fbpx

5 ting jeg er optaget af lige nu, som (næsten) ikke har noget med mit arbejde at gøre

Mit arbejde som psykolog og mine personlige interesser flyder ofte sammen. Der er selvfølgelig ting jeg læser og kurser, jeg deltager i af pligt som psykolog, men som regel er det interessen, der driver værket. Og det er skønt.

I dag fik jeg dog alligevel lyst til at dele 5 ting, jeg personligt er optaget af lige nu, som ikke har ret meget med psykologi at gøre. Og dog, når det kommer til stykket er der jo psykologi i det meste, men alligevel…

Læs eller lyt med og lad dig inspirere – måske imens du pakker gaver ind eller har gang i andre juleforberedelser (og få et tips til en absolut stor tidsbesparelse, når det kommer til pakkekalender lidt længere nede…)

Du kan lytte til indlægget som podcastepisode her:

1. Tiny Houses

Min mand og jeg er lige pt bidt af at se videoer på Youtube om “Tiny Houses”. Vi er ikke de store fjernsyns- eller seriekiggere, men når børnene er puttet, så sætter vi os lige for tiden og surfer på videoer om Tiny Houses. (Jeg elsker fx denne kanal Living Big in a Tiny House).

Tiny House-bevægelsen er mennesker verden over, der bygger små fantastiske huse – ofte på en stor trailer. En slags transportabelt minihus, selvom de fleste i realiteten ikke er mobile. De er ofte smukke og fantasifulde. Se fx dette, som jeg er helt vild med eller dette, som jeg er endnu mere vild med!

Vi har ikke selv planer om at bo i et Tiny House, men det er inspirerende at se mennesker, der har valgt at leve enkelt og billigt, uden overflødige egendele og ofte helt tæt på naturen. Det inspirerer mig til ikke at fylde vores liv med unødvendige ting og i stedet fokusere på at bruge tid og penge på det vigtigste: gode oplevelser og samvær, rejser og andet, der giver god energi.

2. Jul!

Jeg er kæmpe fan af jul. Min familie havde ikke så mange traditioner, da jeg voksede op, men én af de højtider, der blev holdt i hævd var julen. Jeg elsker ganske enkelt julen og tiden op til. Vi giver den hele armen med julesange, kalenderlys, julekalender i fjernsynet og pakkekalender. Jeg syr ikke særligt meget, men er stolt over selv at have håndsyet de to ballonnisse-kalendere på billedet herunder ud af en bunke stofrester, jeg engang købte i genbrug.

Ps. Antistresstip til pakkekalendere. For første gang i år købte jeg simpelthen 24 færdigindpakkede gaver til hver af vores 2 børn fra Lirum Larum Leg. Man kunne vælge køn og alder, og jeg blev enig med mig selv om, at prismæssigt ville det alligevel blive nogenlunde det samme, hvis jeg købte gaverne selv. Kæmpe tidsbesparelse!

Sidste weekend var vi desuden inviteret op på min gymnasieveninde Dittes ødegård i Sverige til en weekend med julekagebagning. Vi bagte peberkager, honningkager og andet. Hvor julet kan det lige blive!?!

3. Flytteplaner

Vi skal flytte, og det er en kæmpe ting! Egentlig er jeg forbavsende god til bare at lade det ligge og lade tingene ske ad sig selv ved bare at tage én ting ad gangen. Først sælge hus. Så købe et nyt. Men alligevel – det er en stor ting!

Hvis man har fulgt mig et stykke tid vil man vide, at jeg har talt om “store beslutninger” og det her er én af de helt store. Den har på en måde været flere år undervejs. Og så opstod der pludselig en mulighed, der gav os et skub i retning af at tage skridtet. Et af den slags skridt, som mange måske overvejer men ikke tager, fordi der er for mange ubekendte.

Jeg er nået til et punkt, hvor jeg ikke har lyst til at sidde i min gyngestol om mange år og tænke “Hvis jeg nu bare havde taget chancen….” På den anden side, så havde jeg ikke lige set så stor en forandring komme, og på så mange måder har jeg det godt hvor vi er.

Og…fordi mine børn ikke ved noget endnu, andet end at vi flytter i et andet hus, kan jeg ikke sige andet end at der er store forandringer på vej til foråret.

4. Qi gong

Jeg er selv uddannet qi gong-instruktør og bruger det en del i mit arbejde med stressramte. Og lige pt. er jeg ret optaget af at lære nye serier og øvelser og at få det ind i min egen hverdag, og jeg overvejer mere efteruddannelse her i Danmark eller evt. et ophold i et kloster med munke, jeg kan lære mere af.

