fbpx

Simple living: Jul!

Julestress er én af de typer stress, vi selv kan gøre meget for at undgå. Der er mange traditioner og arrangementer, mad der skal laves, gaver der skal købes og pakkes ind og mange ekstra indslag, der hver for sig er hyggelige men som samlet set kan blive for meget.

Less is more, som man siger. Det samme gælder for julen!

Lyt eller læs med her og lær om hvordan du får en enkel og dejlig jul:

Hav en enkel og fredelig jul

Personligt elsker jeg julen, og for mig er det en vedvarende proces at forsøge at forenkle december måned, så al unødig julestress sorteres fra men så essensen af julen stadig bevares. Ved at forenkle julen, når det gælder gælder gaver, julearrangementer, julemad og alle de dejlige traditioner, vi forbinder med julen, får vi mere ud af julen, end hvis det hele drukner i travlhed og overdrevne mængder af ting og mad.

Herhjemme arbejder vi løbende på at lade være med at stress over ting, der vitterligt ikke er nogen grund til at stresse over. Som fx. julen. Vi er blevet langt bedre til det de senere år, og det tror jeg primært har noget at gøre med, at vi har gennemlevet nogle svære år med et sygt barn og små børn generelt, en trafikulykke, et ægteskab der var presset og læssevis af stress og angst for mit vedkommende.

Når man kommer ud på den anden side med familien og sig selv i god behold, så er der mange ting, der før virkede vigtige, som pludseligt virker helt tåbelige. Som fx. at stress over en højtid.

Er du også nået til et punkt, hvor du nægter at stresse over julen?

Måske er du også der i dit liv, hvor du simpelthen nægter at spilde din dyrebare tid og energi på bekymringer og stress, der kan undgås. Og det kan julestress langt henad vejen, hvis du tager sagen i egen hånd.

Det handler dybest set om at indse, at dyre gaver, en hel masse mad eller endeløse julefrokoster ikke giver os den julefred, vi ønsker os. Men ét er intention, noget andet er handling. Fx har det taget mig flere år at skære ned på mængden af gaver til mine børn, og jeg arbejder stadig på sagen. Men jeg nægter at mine børn skal forbinde julen med stress og gaveorgier. Jeg vil gerne have de husker ro og hyggelige stunder med særlige traditioner.

Her deler jeg med dig, hvad vi gør herhjemme for at få en så dejlig julemåned og jul som muligt. Vi er på ingen måde perfekte og øver os stadig i at få mere ro og enkelhed ind i hverdagen. Men måske er der et par tips, du kan bruge til noget, og du er meget velkommen til at dele i kommentarerne, hvad du selv gør for at forenkle julen.

Sådan gør vi – og vi øver os stadig

Herhjemme gør vi følgende for at forenkle julen, så der til gengæld bliver plads til det vigtige. Vi:

 • Sparer på mængden af julepynt herhjemme
 • Bager én måske én slags kager op til jul. Hvis vi får tid.
 • Laver konfekt, hvis vi kan nå det. Ellers køber vi noget. Det samme gælder alle andre former for julemad.
 • Er gået over til adventskalender i stedet for pakkekalender hver dag. Og i år har jeg købt adventsgaverne i genbrug.
 • Laver en nem adventskrans – noget med 4 fyrfadslys i stager på et fad med lidt gran eller andet.
 • Skærer år for år ned på mængden og størrelse når det kommer til gaver. Til både voksne og børn. Om et par uger deler jeg en guide til at stå af gaveræset én gang for alle.
 • Selv ønsker jeg mig stort set kun penge, som jeg så bruger på udsalg i januar. Af børnene ønsker jeg mig altid det samme: dagbøger, røgelse og ansigtscreme.
 • Holder os til at se én julekalender, hvis vi overhovedet ser én.
 • Sorterer i julearrangementer med hård hånd og deler os ofte op. Hvis det kræver lange køreture på tværs af landet tænker vi lige en ekstra gang.
 • Forsøger at styre mængden af sukker, alkohol og andre ting, der stresser kroppen (men det lykkedes ikke særligt godt sidste år – håber på bedre held i år!)
 • Forsøger at holde os til et budget for julen, så forbruget ikke tager overhånd. Det er også noget, vi kan blive bedre til men vi gør fremskridt.
 • Har et roligt nytår.

Simple living handler ikke kun om at skære fra men om at vælge til

Jeg føler at det at skære ind til benet med de ting, der alligevel bare bliver for meget, bliver der plads til at gøre noget ekstra der, hvor det virkeligt betyder noget. De ting, vi prioriterer ved juletid er:

 • Synger julesange med og for børnene. Jeg elsker julesange og salmer og jeg vil gerne give dem videre til mine børn.
 • At komme i skoven og samle ind til en juledekoration, vi selv laver.
 • At tænde lys hver morgen og læser et kapitel i en julebog for børnene
 • Tage i Tivoli med børnene på en hverdag, hvor vi kan gå rundt derinde i ro og mag. I år får børnene fri på den dag, hvor resten af skolen har juleklippedag. Jeg elsker Tivoli om julen men ikke sammen med en zilliard andre mennesker!
 • Efter Tivoli bor vi én nat på Tivoli Hotel med børnene. Det er den vildeste luksus og meget julet! Vi rejser ikke ret meget med vores børn men vælger i stedet nogle gange at bo på et lækkert hotel herhjemme – bla. op til jul.
 • Traditioner selve juleaften: Kirke, Disneys juleshow, god mad og danse om juletræet.
 • Jeg ser ikke ret meget TV ellers men har en række film, jeg skal se, før det sådan rigtigt har været jul: It’s a Wonderful Life og Muppernes Jul samt uanede mængder af amerikanske julefilm.

Hvad gør du for at forenkle og forbedre din jul, så der bliver mindre stress og mere glæde og ægte julefred?

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.