fbpx

Bevægelse er en nødvendig kur mod stress

Der bliver talt meget om, at motion ikke er godt for en stressramt krop. Og det er ganske rigtigt, at intensiv træning sjældent er en god idé hvis man er ramt af stress….

 

En stresset krop reagerer anderledes på træning

En stressramt krop reagerer ikke på motion, som en almindelig krop i balance gør. Når du er i trivsel vil en vis mængde intensiv træning booste din krop og give dig mere energi, ro og velvære efterfølgende. Hvis du er ramt af stress derimod, vil du blot øge mængden af kortisol i en krop, der allerede er badet i stresshormoner, og det vil som hovedregel gøre dig urolig og udmattet.

MEN!

Hvor hård motion kan være skadelig, er det en kæmpe fejl at tro, at man så helst skal være så stillesiddende som muligt og se serier dagen lang. Det er selvfølgelig fint at bruge serier som mental afkobling i et eller andet omfang, men min erfaring er, at bevægelse ikke blot er godt men faktisk er en nødvendig del af kuren mod stress!

Det skal bare være den rigtige form for bevægelse!

Hvad er den bedste form for bevægelse mod stress?

Den form for bevægelse, der gavner mod stress kalder jeg helende bevægelse, og det vil til dels være individuelt hvilke former for bevægelse, der gavner dig, hvis du er ramt af stress. Hvad der tæller som for hård eller intens træning vil også være individuelt. Hvis du er atlet, kan en almindelig løbetur være godt, men for de fleste er løb og anden kredsløbstræning for belastende.

Bevægelse er helende, når:

  • Du får mere energi
  • Du føler, dine muskler bliver afspændt
  • Du får mere ro i sindet
  • Det giver dig god kropsbevidsthed, og du føler dig mere til stede her og nu
  • Dine led og gerne også dit bindevæv bevæges
  • Når der indgår langsomme rolige bevægelser – det beroliger dit nervesystem

Jeg har haft mange klienter, der havde svært ved at holde op med at træne hårdt, fordi det lige umiddelbart føltes som om, træningen gav ro og fokus. Efterfølgende blev de dog ved med at føle sig udmattede og urolige, og nogle gange kræver det en del overtalelse at droppe hård træning til fordel for yoga eller noget andet mere hensigtmæssigt. Resultatet viser sig altid efter blot et par uger, og så er det pludselig nemmere at holde fast i yoga eller anden helende bevægelse og lægge den hårde træning på hylden i en periode.

Hvad kan være helende bevægelse?

Typisk kan følgende bevægelsesformer være helende:

  • Rolige gåture i naturen
  • Yoga
  • Tai chi
  • Qi gong
  • Dans
  • Svømning i moderat tempo, især udendørs

Men i princippet er det ikke så meget bevægelsesformen, som din tilstand under og efter, du har trænet, der afgør, om det er den optimale bevægelsesform for din krop.

En vigtig ingrediens for helende bevægelse er naturen. Naturen i sig selv heler dig, men studier har også vist, at motion udendørs gavner mere end indendørs træning og er nemmere at holde fast i. Et fitnesscenter med mange sanseindtryk er ikke nødvendigvis en god idé, hvis du er ramt af stress, men mærk selv efter.

Men kan man ikke være for træt til at bevæge sig?

Der kan være dage, du har brug for at hvile, men ellers: Nej, det kan man i princippet ikke. Det er mere et spørgsmål om, at du bevæger dig rigtigt, så du begynder at genopbygge din energi frem for at hænge fast i en ond cirkel med fysisk inaktivitet og mental overaktivitet.

Det er vigtigt, at du også genopbygger dine ressourcer med god kost. Sørg for at spise grønt og groft, sunde fedtstoffer og få masser af langsomme kulhydrater. Men udover det, er det vigtigt, at du kommer ud af en ond cirkel med træthed pga. inaktivitet, med tilpas meget bevægelse – og det kan i begyndelsen være en meget kort gåtur, hvis det er det, energien rækker til).

Lyt til, hvad din krop reelt set har brug for. Hvis du lytter grundigt efter, vil den fortælle dig, at den har brug for god kost, tilpas med bevægelse. Det er vigtigt, at du ikke lader det være op til din motivation, om du kommer ud af døren eller i gang med yoga. Der er forskel på at lade være med at gå en tur, fordi man ikke orker eller lade være, fordi man kan mærke, at kroppen har mere brug for fx. rolig yoga eller en meditation.

Vi det så sige, jeg mener, man SKAL bevæge sig? Ja, det vil jeg faktisk mene, vi alle har brug for for at trives. Det er det, vi er skabt til, og jeg har aldrig mødt et menneske, der ikke fik det godt at af bevæge sig. Vi behøver langt fra alle at løbe hverken hel- eller halvmarathon, men en aktiv livsstil med daglige gåture, cykelture og et par yogastillinger i ny og næ burde være en naturlighed for alle.

Skal man satse på at komme i god form, når man er ramt af stress?

