fbpx

Hvornår er jeg klar til at arbejde efter stress?

Det kan være noget af en kunst at afgøre, hvornår du er klar til arbejde efter stress.

På den ene side er det sjældent en god idé at vente til du er 100% stressfri. Det kan tage meget lang tid, og en del af bedringen sker ofte først, når du kommer i gang med at arbejde. På den anden side er det vigtigt, at du lytter til din krops signaler og ikke belaster dig selv, så du oplever et voldsomt tilbagefald.

Så hvad gør du? Hvordan vender du tilbage efter en stresssygemelding? Hvordan kommer du videre efter stress?

Denne guide hjælper dig, der er ramt af stress (og kan også være en god vejledning til ledere), der har brug for at vurdere, om du er klar til at arbejde igen efter stress.

I guiden kommer jeg ind på:


Lyt til podcasten om at komme tilbage i job efter stress:

Klar til arbejde efter stress

Opstart af arbejde efter stress – er du klar?

At komme sig efter stress er en proces, og en del af processen vil for manges vedkommende foregå, efter du har genoptaget dit arbejde.

Derfor skal du ikke vente med at arbejde, til du føler dig 100% fri af stress. Enkelte vil have den oplevelse, men de fleste begynder at arbejde, selvom der stadig er visse symptomer.

Så hvornår skal du begynde på job efter stress?

Du skal begynde at arbejde igen, når du kan mærke, at du kan arbejde samtidig med, at din bedring fortsætter. 

Du vil nok opleve et tilbagefald lige omkring opstart, og undervejs vil du måske også opleve, at dine symptomer blusser op. Det, du skal holde øje med er, at du bliver ved med at få det bedre over tid.

Du er klar til at arbejde igen efter en stresssygemelding, når du er nået til det punkt, hvor du bliver ved med at få det væsentligt bedre over tid.

Det er vigtigt ikke at begynde for tidligt – de fleste har brug for absolut ro i en periode på minimum nogle uger. Men det er også vigtigt ikke at begynde for sent – forstået på den måde, at en meget langvarig sygemelding også kan være belastende i sig selv. 

Du skal begynde at arbejde igen, når du kan mærke, at du kan arbejde samtidig med, at din bedring fortsætter. 

Hvornår er du klar til arbejde efter stress – det korte svar

Det bedste og mest enkle metode til at finde svaret, vil jeg gerne give dig med det samme:

Brug din mavefornemmelse!

Det kan virke som et noget abstrakt svar, men det er faktisk en meget konkret metode, du kan bruge til at vurdere, hvad dit næste skridt er.

Din mavefornemmelse, din indre stemme, din krop, din intuition…  Kald den hvad du vil – du har brug for at være i god kontakt med den. Både for at vurdere, hvornår du er klar til at komme tilbage på job efter stress og for at holde dig fri af alvorlig stress i fremtiden.

Når du først kan høre din indre stemme tydeligt eller mærke din intuition, så har alt andet det med at falde på plads og blive meget enkelt.

Hvis du ikke er i kontakt med denne dybe og vise del af dig selv, så har det som regel en meget høj pris. Derfor lægger jeg også meget stor vægt på, at du kommer i kontakt med kroppen og med dig selv på RO – mit online stressforløb.

Brug din mavefornemmelse – både for at vurdere, hvornår du er klar til at komme tilbage på job efter stress og for at holde dig fri af alvorlig stress i fremtiden.

Og hvordan gør du så det?

Det vigtigste at være opmærksom på, at det ikke handler om at tænke dig frem til svaret. Det handler heller ikke om, at du ikke er nervøs ved tanken. Du kan sagtens være bange for noget, selvom det er det rigtige skridt at tage.

Så tjek ind lige nu: Hvad siger din mavefornemmelse dig?

Måske kan du mærke det med det samme. Får du en synkende, ubehagelig “nej-agtig” følelse, der fortæller dig, at det ikke er nu? Tænk på andre gange, du har mærket samme følelse, du måske har ignoreret – og som har vist sig at være en advarsel.

Eller måske kan du mærke en “ja-følelse”? Det vil typisk være en åben, let, klar, nysgerrig eller anden form for god følelse, der giver dig en fornemmelse af, at der er grønt lys.

