Sover du dårligt om natten? Så er du langt fra den eneste, der lider af søvnløshed. Måske har du svært ved at falde i søvn. Måske sover du uroligt eller vågner gentagne gange om natten – eller alt for tidligt om morgenen, selv om du langtfra er udhvilet. Her kan naturmedicin mod søvnløshed hjælpe dig mod en bedre nattesøvn.
Du er ikke alene. Søvnbesvær er et udbredt problem blandt mennesker i alle aldre. Rigtig mange lider af søvnmangel, og det kan i høj grad påvirke hele ens hverdag, hvis man ikke får sovet nok.
Lige her kan du blive klogere på brug af naturmedicin mod søvnløshed. Læs med her og lær, hvilke enkle former for naturmedicin, du kan bruge mod dine søvnproblemer.
Lyt til podcasten om naturmedicin mod søvnløshed:
Stress – den største årsag til søvnløshed
Søvnløshed kan skyldes flere ting, men i langt de fleste tilfælde skyldes det stress. I dette indlæg tager jeg derfor afsæt i naturmedicin mod søvnløshed forårsaget af stress. Naturmedicin kan være med til at give dig den ro, du har brug for for at få en bedre nattesøvn.
Har du søvnproblemer, og har du mistanke om, at det skyldes noget andet end stress (f.eks. medicin), så kontakt din læge. Men oplever du søvnløse og urolige nætter på grund af stress, så vil mit råd være at forsøge med naturlige midler, før du går til lægen for at få udskrevet sovemedicin.
Sovemedicin kan være nødvendigt for at bryde en ond cirkel. Men hvis du ligner mig og mange andre, så vil du gerne begynde med så enkle og naturlige midler som muligt. Det får du input til i det følgende.
Søvn er nemlig så vigtig for vores velbefindende. Sover du ikke godt og er i søvnmangel, vil du fungere væsentlig dårligere, end hvis du får den rette mængde søvn.
Lidt om naturmedicin mod søvnløshed
Når jeg her nævner “naturmedicin”, mener jeg naturmedicin i bred forstand med vægt på enkle og naturlige midler mod søvnløshed.
Vær opmærksom på, at det, jeg nævner om naturmedicin mod søvnløshed er med forbehold for, at Sundhedsstyrelsen har strenge krav til, hvad man kan sige om naturlægemidlers effekt. Kun få naturlægemidler er blevet grundigt videnskabeligt undersøgt og testet, fordi der ikke er de samme økonomiske interesser på spil, som der er med konventionelle præparater.
Men bare fordi noget ikke er videnskabeligt undersøgt, betyder det jo ikke, at det ikke virker. Hvis du spørger mig, kunne det være gavnligt at udbrede kendskabet til naturmedicin. Personligt ville jeg selv ønske, jeg havde haft en større viden om naturmedicin tidligere.
I det lange løb er naturlige midler som regel en bedre løsning, fordi du undgår bivirkninger og endda ofte styrker krop og sind, fordi f.eks. urter indeholder gavnlige stoffer.
Der kan være bivirkninger ved naturmedicin
Når det så er sagt, skal man huske, at naturlægemidler også kan have bivirkninger. Uanset hvad du forsøger dig med, skal du derfor altid mærke efter, hvordan din krop reagerer. Tal evt. også med en læge eller anden sundhedsfaglig person, du har tillid til, hvis du bliver i tvivl.
Personligt hælder jeg mere til at bruge de midler, der findes i naturen, og som vi mennesker har brugt i lægekunsten i årtusinder. Ganske enkelt fordi vi mennesker er en del af naturen, og fordi jeg tror på, at kroppens selvhelbredende egenskaber (og evne til ro og hvile) hjælpes bedst på vej med så enkle og naturlige midler som muligt.
Men igen – findes der et præparat, der kan hjælpe og ikke har bivirkninger, så ser jeg ikke nogen grund til ikke at bruge det.
Når alt kommer til alt, er du den eneste, der kan afgøre om noget virker for dig. Det er forskelligt, hvad der virker for hvem, og jeg vil anbefale dig at læse nedenstående liste og mærke efter, hvad der taler mest til dig og begynde der.
Hvad er det bedste middel mod søvnløshed?