Det vigtigste er, at du får mere energi og ro af den form for bevægelse, du vælger, og at det primære mål ikke er at holde en god form. Man kan ganske vidst som stressramt motionere hårdt til et punkt, hvor man er udmattet og derfor oplever en større ro i kroppen, men den er midlertidig og ikke et tegn på, at kroppen opbygger ressourcer.

Hvis du er ramt af stress anbefaler jeg, at du begynder med en bevægelsesform, der skaber mere ro og energi. Du vil selv kunne mærke, når du er klar til lidt mere intensiv træning, og her anbefales korte styrkeprægede sekvenser og måske kortere jogging- eller løbeture eller svømning.

Hvordan ved jeg, om jeg træner rigtigt?

Et godt spørgsmål at stille dig selv er: “Bruger jeg denne form for bevægelse til at komme væk fra mig selv eller til at mærke mig selv?” Er du vant til hård motion med musik i ørerne eller andre former for afledning, så kan det være en udfordring at dyrke yoga og koncentrere sig om det i første omgang, men giv det tid, og roen vil komme.

Og så kan du til hver en tid mærke, om du reelt set får mere ro og energi med tiden – hvis ikke kan det være tegn på, at din træningsform ikke er optimal.

Ofte bruger vi motion som et middel til at tabe os eller opnå et mål om at kunne løbe fx. en marathon, men når du skal bruge bevægelse som middel mod stress, så er det vigtigt at se det som et mål i sig selv. Vi er ikke ude på at nå et mål i fremtiden men  at opnå ro og øget energi nu og her.

Har du lyst til at deltage i et forløb for stressramte, hvor helende bevægelse er en integreret del? Så tjek mit onlinebaserede stressforløb ud her og se, om det er noget for dig.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

4 kommentarer

  1. Tine siger:

    Hej Birgitte.
    Først.
    Fantastik blog du har.
    Jeg har selv meget stor glæde af den????. Jeg har/er hårdt ramt af stress, er heldigvis godt på vej ud af den “positive vej”. Jeg har et spørgsmål ang motion. Udover at jeg går til yoga , har jeg rigtig stor glæde af at bruge min Hometrainer til at få cyklet alt frustrationer ud af kroppen. Mens jeg cykler oplever at komme i en “ indre trance tilstand, mens indre ro”. Så jeg tænker at det vel er en ok kombination ? Min stress har været med kraftige ufrivillige bevægelser i overkrop og ansigt. Er dog kraftig aftagende. Kan dog være udfordret når jeg møder nye folk, er der sker ændringer i min hverdag. Men min Hometrainer føler jeg gør en positive forskel også at få ro i kroppen. Men vil da lige hører din mening.

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Tusind tak Tine, er glad for, at du kan bruge bloggen:) Jeg vil sige, at du skal lytte til din krop. Hvis du kan mærke, du får ægte ro og energi både under og efter træning er det sikkert fint. Hvis du er i tvivl, kan du evt. holde pause og skifte træningen ud med Yin yoga (der findes gode serier på Youtube fx. af Yoga with Cassandra) og se, om det har en effekt. Men ellers – hvis du mærker, det gør en positiv forskel og i det hele taget er i gang med at få det bedre, så bliv endelig ved:)
      KH Birgitte

  2. Heidi siger:

    Hejsa.
    Jeg er sygemeldt på på 4 måned med Helvedes ild og mine smerter er nu “ kun “ periodiske til hver 2-3 dag. Min energi har været SÅ meget i bund at jeg faktisk har haft svært ved at få min hverdag til at hænge sammen. Og det er først inden for den sidste måned at jeg er begyndt at gå ture. I starten var de ganske korte .. måske kun 500 meter .. så måtte jeg vende om. Men nu har jeg arbejdet mig langsomt op på 1-3 km dagligt.
    Tidligere gik jeg til zumba 3-4 gange i ugen .. men har ikke danset en eneste gang i 4 måneder.
    Nu er jeg så småt begyndt igen .. forsigtigt .. med 1 time i ugen.
    Jeg har desuden tendens til overtænkning og har opdaget at Mindfullness og lydbøger virker afslappende og beroligende på mig.
    Hvad tænker du om min måde at bygge motionen op ? Overvejer lidt pilates da jeg også tidligere har været glad for dette ?
    Knus Heidi

    1. Anonym siger:

      Kære Heidi. Det lyder som om, du er på vej i den rigtige retning. Det går langsomt men sikkert fremad:) Dans og andre mere krævende motionsformer og med høj musik skal du være varsom med. Du kan jo selv mærke, om det giver dig noget godt, men der kan godt gå lang tid, før du er klar til det igen. For mange er det for megen stimulation af sanserne og for krævende både mentalt og fysisk. Men mærk efter hvilken effekt, det har på dig. Jeg er selv meget glad for pilates, men vær igen obs på hvordan du får det af det. Vejrtrækningen i pilates er i princippet ikke så god for at afspænde nervesystemet, men personligt har jeg følt, at det var en god motionsform. Overvej også yoga eller qi gong, som er optimale motionsformer. Der findes masser af gode og gratis videoer på youtube, og ellers har jeg også lavet nogle blogindlæg, som du finder ved at søge på “yoga.
      KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.