“Hvordan stopper man tankemylder?” er et af de spørgsmål, jeg meget ofte får. Og det forstår jeg godt!
Og det får mig altid til at tænke på Einstein, som sagde noget i retning af, at vi ikke kan løse vores problemer med den samme tankegang, som skabte dem.
Det gælder uden tvivl for tankemylder. Man kan ikke komme tankemylder til livs ved at tænke endnu flere tanker – men det er som regel det, vi prøver på alligevel! Og det er det, der kan være svært ved tankemylder.
Derfor arbejder jeg faktisk også meget ofte på andre niveauer end tænkningens, når jeg skal afhjælpe stressramtes tankemylder. Med bevægelse, med naturterapi, med praktiske og kreative aktiviteter… med alt andet end mere tænkning. Tænkning kan ikke stoppe tankemylder, desværre.
På den anden side er det også min erfaring, at vi ofte har brug for at lære, hvordan vi rent mentalt skal forholde os til tankemylder, og der findes mange gode metoder.
Her får du anvisninger til 3 effektive kognitive teknikker – læs og prøv! Forhåbentlig kan en af metoderne hjælpe dig med at stoppe tankemylder. Det er ikke en decideret behandling af tankemylder men en metode at komme dem til livs på.
Hvordan føles tankemylder?
Måske har du prøvet det – at dine tanker bare kværner konstant som en radio, du ikke selv kan slukke. Og det er IKKE en god kanal men mere en slags irriterende larm i baggrunden! Det bliver ved og ved, og den ene tanker bliver erstattet af den anden.
Når vi har tankemylder, hopper tankerne fra emne til emne og kører rundt i ring på en måde, der ikke kommer noget konstruktivt ud af. Det er udmattende, og forhindrer dig i at være fuldt og helt til stede og stjæler derfor også glæden og nydelsen ved blot at være til stede.
Det kan have stor påvirkning på din søvn, hvis du har tankemylder om natten. Og har du tankemylder om dagen, kan det give angst og depression i slemme tilfælde.
Tankemylder kan føles som stress
Tankemylder er et af de klassiske tegn på stress, og har man først tankemylder kan man hurtigt komme ind i en ond cirkel med koncentrationsproblemer, søvnproblemer og endnu mere tankemylder. Og den onde cirkel er meget svær at bryde, men kan dog brydes med de rette teknikker og den rette hjælp.
Man regner med, at over 90% af vores tænkning er den samme fra dag til dag, og langt det meste af den kører ubevidst og på automatpilot. Nogle har blot en konstant plade spillende i baggrunden, uden det måske medfører de helt store problemer udover en generel fornemmelse af ikke at være helt til stede, men for andre bliver det til en decideret oplevelse af at have tankemylder.
Hvis du er plaget af tankemylder så læs med her. Vid dog, at der nogle gange skal lidt øvelse med nedenstående teknikker til, før de virker, og nogle gange kræver det også instruktion fra en erfaren psykolog eller anden professionel at få bugt med tankemylder.
Hvilke typer tanker skal stoppes? Om to typer tænkning
Lidt groft deler jeg ofte tænkning ind i to slags tænkning. Den første type er klar og anvendelig tænkning. Denne form for tænkning dræner dig ikke og holder dig ikke vågen om natten. Tværtimod, så vil du med klar og anvendelig tænkning kunne handle konstruktivt og fokusere på udfordringer, du har brug for at handle på. Det er ofte ikke en tænkning, der fylder negativt hos os.
Tankemylder om natten
Så er der tankemylder, som kan forekomme i større eller mindre omfang. Mange af os har tendens til overtænkning og mental overaktivitet, og nogle af os ender med at have tankemylder i et omfang, der gør os ude af stand til at være til stede i øjeblikket. Det kan desuden også holde os vågne om natten og som generelt støjer mentalt og gør os ude af stand til at fokusere. Det kan have stor påvirkning på ens mentale helbred, hvis man oplever for meget tankemylder.
Den slags tankemylder skaber flere problemer end den løser, og det er den, vi gerne vil nedbringe. Du kan godt have perioder med tankemylder, hvis du er særligt presset. Det kan også godt vare over en længere periode, og det vil vi gerne undgå.
Hvordan stopper man tankemylder?
Der er ikke én skudsikker metode til at stoppe tankemylder – det er forskelligt, hvad der virker for hvem. Du kan derfor med fordel prøve forskellige metoder og finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Husk, det der virker for din ven ikke nødvendigvis hjælper dig på samme måde.
Det er forskelligt, om det er metoder med fokus på kroppen, mere problemløsningsorienterede metoder, naturterapi, praktiske eller kreative aktiviteter eller kognitive metoder, der virker bedst. Det vigtigste er, at du finder den metode, der passer dig bedst.
Min erfaring er, at kroppen og bevægelse er et godt sted at starte for de fleste, og derfor er det også her vi starter i mit online forløb for stressramte. Det er i arbejdet med kroppen, at mange oplever en forbedring.
