fbpx

Overvældet over din to do-liste? 5 trin, der giver dig overblik og ro

I går blev jeg officielt overvældet af min to-do-liste! Kender du mon også det?

En to-do-liste kan skabe overblik, men den kan også stresse, når det føles som om, den eksploderer med ting og sager, man ikke føler, man har tid eller energi til. Jeg blev nødt til at stoppe op og bruge lidt tid på at komme tilbage til en følelse af at kunne være til stede her og nu og til at kunne overskue og prioritere i de ting, jeg synes, jeg skal nå. Jeg gik fra at have en uoverskuelig to do-liste over mine private gøremål denne uge til at føle, jeg kunne trække vejret igen.

Se billedet længere nede for at få et indtryk af det “landskab”, der i første omgang mødte mig i min notesbog. Og læs med nedenunder eller lyt til podcasten her.

Husk også at tjekke denne populære 3 timers onlineworkshop ud:
Stressfri planlægning med bullet journal-metoden

2 fælder, der kan gøre dine to do-lister uendeligt lange

To do-lister falder ikke ned fra himlen – vi laver dem selv, og formålet med dem er at hjælpe os til at skabe mere overblik. Men der er et par fælder, vi kan falde i, der kan betyde, at vores liv bliver én lang to do-liste, og at vi glemmer at leve og være til stede her og nu.

Den første fælde er, at vi bilder os selv ind, at travlhed er lig med effektivitet. Vi tror, at jo mere, vi gør, des mere når vi. Men travlhed skaber travlhed, og stress kan gøre, at vi mister overblikket og evnen til at prioritere. Vi kan ende i en situation, hvor vi konstant har travlt med ting, der til syvende og sidst ikke er vigtige, og som måske ligefrem undergraver vores trivsel, og hvor vi gerne vil hen i vores liv. I mit eget liv har jeg oplevet, at når jeg får travlt, har jeg en tendens til ukritisk at begynde at planlægge endnu flere gøremål i stedet for at stoppe op.

Den anden fælde er, at vi baserer vores værd på præstationer. Ubevidst føler mange af os, at vi er mere værd, hvis vi har travlt og gør en helt masse. Der er status i at præstere, have travlt og nå en hel masse. Vi føler os måske vigtige, fordi nogen eller noget, gør krav på vores tid og ressourcer. Vi kan også have det sådan, at vi ikke formår eller fortjener at slappe af, før hele to do-listen er tjekket af. Hvilket i sagens natur aldrig kommer til at ske

5 skridt, der tager dig fra stress til overblik og ro

Som sagt så endte jeg selv i en situation for nylig, hvor jeg følte mig overvældet ved synet af alle mine private to do’s. Jeg deler altid min to do-liste op i en arbejdsmæssig del og en privat del, og lige nu er der utrolig mange ting, min mand og jeg skal tage os af – især omkring ét af vores børn. Da jeg kastede et blik på den, blev jeg lettere svimmel, hvilket er et sikkert tegn på, at jeg skal stoppe op.

Som sagt så gjort og her fortæller jeg, hvad jeg gjorde for at danne mig overblik og slippe følelsen af at være overvældet. Det virkede, og selvom jeg på ingen måde er helt i mål, så er jeg godt på vej til både at forkorte listen og prioritere de vigtigste ting og få taget stilling til dem én efter én.

Jeg har alle mine gøremål, lister, projekter, idéer, noter og alt andet i min bullet journal. Det fungerer som regel rigtigt godt, men ingen systemer er skudsikre, og nogle gange er der bare behov for lige at tage et skridt tilbage og se to do-listen i et lidt større perspektiv.

1. Stop op

Første skridt er at stoppe op og lægge to do-listen fra dig. Når vi bliver overvældede af den, er vi optagede af diverse gøremål i fremtiden og er ikke længere nærværende. Så kig op, gå en tur eller gør noget, der åbner dine sanser og gør dig mere nærværende. Måske er det bare et par minutter, der skal til, men hvis du er meget overvældet, kan det være, du skal lade to do-listen ligge i flere timer eller dage.

