fbpx

Vaccineangst – trin for trin guide fra før du tager afsted til efter, du er kommet hjem

Da jeg satte mig i bilen for at køre hen for at blive vaccineret, havde jeg egentligt slet ikke tænkt mig at skrive noget om vaccine eller vaccineangst. På det seneste har flere dog delt tvivl og frygt omkring vaccinen med mig både privat og som psykolog. Efter selv at være blevet vaccineret (efter mange overvejelser) gik det op for mig, at nogen derude måske kunne bruge mine overvejelser til noget og ikke mindst gode råd til at håndtere vaccineangst før, under og efter vaccinen.

Skal – skal ikke. Om vaccineangst og sund vaccinefornuft

Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg i første omgang ikke tænkt mig at lade mig vaccinere. Og det følte jeg, at jeg havde et par ret gode grunde til.

For det første er jeg ikke er vild med tanken om en ny vaccine, der ikke har været gennemtestet i mange år. Der er jo ingen tvivl om, at vi kommer til at lære noget om vaccinens effekt på sigt, som vi ikke ved nu, og måske har den også negative effekter. Jeg er generelt skeptisk omkring medicin og tager dårligt nok Panodil og helst ikke antibiotika og lignende, og jeg har stor tiltro til kroppens egne selvhelende mekanismer og mere naturlige midler og knap så meget til kunstigt fremstillet medicin.

Derudover er jeg ikke ukritisk omkring vacciner i det hele taget. Jeg har set vaccinationskader på tæt hold og ved, at vacciner ikke er entydigt gavnlige.

Og så er det lige min angst for nåle. Jeg har (som mange andre) angst for nåle. Det er ikke en bevidst frygt men en kropslig reaktion. Mange har det sådan, og for mig er det forbundet med nervøsitet, svimmelhed og nogle gange en følelse af at være tæt på at besvime.

Jeg har som mange andre angst for nåle . Det er ikke en bevidst frygt men en kropslig reaktion.

Derudover har jeg de senere år fået det sådan, at jeg kan få det fysisk dårligt, når nogen nævner noget hospitalsrelateret for slet ikke at tale om selv at møde op på hospitalet eller steder, der minder om. Efter mange og voldsomme oplevelser på hospitalet med mit ene barn, som har en kronisk sygdom, har hele mit nervesystem besluttet sig for, at alt, hvad der minder om læger, er livstruende. Testning kan bl.a. vække den angst, og jeg vidste, det ville være en kamp overhovedet at møde op til en vaccine.

Når jeg så alligevel besluttede mig for at blive vaccineret, så var det, fordi jeg besluttede mig for, at min frygt ikke skulle afgøre mit valg.

Jeg vidste, det ville være en kamp overhovedet at møde op til en vaccine pga. angst.

Er man naiv, hvis man lader sig vaccinere, eller er man naiv, hvis man ikke gør?

Der er ingen tvivl om, at der findes mange modstridende informationer om vaccinen. Hvilke skal man tage for gode varer, og hvilke skal man ignorere? Jeg er af natur en grundig researcher. Jeg er universitetsuddannet og god til at finde viden af høj kvalitet, inddrage forskellige perspektiver og reflektere kritisk over forskning.

Derudover er min tilgang også, at jeg tager alt med i mine overvejelser – ikke kun officielle kilder. Offentlige myndigheder kan være gode som vejledende kilder, men de er ofte årtier bagud, når det gælder fx sundhedsmæssige anbefalinger. Simplethen fordi det tager lang tid at få verificeret om noget, vi tror, virker, nu også virker. Og fordi ikke alt, der virker kan vejes og måles efter de standarder, som offentlige myndigheder bruger.

Jeg er heller ikke naiv, når det kommer til medicinalindustriens økonomiske interesser og måder at markedsføre produkter på. Min skepsis stammer især fra min viden om antidepressive midler og anden psykofarmaka med tvivlsomme effekter og endnu mere tvivlsomme standarder, når det kommer til solid og uafhængig forskning.

Jeg er en grundig og god researcher. Har jeg brugt timer, dage og uger på at researche virkninger og bivirkninger af Coronavaccinerne? Nej, det har jeg overhovedet ikke.