Her vil jeg dog vise dig 3 kognitive teknikker, som ofte anvendes med succes til at stoppe tankemylder.
Obs. Det kan være du umiddelbart tænker, teknikkerne virker banale eller for enkle til at kunne gøre en forskel, hvis du lige nu har tankemylder, der virker umuligt at stoppe, men giv dem en chance – du vil måske blive overrasket over effekten! Det bedste du kan gøre er at prøve dem af. Det værste der kan ske er, at de ikke virker – og så ved du det.
Få styr på dine bekymringer med 3 kognitive teknikker
Først lige en vigtig note om disse kognitive teknikker og om “teknikker” i det hele taget.
En vigtig note om “teknikker”
Hvor vigtigt det end er for os alle at have værktøjer, der kan dæmpe fx tankemylder, så er det endnu vigtigere, at vi altid husker at se tingene i et lidt større perspektiv, så vi ikke bare bruger mindfulness og andre metoder til at håndtere et arbejdsliv eller liv i det hele taget, hvor rammerne er urimelige.
Jeg ser alt for tit mennesker bebrejde sig selv, at de ikke kan finde ud af at bruge teknikker som nedenstående. I virkeligheden er de under så hårdt pres, at det ikke er menneskeligt muligt – eller hensigtsmæssigt – at håndtere situationen ved blot at lære en enkel teknik.
Når det så er sagt, så kan en god begyndelse til overhovedet at få overskud til at skabe det overblik være at få lidt snor i tankerne – og det får du ved at prøve disse kognitive teknikker. Jeg ønsker dig god fornøjelse! Og husk. Hvis den ene teknik ikke virker, så kan det være, at den anden gør.
Stop tankemylder: Observer dine tanker med bevidst nærvær
Mindfulness – også kendt som bevidst nærvær – er ikke populært for ingenting. I mindfulnessbaseret terapi arbejder man ikke med indholdet i tænkningen – altså fx at omstrukturere negative tanker til positive tanker – men i stedet med det forhold man har til sine tanker.
Det, man lærer at gøre i mindfulness, kaldes nogle gange “decentrering”. Det vil sige, at man fjerner sig lidt fra tankerne og lærer at observere dem udefra frem for at være helt opslugt af dem og måske endda identificere sig 100% med indholdet. Jeg plejer at sammenligne det med enten at sidde og kigge ind i en tørretumbler, der kører vs. at befinde sig inde i den. En mærkbar forskel!
Så hvordan lærer man at observere sine tanker? Hvad med at prøve lige nu? Prøv i et par minutter simpelthen at lægge mærke til dine tanker. Uden at ville have dem væk og uden at blive specielt optaget af indholdet. Og læg mærke til, hvordan de egentligt bare er tanker – som skyer, der sejler forbi på en ellers blå himmel.
Det kan kræve lidt øvelse, og det kan være nemmere at lære at observere dine tanker, hvis du først træner andre former for meditation med fokus på kroppen eller åndedrættet. På den anden side, så er meditation en rejse uden nogen egentlig afstand til målet. Hvis du har problemer med tankemylder lige nu, så vil jeg anbefale dig at bruge nogle minutter hver dag på simpelthen at observere dine tanker uden at blive kapret af dem. Det kan gøre en verden til forskel!
Stop tankemylder: Planlæg dine bekymringer
Det kan virke skørt, at det overhovedet kan lade sig gøre. At man kan stoppe tankemylder ved at planlæggen dem? At man slet og ret kan beslutte sig for at udsætte sine bekymringer og planlægge dem til et fastsat tidspunkt! Ikke desto mindre, så peger årtiers forskning på, at det virker. Det er min erfaring, at denne teknik virker bedst, hvis man har konkrete bekymringer eller tendens til kronisk bekymring eller til grublerier, men så er den til gengæld effektiv.
Teknikken er ikke ny og er blevet brugt i kognitiv terapi i årtier. Helt tilbage i 1980’erne påviste studier som fx dette, at det at kontrollere bekymringer kan være effektivt. Det kan gøres på forskellige måder, men her er ét eksempel.
Sådan planlægger du dine bekymringer
1: Afsæt tid af hver dag til at bekymre dig målrettet. Ikke lige inden sengetid, men fx en halv time om eftermiddagen mellem 16-16-30.
2: Når klokken bliver 16.00 skal du bruge en halv time på at bekymre dig. Skriv alle dine bekymringer ned – alle dem du kan komme i tanke om.
3: Når du ikke har bekymringstid, så sig til dig selv, at du skal udsætte bekymringerne til næste gang, klokken bliver 16.00. Stol på, at bekymringerne stadig vil være der, hvis de er vigtige.
4: Planlæg din bekymringstid for en uge ad gangen, og sæt så evt. tidsrammen ned efterhånden som du oplever færre bekymringer.
Det er super simpelt, og det kan godt virke underligt, at man kan planlægge sine bekymringer. For med tankemylder kommer tankerne jo hele tiden? Og ja, det gør det. Men her arbejder du med at tankerne ikke fylder hele din dag men kun i et mindre tidsrum.
