fbpx

Cathrine Katzmann om hvordan “the mental load” belaster parforholdet og skaber stress + tips til at få nærhed og glæde tilbage.

“The mental load” er et begreb, jeg stødte på for en del år siden. Det gav mig ord for det, jeg kunne mærke, fyldte meget i hverdagen som mor til to dengang små børn, hus, have, fritidsinteresser og ja – det hele. Og det fylder ikke mindre i dag, selvom mine børn nu er 10 og 14, og som mor til et barn med et handicap føler jeg især, at “projekt familie” er et fuldtidsjob i sig selv.

Det er efterhånden blevet tydeligt for mig, at jeg nemt kan køre både mig selv og mit parforhold i sænk, hvis jeg ikke stopper op og tager stilling til, hvordan jeg skal håndtere den uendelige mængde af opgaver og løse ender. Derfor har jeg inviteret en ekspert i podcaststudiet til en snak om det emne.

Cathrine Katzmann om “The mental load” og nærvær, glæde og lyst i parforholdet

Herunder kan du lytte til vores samtale, men først lige en kort introduktion til Cathrine Katzmann:

Cathrine Katzmann er sexolog og parterapeut, og hun har haft egen praksis siden 2012. Hun er ekspert, debattør og foredragsholder om “the mental load” og om parforhold og især sexlyst. Cathrine optræder ofte i diverse medier, og hun har også en populær Instagramprofil, der hedder parterapeutens_dagbog, hvor hun deler om disse emner.

Lyt med herunder, hvor vi kommer ind på følgende:

  • Cathrines vej fra militæret til at blive parterapeut, og hvorfor man godt kan blive ekspert, selvom man ikke har en lang vidergående uddannelse.
  • Hvad “the mental load” er for noget – og hvilken pris et stort mentalt load kan have for den enkelte og for parforholdet.
  • Hvad SPU står for (Stillingtagen, Planlægning og Udførelse).
  • Vi kaster historisk og kulturelt blik på kønsroller for at forstå, hvorfor, den skæve arbejdsfordeling i hjemmet er opstået.
  • Hvad child penalty er, når det kommer til løn og pension, og et forslag til, hvordan vi kan opnå økonomisk lighed i hjemmet, hvis kvinden tager barsel og arbejder mindre, eller hun tjener mindre end manden.
  • Hvordan sexlyst og huslige pligter hænger sammen
  • Hvad vi kan gøre, når vi vil tackle the mental load på en hensigtsmæssig måde. Hvor begynder vi?
  • Hvad gør vi, når vi har en partner, der ikke er villig til at tale om en mere ligelige fordeling af den mentale arbejdsbyrde?

Links til ting nævnt i episoden:

Hvis du blev inspireret, så tjek også følgende ud:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.