fbpx

Mit glas er halv fuldt: 25 ting, jeg har lært efter 45 år

Jeg rundede 45 år i sommers, og det føltes som et ret skarpt hjørne. Er der mon andre derude, der har det på samme måde? Det gik op for mig, at jeg er omkring halvvejs i mit liv (hvis jeg er heldig at leve længe).

Jeg fik lyst til at gøre en form for status og tænkte over, hvad jeg har lært indtil videre. Og på podcasten deler jeg nogle af de ting, jeg kom frem til – forhåbentlig er der ting her, du kan genkende eller bruge til noget.

Hvad jeg har lært indtil videre efter 45 år

Min oplevelse er, at livet på nogle måder bliver bedre og dybere, og at jeg har mere øje for, hvad der er vigtigt, og hvad der er mindre vigtigt. Omvendt er der også mere sorg, store udfordringer og en følelse af, at jeg stadig er i tvivl om mange ting.

Der er genstridige mønstre, jeg stadig kæmper med, og der er mange ting, jeg ikke føler, jeg har styr på. Jeg troede nok, jeg ville have styr på mere som 45-årig, men der er mange brikker, der ikke er faldet på plads, og måske er det en del af livet – at de svar, vi troede, vi ville finde, i virkeligheden ikke findes.

Omvendt har jeg lært meget, og det er nogle af de ting, jeg deler på podcasten i dag.

Lyt med her, hvor jeg deler om 25 ting, jeg har lært efter 45 år. Jeg kommer bl.a. ind på

 • at det er en misforståelse at tro, at et nemt liv er et godt liv
 • hvad, jeg har lært, gør en ekstremt stor forskel for min krop
 • at penge kan give glæde, tryghed og frihed
 • en essentiel psykologisk evne
 • at venskaber er undervurderede, og at psykologien på nogle måder er helt galt afmarcheret
 • og andre ting…

1: Nogle udfordringer og sorger er livslange, og det er ok

Vi overvinder ikke altid ting – vi lever med dem. Ikke alle problemer eller sorger kan løses eller fjernes. Det er naturligt. Det problemfri liv er en illusion, og det sorgfri liv er måske ikke værd at leve i længden. Livet kan være svært og alligevel godt. Du kan være ok, selvom du ikke er ok.

2: Det er ikke mængden af udfordringer men din indstilling til dem, der afgør din livskvalitet

Det kan lyde overfladisk, men vores indstilling til de svære ting, der rammer os, gør hele forskellen i det lange løb. Det er menneskeligt at havne i uhensigtsmæssige mønstre og selvmedlidenhed, men på et tidspunkt må vi beslutte os for, at vi vil og kan komme videre på en god måde.

3: Forandring kræver, at jeg kan se på mig selv med ærlige og milde øjne

Mange af os føler skyld og skam over vores fejl og mangler. Det er kun muligt at se ærligt på os selv og dermed forandre noget, hvis vi ser på os selv med milde øjne. Vi kan ikke bruge undskyldninger til noget, men vi kan heller ikke forandre os, hvis vi fordømmer og udskammer os selv. Det ærlige men kærlige blik på os selv forløser og forandrer.

4: Det vigtigste for mig er, at mine børn føler sig elsket og accepteret som den, de er

Mine forventninger om, hvem jeg tror, mine børn er eller skal være, kan stå i vejen for min umiddelbare kærlighed og mit nærvær. Det samme kan min frygt for, at de ikke lever op til samfundets krav. Jeg kan ikke beskytte mine børn mod smerte eller problemer. Men jeg kan huske, at min vigtigste opgave som mor er at elske og acceptere dem, som de er.

5: Daglig yoga gør en kæmpe forskel for kroppen, når man er 45

I de perioder, jeg ikke får lavet yoga, kan jeg mærke skavanker og smerter komme krybende. Behovet for at holde kroppen fleksibel og stærk stiger med alderen. Det handler ikke om at leve op til et kropsideal men om at bevare mobilitet og give kroppen den opmærksomhed, den fortjener.

6: De små ting i livet er de store ting

Vi har ofte fokus på store mål, ekstraordinære oplevelser og dyre ting. De store ting i livet er dog de helt enkle. At leve i dybden handler om nærvær, og i nærværet bliver det tydeligt, at det er de små ting, der er de store: morgendug i græsset, en solstråle, børns leg, min mors mad, en snak med en nabo.

