fbpx

Qi gong mod stress

Qi gong (udtales tji gong) er en ældgammel kinesisk bevægelseskunst, som jeg selv opdagede for få år siden, og som er en vej til fysisk og mental sundhed, der fortjener langt større udbredelse.

I dette indlæg vil jeg introducere dig til denne fantastiske praksis, som kan bruges både som fysisk træning og især også som mental træning. Og som er noget nær det perfekte middel mod stress for både krop og sjæl.

Jeg kommer ind på:

 • Hvad qi gong er
 • Hvorfor qi gong er den perfekte medicin mod stress
 • Hvordan qi gong hjalp mig, da jeg selv var hårdt ramt af stress
 • Hvordan du kan mærke din qi lige nu
 • Forskellen på den “indre form” og den “ydre form” i qi gong
 • Hvordan du selv kan komme igang med qi gong

Læs med eller lyt til podcast-epsioden, hvor jeg kommer ind på vigtige pointer fra blogindlægget og desuden andre ting, jeg ikke nævner i indlægget:

Qi gong  – kinesisk morgengymnastik

“Qi gong” betyder “energitræning” og man regner med, at qi gong opstod for omkring 5000 år siden i Kina, og den udspringer af taoistisk filosofi. Millioner af kinesere praktiserer qi gong, og i Kina man kan se især den ældre del af befolkingen i parker og andre steder udendørs.

I tradition kinesisk medicin (og i andre lægevidenskaber verden over) er qi – livsenergi – helt central og ses som en kraft, der gennemtrænger hele universet, og når der er ubalance eller blokeringer i kroppen, kan det medføre både fysiske og psykologiske problemer.

Qi gong er en gren af den traditionel kinesisk lægekunst på linje med akupunktur, urtemedicin og massage. Man bruger qi gong til at forebygge og behandle en lang række fysiske og psykiske lidelser, og i de senere år er man også i vesten begyndt at forske i effekten af qi gong og en lang række videnskabelige studier underbygger den historiske erfaring.

Qi gong og tai chi er nært beslægtede, men den oprindelige form er qi gong og udsprang tai chi af qi gong. De fleste grene af tai chi retter sig mere mod kampsport, og her laver man typisk lidt længere serier. Jeg forudsiger, at qi gong snart vil blive langt mere udbredt i Vesten, fordi det er så enkelt og tilgængeligt, og fordi de helbredsmæssige fordele er så store.

Den perfekte medicin mod stress

Qi gong består af enkelte bevægelser, der gentages, og her er der fokus på fysisk træning men især også på det mentale aspekt og på de helbredsmæssige fordele. Netop fordi man i qi gong arbejder på at bevægelse, bevidsthed og åndedræt til at gå op i en højere enhed er qi gong den perfekte medicin mod stress:

 • Bevægelserne er langsomme og rolige, så kroppen og nervesystemet afspændes og styrkes på samme tid
 • Genoptræner opmærksomheden, fordi en essentiel del af qi gong er fuld bevidsthed i bevægelserne
 • Giver god jordforbindelse, fordi øvelserne foregår stående
 • Fordyber åndedrættet, som igen stimulerer det parasympatiske nervesystem, som beroliger kroppen
 • Kan praktiseres udenfor, så man får alle de gavnlige virkninger, naturen har på et stresset system
 • Opløser spændinger i muskler og smidiggør bindevævet, som bliver stift ved skader, stress og traumer
 • Qi gong-bevægelserne er nemme at lære og kræver derfor ikke stor mental energi

Qi gong handler om at få livsenergien til at flyde

I qi gong praktiserer man et sæt af bevægelser (der findes flere klassiske sæt) og studier har vist, at selv nogle minutters daglig praksis kan have en kraftfuld effekt på krop og sind, og udover at forebygge eller helbrede sygdomme, vil qi gong give øget sundhed og trivsel og mental og psykologisk fleksibilitet og styrke.

Hovedformålet med qi gong er at få din qi – din livsenergi – til at bevæge sig frit i kroppen. Som en flod der løber uhindret. Det gøres ved at strække og dreje kroppen, fordybe åndedrættet og være bevidst tilstede i bevægelsen. Det løsner blokeret energi og balancerer meridianerne, som er de kanaler i kroppen, din qi bevæger sig rundt i – en slags energikanaler.

En vigtig del af qi gong er også at være i harmoni med elementerne – luft, vand, jord og ild – og derfor er det ekstra gavnligt at praktisere udendørs. Hvis du gerne vil dykke mere ned i elementernes psykologi, så se desuden de 4 podcastepisoder, jeg har lavet:

Mærk din qi – din livsenergi

Du kan mærke din qi lige nu ved at holde din hånd stille og så den ikke rører ved noget. Luk så øjnene og mærk din hånde indefra. Selvom du ikke bevæger din hånd eller rører ved noget kan du stadig mærke en energi i din hånd – det er din qi – din livsenergi.

Qi er nært forbundet til åndedrættet, og hvis du er bevidst om dit åndedræt og mærker, hvordan luften fylder dine lunger og sender frisk luft og energi ud til alle celler i hele kroppen, kan du også mærke dine celler vibrere mere med qi.

En god måde at fornemme qi på er at gå ud i naturen. Find en plante eller et træ eller en blomst, du kan observere. Hvis du stilner dit sind og blive ved med bare at se på og fornemme det, du kigger på, vil du kunne få en fornemmelse af den livsenergi, der findes i naturen.

