Et indlæg om perfektionisme og hvordan man dropper den er egentligt et håbløst projekt. Mennesker med perfektionistiske tendenser vil ofte have svært ved at se, at perfektionisme er et problem – og derfor vil de springe let og elegant over overskriften.

Og tro mig, jeg taler af erfaring! I årevis kunne jeg på ingen måde se, at jeg havde perfektionistiske tendenser. Og helt ærligt, så er perfektionisme en af de ting, jeg stadig idag kæmper med at have et fornuftigt forhold til. Men nu om dage har jeg da i det mindste mine klare øjeblikke.

 

 

Perfectionism doesn’t make you feel perfect, it makes you feel inadequate

Maria Shriver

 

Ikke at jeg eller andre perfektionister nogensinde vil indrømme eller overhovedet erkende vores perfektionisme. Perfektionisme? Ikke noget vi kender til! Bevares, vi har da sans for kvalitet og orden og ved, hvor skabet (og alt andet) skal stå. Men ellers tager vi det hele som det kommer.

 

Hvorfor du skal læse med, selvom du ikke er ramt af perfektionisme

Så kære dig, som andre ville sige stiller urimeligt høje krav til dig selv (og andre). Selvom du selvfølgelig på ingen måde lider af perfektionisme, så læs videre alligevel. Bare sådan af nysgerrighed. Fordi så vil du – hvis du nogen sinde skulle støde ind i et menneske, der gerne vil have styr på sin perfektionisme – være i besiddelse af 10 konkrete strategier, du kan give vedkommende. Det vil hjælpe ham eller (med højere sandsynlighed) hende til at reducere sit stressniveau med ca. 500% lige på stedet. Jeg siger ikke, at du SKAL læse der her indlæg, men det ville da være virkelig ærgerligt, hvis du ikke gjorde og så  imorgen møder en perfektionist og gerne vil gøre en god gerning for vedkommende. Jeg siger det bare.

Lad mig lige slå én ting fast. Hvis du lige nu er ramt af stress, og mener, det alene er på grund af din perfektionisme (eller andre karaktertræk) så tager du fejl. Jeg har aldrig mødt et menneske, der var ramt af alvorlig stress, som selv “var skyld i det” p g a. visse personlighedstræk. Det kan spille en rolle, men det der spiller langt, LANGT den største rolle ved alvorlig stress er næsten altid omstændigheder, du ikke har særlig megen indflydelse på; dit arbejdsmiljø, hvad der sker med mennesker, du holder af og meget af det, der i det hele taget foregår i dit liv.

Godt, så er det på plads.

De 10 strategier kommer lidt længere nede, men her kan du først læse om, hvad perfektionisme er, og så får du lige historien om, hvordan denne blog var tæt på aldrig at se dagens lys på grund af min egen perfektionisme.

 

I’m not a perfectionist at all. I find perfectionists boring because the real creative heart is in the mess somewhere

David Morrissey

Skadelig perfektionisme

Når jeg taler om perfektionisme, så taler jeg om skadelig perfektionisme og ikke en sund perfektionisme eller om ambitioner, sans for kvalitet, excellence, ekspertise eller at stræbe efter det bedst mulige. Der er himmelvid forskel på sund og usund perfektionisme, og det vi snakker om her er altså uhensigtsmæssig og overdreven perfektionisme. Mange af os forveksler perfektionisme med et drive mod at præstere, hvilket er en stor misforståelse.

10 ting alle skal vide om perfektionisme

 

1: Perfektionisme er et personlighedstræk

Alle personlighedstræk kan være uhensigtsmæssige hvis de bliver for ekstreme, og det gælder også perfektionisme. Perfektionisme er ikke en diagnose eller en sygdom ( hvilket er heldigt, fordi mange – især kvinder – så kunne erhverve sig en ny diagnose på stedet, og diagnoser har vi helt ærligt nok af allerede). Overdreven perfektionisme kan dog øge risikoen for fx stress, angst og depression. Perfektionisme kan enten rettes mod dig selv (selvorienteret perfektionisme – hvilket er det mest almindelige) eller den kan rettes mod andre (andenorienteret perfektionisme) eller der kan være tale om, at du oplever, at andre stiller perfektionistiske krav til dig (socialtforeskreven perfektionisme). Ofte vil perfektionisme få dig til at stille høje krav til både dig selv og andre, selvom kravene til andre ikke altid siges højt.

