fbpx

Derfor holder vi ferie uden iPad og 9 andre tips til en sommerferie med ro og nærvær

Jeg går på sommerferie i dag, og i den anledning har min mand Poul og jeg lavet en liste over 10 tips til børnefamilier til en sommerferie med mere ro og nærvær.

Udover at være min mand, er Poul Sølvstein cand.scient. i idræt og psykologi, arbejder til daglig som konsulent i DIF (Danmarks Idræts Forbund) og er derudover en kærlig og nærværende far til vores børn på 5 og 9 – og så er han ivrig cykelrytter.

Lyt til podcastepisoden her:

10 tips til en sommerferie med ro og nærvær

Ingen familier er ens, men her får du vores bedste bud på, hvordan du kan holde en ferie med ro og nærvær. De 10 tips herunder er tiltænkt en børnefamilie som os, men de kan bruges af alle.

1. Nærvær i hverdagen

Hvis I som børnefamilie har en meget hektisk hverdag er det også dér, der skal sættes ind, hvis I gerne vil have ferier med ro og nærvær. Man kan ikke forvente af hverken voksne eller børn, at en ferie kan kompensere for en alt for presset hverdag. Ikke at man skal være i zen året rundt – det er vi i hvert fald ikke. Men ro og nærvær bygges op over tid og kan ikke trylles frem fra det ene øjeblik til det andet.

2. Hold fri fra digitale medier

For 3. år holder vi ferie uden iPad. Vores børn er nu 5 og 9, og dette tip er nok ikke for alle, men vi synes det giver en stor ro at holde ferie uden skærmaktivitet. Og det gælder både børn og voksne. Mobilen er gemt helt væk, iPad’en bliver derhjemme. På køreture har de en lille kasse hver med legetøj og en tegneblok, og så hører vi musik. Skærmaktiviteter er vanedannende, og både børn og voksne har brug for lange pauser. Desuden stjæler digitale medier nærvær og mentale pauser, og derfor holder vi ferie uden.

3. Forbedered dig på at nærvær kan være svært

Det er godt at være forberedt på, at det kan være svært og tage tid at finde ind i ro og nærvær med familien. Det er ikke altid afslappende eller sjovt at være sammen som familie, men i stedet for at søge væk i mobilen eller andre aktiviteter, så betragt det som en form for praksis, hvor du øver dig i nærvær. Personligt synes jeg (Birgitte), det kan være kedeligt at lege med mine børn, og jeg skal nogle gange tvinge mig selv til at blive i det lidt tid, inden jeg falder ind i nu’et sammen med mine børn. Ofte skal man i familien også lige tune sig ind på hinanden både som familie og som par. Måske er der ting, der skal snakkes om, og der kan gå et par dage, før roen breder sig i familien.

4. Hav realistiske forventninger

Det er godt at have forventninger til ferien. Vi glæder os selv helt vildt! Men det er også godt at være realistisk. De konflikter, der opstår i hverdagen vil nok også opstå i ferien. Man kan ikke nødvendigvis løse problemer i parforholdet eller udfordringer med børnene blot ved at holde ferie. Ferien kan måske være en anledning til at se jeres udfordringer i øjnene, men der hvor der skal gøres en indsats er først og fremmest i hverdagen og over tid. Derudover er det nok de færreste børnefamilier, der kan tage på ferie og bare slappe af hele tiden. Børn er bare hårdt arbejde, og det forsvinder ikke, bare fordi man tager på ferie. Acceptér, at det er sådan. Så glider det hele lettere.

5. Dyrk ro og nærvær i fællesskab med andre

Familiers behov er forskellige. For os er det vigtigt, at en del af ferien foregår i fællesskab med andre børn og voksne. Vi skal på en rundtur og besøge familie og venner og på camping, før vi tager i sommerhus i Thy, hvor der også er venner og familie. Det er sjovt for både børn og voksne at være sammen med andre, og højskole, ølejr, familierejser eller camping er oplagte ting at gøre, hvis man gerne vil dyrke fællesskabet.

