fbpx

En tanke, der skaber ro: Jo mindre, jeg gør, des mere kan jeg modtage

Er du også den overansvarlige type? Og er du stresset? Så er dagens episode skræddersyet til dig. Der er visse tanker, du skal lære at forholde dig kritisk til. Tanker som “Jeg skal gøre det hele – der er ingen til at hjælpe mig” kan med fordel skiftes ud med tanken; “Jo mindre, jeg gør, des mere kan jeg modtage”.

Og jeg ved godt, det kan virke provokerende at foreslå, at du kan tænke sådan. Som standardindstilling tænker jeg selv ofte; “Hvis jeg ikke gør det hele, kommer det ikke til at ske”, og også “Hvis jeg gør en hel masse, kan jeg bedre slappe af bagefter”. Så hvis du føler, du står alene med hele ansvaret, så er du ikke alene! Jeg har dog lært af erfaring, at det godt kan betale sig at gøre op med den tankegang. I hvert fald arbejder jeg på det, og det har givet mig langt mere ro de dage, hvor det lykkes.

Tanker, der skaber stress versus tanker, der skaber ro

Visse tanker skaber stress, og visse tanker skaber ro, og nogle gange kan det godt betale sig at ændre indholdet af dine tanker. Det er altid svært som psykolog (synes jeg i hvert fald) at snakke om det med at ændre tanker, for det er med fare for at lyde som én, der tror, at alle problemer – også stress – kan tænkes væk.

At hvis vi bare ændrer mindset, så er der i virkeligheden ikke noget problem. Sådan forholder det sig jo ikke, men lyt med herunder og lær, hvordan du kan ændre din tænkning i en bedre retning på en holdbar måde.

Jeg kommer ind på:

  • Psykologisk fleksibilitet og eksternalisering af tanker
  • Hvad der sker, når man tegner en cirkel om en myre
  • Hvorfor du ikke (kun) er begrænset af dit liv men mest er fanget i dine tanker
  • Faldgruber, når vi forsøger at ændre vores tanker
  • Eksempler på alternative tanker, der skaber ro og får dig til at sænke skuldrene med det samme
  • Og andre gode ting:)

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

  1. Kirsten siger:

    Kære Birgitte.
    Tak for din gode podcast og nu foredrag som webinar. Jeg mærker dine Nordjyske rødder (har selv dybe rødder i den Himmerlandske muld, men alligevel været i alle verdensdele )Som som speciallærer for blinde, mental handicappede i mere end 30 år, har jeg/vi stået fast på vores grundsyn, det vi er rundet af, Kirkegaard og Løgstrup. Med overbygninger i psykologi og pædagogiske metoder, er der efterhånden mange kloge folk lige fra Stoikerne til Daniel Stern m.fl.
    Så hvorfor er du nu med i flokken? JO, fordi samfundet har ændret sig. Verden vælter ind over vore sanser (med mobilen) hele tiden. Førhen hang telefonen på væggen, hjemme i stuen.
    Godt du har fået en platform og medvirker til at komme med konkrete eksempler på at håndtere stess og lukke af og sortere i tanker og finde mere ro. Som lærer af den gamle skole, mener jer, at der må nogle pædagogiske metoder på bordet, der nu skal bruges til at aflære skolebørn afhængiheden, ikke bare nøjes med forbud ? Hvornår, hvor længe og forbudt. Skal der igen være fokus på gruppepsykologein ?
    Glæder mig til at høre næste udsendelse i rækken af de snart 400 stk.
    Mange gode hilsener Kirsten

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Selv tak Kirsten og ja – rødderne fornægter sig ikke:) Og tak for dine ord. De varmer!
      KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.