fbpx

Hvordan naturen beroliger dig, vækker dine sanser og gør dig i bedre humør

Velkommen til denne episode af Psykologen i Øret, der handler om naturen og hvordan naturen kan hele og gavne både krop og sjæl.

Dagens episode er optaget i Thy, og hvis du lytter godt efter kan du høre Vesterhavets bølger og lidt fuglesang i baggrunden.

Fuglesangen i begyndelsen af episoden er desuden optaget en tidlig morgen på min cykeltur gennem Vandet Klitpantage.

I dag skal det handle om, hvordan naturen kan hjælpe dig til et liv med mere ro, mening og glæde – et liv med mere liv i!

I episoden kommer jeg ind på:

  • Hvorfor du skal overveje at tage til Thy, hvis du har brug for ro og åbne vidder
  • Hvorfor det er vigtigt med videnskabelig evidens for naturterapi
  • Hvad biofili-tesen er for noget
  • Om naturen også har en gavnlig effekt på bymennesker
  • En række specifikke måder naturen hjælper os på – fx hvordan den vækker dine sanser og hjælper dig med at løse problemer
  • Sidst men ikke mindst deler jeg et af mine ynglingscitater nogensinde af den amerikanske filosof Henry David Thoreau

Lyt med her:

Herunder kan du læse episoden på skrift

 

Velkommen til Thy

Og i dag skal det handle om naturen og om, hvorfor den er så vigtig for vores psykologiske trivsel.

Som psykolog arbejder jeg især med mange stressramte, og her er naturen altså den bedste medicin mod stress jeg kender – også mod meget alvorlig stress. Hvad end du er stressramt lige nu eller ej,så er det værd at lytte med i dag, fordi vi har alle brug for kontakt til naturen, og her fortæller jeg om præcis hvorfor og hvordan naturen hjælper os.

Det er sommer lige nu, og jeg er i Thy. Thy er jo et meget oplagt sted at fokusere på naturen og på hvordan den gavner os rent fysisk og psykologisk, fordi her i Thy er der masser af natur. I Thy ligger Danmarks første nationalpark og Danmarks største vildmark. Jeg er selv født og opvokset i Thy, men jeg tror ikke kun det er derfor, jeg synes naturen ier noget særligt heroppe. Vesterhavet er vildt, klithederne er meget øde og skovene er store, og naturen er i det hele taget bare meget uberørt.

Der er meget højt til himlen i Thy, og jeg kan helt klart anbefale alle med hang til stor natur at tage til Thy, og især kan jeg anbefale de af jer ,der har brug for at hele krop og sind – måske på grund af stress -, at tage herop.

Er det ikke lidt hippieagtigt det med naturen?

Det kan måske virke lidt hippieagtigt det her med at søg eud  i naturen og tilbage til det oprindelige. Og jeg har ikke noget imod at være hippieagtig, men de senere årtier er man begyndt at forske i naturens indvirkning på os, så nu kan vi altså også med et videnskabeligt sprog beskrive nogle af de mekanismer, der gør sig gældende.

Man kan sige, naturen bliver jo hverken mere eller mindre nødvendig eller gavnlig af, at vi kan forklare, hvad det er der sker rent neuropsykologisk, når vi bader i havet fx, men jeg synes det er interessant at kigge lidt på det på den måde. Som psykolog synes jeg, det er tilfredsstillende at kunne forklare det her også i videnskabelige termer fordi jeg mener det er utrolig vigtigt, at vi får øjnene op for naturens evne til at hjælpe os, når vi fx er ramt af stress. Jeg tror, at hvis naturen skal tages seriøst som behandlingsform, så bliver vi nødt til at kunne forklare noget om, hvorfor og hvordan naturen rent faktisk gavner os. Også i videnskabelige termer.

 

Hvorfor er naturen vigtig for din sundhed og dit psykologiske velvære og også for din åndelige trivsel?

Det er den fordi du er genetisk disponeret til at leve i kontakt med naturen. I den del af psykologien der beskæftiger sig med vores forhold til naturen kaldes det nogle gange biofili-tesen. Du er et biologisk væsen, og derfor er det sådan at din hjerne og resten af dit nervesystem og din krop og også dit sind er indrettet til at trives i kontakt med naturen. Husk på at det har taget os 250 milioner år at udvikle os som art – det er kun de sidste par hundrede år, vi for alvor har fjernet os fra naturen, og det er ingenting set fra din krops synspunkt.

Naturlige miljøer er velkendte – det er dem vi er bygget til at orientere os i – og derfor frembringer naturlige omgivelser og lyde og dufte en helt grundlæggende tryghed hos os, og det har nogle sundhedsmæssige fordele, som jeg kommer mere ind på lige om lidt.

Hvad så hvis jeg er bymenneske?