Dernæst har jeg været nødt til at lære mig selv at researche på medicin og behandling på grund af mit barn med en kronisk sygdom. Vi har måttet tage meget svære beslutninger omkring medicin og behandling, og der har mine researchevner vist sig at være gode at have i baghånden.

Så har jeg brugt timer, dage og uger på at researche virkninger og bivirkninger af Coronavaccinerne? Nej, det har jeg overhovedet ikke. Fordi jeg tog beslutningen om at få vaccinen (fra Pfizer) uagtet, at den muligvis kan have både kort- og langsigtede bivirkninger.

Det er ikke raketvidenskab at regne ud, at en ny vaccine kan have ukendte bivirkninger på sigt, men jeg giver ikke meget for skræmmekampagner fra personer, der udbreder sig om faren ved vacciner, og hvordan myndighederne holder bivirkninger skjult for os. Jeg er ganske godt bekendt med etiske dilemmaer og problematiske forskningsstandarder men at udbrede den slags falsk eller i bedste fald ensidig information i en tid som den, vi står i nu, er ganske enkelt uansvarligt.

Jeg savner den helhedsorienterede tilgang til Corona

Nu siger jeg lige noget, der sikkert vil gøre nogle fornærmede. Jeg synes simpelthen ikke, det giver mening at være hunderæd for Corona, hvis man samtidig har en usund livsstil og fx drikker Cola til hverdag. Så er det sagt. Bevares, min livsstil er ikke perfekt. Men jeg spiser nogenlunde sundt, bevæger mig en del og forsøger at passe på mig selv og min krop på en ufanatisk måde (sundhedsfanatisme er jo heller ikke sundt…).

I hele Coronaperioden har jeg savnet, at myndighederne også har haft fokus på, hvordan man kan styrke immunforsvaret og øge sundhed generelt (Fx via kost, søvn, motion, meditation, kosttilskud og sociale relationer). Det hele står og falder jo ikke med, hvordan smitten breder sig men i høj grad også om vores modstandskraft, når vi bliver smittet, og her er der virkeligt meget, vi selv kan gøre. Og meget myndighederne kunne gøre, hvis de ville og ikke havde så begrænset et syn på sundhed, og hvad det egnetligt indebærer at bringe en befolkning godt igennem en pandemi.

Det handler ikke om enten/eller men om både/og. Hvad med om man sammen med vaccinen fik et tilbud om en fælles sund madklub, inspiration til bevægelse eller et andet immunforbedrende tiltag?

Vær solidarisk og erkend, at livet indebærer risici

Nå! Men tilbage til overvejelser for og imod. Jeg fandt frem til, at overvejelserne for og imod vaccine ikke kun handler om mit eget ve og vel, og hvad jeg har lyst til at udsætte min krop for. Det handler om noget større – nemlig at vi som samfund kan komme godt igennem pandemien.

Det der gjorde udslaget for mig var, at det gik op for mig, at jeg var afhængig af, at de fleste lader sig vaccinere. Og samtidig havde jeg ikke selv lyst til at udsætte mig for den risiko, der er forbundet med en vaccine. Hvilket jo ikke hænger sammen og er dobbeltmoralsk. Jeg kom frem til, at jeg gerne ville handle efter mine værdier og ikke min frygt eller egoisme.

Bortset fra det, så tænkte jeg også en del over det med at løbe en risiko. Jeg løber en risiko ved at blive vaccineret, men der er mange ting, der er forbundet med en høj risiko. På kort eller lang sigt. Hvis vi skal have vaccineangst, så skal vi også have angst for mange andre ting. Som fx for usund mad, ensomhed og for lidt bevægelse. Eller bare det at køre en tur i min bil. Jeg nåede frem til, at jeg alligevel løber risici hver eneste dag og derfor også er villig til at løbe denne risiko (Ikke at der på nuværende tidspunkt er noget, der tyder på, at den risiko er særligt stor).

Det, der gjorde udslaget for mig var, at det gik op for mig, at jeg var afhængig af, at de fleste lader sig vaccinere. Og samtidig havde jeg ikke selv lyst til at udsætte mig for den risiko. Hvilket jo er dobbeltmoralsk.

