fbpx

Stressbasics III: Afslapningsresponsen

Hvis du ikke har hørt om afslapningsrepsonsen, så er det på tide.

Især hvis du er ramt af stress, men også selv om du ikke er.

At vide, hvor gavnligt og nødvendigt det er at være i stand til at aktivere afslapningsresponsen er super vigtigt. Og det rent faktisk at gøre det på jævnlig basis kan ikke alene nedbringe stress men faktisk reparere krop og sind og beskytte dig mod alvorlige sygdomme.

 

Afslapningsresponsen

Lyt til dagens episode (eller læs indlægget herunder, som mere eller mindre er podcasten på skrift) og lær om:

 • Stressresponsen – hvorfor eksisterer den og hvordan føles den i kroppen?
 • Afslapningsresponsen som kroppens egen mirakelmiddel mod stress
 • Hvordan man typisk aktiverer den
 • Hvilke tilstande afslapningsresponsen kan bedre eller helbrede
 • Hvad der virker bedst for mig personligt lige nu
 • Og andet godt:)

Lyt til episoden her:

Blev du inspireret af at lære lidt om stress, så tjek Stressbasics I og II ud her:

Stressbasics I: Kropsbevidsthed

Stressbasics II: Fokus er lige med ro – om helende bevægelse

Stressbasics III: Afslapningsresponsen

Hvad er afslapningsresponsen og hvorfor er det vigtigt at kende den, hvis man gerne vil nedbringe stress?

Det er det fordi:  hvor stressresponsen er den fysiologiske mekanisme, der går i gang i din krop når du er stresset, så er afslapningsresponsen lige det modsatte. Det er en fysiologisk respons, der beroliger hele dit system, bringer krop, nervesystem og sindet i ro og gør dig rolig og klar og gør dig i stand til at lade op og giver kroppen en chance for at restituere.

Stressresponsen

Når din stressrespons er aktiveret for meget og for længe, så slider det på kroppen og sindet.

Stressresponsen kaldes også for kamp-flugt-frys-mekanismen. Det der sker er, at den del af dit nervesystem, der hedder det sympatiske nervesystem , aktiveres. Det sympatiske nervesystem har til opgave at aktivere din krop og hjælpe dig med at afværge trusler. Dit stofskifte øges, dit blodtryk ryger i vejret, din hjerterytme og din åndedrætsfrekvens bliver hurtigere, dine blodkar trækker sig sammen, og det hele sker. for at du kan blive i stand til enten at kæmpe eller flygte fra en trussel.

Når du bliver nervøs eller bange og oplever at dine muskler spændes, at du får ondt i hovedet eller andre steder, at du får ondt i maven, at dit hjerte banker og du får åndenød – så er det din stressrepsons, der er aktiveret. Det er ikke farligt i sig selv, men i det lange løb, så slider det på din krop og din hjerne gør dig mindre modstanddygtig overfor en lang række sygdomme.

Afslapningsresponsen er det modsatte af stress

Når afslapningsresponsen er aktiveret, så sker der til gengæld lige det modsatte. Afslapningsresponsen er et begreb, der blev formuleret af den amerikanske læge og forsker og en af pionéerne inden for det, der kaldes mind body medicine – altså forskellige teknikker, der fungerer som medicin for krop og sind. Benson har skrevet bogen The Relaxation Revolution, som jeg kan anbefale, hvis man gerne vil vide mere om afslapningsresponsen.

Når du aktiverer afslapningsresponsen, så medfører den en hel række ændringer i kroppen, som er gavnlige og som genopbygger kroppen og modvirker stress:

 • Dit stofskifte og dit blodtryk balanceres
 • Dit hjerterytme balanceres
 • Dit åndedræt bliver langsommere, og hele dit parasympatiske nervesystem aktiveres – altså den del af nervesystemet der får kroppen til at falde til ro
 • Man kan se, at når afslapningsresponsen aktiveres konsekvent over tid, så sker der forandringer helt ned på et plan, hvor det kan ændre udtryk af dine gener. Altså med andre ord kan det slukke for visse sygdomme, der ellers var kommet til udtryk

På den måde kan kan sige, at afslapningsresponsen er kroppens egen indbyggede miraklekur mod en lang række fysiske og psykologiske problemer.

