fbpx

Meditation – giv slip på angst og stress

Meditation kan hjælpe dig med at give slip på angst og stress, hvad end du oplever angst som uro og ubehag i kroppen eller tanker, der giver dig angst og stress.

Som jeg fortæller i podcastepisoden her, så er meditation noget, der har betyder meget i mit eget liv, og jeg bruger meditation på forskellige måder med klienter og i mit forløb Selvhjælp til Angst.

Hvorfor er meditation en god måde at slippe angst på?

Der er skrevet mange og lange bøger og forskningsartikler om, hvorfor forskellige former for meditation er gavnligt mod angst (og mange andre problematikker).

Meditationer er én af de ting, som gavner krop og sind på et grundlæggende plan, og det er der mange årsager til. Nogle af de vigtigste er:

 • Du træner dig i at fokusere din opmærksomhed – og et fokuseret sind giver en rolig krop
 • Du lærer at se tanker for hvad de er og give slip på dem
 • Det kræver selvdisciplin at meditere på jævnlig basis. At træne selvdisciplin og impulsstyring kommer dig til gavn på alle livets områder
 • Det giver dig en pause fra konstante input
 • Du mærker hvordan du har det og hvordan din krop har det
 • Din vejrtrækning fordybes og det stimulerer aktivitet i dit parasympatiske nervesystem, som får kroppen til at falde til ro
 • Det gavner dit helbred helt ned på celleniveau, når du jævnligt finder ind i dyb ro

Derudover oplever jeg, at meditation gør en kæmpe forskel i relationer, som jo også er afgørende for vores trivsel som mennesker. Når jeg mediterer på jævnlig basis, oplever jeg, at jeg er mere åben og tålmodig overfor andre generelt, jeg har mere overskud til mine børn og mærker min kærlighed til dem og har mere adgang til min glæde og taknemmelighed over at have min mand i mit liv.

At kæmpe mod livets naturlige strøm

Der er en god grund til, at jeg i denne meditation mod angst og stress siger, at du skal “give slip”. Det er nemlig det omvendte af, hvad vi nemt kommer til med angst. Vi kæmper en brav kamp mod visse tanker og vi vil bare have spændinger og ubehag til at gå væk – og gerne med det samme.

Der er bestemt ikke noget i vejen med at arbejde på at få spændinger eller ubehagelige tanker væk, men det at kæmpe imod virker ikke. Det der til gengæld virker er at lade tingene være præcis som de er – acceptere præcis hvordan du har det i din krop, hvilke følelser, du oplever og hvilke tanker, der er til steder.

Du kan sammenligne det med at stå midt i en vandløb. Hvis du forsøger at holde vandet tilbage, vil det kun skabe modstand. Du bliver udmattet, og vandmasserne hober sig op. Før eller siden finder vandet en vej. En meget bedre tilgang er at stå stille og roligt i vandløbet og simpelthen lade vandet flyde, som det er meningen, det skal.

Når du giver slip, giver du livsenergien lov til at lyde frit, og før eller siden giver angsten slip på dig.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

 1. Maja siger:

  Hej Birgitte.

  Er for nylig blevet opmærksom på din hjemmeside.
  Den er meget inspirerende.
  Hvor finder jeg din meditation uden indledning? Jeg kan kun finde udgaven på 26 min.

  Mvh. Maja

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Maja
   Dejligt du bliver inspireret:) Det var en fejl, den ikke var kommet op. Den bliver lagt ud snarest!
   KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.