Sådan håndterer du vaccineangst før, under og efter stikket

Her følger en trin-for-trin beskrivelse af, hvad jeg gjorde for at håndtere min egen angst før, under og efter stikket, og jeg håber, at det kan inspirere.

1. Inden afgang – acceptér at du muligvis vil opleve angst

Den absolut mest effektive strategi, jeg anvender, til at dæmpe angst er simpelthen at erkende og acceptere, at jeg vil opleve angst. For mit vedkommende er det som regel i form at fysiske fornemmesler. Det er i sig selv ikke noget problem, men når jeg bliver bange for angsten og begynder at tænke katastrofetanker og kæmper imod angsten, kan den blive intens og ødelæggende.

Inden jeg tog afsted, og da jeg tog beslutningen om at blive vaccineret, indstillede jeg mig på, at jeg kunne og højst sandsynligt ville opleve angst. Det betød også, at jeg ikke kæmpede imod den og gav den overdreven opmærksomhed op til vaccinen, og det var egentligt ikke noget, jeg tænkte så meget på op til.

2. På vej til første stik – sæt ord på følelser og dæmp intensiteten

På vej til vaccinen kunne jeg mærke, at jeg var nervøs. Først prøvede jeg at aflede mig selv med telefonsamtaler og en podcast, men jeg kunne mærke, at det ikke gjorde det bedre. Tværtimod byggede spændingsniveauet sig op i kroppen. Så jeg gjorde dét, at jeg indrømmede over for mig selv, at jeg var bange. Ikke rationelt men en del af mig – min krop – var bange.

Jeg konstaterede med ord, at det var det, jeg oplevede. Jeg sagde til mig selv; “Jeg lægger mærke til, at jeg er bange”. At sætte ord på følelser dæmper intensiteten, og det virkede. I hvert fald dæmpede det frygten en del.

3. Ankommet og mere nervøs – hold jordforbindelsen

Da jeg så kom ned til vaccinecenteret steg min nervøsitet igen, og jeg var meget anspændt. For mig er det en fornemmelse af, at jeg stivner og bare har lyst til at flygte. På vej ind ad døren og mens jeg stod i den første kø, gjorde jeg, hvad jeg kunne, for at bevare jordforbindelsen og ikke blive kapret af tanker om frygt for at blive alt for angst (angst for angsten er ofte det største problem).

Jeg holdt jordforbindelsen ved at fokusere mentalt på mine fodsåler og dermed sende min opmærksomhed så langt væk fra mit hovede og mine tanker, som det kunne lade sig gøre, så mine tanker ikke ville gå i selvsving.

4. Angsten topper – tæl din vejrtrækning og sørg for lange udåndinger

I køen, hvor jeg stod og ventede på at få anvist den boks, jeg skulle gå ind i, toppede angsten. Jeg blev svimmel og blev i tvivl om, om jeg skulle besvime. Jeg er stort set aldrig besvimet af angst, men det føltes som om, jeg var tæt på, og når jeg så bliver bange for at besvime. Ja – så bliver det ikke ligefrem bedre.

Jeg talte min vejrtrækning. Langsomt ind på 4 og langsomt ud på 4. En hurtig og overfladisk vejrtrækning aktiverer det sympatiske nervesystem og sætter gang i kroppens stressrespons. En langsom vejrtrækning og især lange udåndinger aktiverer det parasympatiske nervesystem og beroliger kroppen.

5. Efter vaccinen – fortæl dit nervesystem, at alt er trygt og godt

Så var det overstået, og jeg nåede lige at ånde lettet op. Indtil jeg fandt ud af, at jeg skulle sidde på en stol i 15 minutter, før jeg måtte gå. Det er ikke nemt, når man har tonsvis af nervøs energi i kroppen. Egentligt havde jeg brug for at bevæge mig, men jeg valgte at aflede mig selv ved at lave et arbejdsmæssigt opkald. Og det virkede nogenlunde.

Da jeg kom hjem, var jeg stadig træt, og min krop var stadig i en form for fastlåshed. Jeg fik et kram af min mand og spiste noget mørk chokolade. Begge dele hjalp. Det kan virke fjollet, men det at bruge sanserne og nyde noget, der smager godt er med til at fortælle nervesystemet, at alt er godt, og at jeg roligt kan slappe af.

