I løbet af de år, jeg har lavet min podcast og skrevet blogindlæg her på siden, har jeg lavet 191 indlæg om stress. Af dem er det mest populære indlæg dette, som jeg oprindeligt lavede i 2017: 20 ting, du skal huske, hvis du elsker et menneske med stress. Det fortæller mig noget om, at mennesker omkring stressramte gerne vil hjælpe. Men det er ikke altid så nemt at få pårørende til at forstå stress!
Jeg hører jævnligt fra deltagere på mit stressforløb RO , at det kan være svært at få forståelse fra omgivelserne, og så er man dobbelt ramt. Ikke alene er man stresset – det er også ensomt og frustrerende ikke at blive forstået, og ultimativt set kan det medføre konflikt og manglende tillid i parforhold og andre vigtige relationer.
Sådan får du pårørende til at forstå stress – hvad du kan sige og gøre, når omgivelserne ikke forstår
Hvis man skulle sige én god ting om, at så mange danskere i disse år oplever at være meget stressede, så er det, at der er flere, der ved, hvad det vil sige at være ramt af stress. Men ikke alle. Vores livserfaring er forskellig – og vores evne til empati er forskellig. Sådan er det bare. Og hvad gør du så, når der er mennesker i dine omgivelser, der ikke forstår? Lyt med i dagens podcastepisode, hvor jeg kommer ind på den gyldne middelvej mellem at være for uafhængig eller for afhængig af andre. Jeg giver dig derudover 5 ting, du kan sige og gøre, når omgivelserne ikke forstår.
5 ting, du kan gøre, når dine omgivelser ikke forstår, hvordan det er at være ramt af stress
Her kan du se en kort opsummering af de ting, jeg nævner i podcastepisoden:
1: Relation til dig selv er den vigtigste
Venlighed og forståelse fra dig selv til dig selv er det første, du skal fokusere på. Mange af os har mistet kontakten til os selv, når vi bliver ramt af stress, og for at vide hvad vi har brug for fra andre, skal vi kunne mærke os selv. Vi skal have omsorg for os selv og kunne sige til os selv: “Det er okay ikke at være okay”. Så vil det være mindre vigtigt, hvad andre synes.
2: Find ud af, hvad du har brug for – og sig det
Ofte håber vi på, at andre kan læse vores tanker, men det kan de sjældent. Det er vores eget ansvar at finde ud af, hvad vi har brug for og også at sige det højt. Måske har du fx brug for:
- Hjælp til at prioritere i arbejdsopgaver
- Hjælp med børnene
- At en anden laver mad
3. Mærk efter, hvor dine grænser går – og sig det
Ét er, at det er godt at kunne bede om hjælp. Noget lige så vigtigt er at kunne sætte grænser og sige fra. Når vi er ramt af stress, vil vores ressourcer være begrænsede. Mange af os er meget pligtopfyldende og vil helst ikke sige nej – så derfor håber vi, at andre vil sørge for at vide, hvor vores grænser går, men det gør de sjældent.
4. Forvent ikke, at andre forstår stress
At andre ikke forstår dig, er ikke ensbetydende med, at de ikke holder af dig. Måske siger dine forældre ting, der bunder i et livssyn, der var relevant i deres tid, men ikke for dig. Det er intentionen, der tæller. Det betyder, at de elsker dig. Selvom folk holder af dig, kan de dog ikke altid være en god støtte. Det er vigtigt at være realistisk her, så du ikke bliver ved med at forvente at få hjæp og forståelse fra nogen, der ikke formår det.
5. Hav én (eller flere) i dit liv, der forstår dig
Det er vigtigt, at vi ikke føler os helt alene. Måske er du heldig at have nogen i dit liv, der forstår hvordan du har det, og ellers må du opsøge det. Måske er der visse relationer, du skal opdyrke, eller du kan opsøge en psykolog eller anden fagperson med god viden om stress. Husk, at det er vigtigt, at du kan mærke, du ikke er alene. Derfor er relationer i det virkelige liv at foretrække (og ikke blot digitalt).
Er du stressramt og savner du at blive forstået og støttet? Overvej at deltage på RO, som har tilmeldingsfrist fredag d. 14. marts kl. 16.00 (Derefter er der et helt år, til det bliver muligt at deltage igen!).
>>>Tjek RO ud her
Kærlig hilsen