Sociale og digitale medier er fantastiske og brugbare men kan have skadelige effekter. Derfor er mange begyndt at tale om digital sundhed, digital trivsel, digital stress og digital støj.
Digital sundhed er ikke kun noget, der angår vores børn og unge, selvom der er meget der tyder på, at de lider under et for stort og forkert brug af sociale medier. Det er i høj grad også noget, vi voksne skal være bevidste om. I dette indlæg (og i podcast-episoden, som du finder herunder) fortæller jeg lidt om hvorfor det er vigtigt at have fokus på digital sundhed, og jeg giver dig 10 bud til digital sundhed for voksne.
Jeg kommer ind på:
- Hvorfor du (og dine børn) kan risikere at komme på det digitale B-hold
- Hvorfor det ikke længere er en holdningssag, om digitale medier kan påvirke vores trivsel
- At digitale vaner ikke er for sjov
- Hvorfor det er nemmere sagt end gjort at ændre digitale vaner
- 10 bud til digital sundhed for voksne
- Hvor du kan lære mere
Digital sundhed – du kan blive syg af dårlige vaner
For nogle år siden, begyndte forskere og andre at så småt at råbe op om digitale mediers skadelige effekter. På det tidspunkt synes mange, det var hysteri, og at vi jo må følge med tiden og den digitale udvikling.
Det blev gjort til en holdningssag, om man var for eller imod computerspil, brug af sociale medier og andet. Hvis der ikke var et studie, der kunne redegøre for præcis hvilken negativ effekt diverse brug af digitale medier havde, så var der tale om en overdrivelse og en heksejagt på mennesker, der synes det var hyggeligt at spille eller fordrive tiden på internettet.
Det er imidlertid fortid. Og heldigvis for det. I dag har vi et mere klart billede af de faldgruber, vi skal være opmærksomme på. Jeg vil ikke remse diverse studier op her, men hvis du er interesseret i at dykke ned i emnet, så findes der mange gode bøger og ressourcer. Jeg kan bla. anbefale:
- Teknologiens Testpiloter af Camilla Mehlsen
- Hvordan Bliver Vi Digitalt Dannede af Camilla Mehlsen og Vincent Hendricks
- Offline af Imran Rashid og Søren Kenner
- The Shallows af Nicolas Carr
- The Distracted Mind af Adam Gazzaley og Adam Rosen
- Deep Work af Cal Newport
Én ting er, at mere og mere evidens peger i retning af, at digitale medier kan have negative helbredsmæssige, kognitive, sociale og følelsesmæssige konsekvenser. Noget andet er sund fornuft. Det siger jo sig selv, at hvis du bruger for lang tid foran en skærm eller hele tiden har halvdelen af din opmærksomhed på din smartphone, så forsvinder fokus fra de ting, der giver dig sundhed og trivsel, som bla. er at være til stede i nu’et, gode nære relationer, produktivitet og kreativitet samt bevægelse og frisk luft.
Nemmere sagt end gjort at begrænse digitale medier
Enhver der har prøvet at ændre en vane ved, at det kan være nemmere sagt end gjort. Og digitale vaner er ikke nogen undtagelse. Tværtimod så kan det være overordentligt svært at ændre digitale vaner, og det er der særlige grunde til:
- Der er mange pengestærke firmaer, der har en økonomisk interesse i, at du bruger tid og opmærksomhed på diverse platforme
- Tilgængeligheden er endeløs. Skærme og adgang til diverse tillokkende og stimulerende universer er overalt.
- Du kan ikke bare droppe digitale medier helt, som en alkoholiker kan droppe alkohol. Du skal stadig bruge din email og internettet til visse ting, og så tager det kun et splitsekund at forvilde dig ud i endeløs underholdning og afledning
- Det er en ond cirkel. Er du først hooked, er din opmærksomhedsevne forringet, og det kan være svært at droppe vanen. Lidt ligesom hvis du graver dig selv ned i et hul.
Det er vigtigt, vi ikke er naive, når det kommer til hvor svært det kan være at ændre digitale vaner. Det er noget, der skal tages seriøst, fordi overforbrug og forkert forbrug af digitale medier kan have virkelige og alvorlige konsekvenser. Især er det også vigtigt, at vi beskytter vores børn, og det gør vi bedst ved selv at være digitalt bevidste og dernæst være gode eksempler i praksis.
