fbpx

Hvorfor der ikke findes nogen mirakelkur mod angst, og hvorfor der er håb alligevel

Nogle gange sker der ting, man bare slet ikke havde forudset. Som da jeg skrev en kronik i Kristeligt Dagblad for nogle år siden om, at jeg synes, vi psykologer skal lade være med at sælge mirakelkure mod angst. For det første havde jeg ikke regnet med, at de ville trykke den nærmest det øjeblik, jeg havde sendt den afsted. Og jeg havde heller ikke regnet med, at den ville få vildt meget opmærksomhed. Men det fik den.

99,9% af den opmærksomhed var positiv. Men den ene negative kommentar, der kom som reaktion, ramte mig til gengæld hårdt.

Hør historien om, hvad der skete herunder, hvor jeg i øvrigt kommer ind på:

 • Den vilde respons jeg fik på kronikken fra psykologer og andre, der sagde tak.
 • Det eneste ubehagelige modsvar, jeg fik fra 3 andre psykologer, der til gengæld gjorde ondt.
 • Hvorfor jeg mener, det er uetisk at påstå, at stort set alle kan blive fri af angst med den rigtige metode.
 • At det er vigtigt at have et knivskarpt skel mellem videnskab og markedsføring.
 • Om “The decline effect” og “Dodo-kendelsen” i psykoterapiforskning.
 • Hvorfor de generelle eller “non-specifikke faktorer” er afgørende for, om psykoterapi virker.
 • Hvorfor statistik ikke siger noget om, hvad der passer til dig.
 • At jeg har tænkt over, hvad der adskiller metoder, der på overfladen ligner hinanden.
 • Hvordan du kan afgøre, om du har fundet den rigtige terapeut/det rigtige kursus/den rigtige bog.
 • En anden ting, jeg “måler” andre på.
 • Og andet godt…

Links til ting, der er nævnt i episoden:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Bente siger:

  Hej Birgitte

  Jeg trængte så meget til at høre dette afsnit. Tak!
  Jeg har haft Emetofobi (opkastangst) siden jeg var barn og sidder som 51 årig og har stadig angst. Jeg har en stort bagkatalog af behandlingsforløb, noget har hjulpet lidt og andet har forværret angsten. Som da jeg blev sat til at se opkastvideoer en halv time om dagen og jeg mistede min egen stemme til at sige fra.
  Jeg har haft et håb om at blive helt angstfri og haft tendens til at skælde mig selv ud over det ikke er lykkedes. Det må stoppe nu!
  Jeg er begyndt at arbejde med accept og det har hjulpet mig meget og befriende at høre dine podcast, hvor du også sætter dig selv i spil.

  Hvis du har brug for materiale til din podcast deler jeg gerne ud af min angsthistorie. Man høre ofte om dem der er kommet igennem eller på den anden siden. Jeg synes det er interessant at belyse dem (som mig selv) der ikke kommer på den anden side, men som må arbejde på at håndtere det som en kronisk tilstand. Hvordan arbejder vi på at kunne få et godt liv på trods? Personligt anvender jeg meget min humor til at komme igennem de svære perioder, samtalen, kreativiteten og fortællinger fra andre, der kender til angst. Men jeg har bestemt dage, hvor det bare er super svært og som menneske er det svært at være med det svære. Det er de dage accept hjælper mig bedst.

  Mange hilsner Bente Romvig

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Kære Bente
   Hvor er jeg glad for, at du kunne bruge det:) Angst for opkast er en relativt almindelig form for angst, men det ved du måske. Og det lyder da bare som en noget vild behandling. Det lyder som prolonged exposure, som også er noget omdiskuteret. Jeg tror du kan blive fri for angsten på den måde, at den mere er som en lyd i baggrunden, du aldrig eller sjældent lægger mærke til. Og tusind tak for tilbuddet – det vil jeg skrive mig bag øret!
   KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.