fbpx

Sygemeldt på grund af angst? 5 vigtige ting at vide

Mange sygemeldes med stress, mens knap så mange er sygemeldt med angst. Jeg har tidligere skrevet om forskellen på stress og angst, og hvorfor vi taler for lidt om angst. Her giver jeg dig praktiske input til at tackle angst under en sygemelding, så du forhåbentligt kan vende godt tilbage, så angsten over tid bliver mindre og ikke værre.

Hvad hvis jeg er sygemeldt med både stress og angst.

Stress og angst hænger ofte sammen, og mange er sygemeldt med både stress og angst. Hvis du er hårdt ramt af stress, vil det være min anbefaling først at genopbygge ressourcer i en periode og lade være med at presse dig selv for meget. (Se mere om, hvordan du kommer dig over stress her). Npr du har ressourcer til det, kan du så begynde at udfordre angsten.

Meget ofte er et angstanfald som følge af stress det, der udløser en sygemelding, og ofte vil sygemeldingen lyde på stress. Det er i princippet ikke så vigtigt, hvad man er sygemeldt med, hvis du ellers hurtigt får det bedre og kommer i arbejde igen. Ofte vil stressrelateret angst gå væk af sig selv, efterhånden som, du kommer dig over stress.

Når du er sygemeldt med angst – 5 vigtige ting at vide

Måske har du haft tendens til angst længe, og på et tidspunkt bliver angsten så udtalt, at du bliver sygemeldt eller har svært ved at gære almindelige dagligdags ting. Eller måske blev du ramt af angst i forbindelse med en stresssygemelding, og angsten har udviklet sig til at blive et problem i sig selv.

I dette indlæg går jeg ikke i dybden med, hvad angst er, og hvordan den kommer til udtryk, men længst nede i indlægget finder du en liste over indlæg, du kan dykke ned i, der lærer dig mere om angst, hvad end du er sygemeldt med angst eller ej.

Her kommer jeg ind på 5 ting, der er vigtige at vide, når du skal arbejde med angsten, så du kan arbejde eller gøre andre ting, du gerne vil og har brug for.


1# Hvis du er ramt af angst, hjælper det ikke nødvendigvis at blive sygemeldt.

Det kan være nødvendigt med en periode med ro og restitution,  hvis du er overvældet af angst, men hvis det er angst, der er problemet, kan en sygemelding gøre angsten være. Det er dog vigtigt, at du har forståelse for dig selv og for, at angst er sværere at håndtere, end man lige skulle tro. Ellers ville så mange jo ikke kæmpe med angst.

Det er vigtigt, du holder fast i dit arbejde og i det hele taget lader være med at undgå de ting og situationer, så vidt muligt. Undgåelse vil gøre angsten værre, men omvendt kan det at gå ind i situationer, der vækker angst uden at have de rette værktøjer til at håndtere den, også gøre det til en ubehagelig oplevelse, der gør angsten værre. Ved social angst vil en længerevarende sygemelding især kunne øge angsten, og hvis der ikke tages højde for angsten, kan en tilbagevenden blive stort set umulig.


2# Klæd dig selv på med viden og med de rette værktøjer til at tackle angsten

Viden er magt, når det kommer til angst. Jo mere, du ved om angst, og mere, du minder dig om, at det er almindeligt og udbredt, des bedre vil du kunne arbejde med den på en konstruktiv måde. Fx. er det godt at vide, at angst kan komme til udtryk både i kroppen og som tanker, og at der som regel skal forskellige tilgange til at håndtere forskellige typer af angst.

Lad være med at tro, at du bare burde kunne tænke dig ud af angst og at det hjælper at ignorere angsten eller ønske den væk. Hvis det virker for dig, er det jo fint, men for de fleste er det stykke arbejde, der skal gøres, og det bliver nemmere, når du dropper selvkritikken og skammen over at være ramt af angst og i stedet klæder dig selv på med viden om angst.

3# Når du skal udfordre angsten, er det vigtigt at have de rette værktøjer

Det er vigtigt at udfordre angsten, og du skal have de rette værktøjer til den opgave. Se det som et stykke arbejde, du skal i gang med, hvor du har brug for den rette hjælp og et sæt af redskaber. Hvad der virker for hvem, er forskelligt.

Måske har du brug for en psykolog med erfaring med angst på sidelinjen, måske en god kollega eller leder, eller måske hjælper det dig at læse bøger, lytte til podcasts eller tage et selvhjælpsforløb.

En anden god ting at minde dig selv om er, at angst som regel er noget, man skal arbejde sig ud af. Det vil uundgåeligt medføre angst og ubehag, før du når til et sted med mindre angst. Min erfaring er, at det ofte er meget svært i begyndelsen men så pludseligt bliver langt nemmere.

4# Find ud af, hvad der virker for dig – og hvad der ikke virker

Der findes en række evidensbaserede metoder, du kan bruge til at håndtere angst, men det er forskelligt, hvad der virker for hvem. Jeg har mødt mange, der er fortvivlede, fordi de har fået at vide, at en vis metode, hjælper stort set alle, hvis de bare bruger den rigtigt.

Psykoterapeutisk forskning (som denne metaanalyse fra 2022) peger på, at det er forskelligt, hvad der virker for hvem, og at set over en bred kam er mange forskellige metoder lige effektive. Det er det, man i psykoterapiforsningen kalder “Dodo-kendelsen”, fra Alice i Eventyrland, hvor Dodo-fuglen erklærer, at “Alle vinder, og alle får præmier”.

Et eksempel er vejrtrækningsøvelser. De er effektive og dæmper angst for mange, men for andre vil de gøre angsten værre. Nogle med angst kan af forskellige årsager have et traumatisk forhold til vejrtrækning, og fokus på kroppen kan også øge angsten. Det samme gælder ved opmærksomhed på hjertet, som for nogle angstramte vil øge angsten. Især hvis man har sygdomsangst. Så igen – det er forskelligt, hvad der virker for hvem, og kun du kan afgøre, om noget reeelt set hjælper.


5# Åbenhed mindsker angst

Angst er for mange forbundet med skam, og det kan være svært at sætte ord på og være åben omkring. En stor del af problemet omkring angst er dog netop, at vi føler, vi skal skjule den. Især i relationer og situationer, hvor vi føler, vi kan blive dømt på en negativ måde af omgivelserne. Derfor vil mange også opleve, at der ikke er så stærk angst i trygge relationer.

I det omfang, du kan være åben omkring angsten, vil det hjælpe dig. Hvis du har en kollega eller leder, du har tillid til, så fortæl vedkommende om, hvordan du har det og hvad, du kan have brug for støtte til. Angst trives bedst i skjul, og det er meget nemmere for dig at være på din arbejdsplads, hvis du ikke skal bruge al din energi på at skjule angsten.

Det er også vigtigt, at dine pårørende støtter dig. Det sker nemt, at man kommer til enten at overhjælpe, hvilket gør angsten værre eller underkende, hvor stor en udfordring, angst er, hvilket heller ikke er noget hjælp. Læs mere her om, hvordan du bedst hjælper en angstramt.


Husk på, at angst kan tackles, og at du kan meget mere, end angsten forsøger at bilde dig ind. Husk også på, at viden er magt. Tjek evt. følgende indlæg og podcastepisoder ud, der kan gøre dig klogere på angst:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.