Det er ingen hemmelighed, at der findes et væld af naturmedicin mod søvnbesvær på markedet. Hvad er så det bedste middel mod søvnløshed? Det er svært at svare på – og afhænger som tidligere nævnt af, hvad der virker for dig.
De 8 midler, jeg nævner i det følgende er kun et udsnit af, hvad du kan finde. Jeg har valgt at fokusere på disse 8, fordi de alle er almindeligt anerkendte og i de fleste tilfælde veldokumenterede naturmidler mod søvnløshed.
Mit råd til dig er, at du kigger forbi en god helsekostbutik, der kan vejlede dig i, hvilke præparater, der findes, som indeholder de forskellige stoffer eller urter. Nogle af dem kan du selv købe i ren form og bruge enten som te eller i olie. Så kan du få den naturmedicin, der er bedst for dig.
#1 Baldrianrod naturmedicin
Baldrianrod har været kendt i Østen lang tid tilbage, hvor man har brugt den som middel mod bl.a. søvnløshed – men også mod angst og maveproblemer. Man har i de senere år også forsket i baldrianrod mod søvnbesvær i Vesten og fundet god effekt, både hvad angår indsovning og kvalitet af nattesøvnen (Kilde: webmd.com).
Baldrianrod kan fås både som te og dråber – og er således et godt alternativ til lægeordinerede sovepiller. Man regner med, at effekten bl.a. skyldes, at baldrianrod regulerer visse aminosyrer, som igen regulerer nervecellerne. Som noget nyt er det også muligt at købe baldrian naturmedicin som piller, der blandt andet kan købes i Matas og andre helsebutikker.
#2 Humle kosttilskud
Humle er nok mest kendt fra øl men bruges ofte sammen med baldrianrod for at opnå en beroligende effekt. Humle er en slyngplante, der tilhører hampfamilien. I Danmark er den siden middelalderen blevet dyrket i klosterhaver og brugt som lægeplante.
Humle har en søvndyssende effekt og indeholder også stoffet xanthoumol, som muligvis virker forebyggende på nogle former for kræft- og hjertekarsygdomme. Humle naturmedicin kan købes i diverse helsebutikker.
#3 Sollys tidligt om morgenen
Noget så enkelt som sollys har en kæmpe indvirkning på din nattesøvn. I hjernen sidder en lille fascinerende struktur, som hedder den suprachiasmatiske kerne. I denne kerne finder der molekyler, der styrer dit indre biologiske ur. Kernen registrerer bl.a. hvor meget lys, der er i dine omgivelser – og fortæller kroppen, hvor meget melatonin (søvnhormon), der skal produceres.
Hvis du sørger for at få sollys i løbet af dagen og især tidligt om morgenen (og til gengæld skruer ned for lyset om aftenen – især fra skærme), vil det hjælpe med til at indstille dit indre ur, og du vil blive naturligt træt om aftenen.
Studier har vist, at alene det at sidde udenfor og spise frokost kan give dig op mod en times ekstra søvn (Kilde: news.northwestern.edu).
#4 Kamille som sovemedicin
Kamille er en velkendt medicinsk plante og er blevet brugt langt tilbage i tiden til forskellige formål. Man har konstateret, at kamille har en antiinflammatorisk og beroligende effekt (Kilde: onlinelibrary.wiley.com), og den klassiske kop kamillete er en god måde at slutte dagen af på. Man regner med, at det er stoffet apigenin, der giver en bedre søvn.
Som med alt andet er der forskel på kvaliteten af kamille. Selv kan jeg godt lide at købe hele tørrede kamilleknopper i en god tehandel. Kamillete kan fås i de fleste supermarkeder, og det er dejligt at afslutte en dag med en dejlig kop kamillete, inden at du ligger hovedet på puden.
#5 Tryptofan som kosttilskud
Tryptofan er en aminosyre, som kroppen blandt andet bruger til at danne melatonin – men også serotonin, som betyder meget for dit vågenhedsniveau, og hvordan du har det. Tryptofan fås som kosttilskud men findes også i en række fødevarer, herunder bananer, fisk og forskellige frø og nødder. Du kan derfor helt naturligt spise nogle af de fødevarer for at få mere af tryptofan i kroppen. Alternativt kan du købe det som kosttilskud.
#6 Lavendel som beroligende sovemedicin
Dufte har en kraftig indvirkning på dit nervesystem, og lavendel er kendt for at virke beroligende (Kilde: onlinelibrary.wiley.com).