2: Overdreven perfektionisme stjæler din glæde

Forskellen på hensigtsmæssig og uhensigtsmæssig perfektionisme er, at den uhensigtsmæssige perfektionisme har skadelige konsekvenser som fx. at du presser dig selv for hårdt, tilsidesætter vigtige behov, kritiserer dig selv, stiller urimeligt høje krav til dig selv, tilsidesætter forholdet til andre mennesker og at du mister dit perspektiv på hvor vigtigt eller uvigtigt noget er. Pludseligt kan et speciale og en god karakter blive vigtigere end dit helbred og pludselig kan den perfekte kage blive vigtigere end den gode stemning. Perfektionisme stjæler din glæde og ro og kan betyde, at du spilder din tid og ultimativt dit liv på meningsløse detaljer.

perfectionism brene

3: Perfektionisme dræber din produktivitet og kreativitet

Perfektionisme er  ikke din ven og at droppe din perfektionisme har ikke noget at gøre med at holde op med at stræbe efter gode resultater, arbejde hårdt, gøre sig umage eller gøre det så godt man kan. Dette var en kæmpe åbenbaring for mig, og det gik op for mig, at hvis kreativitet og produktivitet skulle IND i mit liv, betød det også, at perfektionisme skulle UD. Hvis du er typen, der har svært ved at tage dig sammen til ting, du egentligt godt kunne tænke dig at prøve som fx at synge i kor og ikke kaster dig ud i ting, der egentligt betyder noget for dig eller generelt bliver overvældet ved tanken om at gå i gang med noget vigtigt, så overvej, om perfektionisme spiller en rolle.

Min perfektionisme sprang ud i fuldt flor da jeg gav mig til at producere ting til denne blog og for alvor skrue op for kreativiteten. Jeg har i årevis undgået visse projekter på grund af min perfektionisme, fordi jeg ikke havde forstået, at det nok kræver at jeg skriver 20 dårlige blogindlæg, før jeg skriver et godt og 3 dårlige udkast til en bog, før jeg skriver et godt. Perfektionisme vil simpelthen afholde dig fra at gå i gang og dermed fra at lære noget. Alle dygtige videnskabsmænd, kunstnere og håndværkere er blevet dygtige af at øve sig og af at begå tonsvis af fejl. Jo mere, jeg har droppet perfektionismen jo mere produktiv og kreativ er jeg blevet.

4: Perfektionisme bunder i frygt – ikke i gode motiver

Modsat, hvad mange tror (især os der ramt af perfektionisme) har perfektionisme ikke noget at gøre med at ville udrette gode og værdifulde ting . Perfektionisme bunder i frygt for, at du ikke er god nok og derfor får den dig til at hige efter anerkendelse baseret på ydre resultater. Derfor kan du aldrig stræbe dig ud af perfektionisme, da den dybest set er baseret på en overbevisning om, at du ikke er god nok. Den får aldrig nok. Andre gange er perfektionisme mere bare et udtryk for et ønske om kontrol, og vi kan nemt komme til at spilde værdifulde ressourcer og tid på ting, som ultimativt ikke er vigtige, men som giver os en falsk fornemmelse af kontrol.