6. Det første døgn – brug tankens kraft til at hjælpe din krop

Noget andet jeg gjorde, da jeg blev vaccineret og efterfølgende, var at stole på, at min krop kan arbejde med vaccinen på en god måde. Jeg valgte at se det som en god ting og som en måde, jeg styrker min krop på, og jeg så for mig, hvordan min krop mobiliserede styrke. I stedet for at fortælle mig selv, at jeg netop havde fået noget skadeligt eller farligt ind i kroppen, fortalte jeg mig selv og min krop, at jeg er i gang med at opbygge modstandskraft.

Det gør en forskel, hvad du tænker. Det ved vi i dag, og psykoneuroimmunologi er en hel gren af den del af videnskaben, der undersøger sammenhængen mellem krop og psyke, hvor mange undersøgelser viser, at vores tanker kan påvirke kroppen og immunforsvaret.

Det paradoksale ved at overvinde vaccineangst

Jeg havde forventet, at jeg efterfølgende ville være bange for selv det mindste tegn fra min krop på, at noget var galt pga. vaccinen. Paradoksalt nok var jeg ikke spor nervøs. Jeg tror, det er fordi, jeg har accepteret og erkendt, at der kan komme en reaktion. Det gjorde der ikke – og jeg er ellers sensitiv og mærker alt i min krop. Det eneste, jeg mærkede det første døgn var ømhed i armen, hvor jeg var blevet stukket og lidt træthed.

Til gengæld slappede jeg ret meget af resten af dagen. Havde jeg ikke fået vaccinen den dag, fordi jeg havde meldt afbud i sidste øjeblik pga. tvivl og frygt, så havde jeg ikke været så rolig. Undgåelse er måske en lettelse på kort sigt, men det ville have naget mig på lang sigt. Og givet mig en fornemmelse af ikke selv at være herre over, hvad jeg beslutter mig for at gøre eller ikke gøre.

Så paradoksalt nok kan dét at konfrontere frygt give ro. I hvert fald på sigt. Som jeg ser det, får jeg den ro, fordi jeg har handlet efter min dybe visdom og mine værdier op ikke efter overfladisk frygt eller tvivl. Hvad der er bedst for andre, kan jeg ikke vide. Du kan have gode grunde til ikke at få en vaccine. Men tjek dig selv og overvej, hvorfor du vælger den fra. Er det vaccineangst, forvirring eller usikkerhed, så overvej det en ekstra gang.

Og hvis du blev inspireret af dette indlæg, så vil du måske også synes om følgende:

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

28 kommentarer

 1. Anna-Louise siger:

  Hej Birgitte
  Hvor er dine tanker og refleksioner om vaccine genkendelige. Og hvor er det vigtigt vi får sat ord på det.
  Jeg fik lyst til at se sende dig nogle af mine tanker, følelser og refleksioner tilbage – dette i form af en kronik jeg har skrevet om emnet.

  https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE12970414/det-bliver-lettere-hvis-vi-taler-sammen-om-det-vi-gaar-igennem-foelelser-er-lige-saa-vigtige-som-tal-naar-det-gaelder-vaccinerne-mod-covid19/

  Mvh
  Anna-Louise

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Anna- Louise
   tak for linket – det ser ud til at være en virkeligt god og relevant kronik. Er sikker på, mange også kan bruge den!

 2. Tanja siger:

  Hej Birgitte
  Jeg skal vaccineres på fredag. Jeg er bange for at vaccinen ikke er testet nok for langtids bivirkninger. Desuden fik jeg tinnitus i januar, måske pga , stress, angst og spændinger. Nu har jeg læst, at vaccinen kan give eller forværre tinnitus. Ikke nok med det, har jeg læst at corona virus kan give eller forværre tinnitus. Så synes jeg står og skal vælge mellem pest eller kolera.
  Jeg har valgt at blive vaccineret, men er bange for min angst for vaccinen vil forværre min tinnitus, bliver større og større og kan se det kan blive en ond cirkel.
  Jeg vil prøve at tage dine råd med mig og gøre vaccinen til en god ven og ikke en modspiller .
  Tak for dine råd og god sommer.
  Venlig hilsen Tanja

 3. Doreen siger:

  I Israel det mest vaccinere land viser det sig, at omkring 50% af dem der er smittede er vaccinerede ????.

