fbpx

Guidet temeditation – hvordan du kan bruge te som meditativ praksis i din dagligdag

En temeditation handler ikke blot om at drikke en kop te men i høj grad også om nærvær, sanselighed og fokus. Du kan bruge almindelige dagligdags aktiviteter som fx at drikke en kop te som meditativ praksis, som jeg tidligere har skrevet om i indlægget om aktiv zen og at feje efterårsblade. Her guider jeg dig i en temeditation og fortæller desuden om:

  • Min egen rejse med te og om formel og uformel meditation
  • Om den japanske teceremoni
  • Hvordan te kan indeholde en stor kraft og kan bringe os i kontakt med naturen
  • Hvordan du bruger te som meditativ praksis.

Lyt med her (eller læs med længere nede) og husk, at du længere nede kan downloade en guidet temeditation.



Hvor kommer “temeditation” fra?

Jeg skal med det samme sige, at jeg er psykolog og ikke ekspert i hverken te, teceremonier eller temeditation. Her deler jeg ganske enkelt min egen erfaring og glæde ved te.

Te er kendt som drik meget langt tilbage i tiden i Kina, hvor te oprindeligt blev brugt som medicin og senere som en drik, der blev brugt af munke i forbindelse med meditation. Med tiden blev det en mere almindelig drik, som blev udbredt fra Kina og til hele verden.

I Japan er en vigtig del af den kulturelle arv teceremonien en rituel måde at servere matchate på. Teceremonien er en kunstform, hvor der er forskellige elementer udover te; blomster, keramik, mad og andet.

Om formel og uformel meditation

De fleste forbinder ordet meditation med noget med at sidde med lukkede øjne og udføre en meditation fx med fokus på vejrtrækningen. Den type af meditation kaldes formel meditation, hvor du målrettet koncentrerer dig om en specifik meditationsøvelse. Formålet kan være at opnå bedre koncentration, få mere ro i sindet, blive bedre til at håndtere stærke følelser eller opøve mere selvkærlighed.

Uformel meditation er at udføre en dagligdags aktivitet som at drikke en kop te, vaske op, gå en tur eller lægge tøj sammen med et meditativt sigte. Du forsøger at koncentrere dig fuldt ud om aktiviteten og være nærværende frem for at multitaske og tænke på alt muligt andet. Når tankerne vandrer, og du bliver afledt, fører du opmærksomheden tilbage til din aktivitet. På den måde bliver det at drikke te eller en anden aktivitet dit anker, som du hele tiden vender tilbage til.

Min egen rejse med te

Min egen rejse med te begyndte egentligt med, at jeg holdte med at drikke kaffe, mens jeg stadig gik på universitetet og samtidigt begyndte at dyrke tai chi.

Der gik nogle år, hvor jeg drak alle mulige typer af te, når jeg skulle drikke noget varmt. Men samtidigt var jeg klar over, at i tai chi og qi gong-traditionen brugte man te som et samlingspunkt. Det var ikke fordi, vi lavede deciderede teceremonier eller temeditationer, men jeg fornemmede, at der var noget lidt mere ophøjet over det at drikke te sammen, end jeg var vant til.

Jeg læste en del af min kanditatuddannelse i psykologi i Vancouver i Canada, hvor der er stor kinesisk og japansk indflydelse, og her så jeg japanske haver og smagte for første gang japansk grøn te.

For nogle få år siden begyndte jeg at drikke matchate – en grøn te, der er pulveriseret, og som man pisker skummende og derefter drikker direkte af teskålen. Efterhånden begyndte jeg at foretrække te af god kvalitet, og jeg begyndte efterhånden at læse mere om te og bruge te som meditativ praksis.

I dag bruger jeg dét at drikke te som en uformel meditation. Om morgenen brygger jeg en kop te og tager den gerne med ud i haven, hvis vejret er til det og drikker min te og forsøger at være nærværende med teen og naturen og mig selv. Andre gange sidder jeg på gulvet og drikker en kop te, mens jeg kigger ud af vinduet eller måske skriver jeg mine tanker ned i en dagbog. Andre gange igen bruger jeg en temeditation, mens mine børn er i nærheden.