7: Man kan have succes uden at arbejde meget

Jeg troede oprindeligt, at succes og en god indkomst var lig med lange arbejdsuger. Jeg har lært, at man kan skabe kvalitet og noget værdifuldt uden stress. Man kommer ikke sovende til gode resultater men intenst arbejde behøver ikke betyde en lang arbejdsuge.

8. Penge kan øge din lykke og give dig frihed og tryghed

Forbrug og dyre ting gør dig ikke lykkelig men at have penge nok, giver dig frihed og tryghed. Økonomisk stress, gæld og overforbrug kan stresse meget. Penge kan langtfra dække alle behov, men hvis vi bruger mindre, end vi har, og sparer op og ellers bruger penge på ting, der giver os selv og andre glæde, kan de forstørre din lykke og tryghed.

9: Når jeg dømmer andre, spilder jeg min tid

Jeg skal leve mit liv og lade andre leve deres. Når jeg dømmer andre, fortæller det mig mest om mig selv. Der kan være behov for at sætte grænser, og vi har alle holdninger og værdier. Det er dog spild af tid og energi at dømme andre. I stedet kan jeg tage ansvar for min egen adfærd og mit eget liv.

10: Du kan udrette meget, når du har en klar intention

Hvis vi vil for meget på én gang, kommer vi ikke i mål. Når vi vælger ét konkret mål ud og til gengæld vælger andre ting fra, så kan vi kanalisere alt vores energi ind én ting og komme længere, end vi tror.

11: Relationer er det vigtigste, vi har, men de er besværlige

Nære relationer er komplekse og svære. Derfor vender vi os nemt mod projekter, arbejde og mere overfladiske relationer, der er nemmere at have med at gøre. Det er dog værd at gøre det besværlige og nogle gange kedelige arbejde med nære relationer, da de er det mest værdifulde, vi har.

12: Pointen er ikke hvor længe, vi lever, men hvordan vi lever

Hvem vil ikke gerne leve længe? Det vigtigste er dog, hvordan vi lever. Det er ikke et mål i sig selv at leve længe – et meget kort liv kan have en enorm værdi. Et langt liv kan være fyldt af vrede og misundelse. Lev i dybden og med så megen kærlighed til dig selv og andre hver dag som muligt – længden er mindre vigtig.

13: Glem din plan – lev det liv du har

En af de ting, der skaber flest problemer for os, er vores modstand mod at leve det liv, vi har i stedet for det, vi ville ønske, vi havde. Vi går glip af det liv, vi har, når vi holder fast i vrede og sorg over, at livet ikke følger vores plan. Livet er ikke retfærdigt. Glem din plan – lev det liv, du har.

14: At have et formål med livet, er det bedste du kan gøre for dit fysiske helbred

Forskninger peger på, at det at opleve, at vores liv har et formål, er den vigtigste faktor for vores fysiske helbred og livslængde. Vi lever bedre og længere, når vi ved, hvorfor vi lever. At føle en forbundethed med verden og føle, vi har et vigtigt formål og en vigtigt plads i verden, giver os livsenergi.

15: Jeg elsker matcha, notesbøger og gode romaner

Jeg elsker matcha – et grønt japansk tepulver, der piskes og drikkes i en skål. Jeg elsker også notesbøger og gode romaner. Nogle ting nærer bare vores sjæl, og de er vigtige at give plads. Hvad nærer din sjæl?

16: Den vigtigste mentale ressource vi har, er evnen til fokuseret opmærksomhed, og den er under pres

Evnen til fokuseret opmærksomhed gør dig i stand til lære, løse opgaver, være nærværende i dine relationer, håndtere følelser og andre grundlæggende ting. Den evne er under pres fra digitale medier. Det er et problem for vores kognitive evner, psykologiske trivsel og samfundets sociale sammenhængskraft og er én af de største udfordringer, vi har i dag.

17: Vedholdenhed er vigtigere end medfødte evner

Forskning peger på, at evnen til vedholdenhed og at gøre en indsats over tid forudsiger succes i højere grad end medfødte evner. Jeg har fx altid haft et naturligt sprogligt talent, men det var først, da jeg senere i livet blev mere vedholdende og fx arbejdede på at skrive jævnligt, at jeg for alvor begyndte at drage nytte af de evner.

18: At være selvstændig er både totalt under- og overvurderet.

På den ene side glorificeres det selvstændige liv som et arbejdsliv, hvor man kan gøre, hvad man har lyst til. Min erfaring er, at det tager tid, og til tider er benhårdt at få en virksomhed til at lykkes. Til gengæld er det undervurderet, hvor meget udvikling, hvor stor tilfredsstillelse og hvor mange muligheder, der kan ligge i et selvstændigt virke.

