I dag handler det om gaver.  Julegaver! Nogle har slet ikke råd til dem, men vi der har råd, ender nogle gange med at købe alt for mange og dyre gaver i håb om, at de vil vække glæde og ja… fordi det at købe julegaver bare er en del af traditionen.

Jeg skal ikke her komme med en tale hverken for eller imod julegaver, selvom jeg ærligt må indrømme, at jeg personligt selv har overvejet at stå af det ræs flere gange. (Men så er der børnene, og det er jo også meget hyggeligt….)

Uanset hvad, så har jeg gode nyheder, hvad angår julegaver. Den bedste gave, du kan give til dig selv, til dine børn og til andre mennesker i det hele taget er gratis.

Den knap så gode nyhed er, at den kan være svær at finde. Derfor er der ekstra god grund til at give den – både til jul og hver dag året rundt. Faktisk får du mere af den, jo mere du giver af den. Det er en god cirkel af dimensioner!

Det jeg taler om er: din fulde opmærksomhed og dit nærvær.

Opmærksomhed er blevet kaldt kærlighed i praksis. Det synes jeg er en fantastisk definition! Men også lidt sådan…av!

For hvor ofte er det lige, vi giver hinanden og børnene udelt og fuld opmærksomhed i længere tid ad gangen uden mobiler eller andet, der afleder opmærksomheden?

Ikke særligt ofte, vel?

Det gode ved at give fuld opmærksomhed og være nærværende er, at jo mere, du giver jo bedre bliver du til det, og jo mere, bliver der at give af. Ikke alene gør du noget godt for andre ved at give dem opmærksomhed, men en fokuseret opmærksomhed er din egen vigtigste mentale ressource.

Det der også er med opmærksomhed og nærvær er, at det er en gave, du kun kan give med oprigtighed. Enten er du der, eller også er du der ikke. En vigtig skelnen, når det kommer til at give er forskellen på at give for at give og at give for at få. Det er nemlig anstrengende både at give og modtage noget, der kun er givet med henblik på at få noget tilbage, hvad end det så er anerkendelse, opmærksomhed eller noget materielt.

På engelsk hedder gave “present”, men present betyder også nutid på engelsk og det betyder endda også at være til stede. At være nærværende lige nu og her er vitterligt den bedste gave, du kan give både dig selv og andre. Og vent ikke med det til juleaften. At være nærværende er langt hen ad vejen en vane – noget du kun bliver i stand til ved at praktisere det hver dag.

Det er vigtigere end du måske tror. Lige efter juleferien er højsæson for stress-sygemeldinger, og det er vigtigt, at du allerede nu stopper og og er fuldt til stede hver dag i december. Når du gør det, så kommer du i bedre kontakt med dig selv, med din krop, med øjeblikket og også med andre mennesker.

Og når du er nærværende, så husker du det, du egentligt har brug for for at undgå julestress:

  • At tage tingene i et fornuftigt tempo – det er det mest effektive på sigt
  • At du har brug for at komme helt ned i gear – hver dag
  • At du har brug for 7-9 timers søvn hver nat
  • At digital støj skal begrænses – især først og sidst på dagen
  • At du har brug for naturen – også i december
  • At hyggeligt samvær er vigtigere end perfekte hjemmebagte julekager
  • At juleferien er en ferie – og at der også skal slappes af og laves ingenting
  • At julefreden ikke bliver større af dyre julegaver, og at det ikke altid at få, hvad man ønsker sig er en vigtig lektion for børn.
  • At julen handler om fred og håb om lysere tider

Derfor. Giv dig selv og andre den største gave, du kan give. Fuld opmærksomhed og nærvær.

Med ønsker om en glædelig og fredelig december

birgitte-underskrift-blog-small.png

Er du stresset?

Få min

morgenmeditation!

Begynd din dag med fokus, ro og en klar intention. Det gør en forskel!

Tak for tilmeldingen - du har fået en mail!