Kroppens egen medicin

Forskning tyder på, at konsekvent aktivering af afslapningsresponsen (og hvordan man kan gøre det, kommer vi til lidt længere nede) kan bedre eller helt afhjælpe en lang lang række tilstand som fx:

 • Stress
 • Angst
 • Depression
 • Kroniske smerter
 • Akutte smerter efter fx en operation
 • Infertilitet
 • Fibromyalgi
 • Søvnproblemer
 • Og mange andre tilstande

Med andre ord, så alle de tilstande, der skabes eller forværres af stress, de vil bedres eller afhjælpes af at nedbringe stress i kroppen og det gør du ved at aktivere afslapningsresponsen

Hvordan aktiverer man så afslapningsresponsen?

Det gør du ved at gøre ting, der får dig til at slappe mest muligt af. Det er forskelligt, hvad der virker for hvem, og måske skal du eksperimentere lidt, indtil du finder ud af, hvad der virker for dig.

Hvis du gerne vil opnå en helende effekt, så skal du lære din krop at falde ind i dyb vågen hvile- dyb afslapning og gøre det konsekvent, gerne dagligt eller i hvert fald flere gange om ugen over tid.

Det kan du gøre fx ved hypnose, ved afspænding eller meditation, visualisering og det kan også være akupunktur eller massage eller andre former for kropsbehandling, . Der er ikke noget mystisk eller særligt ved de teknikker, der kan anvendes til at aktivere afslapningsresponsen.

Det vigtige er  at det du gør rent faktisk får din krop i dyb hvile og at du er systematisk og konsekvent over tid.

Men… det er ikke så enkelt, som man skulle tro

Og det er så lige her den store udfordring opstår for mange af, fordi hvis du har masser af stress, uro eller angst i kroppen, så er det vildt svært at komme i den her tilstand af dyb hvile. Det siger jo sig selv – og det kan være en kæmpe udfordring at stoppe op og få en vane med dyb afspænding jævnligt over tid.

Hvis du endelig når dertil, at du formår at gøre det på egen hånd, så kan det være svært at få til at virke, fordi en krop og et sind med et meget højt stressniveau  som regel skal geare ned stille og roligt, og det der med at finde direkte ind i dyb hvile, det er sjældent muligt sådan lige uden videre.

Det, jeg anbefaler er, at du stiler mod at finde dyb vågen hvile, men at du starter der, hvor du er og gearer ned gradvist. Så du skal stile mod mere ro, men måske er der flere trin i det. Måske skal du begynde at gå ture i naturen. Måske skal du begynde med at lave yoga. Måske skal du begynde med at skrive eller noget andet kreativt eller lave havearbejde.

Det kan være individuelt hvad der skal til, hvad der er næste trin på trappen ned ad mod dyb hvile, men det vigtige er, at du bevæger dig i den retning.

Hvad virker for mig for tiden?

Personligt har jeg det sådan nu, at enten yoga, en bodyscan, massage eller hypnose eller ophold i naturen i længere tid ad gangen er det, der virker bedst for mig, men på andre tidspunkter – da jeg oplevede mere stress og angst i kroppen – var det andre ting, der virkede.

Og det var det, jeg havde at sige om afslapningsresponsen i dag.

Skal der andet til at leve et liv med ro og glæde end dyb hvile jævnligt? Selvfølgelig skal der det. Min erfaring er, at uanset hvad årsagen til stress er (og der er som regel flere), er det godt at holde tingene enkle. Begynd med at sætte en intention om at aktivere afslapningsresponsen dagligt, hvis du gerne enten vil forebygge stress eller komme dig over alvorlig stress.

Når du har mere ro i kroppen, kan du gå i gang med at tage beslutninger og gøre andre ting, der hjælper dig til at trives

Jeg håber du blev inspireret og finder en måde at finde dyb hvile på allerede i dag:) Hvis du er stressramt, så overvej mit stressforløb. Du kan læse mere om forløbet her, hvor du også kan se, hvad tidligere deltagere siger om forløbet.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.