeg kan ikke finde print til, hvordan man kan tillade sig at have det godt med noget. Jeg har set det i din podcast, som jeg lytter til med stor interesse … lige nu hjælper den mig, ny sygemeldt med stress, til at acceptere og tillade stress. Tusind tak for det.
  Mvh Maja

  1. MajaRas siger:

   Hej Maja,
   Dejligt, at du finder Birgittes podcast interessant og hjælpsom. De 10 ting, som Birgitte nævner i podcasten, kan kun læses på noterne til episoden og kan derfor desværre ikke downloades på papir. Du finder dem her
   De bedste hilsner
   Maja /Assistent

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.