fbpx

Kæmper du med perfektionisme? 8 strategier du har brug for at kende

Hvis du har tendens til perfektionisme, så er det nemmere sagt end gjort at ændre. Den gode nyhed er, at du ikke behøver slippe af med din perfektionisme. Og her giver jeg dig 8 strategier til at håndtere perfektionisme, der virker og ikke mindst mindsker stress og dårlig trivsel.

I dette indlæg lærer du, hvordan du skal håndtere perfektionismen, så den ikke står i vejen for trivsel, effektivitet og kreativitet. Det handler ikke om at fjerne din perfektionisme men om, at du skal integrere og balancere den med andre vigtige dele af dig.


Lyt til podcasten om perfektionisme:

Kæmper du med perfektionisme? 8 strategier du har brug for at kende

Perfektionisme er et personlighedstræk og ikke en negativ ting i sig selv

Lad os lige begynde med at slå fast: Hvad er perfektionisme egentlig for noget, og hvad skyldes perfektionisme?

Perfektionisme er et personlighedstræk og ikke en dårlig ting i sig selv. Men som med så mange andre personlighedstræk, så er det et spørgsmål om balance. For megen perfektionisme er ikke godt og kan koste dig dyrt.

Perfektionisme kan beskrives ud fra følgende definition:

Perfectionism is characterized by setting exceptionally high standards of performance and unrealistic goals, accompanied by overly critical self-evaluations and concerns over making mistakes.

(Kilde: Multidimensional Models of Perfectionism and Procrastination, 2020)

Perfektionisme skyldes altså en tendens til at sætte meget høje standarder, en høj grad af selvkritik og frygt for at begå fejl. Hvis du har tendens til perfektionisme vil du typisk gerne kunne gøre noget perfekt og være blændende god til ting – ellers synes du ikke, det er det værd.

I forskningen tales der om både adaptiv (sund) perfektionisme og maladaptiv (usund) perfektionisme. Den maladaptive perfektionisme er perfektionisme i en grad, der skaber problemer og ødelægger vores trivsel – og måske også påvirker andre omkring os negativt.

Hewitt & Flett har skabt det, de kalder en Multidimensional Perfectionism Scale, der er en skala, der deler perfektionisme op I 3 dimensioner:

  1. Selvorienteret perfektionisme – hvor perfektionismen er rettet mod dig selv.
  2. Andreorienteret perfektionisme – som rettes mod mennesker omkring dig.
  3. Socialt foreskreven perfektionisme – som er drevet af andres og samfundets idealer og forventninger.

Perfektionisme er et personlighedstræk og ikke en dårlig ting i sig selv.

Perfektionisme er en sniger

Perfektionisme er meget ofte usynlig for den, der er ramt af perfektionisme. Du vil ofte synes, at de krav, du stiller til dig selv, er almindelige og helt naturlige. Du føler, at dine standarder for kvalitet, og hvad der kan accepteres som godt nok, er ganske rimelige og nødvendige.

Perfektionisme er derfor lidt en sniger. Hvis du er 100% identificeret med din perfektionisme, er det lidt ligesom at have fået blå maling i øjet uden at vide det – du føler dig bare overbevist om, at verden er blå.

På samme måde, vil de tanker, der er drevet af perfektionisme, være tanker, du tager for gode varer. Du ser dem som sandheden og ikke som tanker drevet af perfektionisme. Derfor vil det også være gavnligt at begynde at lære at se dine tanker for, hvad de er: Tanker og ikke sandheden. Det vil ofte være første skridt, når du skal gøre op med usund perfektionisme.

Perfektionisme er meget ofte usynlig for den, der er ramt af perfektionisme.

Du kan ændre din tendens til perfektionisme

Man kunne sige meget om perfektionisme og teorien bag – og her lærer du en hel del! Som med alle andre psykologiske begreber virker de enkle på overfladen men bliver hurtigt komplekse, når man forsøger at forstå dem i dybden.

Fokus i dette indlæg er dog primært at give dig praktisk anvendelig viden om perfektionisme og praktiske strategier, der virker, så perfektionisme ikke står i vejen for, at du kan trives.

Det er vigtigt at vide, at dine personlighedstræk kan ændres til en vis grad. Vi bliver ikke pludselig til helt andre mennesker fra den ene dag til den anden. Men vi kan alle arbejde med vaner og mønstre, og over tid kan vi ændre selv indgroede personlighedstræk.

Derudover er dine personlighedstræk også i høj grad situationsbestemte. Det betyder, at det miljø, du befinder dig i, betyder meget for, om din perfektionisme kommer til udtryk eller ej.

… vi kan alle arbejde med vaner og mønstre, og over tid kan vi ændre selv indgroede personlighedstræk.

“Men er perfektionisme ikke netop det, der gør mig ambitiøs, dygtig og effektiv?”

Mange af os har ikke lyst til at skille os af med perfektionisme, selvom vi godt kan se, den har negative konsekvenser. Vi tror, perfektionismen giver os drive og gør os dygtige – og hvis vi skiller os af med den, så ryger vores evne til at være ambitiøs, dygtig og effektiv.