Måske har du god kontakt til din indre stemme. Måske har du brug for stilhed, rum og ro – en lang gåtur eller en tur i skoven – for at kunne mærke godt efter.

Hvis du ikke kan mærke din krop, dig selv eller din indre stemme, kan det være et tegn på, at du ikke er klar. Læs videre og se, hvilke tegn, du kan pejle efter og gør ting, der bringer dig i kontakt med dig selv.

Vil du lære at mærke dig selv?

På mit online stressforløb RO får du ved hjælp af yoga, meditationer, naturbaserede øvelser og andet en unik mulighed for at komme i dyb kontakt med dig selv.

Bliv klogere på RO her >>

Udover at lytte til din egen mavefornemmelse vil jeg til en hver tid anbefale dig også at rådføre dig med andre, der kender dig, og som du har tillid til. Det forklarer jeg mere om senere.

Gør det enkelt – tag én dag ad gangen

For at gøre det mere enkelt at finde ud af, om du er klar til at arbejde igen, så mind dig selv om, at du jo ikke kan spå om fremtiden. Du behøver ikke vide, hvordan det kommer til at gå om en uge, en måned eller et år. Du behøver bare mærke efter og finde ud af, om det er en god idé at begynde at arbejde. At give det et forsøg.

Selvfølgelig skal der være en plan, og du skal ikke kaste dig hovedkulds ud i noget, du ikke har overvejet. Men på den anden side, skal du her og nu blot beslutte dig for at gå i gang og så blive den erfaring rigere.

Ofte er selve frygten for at vende tilbage efter stress den største barriere. Og nogle gange er det bedst at forsøge tingene i praksis, før du ved, hvad der fungerer eller ikke fungerer.

I dette indlæg om at vende tilbage til dit arbejde efter en stresssygemelding finder du eksempler på genoptrapningsplaner, en tjekliste over ting, du skal have aftalt med din leder og andre brugbare ting. Men i første omgang skal du blot tage beslutningen og minde dig selv om, at du kun kan og skal tage tingene én dag ad gangen.

Det princip – én dag ad gangen – vil tjene dig, når du skal tage beslutningen om at begynde at arbejde igen efter stress. Det vil også hjælpe dig, når du først er i gang.

Du behøver ikke vide, hvordan det kommer til at gå om en uge, en måned eller et år. Du behøver bare mærke efter og finde ud af, om det er en god idé at begynde at arbejde.

Tegn på, at du ikke er klar (og hvad du så kan gøre)

Der findes desværre ikke nogen skudsikker opskrift, du kan følge for at finde ud af, om du er klar til opstart af arbejde efter stress. Vi er alle forskellige, og det ene symptom kan være et klart advarselstegn for én person og samtidig være ubetydeligt for en anden.

Med ovenstående i baghovedet har jeg dog lavet en liste, som er skabt ud fra mit arbejde med stressramte hen over årene. Igen, du kan ikke bruge den som en facitliste, men som en guide, der kan pege dig i retning af dit eget svar.

Inden du springer ned til listen vil jeg gerne dele min klare erfaring med dig:

De fleste stressramte (inkl. mig selv da jeg var ramt) vil gerne være klar længe inden, de reelt er det.

Stress tager som regel længere tid, end vi har tid og lyst til. Kroppen har sin egen visdom, og hvis du lytter til den, kan du ikke gå galt i byen.

Der hvor vi til gengæld nemt kan tage forkerte beslutninger er, når vi overhører vores egen visdom og i stedet vil please andre. Når vi i stedet prøver at leve op til idéer og forventninger, vi har om, hvad vi kan og skal.

Jeg er meget stor tilhænger af, at du begynder at arbejde – i hvert fald delvist – når du er klar. En sygemelding, der trækker for meget i langdrag gør ikke noget godt for nogen.

Når det så er sagt, er det også min erfaring, at fordi mange gerne bare vil have dig på sporet igen (inkl. den del af dig selv, der ikke har lyst til at være ramt af stress), så er det vigtigt at gøre noget ekstra ud af at lytte til tegn på, at du ikke er klar.