Qi gong er en kinesisk bevægelseskunst, som ikke blot handler om at komme i god fysisk form men i lige så høj grad om at helbrede kroppen og balancere sindet. I Kina har man traditionelt brugt qi gong som medicin på linje med akupunktur og gør det stadig. Prøv en klassisk serie af bevægelser her – en video jeg selv ofte bruger.

Jeg dyrkede oprindeligt tai chi, som i bund og grund er det samme som qi gong. Jeg er vild med tai chi, men tai chi er dog lidt sværere at lære, fordi bevægelserne ofte foregår i længere og mere avancerede serier. Her er qi gong meget mere enkelt og kan også være mere kraftfuldt.

Jeg har selv brugt tai chi og qi gong både som fysisk træning og som meditation i bevægelse, og min oplevelse er, at der sker noget med krop og sind i qi gong, som er helt særligt og anderledes end ved yoga (jeg er dog også stor fan af yoga). Der er bare et eller andet over qi gong, og jeg tror det kommer til at blive langt mere udbredt og almindeligt som både motions- og behandlingsform i Danmark i fremtiden. Hvis du gerne vil se et eksempel på qi gong, så se denne video.

5. Drømme og planer for fremtiden

Lige nu er en periode i mit liv, hvor jeg har mange håbefulde drømme om fremtiden. Og det er en stor ting. Jeg fyldte 40 i sommers, og forleden reflekterede jeg over, at mine 30’ere har været alt andet end en dans på roser. De har budt på 2 små børn med alt hvad der til hører af gode men især også knap så gode ting og det kan man jo gå tilbage og høre sidste uges episode, hvis man vil høre mere om.

Nu er det jo ikke fordi jeg tror, at jeg er helt færdig med at støde på svære ting i mit liv. Men! Jeg er ved at være der, hvor jeg for få år siden aldrig nogensinde troede, jeg ville komme hen igen: Glad, håbefuld, har mod på fremtiden og elsker mit liv, mine børn og min mand. Ikke at alt er rosenrødt, og der er flere ting, jeg gerne vil ændre. Men grundlæggende er jeg meget meget glad og taknemmelig, hvor jeg er. også selvom der stadig er sorg forbundet med visse ting.

Og hvad drømmer jeg så om? En del af drømmene går i retning af de føromtalte flytteplaner. En flytning giver god anledning til at overveje, hvad jeg og vi egentligt vægter højst her i tilværelsen. Er det fx et stort og fantastisk hus med smukke møbler og lamper (som jeg har en vis hang til). Eller er det et enkelt og overkommeligt hjem og at have frihed og penge til at rejse alt det, vi har lyst til? Er det by eller er det land? Er det velkendte rammer, eller er det helt nye eventyr?

Andre drømme handler om, hvad jeg gerne vil med mit arbejdsliv. Lige nu drømmer jeg om at lave en kombination af det, jeg laver nu (som almindelig psykolog med samtaler, grupper, supervision, onlineforløb og min blog/podcast) kombineret med et arbejde for en større organisation, hvor jeg får mulighed for at gøre en endnu større forskel i en eller anden sammenhæng. Og nå ja, så ville jeg også gerne skrive en bog, der bliver oversat til en del sprog (fordi jeg gerne vil på bogturné med min familie i hele verden).

Og jeg har lagt mærke til, at der er sket noget med min måde at sætte mål på i mit liv. Jeg er egentligt den meget målrettede type, der godt kan lide at lave planer og sætte mål og delmål. Og i en del år plejede jeg vert år ved nytårstid at formulere klare mål omkring hvad jeg gerne vil i det kommende år.

Men jeg har ændret min tilgang, og nu fokuserer jeg mere på det, jeg ville kalde min alignment. Altså at jeg sørger for at blive i en god energi – ikke at jeg ikke kan have svære følelser – men mere sådan dybest set at blive i en tilstand af god energi og taknemmelighed og åbenhed. Og også hele tiden at blive bedre til at lytte til min intuition, og og så lade resten være op til noget større end mine egne begrænsede idéer.

Jeg kan dybest set ikke regne ud, hvad det er meningen, jeg skal med mit liv, men jeg har en klar fornemmelse af, at så længe jeg drømmer ud fra et sted med håb og glæde og ellers bare er til stede, der hvor jeg er, så kommer fremtiden og mulighederne helt af sig selv.


Og det var altså de 5 ting, jeg er optaget af lige nu – håber du blev inspireret:)

I episoden nævner jeg også, at jeg lancerer den nye udgave af “Selvhjælp til Angst” snart baseret på feedback fra de mere end 100 deltagere, der allerede har taget forløbet.

Læs mere om Selvhjælp til Angst her

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.