Hvis perfektionisme gjorde os dygtige, effektive og til mennesker, der havde det bedre med os selv, så ville perfektionister være lykkelige og succesfulde mennesker. Men det er ikke tilfældet. Som du kan se længere nede, er perfektionisme relateret til stress, ineffektivitet og alvorlige psykiske lidelser.

Problemet er, at vi forveksler perfektionisme med sunde og meningsfulde ambitioner – og med handlekraft og effektivitet. Du kan droppe den usunde perfektionisme og blive bedre til at stræbe efter og opnå ekstraordinært gode resultater, men sådan føles det ikke.

På den måde er perfektionisme det, man i den buddhistiske psykologi kalder en falsk ven. Perfektionisme ligner til forveksling sunde ambitioner – men usund perfektionisme ødelægger tingene for os.

Som Brené Brown skriver i sin bog The gift of Imperfection:

Perfectionism is not a quest for the best. It is the pursuit of the worse in ourselves, the part that tells us that nothing we do will ever be good enough – that we should try harder. Many people think of perfectionism as striving to be your best. But it is not about self improvement.

Perfectionism is not the same thing has striving to be your best. Perfectionism is the belief that if we live perfect, look perfect, and act perfect, we can minimize or avoid the pain of blame, judgement, and shame. It’s a shield. It’s a twenty-ton shield that we lug around thinking it will protect us when, in fact, it’s the thing that’s really preventing us from flight.

Brené Brown

Dét, Brené Brown siger her, er, at perfektionisme gør dig dårligere til alt det, du gerne vil være god til – og så, at perfektionisme kan stå i vejen for det gode liv. Og det gode liv ønsker vi os alle.

Sådan kan perfektionisme spænde ben for dig

Når perfektionisme kammer over, medfører det problemer. Her er nogle af måderne, hvor perfektionisme kan spænde ben for os:

  • Perfektionisme hjælper os med at opnå mindre og få mere stress. Det omvendte af, hvad de fleste menesker ønsker sig.
  • Perfektionisme er drevet af frygt for ikke at være god nok eller gøre det godt nok. Når vi er drevet af frygt, bevæger vi os væk fra noget – ikke i en meningsfuld retning.
  • Perfektionisme dræber kreativitet på stedet. Når vi ikke må eksperimentere og begå fejl og være dårlige til noget, er det umuligt at lære og være nyskabende.
  • Perfektionisme har ikke vores trivsel og glæde som fokus. Det er et personlighedstræk, der forsøger at beskytte os mod en (forkert) antagelse om, at dét at forsøge at være perfekt hjælper os.
  • Perfektionisme kan få os til at udsætte ting i det uendelige. Vi har kun ét liv. En dag er det for sent, og vi kan fortryde bitterligt, når perfektionisme får lov til at leve vores liv.
  • Perfektionisme kan undergrave vores relationer. Måske glemmer vi dem i vores higen efter at være perfekt, måske mister vi nærheden, fordi vi holder folk på afstand, eller måske stiller vi for høje krav til andre.

Når perfektionisme kammer over, medfører det problemer.

Test dig selv: Er du perfektionist og på hvilke områder?

Perfektionisme kommer til udtryk i din måde at handle på, dine tanker og dine følelser. Du vil måske have et stærkt drive, men på indersiden er der sjældent plads til glæde og ro ret længe ad gangen.

Nedenfor er en lille test. Kan du svare ja til de fleste af nedenstående udsagn, oplever du sandsynligvis en høj grad af perfektionisme:

  • Hvis jeg har arbejdet længe på et projekt, og det ikke er helt godt nok, arbejder jeg videre på det og måske længere, end det var meningen.
  • Hvis jeg skal prøve noget nyt, giver jeg op, hvis jeg ikke er god til det med det samme.
  • Når jeg kigger på de ting, jeg har lavet, lægger jeg mest mærke til fejl og mangler og har svært ved at give slip på dem.
  • Når jeg har arbejdet på noget, fokuserer jeg næsten udelukkende på resultatet, som helst skal være utroligt godt, fremfor processen.
  • Jeg er meget kritisk over for andre og mig selv – og er sjældent helt tilfreds med nogen eller noget.
  • Når andre kommer med kritik, føles det som et angreb, fordi jeg har svært ved ikke at fremstå ufejlbarlig.

Når du kigger på ovenstående udsagn og tænker på dig selv, vil du måske konstatere, at du har perfektionistiske træk på visse områder af dit liv – men ikke på andre.

Det kan være, du er perfektionistisk omkring dit udseende men ikke din madlavning. Eller omkring dit arbejde men ikke omkring indretningen i dit hjem. På den måde kan perfektionisme ofte være områdespecifik.

På samme måde kan perfektionisme være relationel eller situationel. Måske er du en del af et arbejdsmiljø, der fremmer usund perfektionisme, eller måske har du en enkelt relation, hvor du forventes at leve op til særligt høje standarder.

Alle vores karaktertræk er situationsbestemte og varierer fra relation til relation i en vis grad.

Perfektionisme kommer til udtryk i din måde at handle på, dine tanker og dine følelser.

5 undertyper af perfektionisme

Det er værd at bemærke, at du kan være perfektionistisk på et område af dit liv, som du på ingen måde formår at gøre hverken helt eller halvt perfekt. Et eksempel er min hang til perfekt indretning.

