fbpx

Q&A om alkoholisme og medafhængighed

I denne episode svarer jeg på jeres spørgsmål om alkoholisme og det, man kunne kalde “medafhængighed”; som er de problemer, man oplever, når man er tæt på et menneske, der kæmper med alkoholmisbrug.

Jeg er ikke ekspert i behandling af alkoholisme, men jeg har personlig erfaring med at være pårørende. Jeg har været psykolog i en del år, og misbrug og dét at være pårørende til en misbruger er noget, der berører mange og griber ind i mange andre problematikker.

Her håber jeg, jeg kan give noget erfaring, viden og håb videre, du kan bruge til noget eller måske dele med nogen, der kunne have gavn af det. Husk, du også kan gå ind og stille mig et spørgsmål om hvad som helst her: Stil Birgitte et spørgsmål

Lyt til podcastepisoden her

Følgende spørgsmål bliver besvaret i episoden:

  • Jeg er vokset op med forældre, der har et misbrug, og de har stadig et misbrug. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal tale med mine børn om det. Jeg har skjult det i mange år for venner, mine børn og andre. Hvad gør jeg?
  • Min svigerinde er dybt alkoholiseret gennem mange år. Intet virker virker og ingen aner, hvordan de skal leve med hende. De kan ikke nænne at smide hende ud, samtidig kan de ikke leve i den konstante angst og stress over, hvad der skal ske. Hvad skal vi gøre for at hjælpe hende og hendes nærmeste familie til at overleve?
  • Min farmor er misbruger af alkohol og piller – og er yderligere dybt deprimeret. Min far har virkelig prøvet at hjælpe hende mange gange. Vi er bekymret, da hun ofte nævner, at hun ikke har lyst til at leve. Hun nægter at modtage hjælp – kan man hjælpe en person, som ikke vil hjælpes?
  • Der er en del litteratur om at være barn af, forældre til alkoholiker men næsten intet om at være voksen søskende til en alkoholiker. Hvordan kan man arbejde med sig selv og sin magtesløshed i forholdet til en alkoholisk søster eller bror?
  • Hvordan kan jeg undgå, at mine børn arver min mands overforbrug af alkohol – er det en sygdom, de risikerer at have fået med sig i livet? Og hvordan undgår jeg, de også ødelægger deres liv pga. for meget alkohol?

Jeg kommer desuden ind på, hvad alkoholisme skyldes, og henviser også til mit interview med Flemming Langhoff, som du finder her, hvor du også finder henvisninger til noter og bøger, hvor du kan få mere viden og hjælp.

Måske kunne følgende episoder også have din interesse:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.