fbpx

5 grunde til, at regn gør dig lykkelig

Hvordan har du det med regn?

Måske elsker du regn – så er du en såkaldt pluviofil – en regnelsker. Sådan én er jeg. Og det kan du også lige så godt blive, for helt ærligt; det regner en her del her i landet. Rundt regnet hver anden dag.

Mange forbinder regn med noget kedeligt og nedslående. Men det gør du ikke, når du har læst dette blogindlæg. Det handler nemlig om, hvordan regn kan gøre dig lykkelig.

Og hvem vil ikke gerne have lidt mere lykke?

Regnvejrets psykologi

Der er forskellige former for regn:

 • Stille sommerregn
 • Korte byger
 • Dagregn
 • Efterårsregn
 • Støvregn
 • Silende regn

Og de forskellige former for regn har sikkert lidt forskellig effekt. Men der er ingen tvivl om, at regnvejr er ét af de naturfænomener, der kan have en gavnlig effekt på dit humør og dit velvære – modsat hvad man måske skulle tro.

Hvis man har fulgt mig et stykke tid, så ved man at jeg gør meget ud af at fortælle om naturens betydning for din psykologi. Du får det simpelthen bedre på alle leder og kanter af at være udenfor. Især hvis du lader mobilen ligge og bare folder sanserne ud. Du er skabt til at være i naturen, og den hjælper dig på mange måder til at falde til ro og få glæde og dyb mening.

Jeg har tidligere fortalt om fuglesang og før det om andre elementer som ild, jord, vand og luft. Men i dag handler det altså om regnvejr.

Se det i øjnene – det regner ofte om sommeren

Hvorfor skal det handle om regnvejr lige herop til sommerferien? Fordi det nok kommer til at regne, og i stedet for at sidde i sommerhuset og hænge med næbbet, fordi du ikke kan tage på stranden, så håber jeg du – bevæbnet med dette blogindlæg – vil nyde regnvejret fuldt ud.

Næste uge kommer sæsonens sidste indlæg om, hvordan du lægger dit arbejde mentalt på hylden. Og tidligere har jeg lavet dette indlæg med idéer til skærmfri aktiviteter i ferien for hele familien. Men hvis det regner, så vil jeg opfordre dig til at gå udenfor og nyde det. Og her kommer 5 grunde til hvorfor.

#1 Duften af regn gavner dig og har et navn

Duften af regn har faktisk et navn – det hedder petrichor. Du kender godt den duft, der opstår, når det regner eller lige har regnet. Du kan især dufte det når jorden er tør – når det er et stykke tid siden, det har regnet om sommeren og i sensommeren. Det er sådan en jordagtig duft – og den duft elsker vi mennesker helt instinktivt. Det gør vi nok, fordi vand er lig med liv og før i tiden da vi ikke havde rindende vand, var vi dybt afhængige af regnen.

Din lugtesans kan vække meget stærke følelser. Lugtesansen har en stærk forbindelse med amygdala og hippocampus i hjernen, som har at gøre med følelser og dannelsen af hukommelsesspor eller minder. Derfor kan det også være, at duften af regn giver dig associationer til gode minder fra din barndom, hvor du fx løb og legede i regnen en sommerdag eller sad under et halvtag og kiggede på regnen på et tidspunkt, hvor du følte dig tryg.

#2 Lyden af regn er beroligende

Tænk på lyden af regn på et tag eller lyden af regn på en teltdug. Eller hvad med lyden af regn, der slår mod ruden eller når det regner i en vandpyt? Måske er det lidt forskelligt, hvordan vi har det med lyden af regn, men jeg oplever den som beroligende, og det tror jeg, de fleste gør.

Der er et eller andet ved lyden af regn – den monotone og alligevel lidt afvekslende lyd – der får os til at falde til ro. Næste gang det regner, så sæt dig i en døråbning med en kop te for bare at lytte til regnen. Eller bedre endnu – gå en tur i bare tæer i regnen. Det er ren terapi.

#3 Regn har en rensende effekt og gør dig nærværende

Regn har en rensende effekt på flere måder. Det er jo oplagt at stille dig ud og få skyllet dagens støv af, så kan du også bruge regnen, når du har brug for at give slip på følelser og tanker. Hvis du er ked af det, så gå ud i regnen og lad regnen skylle det væk. Giv dig selv lov til at være ked af det og mærk, hvordan regnen hjælper dig med at give slip på alt det triste.

Hvis du lige nu tænker, at det jo er koldt og besværligt at gå ud i regnvejr, så tænk igen. Du er skabt til at være ude i al slags vejr. Jeg siger ikke, du skal gå ud i en efterårsregnstorm uden tøj på, men om sommeren kan du sagtens opholde dig i regnen i lang tid. Koldt vand – i sær i ansigtet – er godt for din krop og for nervesystemet. Der er en grund til, at vi mennesker også kan bade i et koldt have uden at tage skade af det.

Hvis du har mange tanker og bekymringer, så kan du også se for dig, hvordan regnen falder på dig og vasker alle overflødige tanker væk. Det kan have en meget rensende effekt – især hvis det vælter ned. I det hele taget så kan det at vække sanserne være en god måde at komme ud af tankerne på, så næste gang du er fanget af bekymringer, så gå udenfor og det vil med garanti hjælpe dig med at vågne op og være mere til stede.

#4 Regndråber er smukke og kan lære dig selvaccept

Hvis du betragter regndråber, så er de faktisk ret fantastiske. Hvis det bare regner og regner, så sæt dig et sted og se, hvordan regnen falder på jorden. Hvis det lige har regnet, så se hvordan dråberne hænger fra blade og blomster og se, hvordan solen skinner i regndråberne.

Hvis du er heldig, så ser du en regnbue og læg mærke til hvordan alt bliver smukt og mere levende, når det lige har regnet. Det at se på noget smukt kan gøre dig lykkelig – især når det er naturens skønhed, der på én og samme tid er uperfekt og alligevel fuldendt. Præcis som dig selv!

Kelly Wilson – professor i psykologi – bruger en solnedgang versus et matematisk problem, når han spørger os, hvordan vi psykologer ser på vores klienter. Vi skal lære at se os selv som smukke, unikke og som noget, der skal sættes pris på. Tænk på dig selv som en regndråbe. Der findes kun én eneste af dig, og det er værd at sætte så meget pris på dig selv, som overhovedet muligt, i den korte tid, du er her.

#5 Regn får dig til at sætte mere pris på solen

Jeg vil lige nævne et citat af Dolly Parton (én af mine yndlingssangerinder). Hun har sagt:

The way I see it if you want the rainbows, you gotta put up with the rain

Og det har hun jo ret i. Jeg kunne personligt godt bo et sted, hvor der var lidt mere sol, men når det så er sagt, så elsker jeg de 4 årstider. Her i landet nyder man jo når solen skinner, og det er varmt og tørt – for det er det ikke så tit.

Så tænk på et næste gang det regner – at regnen får dig til at sætte desto mere pris på solen!

Og det var 5 måder, regn kan gøre dig lykkelig på. Jeg  håber du vil nyde regnen ekstra meget, når den kommer næste gang.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Jonna siger:

  Tak! det er dejligt at læse, lytte og være med på din side .

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak Jonna:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.