Jeg elsker smuk og enkel indretning og kan blive perfektionistisk omkring det, men mit hjem ligner overhovedet ikke den vision, jeg har for mit indre blik. Virkeligheden med rod, børn og andre prioriteter harmonerer ikke med min foretrukne indretning, men jeg kan bruge lang tid på at forestille mig det, som det ideelt set kunne være.

I mange år så jeg ikke mig selv om perfektionistisk. Jeg er ret rodet og sjusket med nogle ting, men jeg er efterhånden blevet klogere. Jeg lyttede for nylig til et interview med Katherine Morgan Schafler, som er forfatter til bogen The Perfectionist’s Guide to Loosing Control. Hun inddeler perfektionister i flere typer, og det vækkede genklang.

Her kommer de 5 typer:

1. Intense perfektionister

Intense perfektionister har generelt høje standarder og er stærkt fokuserede på at opnå deres mål og få tingene, som de vil have dem. Det kan ske på bekostning af dem selv og andre.

2. Klassiske perfektionister

Den klassiske perfektionist har orden i tingene og gør alt, som de skal. De er stabile men kan have svært ved at gøre noget for sjov eller at ændre rutiner.

3. Udsættende perfektionister

Udsættende perfektionister er gode til at forberede sig i al evighed, kan se ting fra mange vinkler og kan have en tendens til at udsætte ting i det uendelige, fordi de ikke helt har besluttet sig eller ikke føler sig klar.

4. Rodede perfektionister

En rodet perfektionist er god til at komme igang, at få gode idéer og kan let blive begejstret for mange forskellige ting. De kan have svært ved at holde sig til en ting og kan ende med at ramme muren og miste energien på halvvejen.

5. Parisiske perfektionister

Hvis du er parisisk perfektionist, er du superempatisk og stiler efter ideelle relationer. Du har brug for den helt rigtige stemning, og det kammer over i, at du pleaser andre for meget eller stiller for høje krav til relationer.

Måske kan du genkende dig selv i én eller flere af ovenstående typer.

Jeg identificerer mig mest som en blanding af rodet og udsættende perfektionist men egentligt også lidt en klassisk og en parisisk perfektionist. Hvem er du?

De 5 typer af perfektionister:

1. Intense perfektionister
2. Klassiske perfektionister
3. Udsættende perfektionister
4. Rodede perfektionister
5. Parisiske perfektionister

Historien om den perfekte blog, der næsten døde, før den fik lov at leve…

I 2016 havde jeg et ønske om at starte en blog. Jeg vidste lige, hvordan den skulle være. Problemet var bare, at jeg stillede urealistisk høje krav til mig selv og denne fantastiske blog. Den var perfekt men ikke-eksisterende. Hvor mange perfekte men ikke-eksisterende projekter har du mon haft i dit liv? Jeg har haft mange!

Der gik lidt tid, før jeg opdagede, at perfektionisme stod i vejen for mig. Arbejdsmæssigt stiller jeg høje krav til mig selv. Det er en god ting, men kravene var for høje i det her tilfælde. Især fordi jeg intet vidste om det.

Her er, hvad jeg forlangte af mig selv og min blog til en begyndelse:

  • Alle indlæg skulle være knivskarpe, fagligt nuancerede og hjælpsomme for alle. Til trods for, at jeg aldrig havde skrevet den slags tekster før.
  • Visuelt skulle det hele være perfekt. Til trods for, at jeg intet anede om hjemmesider og ikke havde penge til at betale mig til hjælp (jeg lavede min egen hjemmeside i første omgang).
  • Jeg skulle tabe mig 5 kg. Jeg skulle ligne den slanke og atletiske version af mig selv, jeg synes, jeg var, før jeg fik børn.
  • Udstyret! Jeg ville producere onlineforløb med video og lyd af perfekt kvalitet, men jeg havde intet udstyr og ingen erfaring.
  • Styr på mig selv. Jeg var og er egentlig rimelig afklaret med, at jeg er et ganske almindeligt menneske med mine egne styrker og svagheder. Og dog. Jeg følte, der var visse ting, jeg lige skulle have lidt mere styr på. Jeg skulle fjerne angst. Jeg måtte ikke skælde mine børn ud. Jeg skulle blive bedre til at kommunikere med min mand.

Jeg skulle ikke være perfekt, men alligevel… bare nogenlunde perfekt. Og der var jeg ikke nået til. Ergo ingen blog. Den blev dog til virkelighed, og længst nede deler jeg, hvordan det er blevet en succes på trods af, at den er ganske uperfekt.

Hvor mange perfekte men ikke-eksisterende projekter har du mon haft i dit liv? Jeg har haft mange!

