Pssst! Nederst i indlægget kan du give dig selv fornøjelsen af at “gå en tur i skoven” i Thy, som er et oplagt sted at dyrke skovterapi. Husk lige, at tjekke billederne ud – de er venligst udlånt af den lokale fotograf Christian Krabbe.

Man ville ønske, der fandtes en helt enkel form for medicin mod stress, ikke? En behandling, der var billig, uden bivirkninger og frem for alt effektiv. Hvor ville det bare være godt!

Heldigvis er det ikke bare ønsketænkning. Den ultimative medicin mod stress findes allerede, men den bliver desværre bare ikke udskrevet hos de praktiserende læger her i Danmark. Eller brugt særligt meget af andre, der behandler mennesker med stress. Endnu!

medicin mod stress

Det bliver den til gengæld andre steder i verden, og den medicin mod stress, jeg taler om er skovbadning. (Skovbadning! Alene ordet får man det godt af…)

Naturen er simpelthen den bedste medicin mod stress, vi har. (Læs indlægget om naturterapi mod stress her.) Naturen kan ikke kurere en alvorlig stresstilstand på 5 minutter. Det er der desværre ingenting, der kan. Krop og sind skal have tid til at restituere. Men naturen giver os de absolut bedste betingelser for at hjælpe kroppen, hjernen, sindet og sjælen i den rigtige retning. Den er den vigtigste assistent, vi kan hyre, når vi skal komme os over alvorlig stress og den vigtigste allierede, vi kan have, når det gælder det at forebygge stress til at begynde med.

Hvorfor bliver det så ikke brugt i stor stil? Det ærgrer jeg mig faktisk over på nærmest daglig basis. Enkelte psykologer og andre fagfolk bruger skoven aktivt, men det er ALT for få! Sandheden er bare, at de metoder, der bliver brugt i det offentlige sundhedsvæsen på godt og på ondt skal dokumenteres på helt særlige og omfattende måder, før de kan godkendes – en proces der som regel tager mange år. Det er der selvfølgelig gode grunde til, men det betyder også, at det offentlige sundhedsystem sjældent har mulighed for at bruge metoder, vi måske ved virker, men som der ikke findes den rigtige form for dokumentation for. Eller som bare er svære at dokumentere, eller som ingen har interesse i eller penge til at dokumentere.

medicin mod stress

Lige med skovbadning findes der heldigvis omfattende videnskabelig forskning, der peger i retning af en meget effektiv behandlingsform. Så der er al mulig grund til at håbe og tro, at vi også kommer med herhjemme. Og mens vi venter på, at metoden vinder udbredelse, får du en praktisk guide til skovbadning.

Du kommer til at lære om:

 • Hvad skovbadning er
 • Hvad forskningen siger om skovterapi
 • En trin-for-trin-guide til skovterapi mod stress – lige til at gå i gang med

Hvad er skovterapi?

Det Japanske begreb “shinrin-yoku” er et begreb, der betyder noget i retning af “at indtage skovens atmosfære” eller “skovbadning”. I Japan udviklede man i løbet af 1980’erne skovbadning som en terapiform, og siden da har man rent forskningsmæssigt i Japan og enkelte andre steder forsket i metoden og samlet robust evidens for de sundhedsmæssigt gavnlige effekter af skovbadning. (Som jeg også kalder skovterapi længere nede i indlægget). Denne forskning ligger til grund for, at skovterapi er på vej frem flere steder i verden.

Skovbadning går i al sin enkelhed ud på, at man tager i skoven og går en tur på en afslappet måde. Det kan også involvere at sidde i skoven eller meditere og tage skoven ind via sanserne på forskellige måder. Essensen af skovbadning er, at man opholder sig i skoven med det ene formål at…være i skoven. Det handler altså ikke om at få motion, plukke kantareller eller samle ind til juledekorationer og poste fine billeder af skoven på Instagram men simpelthen at indtage skovens atmosfære og bare være til stede.

Faktisk vil jeg stærkt fraråde dig at tage din mobiltelefon med i skoven, hvis du er lige så afhængig af den, som de fleste andre- på nær hvis du har angst og er bange for at være alene i skoven. I så fald kan du have den med som “sikkerhed”. Mere om det senere. Og PS: At have angst i forbindelse med en stressreaktion og også i det hele taget er meget udbredt. Jeg ved ikke, om man kan sige det er almindeligt, men når op mod hver 5. dansker lider af angst på et tidspunkt i løbet af livet, er det i hvert fald heller ikke ualmindeligt).