Det handler om at minde dig selv om, at du ikke kan handle dig til ro og overblik. Det kommer til gengæld, når du tør stoppe op. Den kinesiske filosof Lao Tzu minder os om, at klarhed kommer, når vi tør vente tålmodigt og i stilhed, til den rette handling dukker op af sig selv:

Har du tålmodigheden til at vente

til dit sand bundfælder sig

og vandet er klart.

Kan du forblive ubevægelig

til den rette handling

viser sig af sig selv

Lao Tzu

2. Skriv alt ned

Andet trin handler om at få alle løse ender ned på papir. Når jeg føler, jeg mister overblikket, hjælper det mig at skrive alt ned. Ikke med henblik på, at jeg skal gøre alt med det samme men for at få overblik, så jeg senere kan prioritere.

Jeg satte mig i dette tilfælde ned med min mand og fik et fælles overblik over samtlige vigtige gøremål, hvad angik børn, hus, have osv. Jeg kiggede i min mail og i mine beskeder og noter, mødereferater og andre ting, hvor jeg vidste, der kunne gemme sig løse ender.

3. Prioritér

Næste skridt er at prioritere. Det kan man gøre på mange måder, men et spørgsmål, jeg stiller mig selv, er følgende; “Er tingen på min liste absolut nødvendig, eller er det bare noget, jeg har lyst til eller synes, jeg skal?”. Et eksempel på noget, der blev slettet fra min liste, var, at vores garage skulle males i weekenden. Det ville vi gerne have gjort, men det var ikke livsnødvendigt.

Noget andet, jeg kigger på, er, om der er vigtige men lidt mere uhåndgribelige ting på min to do liste. Det kan være omkring dit barns trivsel eller en større beslutning, du har brug for at tage i forhold til dit arbejde. Og så spørger jeg mig selv, om jeg bruger de små og enkle to do’s (som fx at købe noget, gøre noget praktisk eller arbejdsopgaver) som undgåelsestrategi, så jeg ikke tager fat på meget vigtige ting, jeg har brug for at handle på.

4. Gør ting langsomt

Når jeg ved, hvad jeg har brug for at handle på først og har sorteret de mindre vigtige ting fra eller parkeret dem længere ude i fremtiden, så er det tid til at gå i gang med at handle på ting. For at sikre mig at jeg ikke endnu engang bliver overvældet og ryger ind i hektisk travlhed, så øver jeg mig i at gøre tingene én ting ad gangen og i et langsomt tempo.

For det første betyder det, at jeg som regel gør ting hurtigere i sidste ende, fordi jeg er mere grundig. Men det handler også om at være til stede i løbet af min dag, mens jeg gør ting, i stedet for at haste igennem min dag og stresse rundt, så jeg glemmer at trække vejret og holde pauser.

5. Tid til at være

En to do-liste handler i sagens natur om at gøre ting. Men det måske vigtigste skridt, jeg vil nævne her, er, at du også skal have plads i din dag til at være. Mange af os har en tendens til konstant at være i gang med noget, men der skal også være tid til at hvile nervesystemet. Det handle om kvalitetstid sammen med dig selv, og det kan svinge fra dag til dag, hvad det vil sige. Eksempler kan være:

  • Lave absolut ingenting og kigge ud af vinduet
  • Drikke en kop te og intet andet
  • Skrive dagbog
  • Hænge ud med venner eller familie
  • Være i haven
  • Gå en langsom tur
  • Kigge på skyerne

En sidste ting, jeg vil nævne her, er, at ikke at blive overvældet også handler om at tage en beslutning. En beslutning, der går ud på, at du insisterer på at bevare din sindsro og ikke lade din to do-liste kapre dit liv. Jeg møder nogle gange mennesker, der er så kapret af idéen om, at det er vigtigt at nå alt på to do-listen, at det er et stort arbejde bare at nå til den erkendelse, at der er vigtigere ting her i livet end at nå alt det, vi selv forestiller os, vi vil eller skal nå.

Hvis du blev inspireret af dette indlæg, så tjek også følgende ud:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.