fbpx

Den bedste julegave, du kan give dine børn

Læs eller lyt med her om den bedste julegave, du kan give dine børn:

Hvis du ligner mig har du trang til at give dine børn alt muligt i julegave. Men mange julegaver er ikke lig med gode julegaver. og der er én særlig ting, du skal give dine børn uanset hvad.

Jeg er selv blevet bedre til at forenkle julen i det hele taget og til at begrænse mig (og andre der giver dem gaver) med årene. Jeg vil ikke vil have, at mine børn skal forbinde julen med et gaveorgie men først og fremmest med hyggelige traditioner.

Jeg giver selv mine børn traditionelle julegaver (altså den slags, der kan pakkes ind og lægges under juletræet) men i dag handler det først og fremmest om den bedste gave, du kan give din børn. Og den kan ikke pakkes ind. Men derudover giver jeg dig også nederst en idé til hvordan du kan skære ned på antallet af gaver og give dem 5 gode gaver, de kan bruge til noget.

Opmærksomhed er kærlighed i praksis

Den bedste gave, du kan give dine børn (og dig selv og andre mennesker i det hele taget er heldigvis gratis. Til gengæld kan den være svær af finde og fastholde. Det jeg taler om er: din fulde opmærksomhed og dit nærvær.

Det gode ved fuld opmærksomhed er, at du får mere af den, jo mere du giver. Det er en evne, der kan optrænes og som skal vedligeholdes, og det er julen jo en god anledning til at gøre. 

Opmærksomhed er blevet kaldt kærlighed i praksis. Det synes jeg er en fantastisk definition! Men også lidt sådan…av! For hvor ofte er det lige, vi giver hinanden og børnene udelt og fuld opmærksomhed i længere tid ad gangen uden praktiske gøremål, en smartphone i baggrunden eller andet, der afleder opmærksomheden?

Ikke særligt ofte, vel?

Hvordan giver man fuld opmærksomhed?

Og dine børn har brug for at få din fulde opmærksomhed. Ikke forstået på den måde, at du skal fokusere på selve dit barn og deres præstationer men nærmere, så du tager dig tid og ro til at fordybe dig sammen med dit barn om noget. Børn er forskellige, men det kan være:

 • At synge
 • At læse sammen eller op for hinanden
 • At lave mad
 • At sidde i sofaen og lave ingenting mens I snakker
 • Lave en juledekoration
 • Finde på en historie eller tegne
 • Kigge på familiebilleder sammen
 • Give fodmassage

Eller hvad som helst, hvor I er sammen i en fælles fordybelse eller hvor du lytter til og ser dit barn. Det I laver skal involvere at I er sammen enten side ved side eller med øjenkontakt og samtale. Det kan virke banalt at understrege men at se en film eller spille computerspil er ikke kvalitetsnærvær, netop fordi I her er sammen men hver for sig opslugt af skærmen.

Giver du for at få eller er det den ægte vare?

Det der også er med opmærksomhed og nærvær er, at det er en gave, du kun kan give med oprigtighed. Enten er du der, eller også er du der ikke. En vigtig skelnen, når det kommer til at give er forskellen på at give for at give og at give for at få. Det er anstrengende både at give og modtage noget, der kun er givet med henblik på at få noget tilbage, hvad end det så er anerkendelse, opmærksomhed eller noget materielt.

På engelsk hedder gave “present”, men present betyder også nutid på engelsk og det betyder endda også at være til stede. At være nærværende lige nu og her er vitterligt den bedste gave, du kan give både dig selv og andre. Og det er vigtigere end du måske tror.

Jeg er overbevist om at en stor mængde af den stress, vi ser hos både børn og voksne lige nu, kommer fordi vi ikke længere har det dybe nærvær i de nære relationer. Det stresser os at mangle kontakt til andre og især stresser det børn ikke at have dyb kontakt til forældre. 

Noget andet er, at evnen til dyb opmærksomhed er noget børn lærer af forældre – så du hjælper også dit barn til at bevare og forbedre en livsvigtig evne. Den måske vigtigste evne, vi overhovedet kan have, for kan vi ikke styre opmærksomheden, så er der i virkeligheden ikke ret meget, vi kan og livet bliver hurtigt kaotisk.