Det her med at gå ture i skoven er selvfølgelig blevet brugt til alle tider, men på mange måder er det at gå i skoven bare for at være i skoven en meget mere radikal praksis nu om dage i den vestlige verden, end det var for bare 50 eller 100 år siden. Idag tager vi sjældent et sted hen for bare at være der. Og det nye er også, at nu begynder videnskaben at dokumentere de mekanismer, der gør skovbadning så gavnlig.

medicin mod stress

Hvad siger forskningen om skovterapi?

Og hvad siger videnskaben så? Forskning peger på effekt af skovterapi på en lang række områder, og her uddyber jeg en række af de vigtigste lidt nærmere:

Skovterapi gavner mod stress

Når vi opholder os i skoven i længere tid og især hvis vi gør det på jævnlig basis, så har det en beroligende effekt på kroppen og dermed på sindet. Det er der en række grunde til, men den vigtigste er: afslapningsresponsen. Afslapningsresponsen er din indbyggede antistressmekanisme, som aktiveres, når du er i skoven. Det er en fysiologisk mekanisme, som på mange måder er lige det omvendte af stressresponsen, som er den fysiologiske mekanisme, der er på spil, når du oplever stress. Er man ramt af alvorlig stress har stressresponsen haft en række skadelige effekter på kroppen, hjernen og nervesystemet, og for at komme sig skal man sørge for at aktivere afslapningsresponsen på daglig basis over tid. Og det er altså her, skovterapi kommer ind i billedet som en meget effektiv måde at udløse afslapningsresponsen på. Dette er måske hovedårsagen til, at skovterapi er så god medicin mod stress – og mod alt muligt andet.

Gåture i skoven gavner mere end indendørs motion

Problemet med at motionere, når man er ramt af stress, er, at selv moderat motion kan øge produktionen af stresshormonet kortisol, som man allerede har alt for meget af, hvis man er stressramt. Studier har vist, at gåture i skoven ikke medfører lige så høj stigning i kortisolniveauet som fx. indendørs motion samt at en gåtur i skoven løfter humøret mere.

Træer udskiller stoffer der booster immunsystemet

Skoven har sandsynligvis også en direkte effekt på immunsystemet, da mange træer udskiller “phytoncider”, som man har sat i forbindelse med et forbedret immunsystem. Man har også tidligere tilbage i 1800-tallet etableret sanatorier for mennesker ramt af tuberkulose, fordi man havde observeret, at skovens luft var gavnlig for visse patienter. Det er den effekt, man nu begynder at kunne bakke op med videnskabelige data.

Bedre fysisk helbred på grund af mindre stress

Stress spiller en direkte eller indirekte rolle i forhold til  mange fysiske lidelser. Det skyldes, at et uhensigtsmæssigt stressniveau skader kroppens egen evne til at bekæmpe diverse fysiske symptomer. Indirekte gavner skovterapi altså en lang række fysiske lidelser, fordi skovterapi nedbringer stressniveauet.

Bedre psykisk helbred på grund af mindre stress

Præcis samme mekanisme gør sig gældende, når det kommer til psykiske lidelser som fx. angst, depression, ADHD og langt de fleste psykologiske problematikker, hvor stress altid spiller en vigtig rolle. Hvor vidt en given psykisk lidelse udløses eller ej, vil ofte hænge sammen med stress, og hvor godt en given psykisk lidelse bliver håndteret og derfor kommer til udtryk vil også have en direkte sammenhæng med stress

Øget modstandsdygtighed mod kræft

Fordi skovterapi kan sænke niveauet af kortisol og andre stresshormoner, betyder det også, at naturlige dræberceller, som beskytter celler mod virus og kræft, trives bedre. Det booster immunsystemet generelt, og man har set, at en 2-timers gåtur i skoven 2 dage i træk øgede mængden af naturlige dræberceller med 50%.

medicin mod stress

Herudover har man dokumenteret skovterapiens gavnlige virkning på en række specifikke punkter:

