fbpx

5 spørgsmål til din dagbog, der giver dig ro i sindet og en god søvn

I dette indlæg (og i podcastepisoden, som du kan lytte til herunder) præsenterer jeg 5 spørgsmål til din dagbog, som du kan svare på sidst på dagen. De kan hjælpe dig med at få lagt din dag til side på en god måde, så du kan gå i seng med ro i sindet og få en god nats søvn.

Hvorfor skrive dagbog sidst på dagen?

Jeg har skrevet dagbog siden, jeg var omkring 10 år, og det har givet mig utroligt meget. Jeg har ikke skrevet hver dag men nok til, at det har været en vedvarende praksis over årene.

At skrive dagbog har gjort en enorm forskel for mig, og videnskaben peger også på, at dét at skrive dagbog er gavnligt. At skrive dagbog kan bl.a. hjælpe os med at:

  • finde ud af, hvordan vi har det
  • klare tankerne og sove bedre
  • evaluere dagen
  • få nye idéer og sætte nye mål
  • få et bedre fysisk og mentalt helbred

Jeg har oftest bare skrevet dagbog ved at skrive derudaf om tanker og følelser. I perioder har jeg dog haft særlige skriveøvelser, som har været gode. De 5 spørgsmål jeg præsenterer nedenfor, bruger jeg lige for tiden om aftenen som en god måde at slutte dagen af på.

5 spørgsmål til din dagbog

#1 Hvor har jeg handlet med sund fornuft og hjertet på rette sted?

Med “sund fornuft” mener jeg ikke rationel tænkning men en dybere form for sund fornuft. Når du gør ting med ægte sund fornuft, gør du tingene på måder, der er vigtige og rigtige. “Hjertet på rette sted” handler om, at du gør ting, der er i overensstemmelse med dine vigtige værdier. Vigtige værdier kan være kærlighed, tålmodighed, ro eller ærlighed. Du er ikke altid rar og glad, når du gør ting med hjertet på rette sted. Det kan lige så godt handle om at sætte en grænse eller vise en sund vrede.

#2 Hvad har jeg gjort, som bærer præg af manglende sund fornuft eller, at mit ego har taget over?

Når du mangler sund fornuft, er dine handlinger og det, du tænker og siger, ikke styret af, hvad der er vigtigt og rigtigt fra dig. At det, du gør, bærer præg af dit ego, handler ikke kun om at være egoistisk. “Ego” skal forstås i en bredere forstand. Dit ego handler ud fra frygt. Frygt for hvad andre tænker om dig, hvad der kan ske i fremtiden osv. Ego’et tjener en selvbeskyttende funktion, og det er naturligt. Men det er vigtigt, at egoet ikke styrer dit liv. Spørgsmålet handler om at finde ud af, hvor du har handlet i uoverensstemmelse med dine vigtige værdier.

# 3 Hvordan har jeg haft det i dag?

Hvilke følelser har du haft, og hvordan har du haft det. Forestil dig, at én, du kender, spørger, hvordan din dag har været. Du har sikkert haft mange forskellige følelser, men skriv lidt om de vigtigste. Du behøver ikke analysere, stille spørgsmålstegn ved eller overdramatisere dine følelser. Det er bare et spørgsmål om lige at tjekke ind og finde ud af, hvordan du har haft det og har det i dag.

#4 Hvad har jeg brug at gøre anderledes i morgen?

Dette spørgsmål går tilbage til de 3 tidligere spørgsmål. Måske skal du gøre noget anderledes, hvor du ikke har handlet med sund fornuft. Måske skal du havde rettet op på en fejl. Måske skal du gøre noget igen. Måske opdager du via dine følelser, at der er en grænse, som du skal have sat eller, at du har brug for at snakke med nogen om noget. Det behøver ikke være en hel masse – måske bare en lille ting, du skal gøre i praksis eller en enkel ting, du skal minde dig selv om.

#5 10 ting jeg er taknemmelig for + bonusøvelse

10 ting er måske for overvældende – så begynd evt. med 3. Det kan være de helt nære ting, som du har omkring dig lige nu:

  • at du har en varm seng
  • at du er glad for din partner
  • en klar stjernehimmel

Det kan også være ting, som du har gjort eller mere overordnede ting som din familie eller dit job.

Følelsen af taknemmelighed er en god følelse at installere i kroppen de sidste sekunder inden, du skal sove. Dette gør dig nemlig tryg og glad. Rick Hansson (amerikansk neuropsykolog) beskriver en øvelse, som han kalder “taking in the good”. Den kan du slutte din dagbogsøvelse af med ved at tænke på én af de ting, som du er taknemmelig over. Så lukker du øjnene, trækker vejret og forestiller dig, at du suger følelsen af taknemmelighed ind i kroppen og helt ind i cellerne. Hvis du gør det, indtil du falder i søvn, så vil du give dig selv muligheden for at ligge og “marinere” i en god følelse af taknemmelighed resten af natten.


Når du laver de 5 spørgsmål, så se det som en neutral opgørelse over din dag. Hvis du bebrejder dig selv de fejl, som du har begået, så bliver det ikke en god oplevelse, og skyld og især skam gør det svært at forandre dig og gøre tingene på en ny måde.

Hvis du blev inspireret, så tjek også denne episode ud: Dagbogsøvelse til din morgen, der kan ændre din dag.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.