19: Dit glas er halvt fuldt eller halvt tomt alt efter, hvad du beslutter dig for

Det nytter ikke noget at benægte virkeligheden, som den er, men taknemmelighed for det, du har og fokus på det gode i dit liv, bidrager til glæde og trivsel. Der vil til hver en tid være store problemer, uretfærdigheder og irriterende mennesker. Du vælger selv – én dag ad gangen – hvor du vil lægge dit fokus. Hvad du skænker din opmærksomhed, smitter af på din sindstilstand og dit humør.

20: Venskaber er vigtige og kan antage mange former

Vi overvurderer romantiske relationer i vores samfund, som om de var kilden til al lykke og mening. Til gengæld glemmer vi vigtigheden af venskaber og andre platoniske relationer, som fuldt ud er lige så vigtige og meningsfulde. Evnen til at opdyrke forskellige typer af venskaber og fællesskaber livet igennem er noget af det vigtigste, vi kan kultivere.

21: Vær dig selv – så kan andre også nemmere være det, og du vil føle dig mindre ensom.

Mange af os går med en ubevidst følelse af, at der findes en standard for, hvordan vi “bør” være. Der findes ikke nogen standard, og når vi ikke er os selv, kan vi ikke finde ligesindede og have dybe relationer. Vær dig selv – så kan andre også nemmere være det, og du vil føle dig mindre ensom.

22: Det langvarige parforhold kan være svært men er indsatsen værd

Det langvarige parforhold kan være en kæmpe udfordring. Personligt oplever jeg det som noget af det sværeste men også noget af det mest værdifulde, jeg har. Det er indsatsen værd og en kraftfuld form for selvudvikling at investere i et godt parforhold.

23: Familierelationer er livsvarige – sæt det lange lys på

Søskende, forældre, svigerfamilie og andre familierelationer kan være besværlige og konfliktfyldte. Nogle gange må man tage afstand, men min erfaring er, at det i de fleste tilfælde er værd at værne om og bevare relationen i en eller anden form. Nogle gange skal vi sætte det meget lange lys på, og der kan være år eller årtier, hvor vi beslutter os for at bevare en relation, selvom den er svær.

24: At kunne træde ud af dine tanker er en essentiel evne

I psykologien kalder vi den evne “defusion”; evnen til at kunne tage et skridt tilbage fra tanker, så de ikke automatisk fanger os. Det er ikke indholdet af dine tanker men dit forhold til dine tanker, der afgør din trivsel. Meditation og alt andet, der gør dig mere nærværende, er en hjælp.

25: Ensomhed er problemet bag mange problemer

Vi lever i et samfund med stor materiel overflod men også med udbredt psykologisk lidelse. Vi mangler social sammenhængskraft, og ensomhed og en følelse af at være isoleret og alene gør alle andre problemer større. Til gengæld kan vi bære livet, når vi føler, vi ikke er alene. Fællesskaber og relationer er den vigtigste medicin mod stort set alt.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

6 kommentarer

 1. Karen siger:

  Hej Birgitte.
  Tak for denne mail, der giver omsorg og ro i blæsevejr. Og et lille velment “gør noget godt”. Dejligt, at høre at det ikke kun er en selv, der mærker livet på godt og ondt.
  Fortsat god dag til dig.
  Mange hilsner Karen.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Karen

   Dejligt du lytter med og godt at høre, det vækker genkendelse!

   KH Birgitte

 2. Lisbeth siger:

  Kære Birgitte
  Tak for endnu en god podcast. Du formår virkelig at ramme/tale om de udfordringer, som jeg går med i livet, i sær i øjeblikket.
  Godt, at du ikke redigerede i den????
  God dag!
  Kh Lisbeth

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Lisbeth

   Jamen det er jeg glad for, jeg ikke gjorde så:) Og dejligt du kunne bruge den.

   KH Birgitte

 3. Susanne Charlotte siger:

  Kære Birgitte. En super fin episode og ikke for lang???? Som fast lytter er det bare fedt at få inspiration og det fik jeg. Som snart 50 årig ???? kunne jeg nikke genkendende til så meget af det du sagde. Tusind tak. Kh Susanne

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Susanne Charlotte

   Godt du ikke synes, den var for lang:) Og dejligt du kunne genkende det. Selv tak????.

   KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.