Digital sundhed – de 10 bud for voksne
#1 Begynd og slut din dag offline
Få et almindeligt vækkeur og få mobilen ud af soveværelset. Din morgen former resten af din dag, så vær nærværende. Vær fuldt tilstede med dig selv, dine børn og din partner. Om aftenen skal du offloade og geare ned. Du kan bruge den sidste time på yoga, at snakke, gøre klar til næste dag, skrive dagbog, læse, gå en aftentur eller andet, der beroliger dig og gør dig klar til at sove.
#2 Styr dit nyhedsforbrug med hård hånd
I dag tæppebombes vi med digitale nyheder døgnet rundt, og der er vægt på alt det skræmmende, negative og skandaløse, der sker i verden. Det er vanedannende og gør ikke noget godt for dit mentale helbred og påvirker dig mere, end du tror. Begræns dit nyhedsforbrug til fx én nyhedsudsendelse, din yndlingsavis eller et netsted, du tjekker én gang om dagen.
#3 Lad sociale medier bidrage til din trivsel – ikke ødelægge den
Sociale medier er først og fremmest pengemaskiner og kæmper om din opmærksomhed. Hvis de skal være en del af dit liv, så tag kontrollen. Sortér overfladiske nyheder og negative vibes fra, og sørg for, at du selv bidrager med noget positivt, hvis du poster. Styr dit forbrug – for det er sværere end du tror.
#4 Lad telefonen ligge, når du er sammen med andre
Det gælder dine børn men også alle andre. Lad mobilen blive i tasken eller i skuffen, så du er fuldt tilstede. Alt andet er uhøfligt og hvad dine børn angår, lærer de værdien af et nærværende rum og at de er vigtigere end en skærm.
#5 Brug din arbejdstid effektivt
Vi spilder uanede mængder af tid på jobbet med at tjekke mail, nyheder og sociale medier. Indrøm det bare -d du gør det også! Du kan skære op mod 30% af din arbejdstid ved at fokusere på dine arbejdsopgaver og fx kun besvare mails én gang om dagen. Det er ikke kun den tid, du bruger men også den tid, det tager din hjerne at skifte mellem aktiviteter, der stjæler tid og energi. Brug fx. appen Forrest, som hjælper dig med at fokusere.
#6 Brug apps, der øger din digitale sundhed
Tag en kig på din smartphone. Bidrager dine apps til et godt liv eller stjæler de dyrebar tid, der kunne være bedre brugt på anden vis? Behold de værdifulde. Det kan være din meditationsapp, yogaapp, lydbogsapp, kreative app, taknemmelighedsapp eller musikapp. Og sidst men ikke mindst kan du bruge apps, der begrænser din skærmtid og dermed øger din livskvalitet.
#7 Gå analog, hvor du kan
Det giver livskvalitet at bruge dine sanser og være så meget til stede i den virkelige verden som muligt. Gå analog hvor du kan. Overvej en bullet journal til dine to-do’s, brug et timeglas, når du skal time noget, læs rigtige bøger og tag noter i hånden.
#8 Tilegn dig brugbare digitale kompetencer
I stedet for at spilde en stor del af dit liv som passiv forbruger af Youtube og Netflix, så tilegn dig brugbare kompetencer. Dem er der hårdt brug for. Lær at lave en hjemmeside, redigere billeder, lave lyd og video eller at programmere.
#9 Hav skærmfri dage, weekender og ferier
Alle har brug for dage, weekender og hele ferier uden en skærm i nærheden. Den bedste måde at konstatere hvad overforbrug af digitale medier kan betyde for dit velvære og dine relationer er at droppe dem helt i en periode. Hvis du er afhængig – og det er der mange af os der har – så brug apps til at styre dit forbrug eller bedst af alt; tag en detox.
#10 Lær dine børn om digital sundhed
Evnen til vedholdenhed og fokuseret opmærksomhed (også på kedelige opgaver) er noget der skal læres. Og mange digitale medier lærer dit barn det stik modsatte. Det er din forpligtigelse og dit ansvar at lære dine børn om digital sundhed, så de kan lære og trives som børn og senere som voksne. Som ved al anden opdragelse er eksemplets magt det eneste, der virker. Det er ikke godt nok, at du overlader dine børns digitale sundhed til, hvad andre gør i klassen, eller hvad de selv synes. Det er grundlaget for dine børns trivsel, at du tager vare på deres digitale sundhed. Og det gør du bedst ved at praktisere disse 10 bud.
Jeg håber du blev inspireret. Hvis du kunne lide dette indlæg, vil du også synes om disse:
Indsættelse af medie"
style="font-size: 14px; width: 95%; height: 80px;"
onfocus="this.select();">
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Tilmeld:
Kærlig hilsen