Perfectionism is often an excuse for procrastination

Paul Graham

5: Perfektionisme stiller strenge og urealistiske krav

Hvis du er drevet af perfektionisme, vil du stille alt for strenge krav til dig selv eller andre, hvad end det gælder dit arbejde, din forældreevne, din kagebagning eller dine tanker, følelser eller handlinger – hvad som helst på indersiden eller ydersiden af dit liv. Det vil også være svært for dig at acceptere dine fejltagelser og svagheder og mindre gode resultater, fordi perfektionisme er drevet af et misforstået forhold mellem gode resultater og indre værdi. Det betyder, at du kan blive overvældet af selvbebrejdelse og endda skam, hvis du ikke lever op til egne (urealistiske) forventninger, og modsat hvad man måske skulle tro fører det til dårligere resultater.

6: Perfektionisme er en sniger

Perfektionisme er meget ofte usynlig for den, der er ramt af perfektionisme. Du vil ofte synes, at de krav du stiller til dig selv og er almindelige og helt naturlige og at dine standarder for kvalitet og hvad der kan accepteres som godt nok, er ganske rimelige og nødvendige. Perfektionisme er derfor lidt en sniger. Hvis du er 100% identificeret med din perfektionisme er det lidt ligesom at have fået blå maling i øjet uden at vide det – du føler dig bare overbevist om, at verden er blå. Ofte har du brug for, at en anden påpeger, at du har noget i øjet (altså påpeger din perfektionisme) før du kan se den i det rette perspektiv.

7: Perfektionisme optræder på særlige områder

Din perfektionisme kommer som regel kun til udtryk i visse områder af dit liv som er vigtige for dig og for den kultur, du befinder dig i. Det er ikke noget tilfælde, at i vores kultur knytter perfektionisme sig ofte til udseendet, til boligen, karaktergennemsnit og arbejdsmæssige resultater. Jeg er selv perfektionistisk på visse områder og totalt doven og sjusket på andre områder.

Perfectionism is not a question for the best. It is the pursuit of the worse in ourselves, the part that tells us that nothing we do will ever be good enough – that we should try harder. Many people think of perfectionism as striving to be your best. But it is not about self improvement

Brene Brown

8: Overdreven perfektionisme og et sundt selvværd udelukker hinanden

Perfektionisme vil pr definition måle og veje dig ud fra de kriterier, din perfektionisme nu engang har stillet, som vil afgøre, om du gør det godt nok eller ser rigtig ud eller bare i det hele taget er god nok. Fordi perfektionisme stiller urealistiske krav som er umulige at indfri, vil du automatisk føle, at du ikke er god nok. Et selvværd baseret på, hvordan du lever op til visse standarder er pr definition et lavt selvværd. Et sundt selvværd kommer af en grundlæggende fornemmelse af at være acceptabel og værdifuld, simpelthen fordi man er et menneske og ikke på grund af ting man gør, ejer eller pga. et særligt udseende. Perfektionisme gør det praktisk umuligt for dig at være tilfreds med dig selv, og en trang til ydre perfektion vil som regel afspejle en fornemmelse af indre usikkerhed.

9: Perfektionisme får dig til at fokusere på resultatet og ikke processen

En perfektionistisk tilgang til en opgave vil handle om resultatet og ikke processen. Og gæt hvad- livet er en proces! Fx vil hele pointen med en eksamensopgave ikke være at lære noget men udelukkende af få en god karakter. Pointen med at skrive en artikel vil ikke være selve skriveprocessen men det eneste, der vil betyde noget er, om læserne vil kunne lide den. Perfektionisme ødelægger simpelthen glæden ved og værdien af processen, og det hele kommer til at handle om at “vinde” eller nå et specifikt mål. Perfektionisme er derfor også det modsatte af nærvær, glæde ved processen, meningsfuldhed og ro.

10: Perfektionisme misser totalt pointen

Når en perfektionistisk tankegang får lov at gennemsyre vores måde at se verden på misser vi totalt pointen med livet! Vi overser sand skønhed, som altid er naturlig, levende, sårbar og fyldt med skævheder og såkaldte fejl. Vi mister fornemmelsen for hvad der har reel værdi her i livet og går glip af det bedste og vigtigste livet har at tilbyde, nemlig nære dybe relationer som kun skabes når vi tør være os selv og være ærlige, sårbare, spontane. Vi mister også vores evne til at tage os selv og vores præstationer mindre seriøst og at gøre grin med vores egne fejltagelser og pinlige øjeblikke.

