Udmattet og tidspresset? 4 ting, du kan gøre for at få flere timer i døgnet

I dagens episode deler jeg tips og erfaringer med dig, der kan give dig en oplevelse af at have mere tid og ikke mindst mere ro i hovedet. Mange er udmattede og tidspressede, og i årenes løb har jeg lært, at planlægning og prioritering kan gøre underværker, og rent faktisk kan give os en fornemmelse af at have flere timer i døgnet. Derfor har jeg lavet et gratis minikursus med tips til stressfri planlægning, som du kan skrive dig op til her:

>> 4-dages minikursus: Stressfri Planlægning

Udover det vil jeg gerne dele nogle betragtninger og praktiske råd, der på daglig basis hjælper mig med at komme tilbage til ro og god energi, når jeg bliver overvældet, og føler at jeg bruger tid og kræfter på alt det forkerte – eller at der bare ikke er tid nok!

Lyt med herunder og lad dig inspirere og hør om ting, du kan gøre for at få din tid og ro tilbage (og lidt længere nede har jeg lavet en kort opsummering af de 4 anbefalinger).



4 ting du kan gøre for at få flere timer i døgnet – og få din tid og ro tilbage

Tjek nedenstående anbefalinger og se, om der er én eller flere ting, du vil prøve af med det samme. Måske bliver du overrasket over, hvor meget det kan betyde fx at planlægge at nå mindre jf. punkt nr. 1 eller at gå tidligere i seng, som jeg kommer ind på i punkt 2.

1: Drop to-do-listen – vær tidspessimist

Det første, jeg vil anbefale dig, er at bruge et par minutter på at planlægge din dag på papir. Hver dag har vi en to-do-liste, men din to-do-liste er ikke en plan. Planlæg din dag og vælg ganske få men vigtige ting ud, som du vil nå eller arbejde på at komme videre med.

Planlægningsparadokset siger, at jo mindre, du planlægger, des mere når du. Paradoksalt men sandt. Andre gode grunde til at være pessimistisk, når du vurderer, hvad du kan nå er dette:

  • En overbelastet hjerne har brug for enkelthed
  • Ting har det med at tage længere, end vi regner med
  • At planlægge på papir giver dig et uforstyrret rum
  • Når du tvinges til at prioritere, dropper du mindre vigtige ting



2: Brug de bedste vågne timer – gå tidligt i seng

Der vil være visse timer på døgnet, hvor du er mest frisk, har mest energi og kan tage de bedste beslutninger. For de fleste vil det være først på dagen – men måske er du natugle, og så kan det være, at det er senere på dagen.

Søvn er essentielt, så jeg vil ikke anbefale dig at sove mindre for at få flere timer at gøre godt med. Hvis du til gengæld går tidligt i seng, så sover du på et tidspunkt, hvor du måske alligevel ikke får så meget ud af tiden, og til gengæld kan du stå tidligere op og forære dig selv en hel time eller mere. Hvad ville du bruge tiden på, hvis du fik en time mere hver morgen?


3: Forårsrengøring – hvad skal ud?

Hvad bruger du tid på, som du kan stoppe med lige nu? Præcis som du kan rydde op i dine skuffer og skabe, kan du også gå dine dage og uger igennem, og se på hvor du bruger tiden på noget, som du simpelthen kan holde op med at bruge tid på – og på den måde få mere tid til andre ting. Det kan være tid, du lige nu bruger på:

  • digitale medier eller TV
  • arbejdsopgaver
  • ting, du gør af pligt, men som du skal sige nej til
  • ting, der skal uddelegeres, som du lige nu selv gør
  • problemer, der ikke er dine


4: Støvsugning af skjult stress i hjernen + projektstyring hen mod vigtige mål

Dette punkt handler først og fremmest om at tømme hjernen for “skjult stress”. Det vil sige alle løse ender, hængepartier, bekymringer, uafsluttede opgaver og alle mulige andre ting, der rumsterer i din hjerne, men som du ikke rigtig har overblik over. Tag et stykke papir og skriv det hele ned – det hjælper i sig selv at få det ud af hovedet og ned på papir.

Næste skridt er at gøre uhåndgribelige udfordringer og uhåndterlige problemer til konkrete projekter. Min erfaring er, at de ting, der for alvor stresser os – eller som vi ikke føler, der er tid til – er ting, der er uhåndgribelige og tidskrævende. Derfor vil jeg invitere dig til at kigge på din liste over skjult stress og også overveje, hvilke vigtige mål, du gerne vil nå. Lav så derefter hvert mål og hvert problem om til et projekt, som du kan gå i gang med at handle på.

Når du skal lave et problem, en stressfaktor, en længsel eller et mål om til et projekt, så kan du begynde med at lave en plan, hvor du definerer de første konkrete handlinger. Det kan fx være noget, der skal:

  • planlægges
  • undersøges
  • besluttes
  • handles på

Og så kan du tage ét skridt ad gangen hen mod dit mål. Så er vi tilbage ved punkt 1, der handler om at prioritere det vigtigste og holde dig til en realistisk (måske endda pessimistisk) tidsplan. På den måde kan du skridt for skridt bruge tiden effektivt og samtidigt slappe af med god samvittighed.

Jeg håber, at de fire anbefalinger har givet dig inspiration til at få lidt mere ro, retning og tid i hverdagen.


Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

6 kommentarer

  1. Charlotte siger:

    Linket til det gratis mini-kursus virker ikke.
    Tak for mange gode podcasts 🙏🏼

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Charlotte
      Det er desværre ikke længere tilgængeligt – beklager den korte frist!
      /Birgitte

  2. Elena siger:

    Linket til 4-dages minikursus: Stressfri Planlægning Det virker desværre ikke

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Elena
      Det er desværre ikke længere tilgængeligt. Der var en tidsfrist, men den var lidt kort, så beklager!
      KH Birgitte

  3. Helle M. siger:

    Tak for et virkelig godt afsnit, som jeg har hørt flere gange.
    Jeg har dog stadig brug for at kunne føre det ud i livet.
    DET er max svært. 🙏

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Selv tak Helle og ja – det er svært!
      KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.