 • Bedre evne til problemløsning
 • Øget kreativitet
 • Balancerer blodtrykket
 • Forbedrer humøret
 • Forbedrer opmærksomhedsevnen, også hos børn med ADHD
 • Giver hurtigere heling efter sygdom
 • Mere energi
 • Godt for hjertekarsystemet
 • Bedre søvn

Selv om forskningen efterhånden er ved at være med, så tror jeg stadig mange anser skovterapi for at være en form for alternativ behandling. Men helt ærligt: det her er ikke alternativ behandling. Det er da den mest naturlige, essentielle, oplagte og logiske behandling, man kan forestille sig. Det må da nærmere være andre mere sofistiskerede former for stressbehandling, der må anses som værende alternative. Nå, det der med,. hvad der er alternativ behandling og ikke er det, kunne jeg godt lige holde en lang prædiken om, men lad nu det ligge… Vi skal jo videre, så vi kan komme i skoven!

Hvorfor virker skovterapi mod stress?

Det giver kun mening, at skoven kan afhjælpe stress. Som art har vi langt det meste af tiden befundet os i skoven. Din krop, din hjerne og dit nervesystem er simpelthen gearet til at være i skoven. Det er kun et par årtusinder, siden vi som art bevægede os ud af skoven, og jeg skulle hilse og sige, at det er et SPLITSEKUND siden set i lyset af menneskets meget lange udviklingshistorie. Som jeg læste et sted, så “bor vores gener i skoven, mens vi selv er flyttet ind til byen”. En stor del af de stressrelaterede lidelser, vi ser i dag kan ses i direkte sammenhæng med det faktum, at vi er skabt til at opholde os permanent i naturen.

Den rent fysiologiske forklaring på, hvorfor skovterapi gavner mod stress er – ikke kun men i høj grad – afslapningsresponsen. Den er det direkte modstykke til stressresponsen – den måde, din krop reagerer på, når du er stresset. Der findes ikke én men adskillige stressresponser. Den mest kendte hedder kamp-flugt-frys-mekanismen og den kan, hvis den aktiveres for voldsomt og for længe, være skadelig for kroppen og slide på dine mentale og fysiske ressourcer. Afslapningsresponsen derimod, genopbygger dine ressourcer og skovterapi er en effektiv måde at aktivere afslapningsresponsen på.

Jeg siger på ingen måde, at vi skal sælge andelslejligheden og flytte ud i et shelter i skoven, men en bevidsthed om, at kroppen og hjernen på ingen måde er optimalt gearet til at bo i byen er god at have. Vi mangler simpelthen forbindelsen med naturen og må hver især gøre noget for at genetablere den – i hvert fald, hvis vi er ramt af stress og ønsker en dyb fornemmelse af kontakt med os selv og vores omverden.

Praktisk guide til skovterapi mod stress

Nu er vi nået så langt som til at fastslå, at skovterapi er et fantastisk middel mod stress. Men hvordan gør man det i praksis? Her følger en praktisk guide – lige til at gå i gang med. Og ja – der er taget højde for, at når man er ramt af stress og diverse følger af stress, kan det være svært bare lige at tage i skoven. Hæng på og læs med!

medicin mod stress

Hvor meget og hvor længe?

Der findes officielle retningslinjer, man kan følge, hvis man vil følge de officielle anbefalinger. De er forskellige, men mod alvorlig stress vil jeg umiddelbart anbefale 2 timer minimum 3 gange om ugen og gerne hver dag – der kan ikke overdoseres! Det lyder måske voldsomt for nogle, og derfor er det også bedst at starte med at have en ambition om at komme en enkelt tur i skoven på fx en time. Og så stille og roligt bygge en rutine op derfra.

Hvis du har mod på en intens indsats kan du også tage i skoven en hel dag eller endda flere dage med overnatning.

Skal det være en skov?

Den forskning, jeg har nævnt her, er specifikt udført med skovbadning, men der er mange former for natur, der kan være gavnlige. Hovedreglen er, at jo mere oprindelig og vild naturen er, jo bedre. Men havet, marker, klitter, søer, enge og al anden form for natur kan med fordel bruges. Det vigtigste er at komme afsted, så brug det, du har i nærheden. En park i en by er også ok, men effekten af vild natur vil være større, blandt andet på grund af stilheden.

medicin mod stress

Hvornår på dagen?