 

Den perfekte blog, der aldrig blev til noget

Denne blog var utrolig tæt på at blive offer for perfektionisme, og perfektionisme har gjort processen med at starte en blog ca. 500 gange mere stressende end strengt nødvendigt.

Jeg har LÆNGE haft ideen til denne blog og lyst til at starte den. Som det selvbevidste menneske jeg er, ville jeg selvfølgelig ikke lade perfektionisme stå i vejen for, at den kom i luften. Det burde egentligt være en smal sag at starte bloggen. Der var selvfølgelig nogle tekniske udfordringer, men de var til at tage og føle på, og til syvende og sidst var det bare problemer, der kunne løses.

Men nej. Der var altså også lige et par andre detaljer, som for mig at se gjorde det umuligt at gå i gang.

De 5 kg

For det første skulle jeg tabe mig 5 kg – eller faktisk helst 10. Det siger sig selv. Det har jeg forsøgt siden jeg fik mit yngste barn på nu 3 uden skyggen af held. Den vågne læser sidder måske nu og undrer sig over, hvad vægt egentligt har at gøre med muligheden for at starte en blog. Og jeg kan fortælle, at det er yderst relevant. For hvad skal man have på en blog? Et billede af sig selv. Og kan jeg have et billede af mig selv, som slet ikke stemmer overens med det billede jeg har af mig selv som slank, atletisk, let solbrændt og med et strålende glimt i øjet? Selvfølgeligt kan man ikke det. Ikke når man er perfektionist. Så derfor altså de 5 kg. Men det sker bare ikke, så altså ingen blog…

Perfectionism attaches itself to what is values in the culture

Gloria Steinem

Udstyret

Der var ingen tvivl i mit sind om, at jeg skulle have det helt rigtige udstyr, så min blog kunne fremstå professionel og flot. Ligner jeg en, der kan producere video eller lyd, der er af mindre end perfekt kvalitet? Nej vel? Det kræver selvfølgelig et godt kamera og videokamera, gode mikrofoner og diverse andre helt uundværlige ting til en samlet værdi af…mange penge. Penge jeg ikke lige har, så altså igen: ingen blog.

Styr på mig selv

Jeg er egentlig rimelig afklaret med, at jeg er et ganske almindeligt menneske med mine egne styrker og svagheder. Og dog.

Ser du, jeg var overbevist om, at jeg skulle have en fornemmelse af at have mere styr på mit liv, før jeg kunne starte en blog. Jeg skal ikke være perfekt, men alligevel… Jeg vil gerne virke robust og i balance med mig selv. Jeg vil fremfor alt gerne VÆRE robust og i balance med mig selv. Hvem vil ikke det? Men for et par år siden blev jeg alvorligt ramt af stress, og der er visse ting i mit liv, som har ændret sig utrolig  meget. Jeg har haft en idé om, at jeg ligesom skulle mere tilbage til “den jeg var” eller blive en ny stærkere version af mig selv.

Det ville være den klassiske  historie om, hvordan jeg overvandt alle mine symptomer og problemer og rejse mig stærkere end nogensinde. Du ved, “Birgitte før og efter”. Der er bare lige det ved det, at “efter”-scenariet ikke rigtig er indtruffet endnu. Og det gør det nok heller ikke. Ikke på den måde, jeg havde regnet med, i hvert fald.

På ydersiden fungerer jeg stort set som før, og det er jeg taknemmelig for. Der var en periode, hvor jeg ikke troede, jeg ville komme så langt. Men jeg kan stadig få ret stærke stresssymptomer ind imellem og har ikke fornemmelsen af at være specielt uovervindelig. Og det harmonerer jo ikke særligt godt med min perfektionisme, som helst vil udstråle noget med en stærk og kampklar facade. Så nok engang; desværre ingen blog.