Stress tager som regel længere tid, end vi har tid og lyst til.

Tegn på, at du ikke er klar til at komme tilbage på job efter stress:

  • At du stadig generelt sover dårligt og sover for lidt.
  • At du er grådlabil (græder meget) og føler dig følelsesmæssigt meget hudløs.
  • At du er forvirret og i tvivl om, hvad du selv vil og kan – og derfor let lader dig presse af jobcenter eller arbejdsplads.
  • At du har konstant tankemylder og stærk uro og endnu ikke har fundet ro i krop og sind.
  • At du ikke kan mærke dig selv og din krop.
  • At du har svært ved at etablere en god struktur på din dag.
  • At du har svært ved at etablere gode vaner, der hjælper dig med at få det bedre.
  • At du får det fysisk dårligt ved tanken om et møde med din arbejdsplads – eller ved tanken om at starte op
  • At du er meget lys- og lydfølsom og ikke har lyst til at være sammen med andre mennesker.
  • At det udelukkende er din dårlige samvittighed eller pres udefra, der gør, at du overvejer at starte op – og ikke, at du selv vurderer, du er klar.
  • At du slet ikke ved, hvorfor du blev stresset, eller hvad der skal til for, at du kan få det bedre.
  • At du ved, du vender tilbage til et meget belastende arbejdsmiljø eller andre uændrede forhold, som i første omgang overbelastede dig.

En god måde at blive klogere på, er ved at teste, hvordan du reagerer på kontakt med din arbejdsplads. Hvis du har en længerevarende stresssygemelding, skal du have jævnlig kontakt med din arbejdsplads.

Hvordan har du det til de møder? Og hvorfor? Er der noget, der skal aftales eller afklares, der kan hjælpe dig til at blive mere klar?

Hvis du stadig ikke er klar, hvad gør du så?

  • Overvej, om mit online stressforløb er noget for dig.
  • Overvej hvad der skal til. Har du brug for selv at gøre noget til daglig, f.eks. gå en tur i naturen eller en anden form for bevægelse, der kan hjælpe dig i den rigtige retning? Eller er der noget, din arbejdsplads kan gøre såsom at lægge en plan, fjerne arbejdsopgaver eller andet?
  • Undersøg om din arbejdsplads har en psykologordning, du kan benytte dig af, så du kan få hjælp.
  • Hvis du har været sygemeldt meget længe, så overvej, om du skal give det et forsøg, selvom du er i tvivl. Men igen – lyt til din indre stemme.

Læs/lyt til disse blogindlæg – de kan hjælpe dig i den rigtige retning:

Ramt af stress – hvad kan jeg selv gøre for at få det bedre
Anna Bogdanova om at genopbygge kroppen efter stress
Sygemeldt med stress? En miniguide

Og kig dig generelt om på min blog og podcast, hvor du finder inspiration og praktiske øvelser specifikt rettet mod alvorlig stress.

Tydelige tegn på, at du er klar til arbejde efter stress

Det er ikke sikkert, du når til et punkt, hvor du er 100% sikker på, at du er klar. Men kan du svare ja til de fleste af disse spørgsmål, kan det være tegn på, at du er klar:

  • Er dine fysisk stresssymptomer reduceret væsentligt? F.eks. smerter, uro eller svimmelhed.
  • Sover du bedre? Det er vigtigt, at søvnen er på plads så vidt muligt.
  • Mærker du øget glæde og energi, og har du haft en fornemmelse af et øget overskud i et stykke tid, f.eks. i nogle dage eller et par uger?
  • Har du god kontakt til din krop, og har du fået etableret gode daglige rutiner som f.eks. yoga eller en gåtur?
  • Begynder du at kunne huske bedre, koncentere dig bedre og kunne bevare overblikket over flere ting?
  • Har du en fornemmelse af, at det vil gavne dig at komme i gang, selvom du måske er lidt nervøs ved tanken?
  • Glæder du dig til at se dine kolleger, og har du lyst til at komme i gang med dit arbejde?
  • Er der lagt en klar plan for din tilbagevenden, som du føler dig tryg ved?

Hvis du kan mærke, du er klar, så læg en plan med din leder – og husk, at den kan justeres, når du kommer i gang.