Stop tankemylder: Kedsomhedsteknikken
Denne teknik har jeg vist endnu aldrig anbefalet til en klient – måske fordi den er svær at gennemføre men faktisk også lidt ekstrem. Til gengæld prøvede jeg den engang selv på en workshop, og jeg må sige, det virkede. Eller i hvert fald havde en effekt… Én af de andre deltagere blev så træt af sine negative tanker i denne øvelse, at hun næsten kastede op – bogstaveligt talt! Og jeg synes nærmest ikke, den var til at holde ud, fordi det var så kedeligt.
Kedsomhedsteknikken er kendt fra den amerikanske psykolog Robert Leahy, og teknikken går ud på, at fremfor at prøve at skille dig af med dine tanker, så overeksponerer du dig selv med tanken og keder dig selv med den – indtil den forsvinder.
Til dig der oplever tankemylder om natten og aftenen
Lad os sige, når du ligger i sengen om aftenen og ikke kan sove og især ikke kan sove på grund af en specifik tanke – måske efterhånden tanken om, at du ikke kan falde i søvn, fordi dine tanker kører på højtryk. Det kan også være andre forstyrrende tanker, du har på andre tidspunkter af døgnet som fx “Måske bliver jeg fyret” eller “Hvad hvis der sker noget med mine børn”.
Du gentager nu tanken for dig selv fx 300 gange. Og du bliver ved med at fokusere at gentage tanken igen og igen. I begyndelsen vil mange opleve intensiveret bekymring, men efter et stykke tid bliver det så kedeligt, og du bliver så træt af tanken, at du ikke længere reagerer på den.
Eller også er du faldet i søvn!
Håber du kan bruge teknikkerne mod tankemylder – del dem gerne, hvis du kender andre, der har brug for dem.
Findes der nogen tankemylder behandling?
Der findes ikke en decideret tankemylder behandling, men der er som nævnt nogle ting, du kan gøre for at få styr på dine bekymringer. Du kan prøve mine 3 ovenstående kognitive teknikker af. Det kan godt være, at du skal prøve dem hver især nogle gange, for at du kan finde ud af, om de virker for dig.
Hvis du oplever, at du stadig oplever meget tankemylder om natten eller bare generelt, så kan det være tid til at inddrage professionel hjælp. Det kan være, at du kan finde en psykolog, der kan hjælpe dig med noget tankemylder behandling.
Tankemylder medicin
Hvis dit tankemylder og dine bekymringer er rigtig slemme, kan du godt få medicin imod det. Tankemylder medicin er noget, du skal drøfte med din læge, da det ikke er noget, jeg kan udtale mig om.
Det er ikke fordi, at jeg er imod medicin. Jeg har selv været på sovemedicin i en kort periode, hvorefter jeg stoppede på det, da jeg fik min søvnrytme tilbage. Jeg vil dog sige, at du bør prøve nogle andre ting af, før du får medicin udskrevet.
Tankemylder medicin kan godt være svaret på dine udfordringer, men du kan med fordel prøve mine kognitive metoder af først. Så kan det være, at du oplever, at du ikke længere oplever tankemylder. Det kan også være, at du lider af meget tankemylder, og at du samråd med din læge vurderer, at der skal mere til. Det vigtigste er, at du får styr på dine bekymringer, og at de ikke påvirker din hverdag negativt.
Ofte stillede spørgsmål om tankemylder
Hvad er tankemylder? Tankemylder er en stor strøm af negative tanker, der giver en masse bekymringer. Ofte vil det være en ring af bekymringer, og den ene bekymring bliver hurtigt overtaget af den anden. Mange oplever tankemylder om natten, der gør, at de ikke kan sove.
Hvad kan man gøre ved tankemylder? Der er flere ting, du kan prøve at gøre, hvis du lider af tankemylder. Her på siden kan du lære 3 kognitive teknikker, der virker mod tankemylder. Der er nemlig flere ting, du kan prøve for at få dine tanker under kontrol. Få styr på dine bekymringer med de 3 teknikker.
Hvilke sygdomme giver tankemylder? Der er visse psykiske sygdomme, der godt kan give tankemylder. Du kan dog sagtens lide af tankemylder stress, uden at være psysisk syg. Du kan godt opleve tankemylder, hvis du har ADD. Tankemylder og ADD kan hænge tæt sammen, men du har ikke nødvendigvis ADD, bare fordi at du har tankemylder. Er du i tvivl, kan du tage en snak med din læge.
Hvad er tankemylder om natten? Rigtig mange kan opleve tankemylder om natten eller om aftenen. Når mange ligger hovedet på puden, kan tankerne begynde at køre. Tankemylder om natten kan godt forsvinde, hvis man arbejder aktivt med det. Prøv eksempelvis det jeg skriver længere op at sig den samme bekymring højt for dig selv gentagende gange. Ofte vil du falde i søvn med tiden.
Redigeret den
Kærlig hilsen