fbpx

Ud med tjeklisten ind med skræklisten

Elsker du også tjeklister? Det gør jeg. Jeg er vild med lister, har altid gang i flere, og jeg er god til at få udrettet en masse. Men uanset om vi er gode til at tjekke ting af på lister eller ej, må vi nogle gange spørge os selv om, om vi har gang i det vigtige.

At kunne strege mange gøremål ud på en liste kan give os en fornemmelse af, at vi er effektive, men det er ikke ensbetydende med, at vi udretter noget af betydning. Derfor kan det være godt nogle gange at lave et alternativ til tjeklisten – nemlig “skræklisten”. Læs (eller lyt) med her om denne vigtige liste, som du skal satse på, hvis du vil nå det vigtige i dit liv.

 

Tjeklisten kan være en fælde

Det føles som om, man har udrettet meget, når man streger mange ting af på to-do-listen. Men kender du det? Du har travlt dag ud og dag ind, og alligevel når du aldrig til det, du dybest set godt ved, er det allervigtigste. Det sker nemt, fordi vi har en tendens til at udsætte de vigtige ting.

De ting, vi sætter på to-do-listen (eller i hvert fald de ting, vi vælger at gøre først) er ofte de nemmeste. Og ofte er det ting, der virker som om, de haster, men som til syvende og sidst ikke er vigtige. Og med “vigtige” mener jeg her ting, som når du ser tilbage på din dag, din uge, dit år, dit liv, ikke har nogen særlig betydning.

Hvis vi ikke passer på, kan vi ende med at bruge en alt for stor del af livet på at:

Det kan vi bruge som rettesnor. I det omfang, du lykkes med noget både privat og arbejdsmæssigt, vil det ofte være fordi, du formår at gøre ting, du ikke har lyst til, men som er vigtige på lang sigt.

Selv har jeg det sådan, at hvis jeg ikke passer på, så kan min arbejdsdag gå med at besvare mails, besvare opkald, lave små forefaldende ting. Jeg kan nemt putte for mange møder eller samtaler i min kalender, så der ikke bliver plads til det vigtige som fx. at have rum og ro til at skrive producere noget nyt eller til at skabe overblik eller bare tage den med ro.

Det samme gælder for privatlivet. Her kan tjeklisten hurtigt bliver fyldt med praktiske gøremål i stedet for leg med vores børn, gode samtaler med vores partner eller afslapning og tid til at få en god nats søvn. Og mange af os begår også den fejl at prioritere arbejdslivet over privatlivet og mærker først konsekvensen efter mange år og på et tidspunkt, hvor det måske har kostet os dyrt helbredsmæssigt eller i vores vigtigste relationer.

 

Da jeg hev min egen tjekliste i stykker

Jeg kan nævne 100 eksempler på, hvordan det har gavnet mig at prioritere min to-do-liste, så jeg sørgede for at gøre det vigtigste først. Jeg er på ingen måde perfekt, men jeg er blevet bedre til at gøre ting, der er svære, og som jeg dybest set ikke har lyst til. Og det har gjort en stor forskel i mit liv. Ét eksempel er, da jeg besluttede mig for at gå i gang med at skrive.

Jeg elsker af skrive, men jeg gruede også for det. Jeg havde mange blokeringer, der gjorde det svært for mig at komme i gang med at skrive: perfektionisme, travlhed, frygt for hvad andre ville tænke etc.. Det var først, da jeg satte det at skrive øverst på min to-do-liste, der skete noget. Jeg forbød simpelthen mig selv at gøre andet end at skrive i en periode. I hvert fald først på dagen. Resten af mit tjekliste hev jeg i stykker og på den måde var det nemmere at ignorere de ting, jeg havde bildt mig selv ind, var vigtige.

Det at skrive først har på flere måder revolutioneret mit arbejdsliv. Det har bla. resulteret i en populær blog og podcast, og nu om dage bruger jeg typisk de første to timer af min arbejdsdag på at skrive eller producere noget andet.

Ud med tjeklisten – ind med skræklisten

Der er sikker små og store ting, du lige nu godt ved, du har brug for at gøre noget ved, men som konstant ryger nederst på to-do-listen eller slet ikke står der. Du ved det godt, men det bliver bare ikke til noget. Så hvad gør du? Hvordan sørger for du for ikke at spilde tiden med ligegyldige to-do’s?