Hvis du kan mærke, du er klar, så læg en plan med din leder – og husk, at den kan justeres, når du kommer i gang.

Hvis du er meget i tvivl, så få hjælp af andre til at vurdere situationen. Det er altid en god idé, og hvis du stadig er relativt hårdt ramt af stress, vil du per definition have svært ved at tænke klart og mærke præcis, hvad du har brug for.

Du er måske i en situation, hvor du får modstridende råd fra dit jobcenter, din læge, din psykolog og din arbejdsplads. Og måske gør det dig forvirret. Der vil sandsynligvis være flere parter med forskellige interesser, der synes noget forskelligt – og du vil nok også have forskellige sider af dig selv, der trækker i hver sin retning.

Det er en god idé at læne sig op ad andre, men det er også en god idé at overveje, hvilke interesser og hvilken viden, der er i spil. Jobcentret har naturligvis en interesse i, at din sygemelding bliver så kort som mulig. Ikke fordi sagsbehandlere er dårlige mennesker, men fordi lovgivningen er som den er.

Din læge kan vide meget eller meget lidt om stress. Din arbejdsgiver kan enten have mulighed for at tage et stort hensyn, eller måske er der andre hensyn, der prioriteres højere.

Derfor vil mit råd være at lytte til én eller flere andre, der kender dig godt – og som har dit helbred og dine bedste interesser på lang sigt for øje.

Det kan f.eks. være:

  • En partner eller ven/veninde, du har tillid til, og som du ved ikke bare taler dig efter munden – men plejer at give dig kloge og ærlige input.
  • Én du kender, der selv har været stressramt, du føler, du kan spejle dig i.
  • Din læge, hvis du har tillid til hans eller hendes viden og erfaring.
  • En erfaren psykolog – mange arbejdspladser har en psykologordning til medarbejdere.
  • Din leder eller en kollega, hvis du føler dig tryg ved det. Ideelt set er din tilbagevenden et samarbejde mellem dig og din arbejdsplads.
  • Din sagsbehandler i kommunen, hvis vedkommende er troværdig og kan adskille lovgivning og kommunens interesser fra, hvad der tjener dig bedst.

Når du har samlet input fra andre, så lyt igen til din indre stemme. Og tag et skridt i den retning, du kan mærke, er den rigtige.

Hvis du er i tvivl om du er klar, så lyt til én eller flere andre, der kender dig godt – og som har dit helbred og dine bedste interesser på lang sigt for øje.

Når det giver mening at begynde at arbejde, selvom du har tydelige tegn på stress

Giver det nogensinde mening at begynde at arbejde, selvom du kan mærke, det presser dig på en dårlig måde? Ja, det kan det gøre i nogle tilfælde, hvis alternativet – at blive ved med at være sygemeldt – er værre.

Hvis du ikke kan arbejde – hvis din krop og hjerne siger tydeligt fra – så vil det ofte være sådan, at du bare ikke kan. Og så er det jo nemt. Men hvad med i de tilfælde, hvor du har gode grunde til at arbejde, selvom du godt kan mærke, at du bliver overbelastet?

Lad os kigge på mulige gode grunde:

  • Du bliver nødt til at forsøge, fordi du ellers mister dit arbejde. Det kan være en grund til at prøve, men er det ikke altid. I mange tilfælde er det bedre at tænke langsigtet på dit helbred frem for at presse dig selv over evne for at beholde et job her og nu. Men igen – der kan være grunde til, at du giver det et forsøg.
  • Hvis du har været sygemeldt meget længe og ikke får det bedre. Nogle gange kan det være vejen frem at forsøge at komme igang igen, selvom det indledningsvist er svært.
  • Hvis du har været sygemeldt længe og er socialt isoleret – og kan mærke, du ikke får det bedre. Hvis din arbejdsplads er din sociale livline, kan det være bedre at arbejde (delvist) end at være helt isoleret. Er der én ting, vi mennesker ikke får det bedre af, så er det social isolation.
  • Hvis det er et vigtigt led i din jobcenterproces. Nogle gange kan det være et vigtigt afklarende skridt i jobcentersammenhæng at forsøge at komme tilbage til dit arbejde. Tal med din sagsbehandler eller rådfør dig med en uvildig, der kender systemet, hvis du er den situation.