6. Tag ud i naturen

Det giver helt automatisk ro og nærvær at opholde sig i naturen, og vi vil gerne være så meget udenfor som muligt i sommerferien. Naturen beroliger nervesystemet, og den friske luft, farverne og duftene gør godt for krop og sjæl og åbner sanserne. I naturen får børn og voksne automatisk bevæget sig en del, og en gren eller en sten er tit det bedste stykke legetøj. Vores børn kan få timevis til at gå med at løbe fra bølgerne i Vesterhavet og hoppe i klitter. De er dog blevet væk fra os engang sammen med deres jævnaldrende fætter og kusine i klitterne i Thy – det kan ikke anbefales!

7. Hav tid sammen som par

For os er tid sammen som par vigtigt. Vi tager til Thy hver sommer, hvor Birgittes forældre og hendes bror og hans familie bor. Det giver mulighed for at få børnene passet, og den tid bruger vi ofte sammen som par. I år skal vi ud at spise med et hold venner en aften, og ellers har vi planer om at vandre i klitterne og bare slappe af sammen. Til efteråret skal vi på vores første rejse sammen uden børn! Ellers plejer vi at tage en overnatning på et spahotel en enkel overnatning en gang eller to om året. Der har været store diskussioner i medierne, om man må holde ferie uden sine børn.

Jeg (Birgitte) mener, at hvis man ellers er nok sammen i hverdagen, så er det godt med lidt ferie uden børn, hvis man har muligheden. Jeg er dog stor fortaler for, at børnene får mindst 3 ugers samlet ferie fra institution og gerne mere.

8. Plads til forskellige måder at slappe af på

Mennesker slapper af på forskellige måder og ved forskellige aktiviteter. Vi to slapper af på forskellige måder, og det gør vores børn også. Sørg for, at der bliver taget henyn til alle. Poul slapper fx godt af med at gøre noget aktivt sammen med børnene for så efterfølgende at slappe af. Birgitte slapper bedst af enten sammen med Poul eller alene med yoga, skrivning eller meditation. Lyt efter, hvad børnene har brug for og gerne vil. Vores ene barn har brug for en del ro og forudsigelighed, og det andet barn elsker, når der sker noget. Lyt efter hvad børnene gerne vil. Også hvis de ikke vil noget en gang imellem.

9. Alenetid

Vi har også begge brug for alenetid. Under normale omstændigheder ville Poul tage ture på sin racercykel (men han er stadig under genoptræning efter en ulykke sidste år), og Birgitte havbader tidlig morgen og har bare generelt brug for lidt alenetid, hvor jeg lige tuner ind på mig selv. Vi tager også på rejser hver for sig, og generelt befinder vi os godt med at give hinanden plads og frihed både i hverdagen og på ferien til også at gøre ting hver for sig.

10. Se hinanden med nye øjne

I podcastepisoden, som du finder øverst i indlægget, endte vi med kun at nævne 9 punkter. Men her kommer lige et bonustip, der handler om at se hinanden med nye øjne. Som par og som familie kan man få en fornemmelse af, at man ved alt om hinanden og kender hinanden ud og ind. Det kan blive kedeligt og forudsigeligt. Og frustrerende. Men mange af de antagelser, vi har om hinanden er bare historier, vi fortæller os selv, vores egne idéer om de andre, eller noget, der engang var tilfældet. En ferie er en god anledning til at se hinanden med nye øjne. Drop gamle overbevisninger, vær villig til at se de vigtigste mennesker i dit liv med nye øjne. Stil spørgsmål, lyt til de andre, fortæl selv åbent. Og drop så nogle gange ordene og vær der bare. Se på børnene, se på hinanden.

Lær jeres børn, at de største, mest fantastiske og spændende rejser er rejser ind i øjeblikket og rejser med hinanden. En helt ny verden åbner sig, når vi er villige til bare at være med det, der er.


God sommerferie med masser af ro, nærvær og glæde:)

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.