Men hvad så hvis jeg er bymenneske? Hvad nu hvis jeg slet ikke kan lide at være udenfor? Altså, det er helt klart også min erfaring, at der er nogle mennesker, der ikke lige umiddelbart føler den store trang til at have et særligt forhold til naturen. De fleste har, nogle har ikke, men vi har alle har brug for naturen. Det betyder ikke at vi allesammen skal på vildmarkstur eller skal gå lange ture alene i skoven, hvis vi ikke har lyst. Selv om det her med at være alene i naturen i længere tid ad gangen altid er noget jeg anbefaler, hvis man kan og vil.

Jeg tror, at for mange af os betyder det her med at få et tættere forhold til naturen, at vi meget grundigt skal overveje hvordan vi skal skrue vores hverdag sammen, hvordan vi tilbringer weekenderne og ferier og måske også, hvordan vi arbejder og bor og hvad vi bruger vores tid og penge på, så det stemmer mere overens med vores grundlæggende behov for at være forbundet med naturen.

Naturen betyder noget for din udvikling

Vi er vant til at fokusere meget på, at vores psykologiske udvikling har meget at gøre med vores forhold til andre mennesker, og det er også vigtigt. Men vores forbindelse til naturen er også meget vigtig for vores udvikling og trivsel- både for vores fysiske udvikling, udvikling af vores sanseapparat, vores følelsesmæssige udvikling, og vores kognitive udvikling og især også for det man kan kalde vores åndelige udvikling – vores fornemmelse af at livet giver mening og at vi er en del af noget større

Én af grundende til at vi er kommet langt væk fra naturen – og måske også har svært ved at mærke den lige umiddelbart, selvom vi fx tager en tur i skoven, det er, at kroppen og sindet i et moderne og højteknologiske samfund som vores præget af travlhed og rastløshed og konstant stimulation og informationstrøm, gør os ude af stand til at fokusere længe nok til at tage naturen ind uden at blive distraheret eller urolig eller uden at vi keder os.

Det gør også, at vores sanser er sløvet ret meget, og vi har faktisk brug for at vække vores sanser og gentablere kontakt til naturen – og det gør vi altså ved at opholde os i den.

Naturens specifikke effekter

Her vil jeg gerne nævne nogle helt specifikke effekter, det at have kontakt med naturen har på os, og den første har noget med sanser at gøre

 
Dine sanser skærpes og du bliver nærværende

Den måske største gave, du får af naturen når det kommer til at nedbringe stress, det er at dine sanser skærpes, og naturen gør det meget nemmere for dig at være bevidst til stede her og nu og verden føles faktisk mere levende.

For at vække dine sanser er det vigtigt, du har bevidsthed i kroppen. Det er kroppen, der sanser, og ved at opholde dig i naturen kan du meget nemmere komme i kontakt med både din krop og dine sanser. Det kan du gøre ved at gå med bare fødder, mærke vinden på huden, mærke det kolde vand, dufte til træerne i skoven og på uendeligt mange andre måder. Ved at se på ting, dufte til ting, røre ved ting, smage på ting og lytte til ting vækker du dine sanser, og fordi dine sanser er udviklet til at være i kontakt med naturens indtryk, vækkes de til live her.

Naturen hjælper dig også til at være nærværende – når du er i kontakt med dine sanser bliver du automatisk nærværende. Det her med at være bevidst tilstede i det nuværende øjeblik – mindfulness som det også ofte kaldes – en vigtig tilstand at være i. I virkeligheden skal vi helst befinde os i den som standarindstilling – sådan er vi indrettet fra naturens hånd. For mange af os er det dog mere undtagelsen end reglen at vi er bevidst nærværende, og hvis vi er ramt af stress, kan vi sidde så meget fast i en stresstilstand, at vi ikke længere kan finde tilbage i det bevidste nærvær.

Det har vi hårdt brug for, og her kan naturen hjælpe os. Det at du opholder dig i naturen gør det nemmere for dig at finde bevidst nærvær – men det sker ikke automatisk. Naturen gør en stor del af arbejdet, men du skal også selv gøre din del. Du kan sagtens gå eller cykle en tur i fantastisk natur og stadig være fortabt i tanker og planlægning eller bekymringer eller samtaler med andre mennesker uden at åbne sanserne til der, hvor du er og uden at sindet falder til ro.

En  måde at finde nærvær i naturen på er  at gå ud og have intentionen om at være fuldt og helt til stede i de omgivelser og med de lyde og dufte og fornemmelser, du oplever lige nu og her. Det handler om at være fuldt til stede uden et filter af tanker eller følelser, og på den måde øver du dig i at have en ren og ikke-dømmende opmærksomhed og dermed en direkte oplevet forbindelse til dine omgivelser. Når du gør det, så vil du opdage, at det du tidligere har oplevet som almindeligt og måske endda kedeligt så som en mark med græs eller et træ får en helt andet livfuldhed og at du kan mærke verden mere.