Grunde, der ikke er gode, men som du måske kan være overbevist om er gode:

  • At du bekymrer dig om, hvad din arbejdsplads og andre tænker – eller, at du er bange for, at det skader din karriere. Det kan være nødvendigt at arbejde med de tanker, så det ikke bliver en konstant indre stressfaktor. Der er ingen grund til at presse dig selv over evne.
  • At din arbejdsplads, dit jobcenter eller andre, synes du er klar, selvom du tydeligt kan mærke, at det er du ikke.
  • At du har svært ved at være alene og strukturere din dag. Hvis du kan, så begynd på dit arbejde, men ellers, så få hjælp til at strukturere din dag, så du kan komme igang med gode vaner, der hjælper dig til at få det bedre.

Det kan i nogle tilfælde give mening at begynde at arbejde, selvom du kan mærke, det presser dig på en dårlig måde, hvis alternativet – at blive ved med at være sygemeldt – er værre.

Hvad hvis du har det bedre, men ikke har lyst til at vende tilbage til dit arbejde?

I nogle tilfælde kommer du frem til, at selvom du i teorien er klar, så har du ikke lyst til at vende tilbage til dit arbejde.

Det kan være, der er et dårligt arbejdsmiljø eller en dårlig ledelse – eller måske føler du ganske enkelt ikke, dit arbejde passer til dig længere.

Mange oplever, at værdier ændrer sig efter en stresssygemelding. Det er helt naturligt og almindeligt, at du har ændret dig i en grad, der gør det svært at komme tilbage til det samme job.

Hvis du kan (uden at blive overbelastet), vil jeg generelt anbefale dig at tage tilbage på din arbejdsplads i første omgang. Med andre ord: At rejse dig, hvor du er faldet. Så kan du enten søge et nyt job derfra eller bare sige op. 

Generelt er det dog aldrig en god idé at sige dit job op, hvis du er sygemeldt eller er i fare for at blive det. Tal altid med din tillidsmand eller fagforening.

En anden mulighed, som mange overvejer, er at gå på deltid for at undgå stress fremover – eller bare for at leve et liv, der er mere i overenstemmelse med dine værdier. Det kan være en god idé – så længe det ikke bare bliver en måde, du selv betaler for en delvis sygemelding på.

Overvej det nøje, før du tager en beslutning om at få ned i tid – og husk også, at hvis du gør, så skal mængden af dine arbejdsopgaver, møder osv. følge med arbejdstiden. Ellers ender du med at skulle arbejde mere på færre timer til en lavere løn.

Hvis du har mulighed for og lyst til at gå på deltid, så overvej det på sigt. Et spændende, meningsfuldt, kreativt og effektivt arbejdsliv er ikke nødvendigvis lig med et fuldtidsjob, og vi har alle faser af livet, hvor det giver mening, at arbejdstiden er lidt lavere.

Det samme gælder orlov. Der kan være tidspunkter i dit liv, hvor du har lyst til eller brug for at tage orlov. Igen – overvej nøje, at en selvbetalt orlov ikke skal være en sygemelding i forklædning. Men ellers kan der siges meget godt om en gang imellem at gøre noget helt andet i livet for at komme i dyb kontakt med dig selv – og måske også dine nærmeste.

Mange oplever, at værdier ændrer sig efter en stresssygemelding. Det er helt naturligt og almindeligt, at du har ændret dig i en grad, der gør det svært at komme tilbage til det samme job.

Jeg håber du kunne bruge guiden til at blive mere afklaret. Du er velkommen til at hente min 10 minutters meditation mod stress nedenfor, hvis du vil have hjælp til at komme i kontakt med dig selv og finde nærvær og ro.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

8 kommentarer

  1. Annette siger:

    Rigtig godt brugbart og fyldestgørende – mange tak ????