Hvor kommer perfektionisme fra? Mediebilledet fremmer usund perfektionisme

Studier peger på, at vi lever i en tid, hvor de ydre forvetninger er høje. Derfor stiger den perfektionisme, der skyldes ydre krav og forventninger, hastigt. Vi skal ikke lede ret længe på sociale medier og i mediebilledet i det hele taget for at finde de ting, der giver os en fornemmelse af, at vi skal leve op til umulige krav om:

  • Udseende og sociale evner. Vi skal helst være slanke, i god form, udadvendte og se godt ud på den helt rigtige måde.
  • Uddannelsesmæssig, arbejdsmæssig og økonomisk succes. Vi skal være dygtige i skolen. Der er store krav til uddannelseniveau i vores samfund, og vi skal helst tjene en hel del penge for at kunne følge med i et samfund med stort fokus på materielle goder og penge til dyre oplevelser.
  • Den helt rigtige familie og vennekreds. Selvom “det normale” ikke rigtigt findes, har de fleste af os et helt urealistisk billede af, hvad det vil sige at være en familie og opbygge venskaber hen over et liv.
  • At præstere ude og hjemme. Den individuelle præstation bliver fremhævet i det ekstreme. Vi skal kunne bage kager, synge og danse på et halvprofessionelt niveau, så vi kan stille op i diverse TV-programmer, og så skal vi også kunne indrette et hjem til perfektion.

Medierne er langt fra den eneste årsag til vores perfektionisme, men de forstørrer den. Medierne er en kæmpestor del af vores hverdag og virkelighed – både børn, unge og voksne påvirkes af dem på negative måder, hvilket adskillige undersøgelser har slået fast, som f.eks. denne metaanalyse.

Sociale medier er som slik

Er sociale medier kun en negativ ting? Nej, selvfølgelig er de ikke det. Men det virker som om, de negative effekter langt overgår de positive. Ellers ville vi ikke se så høj mistrivsel blandt især børn og unge, som har det største medieforbrug.

Det er lidt ligesom slik: Det smager godt, og vi hygger os med det, men for store mængder i det lange løb kan ødelægge vores helbred.

Andre vigtige kilder til perfektionisme kan f.eks. være en opvækst med perfektionistiske forældre, som havde urealistisk høje forventninger til dig, OCD eller andre lidelser, som er associeret med en høj grad af perfektionisme eller lavt selvværd, lav selvtillid eller et arbejdsmiljø, der fremmer perfektionisme.

Vi skal ikke lede ret længe på sociale medier og i mediebilledet i det hele taget for at finde de ting, der giver os en fornemmelse af, at vi skal leve op til umulige krav.

Perfektionisme kan medføre alvorlige psykiske lidelser

Problemet er, at kravene er så umuligt høje og også modstridende, så det bliver en umulig opgave at leve op til diverse idealer. Men vi prøver – også selvom vi måske ikke er så bevidste om det. Og det resulterer i mistrivsel, dårligt selvværd, kropshad, tidsspilde på sociale medier og uendelige forsøg på positiv selvfremstilling.

I værste fald kan disse ekstreme krav medføre alvorlige psykiske lidelser som stress, angst, OCD, depression og spiseforstyrrelser.

Stress

Stress er ikke en psykisk lidelse men kan være invaliderende og have langsigtede konsekvenser, hvis vi bliver alvorligt overbelastede. Vi skal passe på med at reducere årsagen til stress til individuelle træk som perfektionisme, men det er klart, at tendens til perfektionistisk tænkning som…

  • “Jeg skal gøre alt perfekt”
  • “Jeg har brug for at være den bedste og vil altid løse opgaver helt uden fejl”
  • “Når jeg gør noget, gør jeg det perfekt”

…kan bringe os i risikozonen for stress.

Vi nedprioriterer vigtige behov og kroppens signaler og fokuserer ikke på at skulle trives i processen men i stedet på resultatet og præstationen. Hvis vi ovenikøbet er perfektionistiske på flere livsområder, bliver det umuligt og ekstremt udmattende at forsøge at gøre alt godt.

Angst og OCD

Forskning peger på, at der kan være en sammenhæng mellem perfektionisme og tendensen til angst og depression. Det er ikke overraskende, og det kan skyldes flere ting.

Hvad angår angst, så kan selve den stress, perfektionisme medfører, også medføre angst, fordi et højt stressniveau øger risikoen for angst. Noget andet er, at perfektionisme grundlæggende er drevet af frygt og en tendens til alt-eller-intet-tænkning.

Vi frygter, at vi ikke gør det godt nok og dermed ikke er gode nok. Da vi aldrig føler, det er godt nok, kan vi ende i katastrofetænkning og stærk selvfordømmelse og hang til kontrol, hvilket kan give angst.

OCD er en særlig underkategori af angst, hvor man lider af tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Der er en sammenhæng mellem perfektionistiske personlighedstræk og OCD, hvilket giver god mening, da OCD ofte omhandler en trang til at gøre tingene på en bestemt måde for at dæmpe angst.

Depression

Når det kommer til depression, kan perfektionisme stjæle vores glæde, fordi vi mere er motiverede af frygt og en følelse af ikke at være gode nok, end af hvad der reelt set giver os glæde, mening og trivsel.

Når vi hele tiden føler, vi ikke når vores mål, bliver vi opgivende og modløse. For høje forventninger til os selv og måske også til andre kan underminere sunde relationer, og sunde relationer er grundlaget for et godt psykologisk helbred.

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser er meget alvorlige psykiske lidelser, som kan medføre andre helbredsmæssige problemer, og anoreksi er den mest dødelige psykiatriske lidelse, der findes.