Te er en sjæleeliksir og bringer dig i kontakt med dine sanser og med naturen

I den taoistiske tradition anser man te for at være en shen – en sjæleeliksir, som siges at kunne løsne blokeret livsenergi. I den kinesiske traditionelle lægevidenskab arbejder man med begrebet chi, som kan oversættes med livsenergi, og alle fysiske pg psykologiske problemer anses for at være en ubalance i livsenergien.

Te er et vidt begreb, og jeg drikker selv alle typer af te. Der er dog stor forskel på billig te, som typiske teblade fra buske i store teplantager og så te af højere kvalitet, som også kan kaldes levende te. Levende te kommer fra gamle tetræer, der ofte har stået, hvor de står i flere hundrede år. Det er teblade fra disse træer, der står i bjergområder, hvor der ikke gødes eller sprøjtes med gift, som tilbage i tiden er blevet anset for at have en særlig helende kraft.

Når vi drikker te, kan det åbne sanserne, når vi er nærværende og dufter og smager på teen. Det bringer os i kontakt med naturen, fordi dét at drikke te er en ældgammel praksis, hvor vi bogstaveligt talt hælder vand over et lille stykke af naturen og indtager det.

Sådan laver du din egen temeditation

Du kan bruge en hvilken som helst te, når du skal lave din egen temeditation. At bruge te som meditativ praksis handler om at være nærværende og bruge dét at drikke te som fokuspunkt for opmærksomheden. Når tankerne afledes, vender du tilbage til din te, og du forsøger at være nærværende og åbne sanserne hele vejen undervejs i processen:

  • Når du koger vand
  • Når du gør te og kop klar
  • Når du hælder vandet over tebladende
  • Når du dufter til teen
  • Kigger på teen
  • Når du drikker det sidste og rydder koppen op.

Hvis du blev inspireret af denne episode, så tjek følgende ud:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

14 kommentarer

  1. Anne Helen siger:

    Tusen takk for introduksjon av tenytelse og nærvær ❣️

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Selv tak❤️

  2. Malene Marie siger:

    Hej Birgitte
    Perfekt timing med denne her podcast episode – jeg har netop kastet mig ud i kaffe detox – så herligt med te inspiration. Tak for det ????

    Et tips til en god tebutik:

    https://www.carstensens-tehandel.dk/?gclid=EAIaIQobChMIx87d1-vm9wIVibWyCh2-Vw22EAAYASAAEgI0vfD_BwE

    Bedste hilsner
    Malene Marie

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Malene Marie

      hvor godt:) Og tak for tip!

      KH Birgitte

  3. May siger:

    Inspirerende podcast om meditasjonstemaer, og temeditadjonen spesielt????????

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Dejligt du blev inspireret:)

  4. Anonym siger:

    Din drøm om en “Note and tea shop” den holder ????

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Jeg håber, Notes & Tea ser dagens lys en dag????

  5. Nicoline siger:

    Dejligt relevant emne, vild med notes and tea idéen, go for it 🙂
    Jeg er selv begyndt at få øjnene op for, hvor meget godt vi har omkring os i haven og naturen til at lave gavnlige og velsmagende teer med. Bl.a. blade fra bærbuske, blomster og grannåle. Hyldeblomst og hindbærblade er bare lækkert.
    Glæder mig til at prøve meditationen til en kop havete, tak ????

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Nicoline
      jeg holder fast i idéen, og ellers kan du jo passende åbne en biks med diverse tebryg direkte fra naturen. Jeg vil gerne inviteres til åbningen:)
      KH Birgitte

  6. Anne siger:

    Tusind tak Birgitte for denne skønne Te meditation episode. Meget inspirerende. Jeg hører te-meditationen i dette skønne sceneri: svensk natur, sommerferie, hedebølge, mormors smukke tekopper og teen er gave fra min veninde. Hvor heldig har man lov at være. Tak
    Skønt med NOTES AND TEA. Kald det.blot Tea and notes. Jeg kommer straks med mine te-veninder. .. kh Anne, Blekinge

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Anne

      dejligt du kunne bruge det, og det lyder så skønt med svensk natur. Tea and Notes er noteret:)

      KH Birgitte

  7. Maria siger:

    Hej Birgitte
    Jeg kan ikke lykkes med at få din te meditation. Jeg får ikke nogen bekræftigelse på mail.
    Kan du hjælpe?

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Maria
      du hører lige fra min assistent Maja snarest:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.