Køb rene æteriske lavendeldråber og bland dem i mandelolie. Du kan enten brænde olien eller massere dem på håndled eller tinding. Du kan også indtage lavendel som te eller have friske lavendelplanter i dit soveværelse. Begge dele kan have god effekt på din søvnmangel.
#7 Citronmelisse beroliger sindet
Mange urter er traditionel blevet brugt som lægeplanter, og citronmelisse er en af dem. Urten indeholder stoffet citronella, som menes at have en beroligende effekt. Studier på bl.a. børn har vist, at citronmelisse kan modvirke søvnproblemer (Kilde: sciencedirect.com).
Det er nemt selv at dyrke citronmelisse i vindueskarmen, og du kan brygge te af den friske urt eller bruge den i olie eller creme.
#8 Magnesium som kosttilskud
Magnesium er et mineral, og magnesiummangel kan give mange helbredsproblemer inklusiv depression og søvnbesvær.
Du kan få magnesium som kosttilskud, som spray, der sprayes direkte på huden eller som badesalt. Du kan også nemt få magnesium gennem kosten, hvor du finder de største mængder magnesium i grønne bladgrøntsager som spinat samt i nødder og god mørk chokolade.
Er kosttilskud nødvendigt mod søvnbesvær?
Man kan diskutere, om kosttilskud er nødvendigt, eller om vi ikke automatisk får dækket behovet for magnesium samt andre mineraler og vitaminer, hvis vi bare spiser sundt og varieret.
Jeg hælder til de læger, der er fortalere for kosttilskud, når det gælder om at bringe kroppen i balance. Bl.a. er jeg meget inspireret af lægerne bag disse to bøger: Brainmaker og The Longevity Paradox.
Man skal huske, at naturmedicin kan fremkalde bivirkninger eller allergiske reaktioner, som andre præparater, og at det ofte er et spørgsmål om at indtage de aktive stoffer i de rette mængder.
– Og husk også, at hvad end der er tale om almindelig sovemedicin eller naturmedicin mod søvnproblemer, så er det vigtigt ikke blot at behandle symptomet men at overveje, hvad årsagen til søvnproblemerne er.
Det kan være, at du er stresset på arbejdet for tiden, der sker noget i din familie eller noget helt tredje, der påvirker dig. Alle sådanne faktorer kan være medvirkende til, at du sover dårligt. Overvej dermed hvad der kan være grundene til, at du sover mindre godt om aftenen og natten.
Ting du kan gøre for at sove om aftenen
Her til sidst vil jeg nævnte et par andre effektive midler, når det kommer til at etablere en bedre søvn. Det er ikke medicin som sådan men mind-body-teknikker, der kan hjælpe dig med at få ro i krop og sind, så du sover bedre.
- Skriv dagbog: Skriv lidt hver aften, inden du går i seng. Det er en god måde at klare tankerne på.
- Muskelafspænding: Lyt til en guidet muskelafspænding, som ofte er mere effektiv end meditation, hvor du “bare” skal fokusere på din vejrtrækning.
- Hypnose: Hypnose kan være et effektivt sovemiddel og har hjulpet mange med at komme søvnbesvær til livs.
- Yoga eller qi gong: Bevægelser der afspænder dit nervesystem og stilner dit sind vil hjælpe dig med at falde i søvn. En god idé er f.eks. altid at lave de samme 3 yogaøvelser, inden du skal i seng. Det signalerer til kroppen, at nu er det sengetid.
Jeg håber at dette indlæg gjorde dig klogere på naturmedicin mod søvnløshed. Hvis du har forslag til andre naturlige sovemidler, så skriv dem gerne i kommentarerne herunder.
Du er også meget velkommen til at hente min aftenmeditation nedenfor, hvis du vil have hjælp til at finde roen inden sengetid og sove bedre.
Hvis ovenstående har inspireret dig, så tjek også følgende ud:
Ofte stillede spørgsmål om naturmedicin mod søvnløshed
Hvor kan man købe naturmedicin? Du kan efterhånden købe naturmedicin på mange apoteker, i Matas og i flere helsebutikker. Det er også her, at du kan få rådgivning til, hvilke forskellige typer der er på markedet. Lider du af søvnbesvær kan det være en løsning at købe naturmedicin.
Redigeret den
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Tilmeld:
Kærlig hilsen