Spiseforstyrrelser er forskellige og komplekse, men man kan se dem som en ekstrem form for perfektionisme, hvor den syge forsøger at leve op til et samfundsmæssigt foreskrevet ideal om den perfekte krop.

Spiseforstyrrelser som anoreksi, bulimi, tvangsoverspisning og ortoreksi er kulturelt betingede. Det vil sige, de opstår og er udbredte i særlige kulturer frem for andre og er bundet op på vores særlige forestillinger om den ideelle krop. Fx forekommer anoreksi sjældent i Afrika, og man ser generelt, at forekomsten af spiseforstyrrelser vokser i det omfang, den vestlige kultur og idealer vinder frem.

Som Gloria Steinem sagde: 

Perfectionism attaches itself to what is values in the culture

Gloria Steinem

8 strategier, perfektionister kan bruge for at mindske stress og fremme effektivitet, kreativitet og trivsel

Nu har du fået, hvad der minder om en lille miniuddannelse i perfektionisme. Nu er det tid til at gøre noget ved det.

Perfektionisme er ikke din fjende, men som jeg nævnte længere oppe, kan den usunde perfektionisme klæde sig ud som din ven – og det er den ikke.

Herunder får du 8 praktiske strategier, der har hjulpet mig personligt med perfektionisme, og som, forskning peger på, kan være hjælpsom i forhold til at ændre tænkning og vaner – og som du også kan anvende for at vende perfektionisme til din fordel og fremme effektivitet, kreativitet og trivsel i dit liv.

1. Omfavn din perfektionisme som en del – men kun en del – af dig

Lad være med at se dine karaktertræk som fjender – også selvom de volder dig problemer. Omfavn perfektionismen. Den er en del af dig – men kun en del. Du kan acceptere og respektere den uden at lade den diktere dit liv. Og så skal du huske, at du indeholder mange andre træk. Mennesker er komplekse. Du indeholder mange ting. Gode og knap så gode. Modsatrettede personlighedstræk. Omfavn det hele.

Tænk på, at perfektionisme bunder i frygt. Det er dybest set en strategi, som en frygtsom del af dig forgæves forsøger at anvende for at skabe mere tryghed. Det virker ikke, men hensigten er god nok. Omfavn den del af dig – den skal have lov til at være der. Ellers skaber den problemer.

2. Tjek din forventninger – tag vennetesten

Når vi har for høje forventninger til os selv, falder vi i det, der kaldes the expectations vs. reality trap. Vi har forventninger, der ikke harmonerer med virkeligheden.

Du kan tjekke dine egne forventninger ved at tage vennetesten. Den går i al sin enkelhed ud på, at du skal tænke på de forventninger, du har til dig selv. Det kan være omkring dit arbejde, din forældrerolle, din evne til at være tålmodig, din boligindretning – hvad som helst.

Tænk så på en god ven, du holder meget af. Hvis vedkommende havde samme forventninger til sig selv og samme forudsætninger som dig – ville de så være realistiske og hjælpsomme forventninger? Eller skal de justeres? Hvad ville du sige til din ven?

3. Lav en cost-benefit-analyse af din perfektionisme

Nu hvor du har læst dette indlæg, og når du reflekterer over de steder, du har tendens til perfektionisme, hvad er så fordele, og hvad er for store omkostninger? Hvordan bidrager perfektionisme til det liv, du gerne vil leve – og hvordan ødelægger den din trivsel?

Lav en cost-benefit-analyse på papir, som jeg gør i følgende eksempel, hvor du kigger på din tendens til altid at gøre dit yderste i forhold til, hvordan dit hjem tager sig ud, når I får gæster:

Fordele:

  • Jeg føler mig tilfreds og kan godt lide, når der er orden.
  • Gæsterne lægger mærke til, at vi har orden og styr på det.

Omkostninger

  • Jeg bruger lang tid på det og bliver stresset og har svært ved at nå det.
  • Jeg får en kort lunte og ødelægger stemningen i familien.

Når du skriver ting ned, bliver det mere tydeligt sort på hvidt, at et træk som perfektionisme har konsekvenser, og du kan bedre beslutte dig for at gøre noget andet, der giver dig mere værdi.

4. Gå en tur på Drømmenes Kirkegård

OBS! Denne øvelse kan godt være lidt hård, så lav den på en god dag, hvor du ikke bliver helt slået ud af idéen om kuldsejlede drømme.

Problemet med perfektionisme er, at den stjæler dine drømme. Enten fordi den forhindrer dig i at gøre de ting, der egentligt giver mening for dig, fordi du har travlt med at gøre alt muligt andet perfekt, som ikke er vigtigt.

– Eller også ved du godt, hvad du drømmer om at gøre, men fordi du ikke kan gøre det godt nok, kommer du ikke i gang…

For at motivere dig selv til at komme i gang med ting, der er vigtige for dig, men som perfektionisme lige nu står i vejen for, så se for dig, at du går en tur på Drømmens Kirkegård. Det er her, alle dine drømme bliver begravet, når du selv er død.

På denne kirkegård er et væld af blomster. De gror her, fordi de drømme, du og andre havde, ikke blev til noget i det virkelige liv pga. perfektionisme og for høje ambitioner. Nu står dine kuldsejlede drømme her og pynter, men du fik ikke lov til selv at nyde dem.