If I waited for Perfectionism I would never write a word

Margaret Atwood

 

Hvorfor bloggen alligevel er i luften

Min motivation for at starte denne her blog er åbenbart enorm, har jeg så konstateret hen ad vejen, for det er lykkedes at overvinde diverse ydre og indre problemer. Når denne blog alligevel ser dagens lys idag er det primært fordi:

  • Det er på tide, at jeg selv og andre kvinder (og mænd) tager sig selv alvorligt nok til at stå frem med deres arbejde uden først at skulle se perfekte ud
  • Det er en måde at praktisere, hvad jeg selv prædiker- at kaste mig ud i ting uden først at skulle kunne det hele
  • Noget af det, jeg har fået som en gave efter at have været hårdt ramt af stress er, at jeg er blevet relativt ligeglad med ting, jeg bekymrede mig om før: løn, karriere, om en heln  masse mennesker læser det jeg skriver eller om de overhovedet kan lide det. Hvis det bare hjælper og inspirerer en enkelt person, er jeg tilfreds.
  • Jeg føler mig forpligtet til at dele af min faglige og personlige erfaring om stress, nu hvor jeg selv har det bedre, på en måde, som kommer flest muligt til gavn. Simpelthen fordi jeg, (selvom jeg ikke er perfekt), har meget at give.
  • Jeg er netop kvalificeret til at udtale mig om stress, fordi jeg har det tæt inde på livet. Når alt kommer til alt har jeg heller ikke selv lyst til at modtage råd og inspiration fra “perfekte” mennesker, som jeg ikke kan genkende mig selv i.
  • Der mangler seriøs viden og inspiration om stress og andre vigtige emner derude, der ikke er flettet ind mellem diverse forstyrrende reklamer for eller som bare kommer med overfladiske eller ligefrem dårlige løsninger på virkelige og vigtige problemer.
  • Jeg synes, det er sjovt og givende at skrive og producere workshops og kurser online, og fordi jeg gerne vil give mig selv fornøjelsen af at have det sjovt i mit arbejdsliv

Så heldigvis vejer grundene til denne blog langt tungere end mine perfektionistiske tendenser, og her får du mine 10 bedste strategier til at bekæmpe perfektionisme, som jeg selv har brugt til at gå fra “den perfekte blog, der ikke blev til noget” til “den uperfekte blog, der rent faktisk kom ud i verden.”

voltaire

10 effektive strategier mod perfektionisme

 

1:Se de sande omkostninger

Som beskrevet ovenfor kan perfektionisme have enorme omkostninger. Tag dig tid til at blive bevidst om, hvor perfektionisme spiller en rolle i dit liv og lav en liste over de sande omkostninger. Du vil måske blive rimelig overrasket hvis ikke ligefrem forfærdet. Det vil hjælpe dig til at ignorere din perfektionisme og fokusere på ting, der er vigtige.

2:Spil en sang for din perfektionisme

Jeg ved godt, man måske forventer et lidt mere sofistikeret råd af en psykolog, men jeg lover dig, det virker! Min perfektionisme forsvinder som dug for solen, når jeg spiller sange for den, den ikke kan lide. Prøv selv. Jeg kan fx. anbefale India Arie: I am not my Hair,(“I am not my hair, I am not my skin, I am the soul that lives within”) eller Destiny’s Child Survivor. Survivor kan kurere mange ting i mit liv, og perfektionisme er altså en af dem (“Now that you’re out of my life I’m so much better, you thought that I’d be weak without you but I’m stronger…you thought I would be stressed without you but I’m chillin’. You thought I wouldn’t sell without you sold 9 million.) Jeg har ikke solgt 9 millioner af noget endnu, men jeg har helt klart fået mere selvtillid af at droppe min perfektionisme.

