Jeg forudsiger, at vi her i Danmark om få år kan gå til lægen og få udskrevet natur på recept for en række psykologiske og fysiske lidelser. Altså en detaljeret vejledning i, hvordan vi skal opholde hos i fx en park, en skov eller ved vandet, hvor længe vi skal gøre det og hvordan.
Det håber jeg i hvert fald.
Indtil videre må vi tage sagen i egen hånd, og derfor kommer her et indlæg om, hvorfor naturen er den bedste medicin, du kan tage mod stress.
I dette indlæg lærer du:
- Hvorfor jeg tror, natur på recept snart bliver almindeligt
- Hvad forskningen i naturterapi allerede nu peger på, når det kommer til så forskellige tilstande som ADHD, misbrug og arbejdsglæde
- 7 konkrete måder, naturen specifikt påvirker din hjerne og din krop og modvirker stress
Hvorfor natur på recept snart bliver det nye sort
Natur på recept er allerede en realitet i bla. Japan og Sydkorea, hvor man baseret på flere årtiers solid forskning bruger ophold i skoven som forebyggelse og helbredelse af en række psykologiske og fysiske lidelser. De kalder det skovbadning!
I USA udskriver en gruppe læger ophold i parker mod sukkersyge, overvægt, depression og stress. Herhjemme har de første “terapihaver” mod stress set dagens lys, men vi mangler tilstrækkelig og systematisk forskning i naturterapi, før det offentlige begynder at bruge metoderne i større stil.
Mit håb er, at det sker så hurtigt som muligt, og heldigvis har en ny masteruddannelse i naturterapi og sundhedsfremme set dagens lys her i Danmark, og der bliver forsket på flere fronter.
Hvad siger forskningen?
De gavnlige virkninger ved at opholde sig i naturen på forskellige måder er nærmest uendelige. Indtil videre har forskning i naturterapi fx. peget på, at:
- Ophold i naturen reducerer symptomer på stress, angst og depression
- Misbrugere har færre tilbagefald efter behandlingsophold i naturen
- Patienter kommer sig hurtigere efter en operation, hvis de har udsigt til træer
- Motion i naturen har større effekt end indendørs motion mod depression og andre psykiske lidelser
- Børn med symptomer på ADHD, som leger regelmæssigt udendørs, har mildere symptomer, end dem der opholder sig mere indendørs
- Kontormedarbejdere der har udsigt til natur er gladere og sundere end dem, der ikke har
Jo mere, der bliver forsket i naturens effekt på vores helbred, jo længere vil den liste blive.
Når alt kommer til alt, så vil forskning i effekten af specifikke naturterapeutiske metoder bare dokumentere det, vi allerede ved. Og som vi har vidst i flere tusinde år. Vi har brug for naturen, og vi er skabt til at opholde os i naturen.
Mange af de lidelser, vi moderne mennesker lider af, kan sættes i direkte eller indirekte forbindelse med vores manglende kontakt til naturen;
- ADHD
- Overvægt
- Depression
- Allergier
- Stress
- Demens
- Alskens andre lidelser, der er stressrelaterede og livsstilsbetingede (og det er mange).
Vi spiser ikke længere rene og naturlige fødevarer, vi bevæger os for lidt i naturen, vi får for lidt frisk luft, og fremfor alt opholder vi os for lidt i rolige, grønne og naturlige omgivelser.
For mange af os er naturen en modsætning til hverdagslivet. Stilhed, åbne vidder, dufte vs. en konstant informationsstrøm, sterile kontormiljøer, støj, masser af andre mennesker. Vi har aldrig været så lidt i kontakt med naturen som i dag, og det bliver mere og mere tydeligt, at det ikke er hensigtsmæssigt og bidrager til stress og dårlig trivsel.
Sådan afhjælper naturen stress
Men hvad er det egentlig, der sker, når vi opholder os i naturen? Hvorfor er det så godt for os? På sin vis er det logik. Fordi vi rent biologisk er skabt til at befinde os i naturen, så er det også det vores hjerne og krop trives bedst med.
Her følger en oversigt, jeg har samlet med et udpluk af centrale fysiologiske og neurologiske og kognitive mekanismer, som naturen har en gavnlig indvirkning på.
1. Opmærksomheden udhviles
En meget væsentlig del af en stresstilstand er en slidt opmærksomhedsevne. Kaplan og Kaplan har med deres attention restauration theory forsket ud fra tesen om, at mens vi ofte bruger en fokuseret og styret form for opmærksomhed, så har naturen evnen til at aflaste opmærksomheden.