Hvilke af dine drømme er begravet på Drømmens Kirkegård?

Er det drømmen om at:

  • leve et liv med mindre stress og mere tid til dine nærmeste?
  • lave et kreativt projekt – en bog, at tegne eller noget andet?
  • gøre op med destruktive mønstre?
  • se verden?
  • kaste dig ud i noget spændende men svært?

Denne øvelse kan godt være lidt forstemmende, men det kan også hjælpe dig med at få klarhed over, hvordan din perfektionisme lige nu står i vejen for meget vigtige drømme, du skal i gang med at udleve.

5. Begynd med et halvskævt skridt – fremgang, ikke perfektion

Ét af mine yndlingsudtryk er fremgang, ikke perfektion. Brug det, når du føler, du skal gøre noget perfekt og har svært ved at komme i gang. Lad os sige, du skal i gang med at skrive en opgave. Du vil gerne skrive en perfekt opgave. Det er umuligt.

For det første kan man ikke skrive en hel opgave på én gang. Man kan skrive lidt ad gangen. Måske en side om dagen, og til sidst er der en hel opgave.

Man kan heller ikke skrive en perfekt opgave, for perfekt findes ikke. Til gengæld kan man skrive en virkelig god opgave. Det kræver dog, at du kommer i gang og skriver en færdig men måske halvdårlig opgave først. Når du så er færdig – og hvis der er tid, og det er vigtigt nok – kan du arbejde med at gøre den bedre.

6. Lev med det. Der vil være nogle (inkl. dig selv), der ikke synes, det er godt nok

“Vær ligeglad med, hvad andre tænker”. Et godt råd men svært i praksis.

Den dag, du bliver mindre optaget af at gøre ting for at få anerkendelse af andre, vil din perfektionisme blive mindre. Ubevidst styres mange af os enten af frygten for kritik eller behovet for anerkendelse i alt, hvad vi gør. Det er ganske naturligt og er egentlig ikke et problem, men det er et problem, hvis du ikke er bevidst om det og automatisk lader den frygt diktere dit liv.

Perfektionisme er baseret på behovet for anerkendelse og frygten for kritik og misbilligelse. Så hvis du skal gøre op med perfektionisme, skal du være villig til at få kritik og acceptere, at andre ikke kan lide dig, eller at de ikke synes, det, du har lavet, er godt nok.

Det handler om at blive bedre til at leve med ubehaget, der opstår, når vi ikke selv synes, vi gør det godt nok. Og så holde fast og ikke forfalde til usund perfektionisme. Ofte vil det være en forestillet misbilligelse, men ikke desto mindre skal du give slip på idéen om, at andre altid skal synes om dig eller det, du præsterer.

Det er en livslang øvelse, men det er besværet værd.

7. Spænd din perfektionisme for den rigtige vogn

Perfektionisme ift. udseende og ligegyldige præstationer kan være en blindgyde og suge al energi ud af dig. Til gengæld kan det være virkeligt givende at spænde perfektionisme for den rigtige vogn i dit liv.

Og hvordan skal det så forstås?

Så længe du lader dig styre for meget af behovet for andre menneskers anerkendelse, vil du aldrig finde ud af, hvad du egentligt har lyst til, og hvad det egentligt er umagen værd at bruge dine kræfter på. Når du er styret af frygt, bliver det svært at bidrage med noget kreativt, gavnligt og personligt tilfredsstillende.

Når du dropper dit ego og dit behov for anerkendelse – og i stedet fokuserer på, hvad der føles meningsfuldt, og hvad der kan gavne andre – er du på rette spor. Når du så gør dig umage med noget, der er vigtigt, vil din perfektionisme komme til udtryk på den gode måde. Til gavn for både dig selv og os andre.

Min podcast og mine onlineforløb er et godt eksempel. Mit ego og min perfektionisme er ikke så vild med min podcast og mine onlineforløb. Det er ikke godt nok og seriøst nok, det føles sårbart, og måske ville det være bedre at blive forsker, skrive bøger eller have en stilling, der er mere status i i traditionel forstand.

Når jeg alligevel har min podcast og mine onlineforløb, er det, fordi folk hele tiden fortæller mig, hvor meget det hjælper dem. Næsten hver dag modtager jeg mails og beskeder. Og jeg elsker at formidle og kan se, at jeg kan nå virkeligt mange mennesker og bruge min psykologfaglighed på en meningsfuld måde.

Jeg har spændt min perfektionisme foran en vogn, der er meningsfuld og gavnlig – også selvom mit ego brokker sig med jævne mellemrum.

8. Hav en deadline

Det klassiske men effektive råd, når du skal overvinde perfektionisme: Sæt dig selv en realistisk deadline for de ting, du skal lave, og hold den. Det vil hjælpe dig med at undgå, at du bruger for lang tid på detaljer, du ikke har tid til eller ikke vil bruge al din energi på.

For mig er det et must at have deadlines på store projekter. Ellers bruger jeg alt for lang tid og fortaber mig i detaljer. Jeg har også erkendt, at ting ikke bliver bedre jo længere tid, jeg bruger på dem. Mit forløb RO var et kæmpe projekt, og alle onlineforløb, længere blogindlæg og andre større skriveprojekter er ting, jeg kunne have brugt uendeligt lang tid på.