Optimér din egen evne til fuld opmærksomhed

Det er nemmere sagt end gjort at være fuldt nærværende. På mange måder er nærvær noget, der opstår når resten af dit liv fungerer som det skal. Du kan ikke have travlt og være fraværende hele dagen for så lige at forsøge at være nærværende den éne time, du har sammen med dine børn. Sådan fungerer det bare ikke.

Her er et par tips, som er enkel i teorien men svære i praksis, men som vil gøre en verden til forskel for din evne til at være nærværende sammen med dine børn:

 • Begræns digital støj. Dvs. skærme der afleder dig fra det, du er i gang med. Især først og sidst på dagen
 • Sørg for at komme udenfor hver dag – også i december. Naturen fungerer som genoplader for din hjerne.
 • Vælg hyggeligt samvær og afslapning frem for  de perfekte hjemmebagte julekager
 • Husk at juleferien er en ferie – og at der også skal slappes af og laves ingenting
 • Giv dig selv opmærksomhed
 • Husk at dit arbejde ikke er det vigtigste i verden – det er din egen og din families trivsel
 • Få omkring 8 timers søvn hver nat
 • Lær dig selv at lægge dine bekymringer til side, så du kan være til stede her og nu.

Men udover opmærksomhed, giver du jo også dine børn almindelige julegaver. Og herunder giver jeg dig inspiration til, hvordan du kan give så gode gaver som muligt.

 

Giv dine børn disse 5 gaver

For ikke så lang tid siden faldt jeg over The Slow Home Podcast, som jeg nyder at lytte til. I én af episoderne fortalte Brooke om, hvordan hun og hendes mand holder sig til en enkel julegaveregel, og den vil jeg gerne dele med dig her.

Jeg skal være den første til at indrømme, at vi ikke følger hendes regel til punkt og prikke. Men jeg arbejder på at minimere antallet og blive bevidst om, hvad vi giver vores børn, for jeg tror på at less is more – også når det gælder julegaver. Målet for mig er ikke at komme ned på meget få gaver til hvert barn men mere at overveje grundigt, hvad vi giver dem – om det er noget, der giver glæde i det lange løb og som kan bruges til noget.

Brookes regel for julegaver er “Something they want, something they need, something to wear, something to read”. Oversat til dansk er det:

 • Noget de ønsker sig
 • Noget de har brug for
 • Tøj eller sko
 • En bog

Og til det vil jeg tilføje en femte ting, nemlig oplevelser. Det kan være en tur i Zoologisk Have eller op et museum eller bare en tur i biografen eller på en selvvalgt café. Vi får mere glæde af at bruge penge på oplevelser end på ting, og det vil jeg gerne lære mine børn via de gaver, de får.

Men hvad så, hvis dine børn bliver kede af det, når de ikke får alt det, de ønsker sig? Sagen er den, at børn (som voksne) ønsker sig en hel masse, og de har brug for at lære, at man ikke altid får alt, hvad man ønsker sig og at penge ikke vokser på træerne. Det har de brug for at lære uanset hvor mange eller hvor få penge, du har.

Børn er langt bedre tjent med at få et bevidst forhold til penge og hvor lidt ting engeligt betyder, end med at få alt, hvad de ønsker sig. Og derudover er mange af os forældre i en situation, hvor vi prøver at købe os ud af dårlig samvittighed, der handler om, at vi ikke giver vores børn nok af det, de virkeligt har brug for; vores kærlighed og nærvær.

Jeg håber du blev inspireret til at give dine børn de bedst mulige julegaver! Med ønsker om en glædelig og fredelig december.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Jes siger:

  At læse dit oplæg er fedt!! Overskud osv!!
  Nu er jeg bare ikke i overskud!!
  Jeg prøver at komme på nul og derfra højere op!!
  Den gave jeg kan give er gaven om at jeg ikke drikker og at vise dem at jeg holder hvad jeg lover !! Tro mig! Det er sgu et stort ønske !!

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Jes. Det er en kæmpe gave at give dem, og dig selv! De fleste alkoholikere, jeg kender, der har holdt sig ædru, går i AA. Det håber jeg, du vil overveje for uden hjælp er det en svær sygdom selv at standse. KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.