Når vi opholder os i naturen bruger vi en anden form for uanstrengt opmærksomhed, som udhviler vores mentale og opmærksomhedsmæssige ressourcer. Hvor vores moderne bymiljøer med alt ,hvad det indebærer, synes at tære på vores mentale ressourcer, så genopbygger naturen dem og fungerer på den måde som en slags genoplader.
2. Nervesystemet afspændes
Frisk luft og grønne farver beroliger nervesystemet. Når vi opholder os i naturen sænkes pulsen og blodtrykket, og niveauet af stresshormoner daler. Ophold i naturen kan udløse afslapningsresponsen, som rent fysiologisk er præcist det modsatte af stressresponsen.
Systematisk aktivering af afslapningsresponsen kan over tid bedre eller helbrede en lang række psykologiske og fysiske problemer lige fra stress, angst, depression til diabetes, infertilitet og sårheling.
3. Bedre problemløsning
Problemløsning involverer bevidst tænkning, men mere komplekse problemer kræver også det, der kaldes ubevidst tænkning. Ubevidst tækning kræver, at vi lader kognitive og mentale processer arbejde uforstyrret, mens vi rent bevidst foretager os noget, der ikke kræver direkte og bevidst tænkning. Derfor er mentale pauser væk fra email, sociale medier og den konstante informationsstrøm ufattelig vigtig. Ikke bare for stressniveauet men også for vores evne til at reflektere dybt.
Ophold i naturen, hvor vi lader arbejde være arbejde og problemer være problemer vil derfor ofte fremme ubevidst tænkning. Derfor rammer løsningen på et problem dig ofte på en gåtur, eller mens du luger dit blomsterbed i haven. Derudover forbedrer noget så simpelt som bevægelse og frisk luft til hjernen vores kognitive kapacitet enormt og kvikker os op.
4. Bedre humør
Naturlige omgivelser udløser positive følelser hos os, delvist fordi det at observere natur har været vigtigt for vores overlevelse. Vi har simpelthen indbyggede neurokemiske mekanismer, der belønner os i form af dopamin og serotonin (hormoner der associeres med velvære og positive følelser) når vi kigger på naturlandskaber. Det forklarer delvist, hvorfor mennesker, der bor langt fra et grønt område, har et generelt dårligere psykisk velbefindende og højere stressniveau, end dem der bor tæt på.
5. Vi er en del af naturen
Samme neurokemiske mekanismer gør sig gældende, når vi i det hele taget er i kontakt med andre former for liv end os selv, det være sig naturen eller andre dyr. Det er, som om vi rent biologisk og socialt er indrettet til at være i kontakt med den helhed, vi nu engang selv er en del af. Hvis vi ikke er det, oplever vi symptomer på “natur-underskud” i form at uhensigtsmæssige fysiologiske og neurologiske mekanismer, der på sigt er skadelige.
6. Mening med tilværelsen
Få ting beskytter os mod stress som en oplevelse af meningsfuldhed, og lige netop det kan naturen give os. Ikke nødvendigvis en logisk eller rationel mening men en mere umiddelbar fornemmelse af mening og samhørighed. Mange oplever også, at det at engagere sig aktivt i naturen og arbejde med fx naturbeskyttelse, at dyrke afgrøder på en bæredygtig måde eller holde dyr på en etisk forsvarlig måde giver en fornemmelse af mening.
7. Naturlig bevægelse
Naturen opfordrer os til at bevæge os naturligt. Drop motion i et larmende fitnesscenter, hvis du har stress, og gå en tur i skoven i stedet. I naturen bevæger vi os moderat og alsidigt. Vi sidder måske på jorden, kravler over en gren, går i sandet eller op og ned ad bakker. Naturlig bevægelse forebygger og modvirker stress. Hvis vi er hårdt ramt af stress, er det bedst at dyrke motion af lav intensitet. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvad det vil sige, men almindelige gåture eller cykelture i naturen er gode for de fleste.
Det mest indlysende og oversete middel mod stress
Naturen er et indlysende middel mod stress – måske er det derfor, det er så overset!
Og måske allervigtigst, så kan vi også bruge naturen til at forebygge og beskytte mod stress. Hvis du tænker tilbage, har du så ikke allerede gode oplevelser med naturen, som har hjulpet dig?
Kærlig hilsen