Ting kan justeres, finpudses, omstruktureres og forbedres i det uendelige. Når du sætter en deadline for, hvornår din arbejdsdag er slut, dit projekt er slut, din ommøblering af stuen er færdig – så bliver det sund fornuft og ikke din perfektionisme, der bestemmer, hvor lang tid, du bruger på tingene.

Jeg fik øje på problemet og er nu indehaver af en uperfekt men populær podcast

Jeg håber, du kan bruge ovenstående. Som sagt er det disse strategier, der hjælper mig i det daglige.

Når jeg alligevel kom ud over rampen, var det fordi jeg fik øje på problemet, nemlig perfektionisme og frygt. Og den modstand mod at gøre det hårde arbejde, der lå i at komme i gang med at lære en kæmpe mængde ting fra en ende af. Jeg kom i gang og er blevet bedre over årene. Men jeg var meget tæt på ikke at komme i gang, fordi jeg ventede på, at alt var, som det skulle være.

Som Margareth Atwood sagde:

If I waited for perfection I would never write a word

Margareth Atwood

Siden 2016 har jeg jeg skrevet og udgivet mere end 300 blogindlæg og podcastepisoder. Min podcast “Psykologen i Øret” har været en af de mest populære danske podcasts, siden den begyndte, mere end 100.000 besøger min hjemmeside og blog hver måned, og jeg har haft flere tusinde danskere gennem mine onlineforløb, som er mit primære levebrød i dag.

Og hvad med perfektionismen? Tvivlen. Følelsen af, at det aldrig bliver godt nok. Er gennemarbejdet nok?

Den er der stadig. Men jeg er villig til at sende tingene ud i verden alligevel, og det har vist sig at gøre hele forskellen.

Hvad har afholdt dig fra at gøre noget på grund af perfektionisme?

Stop lige op et øjeblik og overvej, hvad du har afholdt dig fra at gøre, begynde at lære eller sende ud i verden, fordi du var bange for, det ikke ville være godt nok?

Hvis du læser med her, så er der helt sikkert store muligheder, oplevelser eller ting, der kunne hjælpe eller glæde andre, som din perfektionisme lige nu har frarøvet både dig og os andre.

Som Les Brown sagde:

The graveyard is the richest place on earth, because it is here that you will find all the hopes and dreams that were never fulfilled, the books that were never written, the songs that were never sung, the inventions that were never shared, the cures that were never discovered, all because someone was too afraid to take that first step.

Les Brown

Så tænk over det? Hvad vil du i virkeligheden gerne, og hvor står din perfektionisme i vejen lige nu? Tag fat i en strategi ovenfor og se, hvordan det kan gøre en kæmpe forskel.

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

28 kommentarer

  1. Kamille siger:

    Dejligt indlæg. Tusind tak. ❤

    1. Birgitte siger:

      Dejligt, du kunne bruge det Kamille. Og tak fordi du læste med:)

  2. Stine siger:

    Tillykke!

    Ps. Jeg troede ikke at jeg selv havde en rem af huden 😉

    1. Birgitte siger:

      Tak Stine – det troede jeg heller ikke, jeg havde:)

  3. Karen siger:

    Tak for et godt indlæg. Håber at nå dertil ☺.

    1. Birgitte siger:

      Tak fordi du læste med Karen. Det er vist en løbende proces for os alle:)

  4. Anonym siger:

    Er meget ramt af perfektionisme. Du har hjulpet mig et godt stykke hen ad vejen til at slippe kontrollen.
    Tak for det 🙂

    1. Birgitte siger:

      Selv tak, er så glad for, at du føler dig hjulpet. Det kan godt betale sig at arbejde på at holde perfektionismen i skak – godt du er kommet et stykke vej:)

  5. Karina siger:

    Tankevækkende artikel. Jeg er endnu en i mængden, hvor perfektionismen har taget styringen. Dejligt at blive mindet om, at det er et personlighedstræk – en del af mig på godt og ondt. Noget som jeg skal acceptere og til tider kan hilse velkommen, men som ikke skal have styringen over mig.

    1. Birgitte siger:

      Tak fordi du læste med Karina. Det er et personlighedstræk, og det er også en del af vores kultur, som især kvinder nok skal arbejde hårdt på ikke at blive kapret af. Så godt, du ikke lader den tage styringen!! KH Birgitte

  6. Charlotte siger:

    Du skriver virkelig godt. Føler mig virkelig hjulpet – TAK:-)

    1. Birgitte siger:

      Tusind tak for din ros Charlotte, er glad for at du føler dig hjulpet:) KH Birgitte

  7. Marianne Sofia siger:

    Fra ❤️Tak for din inspiration. Så autentisk og berigende ????. Tak for du deler og viser vej ????????????????

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Tak Marianne Sofia, fordi du følger med:) KH Birgitte

  8. Anonym siger:

    Jeg er lige gået ned med stress igen blandt andet pga. min perfektionisme, og den her blog hjælper mig utrolig meget. Jeg føler mig forstået. Jeg synes, at den giver nogle rigtig gode redskaber, og hjælper mig til at tænke på perfektionismen på en helt anden måde. Jeg kan se problemet for hvad det er og samtidig ikke værre end det er. Perfektionismen kan også være en styrke hvis man lære at håndtere den og få et lidt mere distanceret forhold til den. For mig hjælper det, at give perfektionismen et navn, og tænke over hvornår jeg vil invitere gerne, og hvornår jeg vil sende hende hjem fordi hun kommer på et dårligt tidspunkt.