Qi gong hjalp mig, da jeg selv var ramt af stress

Jeg blev selv hårdt ramt af stress i 2014, og qi gong var det første, jeg gjorde, som jeg kunne mærke gjorde underværker for min krop og mit sind. Jeg kunne simplethen mærke et stort skift i min energi – på den gode måde!

Jeg havde praktiseret taoistisk tai chi i nogle år, da jeg var lidt yngre og kendte derfor bevægelsesformen, og også dengang havde jeg brugt det som meditation i bevægelse og kunne mærke, hvor meget mere fokuseret og rolig jeg blev ved jævnlig træning. Og hvor god form, jeg kom i!

Men så fik jeg børn, og jeg holdt op med at træne. Da jeg så blev alvorligt ramt med stress, kom jeg i tanke om tai chi, og jeg faldt over en qi gong video. Jeg lavede øvelserne derhjemme dagligt i en periode, og jeg kan tydeligt huske, at det gav mig et lille glimt af ro og mere nærvær og knap så megen angst og tankemylder, som ellers var der hele tiden.

Ét er, at det gavnede mit nervesystem og begyndte at hjælpe min krop med at komme sig over en voldsom overbelastning. Men den vigtigste effekt, jeg selv oplevede var, at jeg blev i stand til at træde ud af tankemylderet og jeg blev mere nærværende. Det betød, at jeg begyndte at kunne nyde den friske luft og smuk natur og langsomt (meget langsomt!) begyndte at få mere styrke, fleksibilitet og god energi i både krop og sind.

Hvorfor jeg underviser stressramte i qi gong

For et par år siden valgte jeg at uddanne mig til qi-gonginstruktør, fordi jeg gerne ville bruge det i mit arbejde. Jeg er også meget glad for taoistisk tai chi, men hvis man er hårdt stressramt, vil det ofte være for mentalt krævende at lære lange serier udenad før man kan komme igang med den egentlige praksis.

Her er qi gong oplagt, fordi man kan gentage én eller flere enkle øvelser, og derudover er qi gong skræddersyet til at genoprette balance i nervesystemet. Jeg har produceret flere qi-gongvideoer, som er en fast del af mit onlinebaserede forløb for stressramte.

I forløbet lærer du mere om teorien bag qi gong, og hvordan man ser på stress i den kinesiske medicin.

Forløbet består af en vekselvirkning mellem undervisning på video og på lydlektioner, og jeg lægger stor vægt på det, jeg kalder “helende bevægelse”. I forløbet får du yogavideoer med Birgitte Gorm, mine qi gong flows og derudover lægger jeg vægt på gåture og andre udendørs aktiviteter. Lær mere og stressforløbet her.

Indre og ydre form – meditation i bevægelse

Den ydre form i qi gong er selve den fysiske bevægelse. I qi gong arbejder vi med den ydre form, så øvelserne udføres korrekt, så knæ og ryg ikke overbelastes og vi arbejder med skævheder og svagheder i den fysiske krop.

Men den indre form er lige så vigtig. “Den indre form” er den måde, bevægelsen opleves på indefra. Og når du først har lært den ydre form, kan du begynde at arbejde med den indre form. Her arbejder du med at være fuldt til stede i bevægelsen, at mærke hvordan bevægelsen mærkes i din krop og hvordan energien flyder i din krop.

Når du arbejder med den indre form (i stedet for at tænke på, hvad du skal senere), så bliver qi gong er form for meditation i bevægelse. Og lige netop det er én af de store styrker ved qi gong. Siddende meditation kan ganske enkelt være for svært for et stresset sind, men ved at have noget at fokusere på, bliver det nemmere igen og igen at vende tilbage til her og nu.

Personligt bruger jeg både yoga og qi gong som bevægelse og meditation, og min erfaring er, at for mange af os her i vesten er qi gong en mere egnet meditationsform end den klassiske siddende meditationsform, fordi vi i forvejen sidder meget, og netop har brug for at bevæge kroppen og afspænde nervesystemet.

Vil du selv prøve qi gong?

Hvis du er stressramt, vil jeg anbefale dig at tage et kig på mit onlinebaserede stressforløb, som indeholder flere qi gong videoer.

Og ellers er der mange gratis videoer på Youtube, som du også kan bruge. Én af mine yndlingsvideoer er denne:

Håber du blev inspireret!

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

6 kommentarer

 1. Lisbeth siger:

  Kære Birgitte.
  Jeg har ledt med LYS OG LYGTE efter dette her.
  Jeg vil nu gå igang med Qi Gong, da jeg desværre igen er på vej ned i en depression.

  Mvh Lisbet de haas

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Lisbeth. Dejligt du kunne bruge det – qi gong kan bare noget, som jeg oplever som helt særligt. KH Birgitte

 2. Anne-Sofie siger:

  Hej Birgitte
  Er blevet glad for Qi gong efter mit forløb i Vejen hjem.
  Jeg er nysgerrig på hvilken Qi gong uddannelse du har? Tænker det kunne være min vej????.
  Bh Anne-Sofie

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Anne-Sofie
   dejligt du er blevet glad for qi gong:) jeg er uddannet hos Torben Rif (en ét-årig uddannelse) og derefter efteruddannet bla. hos Mimi Kuo Deemer.
   KH Birgitte

 3. Anonym siger:

  Hej Birgitte.
  Tusind tak for dit fine og inspirende skriv.
  Jeg er også startet på Qi Gong,det er så givende,nærende og beroligende.
  Tak for dine ord om det Selvkultiverende sind..det vil jeg tage med mig.
  De bedste rolige hilsner
  Birgitte.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak – dejligt at høre, det kunne bruges:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.