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Selv tak Anette:)

  2. Mette siger:

    Hej Birgitte
    Jeg syntes det er svært at mærke om jeg er klar. Min underbevidsthed ved godt at jeg har bedst af det. Jeg er både ledig og sygemeldt med stress, så det gør det ikke bedre. Er meget i tvivl om fremtiden. Jeg sover meget bedre om natten, er ved at finde mig selv igen. Får stadig mild medicin mod uro/angst, og det skal jeg blive ved med at tage indtil mit liv er stabilt igen. Efter samtale med min læge er jeg raskmeldt pr 1 Marts 2022. Hvordan mærker man om man er klar? 🙂

    Mvh. Mette Jakobsen

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Mette
      Jeg kan godt forstå, du synes, det er svært. Måske er det sådan, at vi ofte ikke kan mærke, om vi er klar men har brug for at prøve det af. Og næste del af processen er endnu et skridt ift. at finde dig selv og beholde dig selv og mærke, hvad du er klar og ikke er klar til.
      KH Birgitte

  3. Maria siger:

    Hej Birgitte.
    Tak for din meget brugbare miniguide.
    Jeg har et spørgsmål ifht at jeg skal søge nyt job efter min sygemelding. Hvad vil du anbefale? Jeg har været hjemme i 5 1/2 måned nu, og føler mig klar til at give et forsøg på at komme igang. Jeg er nervøs for at skulle starte op på fx. 32 timer fra start, og overvejer at starte op på færre timer 20-25 timer. (Pædagogfaget)
    Hvad er din erfaring, skal/kan jeg kaste mig ud i fx. 32 timer fra start, eller skal jeg så vidt mulig prøve at trappe op selv? Det er 2. Sygemelding på 1 år, og arbejdsmiljøet på mit daværende arbejde har været den udløsende årsag til min overbelastning. Derfor har jeg valgt ikke at komme tilbage.
    Mvh Maria

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Maria
      Tak for din kommentar og dejligt du kan bruge det:)
      Det er altid svært at forudsige. Måske kan du forsøge at finde ud af, om din nervøsitet mest bunder i tanker og frygtscenarier i dit hovede (som jo er naturlige at have men som ikke skal bestemme det hele) eller mere din krop, der fortæller dig, at du skal gå varsomt frem. Omvendt – arbejdsmiljøet på din nye arbejdsplads vil nok være det mest afgørende og ikke så meget timetal. Og omvendt igen – hvis du har muligheden for en gradvis opstart, så er det måske også fint at gøre for en sikkerheds skyld, så du giver dig selv en blid start (hvilket jo er optimalt på et nyt job uanset hvad).
      KH Birgitte

  4. Kat siger:

    Hej Birgitte,

    Tak for en flere meget brugbar artikler om stress. Jeg blev sendt hjem fra job for en uge siden fordi jeg havde meget høj konstant puls, rystede og var ved siden af mig selv. De sidste tre måneder har generelt været tiltagende dårlige og jeg har heldigvis haft mange gode snakke med min chef, som er meget forstående og hjælpsom. Nu har jeg så været hjemme og mit humør svinger meget. Jeg har stadig rigtig meget uro i kroppen, træt, grådlabil mm. Mit humør svinger meget; det ene øjeblik græder jeg og kan ikke overskue noget. Næste øjeblik tænker jeg det nok skal gå det hele. Min læge mener jeg skal starte op på job på mandag, og min chef har lagt en god, konkret plan på fire timer dagligt. Alligevel er jeg simpelthen sådan i tvivl om jeg er klar – om jeg kan sige lægen imod? Han vil helst ikke have jeg er sygemeldt mere end to uger, da han mener det gør det for svært at komme retur.

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Kat
      Dejligt du kunne bruge indlægget. Jeg kan godt forstå, du er i tvivl. Man kan ikke sige noget generelt om, at det er godt at være sygemeldt i max 2 uger og med de symptomer, du beskriver, vil man typisk skulle bruge længere, før man er klar til at begynde igen. Mit bedste råd er at lytte til dig selv – jeg tror godt, du kan mærke, hvad du kan og ikke kan. Men det er svært, når autoriteter ikke lytter og kommer med statistikker eller andet, der ikke har noget med din reelle situation at gøre. Hold fast og læn dig evt. op ad din chef, hvis vedkommende er hjælpsom og har forståelse. Det skal nok gå, men det tager tid ❤️.
      KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.