    Jeg er virkelig glad for, at du fik skrevet din blog. Den er en kæmpe hjælp og gør en forskel, jeg ikke har oplevet før. Mange tak!

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hejsa. Tak og dejligt det kan bruges. Pefektionisme er absolut en styrke i de rette mængder:)
      KH Birgitte

  9. Jeanne siger:

    Er det dit arbejde med din perfektionisme der gør, at du ikke skriver dit navn med stort? 🙂 🙂
    og er det min perfektionisme der gør, at jeg bliver nødt til at spørge? 🙂

    Vh J

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Nej, det var vist bare en dag, jeg havde lyst til at skrive det sådan:)

  10. Anonym siger:

    Hej Birgitte
    Jeg er ikke helt med på, hvad du mener med sund perfektionisme? Jeg forstår godt, hvad du mener med usund/skadelig perfektionisme.
    Da jeg i tidernes morgen blev optaget på Universitetet var adgangskvotienten til danskstudiet på 9,5. Jeg var glad for at læse litteratu – (hovsa der mangler et r, Men pyt jeg behøver ikke være perfekt!) og havde lyst til at læse videre på Universitetet. Jeg var disciplineret, grundig og gjorde mig umage med mine lektier i Gymnasiet for at indfri adgangskravet på 9,5 til danskstudiet. Jeg var træt ind i mellem, men jeg følte mig ikke stresset. Hvad er forskellen på grundighed, gøre sig mage (uha, jeg mente umage) og perfektionisme? Skolesystemet kræver jo, at man er grundig og præcis (det er faktisk et fagligt mål i skriftlig Dansk i Gymnasiet), ellers bliver ens karaktergennemsnit ikke højt nok, og man kommer ikke ind på sit drømmestudie. Hvad er årsagerne til perfektionisme? (opdragelsen, skolen, fritid, samfundet, egne krav, medfødt).
    Vh. den uperfekte

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      I min optik er forskellen på grundighed og perfektionisme, at ved perfektionisme har “grundigheden” væsentlige og negative konsekvenser, som langt overstiger vigtigheden af at gøre noget godt. Årsagerne kan findes både i vores individuelle historie og i kulturelle strømninger. Det er tilfredsstillende at gøre en kæmpe indsats og fint at være trætte og endda stressede indimellem, hvis vi arbejder os hen imod et mål, der er vigtigt og dybt meningsfuldt men ikke, hvis det fx bare er den indre kritikers krav om, at vi skal gøre tingene godt for at være gode nok. KH Birgitte

  11. […] til perfektionisme, omgiver os i vores samfund, som ofte ikke anerkender fejl og fejltrin. Der er en forventning til, […]

  12. Maria siger:

    Tusind tak for dette indlæg! Det har virkelig åbnet øjnene op for mig! Det nogen gode råd, som jeg vil tage med mig. Allerede nu er en Øvelse 1: jeg behøver ikke tænke eller rette på den her tekst som jeg er i gang med at skrive. Tak

  13. Lisbeth siger:

    Så godt og rammende skrevet. Jeg har levet med en perfektionist i alt for mange år. Svært at komme ud af det forhold, dog er det utroligt begrænsede, at han ikke kan vise hverken sårbarhed eller ydmyghed, men meget vrede og aggressivt kropssprog, når jeg laver noget i hans øjne der er uperfekt. Jeg er ved at være desperat og meget afmægtig. Vi har af samme grund ingen nærvær eller sexualitet. Kampen er om børnene,som han knytter sig meget til dog uden nogen form for fortrolighed. Det er virkelig svært.

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Lisbeth
      Kan godt forstå, det er svært. Dit første skridt er nok at gøre op med afmægtigheden, som kan være en altoverskyggende følelse, men som ikke er et faktum. KH Birgitte

  14. Vibeke siger:

    Særdeles godt indlæg og ikke mindst en øjenåbner““tak, jeg ville ønske, jeg havde “set” den negative indflydelse perfektionisme og “grundighed” har på livskvaliteten! – Godt med forklaring/råd til ikke at lade sig styre af
    dette personlighedstræk. -Det bliver “A hard days night” 😉 for det er jo en proces, når vaner skal ændres. Mkh 🙂

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Vibeke.

      Dejligt du kunne bruge det. Jeg tror, vi lærer tingene i præcis det tempo, vi skal. og ja, det er en proces, men er sikker på, du er på vej i den rigtige retning:)

      KH Birgitte

  15. Hanne siger:

    Sad netop her i morges og besluttede mig for at tage livet af min perfektionisme, som totalt stjæler min kreativitet. Så googlede jeg perfektionisme og faldt over din blog som det første … tak fordi du overvandt Gnavne Gurli og lavede din blog!!

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Åh – selv tak Hanne:) Oh god idé at droppe perfektionismen. For ja, den stjæler jo alt det gode og sjove. KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.