Her vi jeg gerne introducere “Skræklisten”. Skræklisten er en liste, der indeholder de ting, der er vigtige, men som du:

Skræklisten kan indeholde alt muligt. Små og store ting. Konkrete og håndgribelige ting eller mere usynlige ting. Sjovt nok kan ting på skræklisten være noget, du virkeligt gerne vil og måske også nogle gange nyder, når du først er i gang. Ofte er ting på skræklisten noget, du kan mærke er meget vigtigt, men som du har modstand mod. På min personlige skrækliste er der fx. lige nu bla. at påbegynde at større projekt, der kræver stort overblik, vasketøj, at få sagt nej til noget, jeg kom til at sige ja til og at holde et møde med skolen, der giver mig ondt i maven, men som er nødvendigt.

Eksempler på små og store ting, som kan optræde på din skrækliste, er:

Din tur – lav din egen skrækliste

Jeg vil udfordre dig til – her og nu – at lave din egen skrækliste. Lav en liste over mindst 5 ting, som hører til på din skrækliste. Tag gerne både helt konkrete ting og måske større og mere uhåndgribelige udfordringer. Hvordan ser din personlige skrækliste ud? Del gerne herunder i kommentarerne, så vi andre kan få inspiration til vores egen liste:) Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Den enes tjekliste kan være den andens skrækliste!

Nogle gange er det helt konkrete ting, der står på skræklisten. Som at få bestilt en tid hos lægen. Andre gange er det lidt mere overordnede ting, som så skal brydes ned i mere konkrete tiltag. Hvis det er en større ting som fx. det at tage en svær samtale, så bryd den op i små konkrete og praktiske skridt. Hvad er det første, du skal gøre? Kan det fx. være at forberede dig ved at skrive ned, hvad du vil sige. Eller få en snak med en ven om, hvordan du skal gribe det an. Og hvad er næste skridt så? Osv.

Dedikér dig til at have din skrækliste ved hånden og sørg for, at du hver dag gør én lille eller stor ting, der står på listen. Og tag en ting fra skræklisten før du gør andre ting (for vi ved jo godt, hvad der sker, hvis du lader dig selv gå direkte til den almindelige tjekliste). Og når du gør det – én dag ad gangen – får du mere ro i sindet, du får vigtige ting fra hånden og i det hele taget kommer dit liv til at ændre sig til det bedre på måder, du end ikke kan forestille dig.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

10 kommentarer

 1. Mette siger:

  Det var meget inspirerende.
  Her kommer min skrækliste:
  -at drikke mere vand hver dag
  -at overholde mine aftaler med min rygestop og alkoholvejleder
  -at se fornøjelsen i at løse en kryds og tværs hver dag
  -at få lavet min hjemmeside færdig som jeg ønsker den
  -at få læst, hørt eller tegnet
  – at gå mindst 10.000 skridt om dagen.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Merete – fantastisk liste. KH og god vind med at få den tjekket af:)

   1. Anonym siger:

    Tak!

 2. Trine siger:

  Her kommer min liste:

  – at træne mig i at være i mine følelser og kropslige fornemmelser uden at tage stilling til dem
  – at få snakket med min datter om flytning
  – at tale mig selv op i stedet for ned – “jeg er tilstrækkelig” trods mine sammenbrud på livets vej
  – at give udtryk for hvad jeg mener i arbejdsmæssige sammenhæng – nyt job

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Virkeligt gode punkter, som mange vil kunne genkende:) KH Birgitte

 3. Winnie siger:

  At søge job, selv om jeg p.t. føler mig fuldstændig uden evner – et eller andet sted ved jeg jo godt, det ikke er sandt.
  Self compassion og vejrtrækningsøvelser.
  Akvarelmaling.
  At handle istedet for at flygte.
  At lære at fejle.

  1. Thomas siger:

   Glimrende liste.

   Hvis du kan komme til at blokere over akvarelmalingen, så kan denne “peptalk” måske hjælpe.
   Mindet på skrivning, men budskabet er præcis det samme, og, for mig, meget rammende:
   https://www.youtube.com/watch?v=91FQKciKfHI

  2. Birgitte Sølvstein siger:

   Winnie, det lyder som den helt rigtige skrækliste. “Fuldstændig uden evner” lyder mere som noget, den indre kritiker kan dinde på at sige end som sandheden❤️.

 4. Stine siger:

  Her er min skrækliste:

  1) Gå en runde mere i parterapi.
  2) Skrive den bog, som jeg synes kunne være virkelig interessant at skrive, men som jeg har svært ved at tro, at jeg kan skrive (tilbuddet er der, men jeg er bange!).
  3) Lave mere fysisk træning.
  4) Få købt den nye (brugte) cykel, nu hvor min gamle er blevet stjålet.
  5) Bruge mere tid med min mand, hvor jeg REELT forsøger at være nærværende.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Stine. Det var ellers en seriøs skrækliste – ser ud til, at du er inde ved kernen. Sæt i gang med skræklisten. Begynd måske med cyklen:) Knus Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.