Kropsankeret

Den første øvelse, jeg vil vise dig, hedder Kropsankeret. Det hedder den, fordi du bruger din opmærksomhed som anker, og du sænker ankeret ned i kroppen.  Måske vil du opleve, at du i denne øvelse skal gøre det omvendte af, hvad du instinktivt har lyst til, når du oplever angst. 

Følgende tekst svarer til det samme, som bliver nævnt i lydfilen.

Vi har en tendens til at flygte op i hovedet, men det gør angsten værre. Med denne øvelse lærer du at sænke opmærksomheden ned i kroppen, give slip på tankerne og give plads til, hvad der foregår i kroppen.

Øvelsen gør to ting:

 • For det første, så sænker den dit mentale tyngdepunkt. I stedet for at være fanget i dine tanker, som gør angsten værre, så sænker du opmærksomheden ned i kroppen.
 • For det andet, så giver du slip på uro og anspændthed i kroppen. Dét at berolige kroppen er den mest effektive genvej til også at få mere ro i sindet. 

Einstein sagde: “Vi kan ikke løse et problem på det niveau, det blev skabt på.” I forhold til angst betyder det, at du ikke kan få dine tanker til at falde til ro ved at tænke endnu mere. Du skal flytte din bevidsthed til et andet niveau, og det kan du gøre ved at flytte opmærksomheden til kroppen.

Dit nervesystem har to grene – speederen og bremsen

Dit nervesystem har to grene. Det sympatiske nervesystem, som sætter gang i kroppen. Det er speederen i din krop og lidt enkelt forklaret, så er det den, der er trådt i bund, når du oplever intens angst. Det parasympatiske nervesystem fungerer derimod som bremsen i din krop. Når det parasympatiske nervesystem aktiveres, så falder din krop til ro, og når du laver øvelsen med kropsankeret, så træder du altså stille og roligt på bremsen.

Øvelsen trin for trin

Lav øvelsen nu og brug den så næste gang, at du er i en situation, hvor du oplever angst. Øvelsen kan laves alle steder med lukkede eller åbne øjne.

 • Læg først mærke til, hvad der foregår i dit sind. Måske en tanke, der er præget af frygt. Se den tanke for, hvad den er. En tanke.
 • Flyt så opmærksomheden til din krop. Mærk din krop og læg mærke til, hvordan der er i kroppen. Se om du kan sænke din bevidsthed ned i kroppen. Så du ikke bare tænker på din krop men faktisk er der.
 • Måske har du instinktivt lyst til at fjerne dig fra, hvordan der er i kroppen lige nu. Det er meget normalt. Vi fortæller os selv, at det er for intenst eller ubehageligt. 
 • Men se bare, om du kan være med, hvordan det er i kroppen lige nu. Uden at tænke noget om det og uden at dømme det som godt eller dårligt. 
 • Mærk så efter, hvor der er noget, der er særligt intenst. Spændinger, uro, en sugen, sitren, energi der suser rundt eller er helt fastlåst.
 • Se om du kan finde lige præcis der i kroppen, hvor der er meget energi. Mærk bare den fysiske fornemmelse. Hvad foregår der rent fysisk lige nu?
 • Læg mærke til at frygt og angst er nervøs energi i kroppen. Fysiske fornemmelser. Som bølger der går op og ned. Det er ikke noget problem. Det, der skaber problemer, er vores reaktion på bølgerne. vi kæmper imod dem I stedet for at flyde med dem, indtil de lægger sig helt naturligt.
 • Se om du kan være med, det der foregår på en venlig og mild måde. 
 • Se om du kan give lidt slip, hvis du spænder op. Hvis ikke er det også helt ok. Vi holder instinktivt fast. Spænder op. Forsøger at bevare den mentale kontrol, fordi vi tror, det beskytter os. Det kan paradoksalt nok føles skræmmende at give slip på angst. Men når du giver slip, så bliver du mere nærværende og bedre i stand til at handle.
 • Træk vejret stille og roligt. Sænk ankeret. Mærk kroppen. Du behøver ikke kontrollere din vejrtrækning. Bare lad den falde til ro af sig selv. Og hvis den ikke falder til ro, er det også ok.
 • Og hver gang tankerne kaprer din opmærksomhed – og det gør de – så sænker du igen opmærksomheden i kroppen. Trækker vejret. Giver slip på tankerne. Vær med det, der er.
 • Og mærk hvordan du kommer mere til stede, hvordan kroppen falder lidt mere til ro, når du står ved din egen side og bare er sammen med dig selv på den her måde.
 • Og så kan du åbne øjnene, hvis de var lukkede.

Jo mere du øver dig i at være bevidst til stede i din krop og slippe tankerne, jo nemmere vil det være. Det kan du gøre ved at øve det i det små i det daglige ved at tjekke ind i kroppen og slippe tankerne. Med tiden vil du blive bedre og bedre til at lade tankerne ligge og holde dit fokus på kroppen. Det betyder, at du ikke længere fodrer angsten, og at krop og sind vil falde til ro.

Kærlig hilsen

Birgitte