Du får en skarpere opmærksomhed

En af de mest kendte stykker forskning på området er Kaplan og Kaplans forskning i det, de kalder Attention Restoration Theory. Kaplan og Kaplan undersøgte hvilke psykologiske effekter det at opholde sig i både vild natur og også i parker og lignende har på os. En meget væsentlig del af en stresstilstand er en slidt opmærksomhedsevne, og de fremhæver netop det at vi genoplader vores opmærksomhedsmæssige ressourcer som en af de centrale mekanismer, der gør at vi får mere energi og et bedre fokus af at opholde os i naturen.

Dit Nervesystem afspændes

Når du opholder dig i naturlige omgivelser med grønne og blå farver og forskellige dufte, så beroliger det dit nervesystem. Afslapningsresponsen aktiveres i kroppen, og det betyder blandt andet at din puls sænkes , dit blodtrykket balanceres og dit åndedræt bliver roligere, hvilket igen har en lang række gavnlige effekter på både krop og sind.

Dit humør løftes

Niveauet af stresshormoner – bla. kortisol – daler, når du opholder dig i naturen. Det sker af mange forskellige årsager men en af de vigtigste er dufte. Og så har vi indbyggede neurokemiske mekanismer, der belønner os i form af dopamin og serotonin (stoffer der associeres med velvære og positive følelser) når vi kigger på naturlandskaber og dufter til blomster og andet og det giver os positive følelser og en følelse af velvære.

Du bevæger dig naturligt

Naturen opfordrer os til at bevæge os naturligt. Forskning peger på at motion udendørs gavner mere end indendørs – fx løb og gåture – hvilket har flere forskellige årsager – bla. at det kan være mere motiverende for os at komme afsted, når vi først er blevet vant til at komme udenfor men også på grund af de andre faktorer, jeg nævner her.

Bedre fysisk helbred

Stress spiller en direkte eller indirekte rolle i forhold til  mange fysiske lidelser. Det skyldes, at et uhensigtsmæssigt stressniveau skader kroppens egen evne til at bekæmpe diverse fysiske symptomer. Indirekte gavner naturen mod en lang række fysiske lidelser, fordi stressniveauet nedbringes.

Men naturen indvirker også direkte på din krop. Når niveauet af kortisol nedbringes, så trives naturlige dræberceller, som beskytter celler mod virus og kræft, bedre. Det booster immunsystemet generelt, og man har set, at fx en 2-timers gåtur i skoven 2 dage i træk øgede mængden af naturlige dræberceller med 50%.

Bedre problemløsning

Problemløsning involverer bevidst tænkning, men mere komplekse problemer kræver også det, der kaldes ubevidst tænkning. Ubevidst tækning kræver, at vi lader kognitive og mentale processer arbejde uforstyrret, mens vi rent bevidst foretager os noget, der ikke kræver direkte og bevidst tænkning. Derfor er mentale pauser væk fra email, sociale medier og den konstante informationsstrøm ufattelig vigtig. Ikke bare for stressniveauet men også for vores evne til at reflektere dybt og løse nogle af de lidt mere komplekse problemer vi har.

Mening og helhed

Nogle psykologiske teorier sætter vores behov for mening i centrum som det, der betyder allermest for vores evne til at håndtere stress og dermed for vores psykiske og fysiske overlevelse og trivsel –  naturen kan give os denne her oplevelse af at være en del af en større helhed.Det er ikke en rationel eller logisk mening som en dyb kropslig eller endda åndelig fornemmelse af at være en del af noget større og noget helt.

Går du glip af livet?

Det her er et berømt citat fra Henry David Thoreaus bog Walden som han udgav i 1854. Han var filosof og beskriver, hvordan han byggede en træhytte ved en sø i skovene og boede der alene i 2 år for, som han skriver, at lære mest muligt om livet og ikke gå glip af det

Jeg gik ud i skovene, fordi jeg gerne ville leve bevidst, kun ville beskæftige mig med livets essentielle fakta og se, om jeg ikke kunne lære, hvad livet havde at lære mig og ikke, når jeg skulle dø, opdage, at jeg slet ikke havde levet

Det er et af mine yndlingscitater, fordi jeg synes det er så sigende omkring vores tendens til at tro, at det at leve livet fuldt og helt er noget med at have travlt, omgive os med en masse mennesker, opleve en helt masse, have mange ting og penge og i det hele taget fylde vores liv med alt muligt.

Så hermed en opfordring til at bruge naturen

Hvis du har adgang til vild natur, så brug den, men mindre kan også gøre det. En park, en have eller endda bare det at kigge på et træ eller en plante kan hjælpe dig og din krop til at finde ro.

Vil du vide mere om hvordan naturen kan hjælpe mod stress, så tjek mit indlæg om skoven som medicin mod stress ud her, læs om havbad mod stress her eller læs mere om naturterapi mod stress her.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.