A person who never makes a mistake never tries anything new

Albert Einstein

 

3: Vis din sårbarhed

Lær dig selv at vise din sårbarhed, dine fejl og dine mindre flatterende sider til andre. Og her mener jeg ikke noget med at lægge sjove billeder op på Facebook, som ikke reelt viser din sårbarhed men mere er en nøje tilrettelagt måde at virke ærlig på. Jeg mener: tal med virkelige mennesker om virkelige problemer. Hvis du ikke har været vant til at praktisere sårbarhed, så kan det meget vel være den største gave, du kan give dig selv (og andre). Hvis det er svært, så begynd i det små med professionelle eller andre, du stoler på. Din perfektionisme overlever ikke åbenhed ret længe.

4: Eksekvér

Sæt dig selv en realistisk deadline for de ting, du skal lave og hold den. Det vil hjælpe dig med at undgå, at du bruger for lang tid på detaljer, du ikke har tid til. For mig er det et must at have virkelige deadlines som fx at noget skal udgives eller læses af andre på et bestemt tidspunkt. Ellers fortaber jeg mig i sproglige formuleringer, billedredigering og andre ting, som måske er sjove men ultimativt ikke er vigtige.

5: Prioritér

Din to-do-liste kan nemt blive kapret af din perfektionisme, og det sker ofte på den måde, at den får dig til at undgå de vigtige, spændende og svære ting og i stedet holder du dig til overskuelige opgaver, som du ved, du kan nå, og som du efterfølgende med stor tilfredshed kan tjekke af på listen.

Hvis du har noget vigtigt, som du ved, din perfektionisme prøver at afholde dig fra at gå igang med, så sæt det pågældende ØVERST på din liste og forbyd dig selv at gøre andet, før du har arbejdet på det første punkt. Lad os sige, du gerne vil skrive en artikel. Afsæt de første to timer af din dag, hver dag i en periode og skriv. Ingen mail, ingen Facebook, ingen små nemme to-do’s (jeg plejer at kalde dem to-do-chips) før du har skrevet i to timer.

richard perfectionism

6: Lær at kende forskel på din egen indre stemme og din perfektionisme

Dette er vigtigt. Når du lærer at kende forskel på din egen indre stemme og perfektionisme, er du kommet langt. Det er enkelt men kræver, at du lytter grundigt efter. Perfektionisme har altid et element af frygt – kontrol er også ultimativt baseret på frygt – og derfor kan du ved at lære din krops reaktion på frygt at kende, nemt skelne mellem de to.

  • Frygt vil som regel få din krop til at snøre sig sammen eller være anspændt og urolig på den ene eller den anden måde.
  • Din egen indre stemme vil være mere neutral, rolig, nysgerrig og have en fornemmelse af åbenhed. Den kan godt være urolig, men det er en mere let og spændende form for uro – sommerfugle i maven på den gode måde. Når du lærer at skelne vil du meget nemmere kunne sætte en stopper for, at din perfektionisme får lov til at tage dine beslutninger.

7: Giv perfektionismen et navn og et ansigt

Vi har alle mange modsatrettede personlighedstræk, og selvom de fleste af os præsenterer en rimelig almindelig facade udadtil har vi alle skøre, sjove eller problematiske personlighedstræk, som bor inden i os. Giv din perfektionisme et navn og et ansigt. Det kan være en person fra din fortid, eller én du finder på. “Perfekte Preben” “Kedelige Kirsten” eller “Bekymrede Beate”. Overvej hvordan han/hun ser ud, hvilket tøj hun har på, hvad hun typisk siger til en ny idé osv. Når du personliggør din perfektionisme på denne måde bliver det nemmere (og sjovere) at holde den lidt på afstand.

8: Bliv mindre optaget af anerkendelse og kritik

Denne her giver mening i teorien men er svær i praksis. Men den er besværet værd.

Den dag, du bliver mindre optaget af at gøre ting for at få anerkendelse og også er mindre optaget af, hvor vidt du får kritik, vil perfektionisme højst sandsynligt ikke længere spille er særligt stor rolle. Ubevidst styres mange af os enten af frygten for kritik eller behovet for anerkendelse i alt hvad vi gør. Det er ganske naturligt og er egentlig ikke et problem.