Fordi vi har mest energi og selvdisciplin først på dagen, vil jeg til hver en tid anbefale, at du gør det som det første overhovedet, når du ellers har fået morgenmad, afleveret børn osv. -altså hvis du er sygemeldt med stress. Ellers er tidlig morgen inden arbejdstid det bedste eller tidlig morgen i weekenderne. Det er også fint med eftermiddag og aften, men sandsynligheden for, at  komme afsted er for mange væsentligt mindre. Det skal lige siges, at hvis du har søvnproblemer kan det at opholde dig udenfor ved solnedgang og derefter undgå kunstigt lys ofte hjælpe dig til en bedre søvn.

Hvad skal jeg gøre, mens jeg er i skoven?

Der er ikke nogen faste regler for, hvad du skal gøre, men du kan stile mod at opholde dig i skoven ved at gå en langsom tur. Husk, at det ikke drejer sig om at få motion eller gå langt. En tur i skoven på et par timer er måske en gåtur på max 2-3 kilometer og kan også være langt mindre.

Du kan også vælge at veksle mellem at vandre roligt og så sidde eller ligge på et underlag. Du skal så vidt muligt forsøge at få kontakt til skoven gennem dine sanser. Så længe du er travlt optaget af tanker eller følelser i sindet, vil du ikke opleve skoven direkte, og du vil ikke have samme gavnlige effekt. Du kan også vælge at fokusere på en enkelt sans, som fx lyttesansen som er rigtig god at begynde med, hvis du har stærk uro.

Det allervigtigste er ikke, om du går eller sidder stille, men at du forsøger at være så nærværende som muligt. Det gør du ved at bruge alle dine sanser og ved rent faktisk at være så meget til stede i skoven, som du overhovedet kan. Duft til duftene, lyt til lydene, mærk på træerne med hænderne og se på det, der er omkring dig. Og hvis (eller når!) du bliver distraheret af tanker eller trangen til at foretage dig noget andet, så vend blot opmærksomheden tilbage på skoven.

Hvor lang tid tager det, før det virker?

Det er ikke sikkert, du med det samme har en fornemmelse af at føle dig afslappet. Det kan tage 1o minutter eller flere timer, eller endda flere ture i skoven, før roen begynder at brede sig. Det afhænger helt af, hvor højt dit stressniveau er. At komme ud af en højstresstilstand kan tage lige fra få dage til adskillige måneder, men med den rette indsats vil man som regel kunne mærke en bedring efter få uger.

Hvis du ikke er ramt af alvorlig stress men gerne vil forebygge stress

Hvis du ikke er ramt af alvorlig stress men bare gerne vil forebygge stress, er min erfaring, at det er bedre med jævnlige men måske mindre doser af skovterapi. Eller naturterapi i det hele taget. Hvis du kan få bare 10 minutters ren naturopmærksomhed ind i din hverdag, hvad end det så er en lille omvej til eller fra arbejde eller en kort gåtur i din frokostpause eller inden aftensmaden, vil det gøre en enorm forskel for dit nervesystem, din evne til nærvær og din mentale ro. Hellere lidt med jævne mellemrum end en lang tur en gang om måneden.

Hvis du har angst.

Hvis du har angst og er bange for at være alene i skoven, så virker skovterapi urealistisk. For det første er det almindeligt at have angst i forbindelse med stress. Ikke så få sygemeldinger begynder med et kæmpeangstanfald, og fordi dit generelle spændingsniveau er forhøjet, skal der ikke nær så meget til, før du ryger op over den tærskel, der kan udløse et angstanfald. Sådan en tærskel har vi alle, men er man ramt af stress, er man væsentligt tættere på den tærskel end, hvis man er i balance.

 Hvis du er meget udmattet af stress og tæt på fysisk kollaps

Lad være med at gå rundt i timevis i skoven og lad også være med at cykle derud, hvis det bliver for meget. Få én til at køre dig eller tag selv bilen, bussen eller toget, hvis du kan overskue det. Men overvej også, hvordan du nemmest kan komme i nærheden af naturen. Det kan være, du har vand tæt på. En park eller nogle træer. Der er ingen tvivl om, at vild natur har den største effekt, men det skal balanceres med, hvor du er. Hvis du har udsigt til noget grønt, så drop skærmen og kig på naturen udenfor. Det er fint, hvis det bare er et enkelt træ eller skyerne, der driver forbi. Tænk også på, at lyden af naturen – regnen, blæst eller lyden af en fugl er gavnlig og fokusér i første omgang på det, du har tilgængeligt.