Perfektionisme er baseret på behovet for anerkendelse og frygten for kritik og misbilligelse, men her er problemet; Så længe du lader dig styre for meget af behovet for andre mennesker anerkendelse, vil du aldrig finde ud af, hvad du egentligt har lyst til, og det bliver svært at bidrage med noget nyt, kreativt og gavnligt.

Det er nemmere sagt end gjort og vil for de fleste være en proces, der tager tid, men det giver en enorm frihed ikke længere at være optaget af at få anerkendelse. Og sjovt nok betyder det, at du for alvor kan bruge dig selv til at gøre gavn i verden, fordi du vender dit fokus mod meningsfulde ting, som altid på den ene eller den anden måde også kommer andre til gavn. Og når du først har gang i noget meningsfuldt vil du være endnu mindre optaget af, hvad andre synes om dig. Det betyder ikke, du bliver ligeglad med, hvad andre synes. Det betyder bare, at du ikke er styret af frygten for kritik i alt hvad du gør.

9: Stil dig selv dette spørgsmål

Denne sætning har jeg lært af Richards Carlson. Han skriver, at hvis du står i en situation, kan du teste, om der er et reeelt problem eller om det bare er din perfektionisme, der er på spil ved at stille dig selv følgende spørgsmål: Hvis det ikke var for min holdning, ville der så stadig være et problem? I mange tilfælde vil du opdage, at hvis du ændrer din indstilling og dropper perfektionismen, vil problemerne blive betydeligt mindre.

 

Perfectionism is the voice of the oppressor, the enemy of the people. It will keep you cramped and insane your whole life

Anne Lamott

 

10: Accepter din perfektionisme

Prøv ikke at skille dig af med din perfektionisme, for det kan ikke lade sig gøre. Få i stedet et mindre seriøst forhold til den og hav respekt for den. Selvom jeg har skrevet meget her om, hvor problematisk perfektionisme er, så prøver den først og fremmest at passe på dig. Sådan er det altid med vores frygt. Uanset hvor irriterende vi synes det er, så er hensigten bag perfektionismen venligt ment. Giv perfektionisme lov til at være til stede men fortæl den i et venligt tonefald, at fra nu af er det altså dig der bestemmer. Fint nok, hvis den kigger frem engang imellem, men den kan ikke længere styre dit liv.

Perfectionism is a Dream killer. Because it’ just fear disquised as trying to do your best

Mastin Kipp

 

Jeg læste engang om en mand, der blev spurgt om, hvor verdens mest værdifulde stykke jord lå. Han nævnte diverse storbyer, oliefelter og naturparker, men svaret var et helt andet. Kirkegårde! Kirkegårde er de mest værdifulde fordi her ligger uendelig mange gode ideer begravet sammen med de mennesker, der af forskellige årsager aldrig fortalte nogen om dem eller førte dem ud i livet. Jeg har stærkt på fornemmelsen, at perfektionisme ofte er en årsag til, at vi går i graven uden at leve de ideer og drømme ud, som vi udmærket er klar over, vi går rundt med.

Hvad ville du gøre lige nu, hvis du droppede perfektionismen?

Lad ikke perfektionisme få så stor magt i dit liv, at du ikke kaster dig ud i spændende, vigtige og gavnlige projekter. Og lad ikke perfektionisme skabe unødig stress. Der er sådan set problemer nok at tage af!!!

Nu har jeg i hvert fald sikret mig, at jeg ikke går i graven uden at prøve at have en blog.

Hvis du kunne droppe perfektionismen, hvad ville du så gøre?

Alt det bedste herfra

birgitte-underskrift-blog

 

 

 

 

Hej, må jeg sende dig noget?

Få udfordringen "10 DAGE" (10 enkle øvelser til mere ro og glæde via mail) og bliv seriøst inspireret af Birgittes tirsdagsmail

Tak for tilmeldingen - du har fået en mail!