Hvis du er for udmattet til at komme udenfor -vil jeg  anbefale dig til at se på naturen ud af vinduet, lytte til naturen på lyd og sidst men ikke mindst, så kig på billederne nederst i indlægget. “Gå en tur” i skoven i Thy, som er det absolut mest fantastiske sted at dyrke skovterapi, hvis du spørger mig. Der er store plantager i Nationalpark Thy med fantastiske markerede ruter, og når du alligvel er i Thy, så snup også et havbad mod stress. Dette er ikke en skjult reklame for Thy, men da jeg selv oprindeligt er Thybo, kan jeg ikke lade være med at nævne Thy som eksempel på et naturterapeutisk mekka.

Not-to-do-liste på en terapetisk tur i skoven:

Måske er den nemmeste måde at beskrive, hvad der definerer en terapeutisk tur i skoven, at sige, hvad man ikke skal gøre. Derfor kommer her en not-to-do-liste.

Lad være med at:

 • Tjekke din smartphone hele tiden – helst slet ikke.
 • slå to fluer med et smæk for også lige at få noget motion med en løbetur – den må du gemme til et andet tidspunkt og desuden er moderat og hård motion som regel uhensigtsmæssig, hvis du er ramt af stress
 • At have e tandet formål  end bare at være i skoven. Lad altså være med at tage billeder, samle svampe eller hvad man nu ellers kunne finde på
 • Tage hjem efter 10 minutter, fordi det bliver for kedeligt. Det er vigtigt at udholde kedsomheden og rastløsheden og lade skoven gøre sit arbejde over længere tid
 • Anstrenge dig for at være nærværende. Det skal være den gyldne middelvej – vær bevidst om at føre opmærksomheden tilbage til skoven, når du forsvinder i tankerne, men lad være med at bebrejde dig selv og lad være  med at anstrenge opmærksomheden. Du skal forestille dig, at du hviler opmærksomheden på skoven.
 • At tro, at du kan leve et ekstremt hektisk liv med en presset kalender og et overaktivt sind hele ugen, hvis du bare tager i skoven et par gange. Sådan hænger tingene ikke sammen. Brug ikke skoven som strategi til at kunne klare endnu mere travlhed i hverdagen. Skoven er ikke en “strategi”. Det er et sted, hvor du kan finde kontakt til en mere naturlig måde at være til på, som stille og roligt skal hentes ud til resten af dit liv.

Mit håb…

Jeg behøver nok ikke sige, at mine børn har gået i skovbørnehave, og at jeg mener, at det er ethvert barns ret at opholde sig i naturen på daglig basis. Det er den ultimative form for stressforebyggelse i den voksne befolkning, at vi får naturen ind under huden (i bogstavelig forstand) i barndommen.

Mit håb er, at sundhedssystemet kommer til at bruge naturterapi generelt og specifikt skovterapi som den største selvfølge. Det kan sådan set kun gå for langsomt. Heldigvis får forskningen herhjemme snart mere fart på, fordi der netop er etableret en masteruddannelse i naturbaseret terapi og sundhedsfremme på Københavns Universitet, Jeg glæder mig til at følge med i, hvad de finder på!

Derudover er mit allerstørste håb er, at du, hvad end du er stressramt eller bare har brug for at lade batterierne op rent fysisk, mentalt, følelsesmæssigt eller åndeligt, overvejer en tur i skoven. Jeg selv er så heldig at være flyttet meget tæt på skoven for nogle måneder siden. Og gæt hvad… Jeg har kun været i skoven måske 5 gange. Arg! Det er ALT for lid,t har jeg erkendt, mens jeg har fordybet mig i at skrive dette blogindlæg. Derfor vil jeg også tage i skoven i dag, når jeg lige om lidt sætter det sidste punktum.

Og så er der vist kun tilbage at sige: Tag et kig på billederne fra skovene i Thy herunder. God tur i skoven – måske ses vi derude:)

birgitte-underskrift-blog

Hej, må jeg sende dig noget?

Få emailserien "3 dage til mindre stress og angst" med 3 enkle øvelser til mere ro og glæde og bliv seriøst inspireret af Birgittes tirsdagsmail

Tak for tilmeldingen - du har fået en mail!