  Allerførst mener jeg det er en privatsag og havde nu hellere set et skriv fra dig om at tro på vores hver især mavefornemmelser lige meget, hvad man vælger og så lære, at holde fast i dem, lige meget hvad omverden mener.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Doreen
   ja, jeg tænker jo heller ikke det fjerner smitten men gør, at vi kan åbne samfundet, fordi smitten ikke er så farlig for de udsatte. Og det er absolut en privatsag. Men alligevel noget mange overvejer, så på den måde synes jeg, det er godt at tage diskussionen frem i lyset. Jeg mener bestemt, man skal følge sin mavefornemmelse men også at det er vigtigt at vælge den til eller fra af de (for den enkelte) rigtige årsager. KH Birgitte

 4. Ulla siger:

  Så relevant indlæg – men desværre for sent for mig da jeg allerede er færdigvaccineret. Så istedet vil jeg dele min erfaring med vaccinen og denne tilsvarende angst for nåle. jeg gennemgik alverdens tvivl inden om jeg ville eller ej – men det der gav mig svaret var, at det var i virkeligheden mest angsten jeg var bange for og ikke så meget vaccinen i sig selv. Og angst skal ikke bestemme over mig – så afsted med mig!! Min strategi blev så, at jeg bare ville være åben om det – så jeg sagde med det samme til manden med nålen, at jeg var skidebange (jeg græd også lidt) og jeg blev jo mødt med den største forståelse og omsorg. Men også en professionel tilgang at han fik mig afledt ved at få mig til at smalltalke om alt muligt andet og før jeg kunne nå at panikke mere, var det hele overstået! Og jeg følte mig faktisk ret sej fordi jeg havde fået det gjort. Ved andet stik, fik jeg tid samtidig med en kollega og hun holdt mig kørende med smalltalk hele vejen igennem (denne gang var der kø, det var der ikke første gang) – og igen var jeg ærlig over for personalet og igen var det hele overstået på ingen tid. Jeg synes det har haft en fantastisk effekt bare at være helt ærlig omkring sin sårbarhed og angst. Og alliere sig med menneskerne omkring sig.
  Jeg har før besvimet – ikke bare nær ved – i situationer med nåle og læger, men denne gang var det faktisk en ok oplevelse fordi jeg netop bare besluttede at erkende at angsten nok fulgte med. Og sådan kom den ikke til at fylde særlig meget alligevel 🙂

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Ulla.
   Du er da bare vildt sej – godt gået! Afledning er det bedste og dejligt, du har folk til at hjælpe:) Og du har helt ret. Med åbenhed kommer man længst. Jeg plejer også at sige, at jeg ikke har det så godt med nåle, og det har også altid en beroligende effekt i sig selv. KH Birgitte

 5. Eva siger:

  Jeg søgte i går på “angst for vaccinen” og fandt dit gode indlæg. Tak for det. Jeg befinder mig i et vakuum af tanker omkring vaccine, corona og diverse restriktioner samfundet pålægger os, og nu – restriktioner som kun gælder for “ikke vaccinerede”. Vi får en samfunds opdeling af dem der er vaccinerede og dem der ikke er vaccinerede. Og det bliver værre endnu. Jeg er bange for vaccinen da vi ikke kender langtidsbivirkningerne af den endnu. På kort sigt lader det ikke til den udgør nogen trussel. Men den tanke der skræmmer mig mest, er vi vaccinerer “hele verden” raske mennesker med næsten samme vaccine og hvad nu hvis den har ukendte meget dårlige langtids bivirkninger? Corona virus udryder ikke menneskeheden, men tænk nu hvis vores egen vaccine gør det? Det er min angst. Muligt den ikke er realistisk, det er angst tanker sjældent.
  Jeg ender nok op med at tage vaccinen snart, da jeg ikke ønsker at være en del af den gruppe i samfundet, der ikke vil lade sig vaccinere. Jeg er tilmed træt af at blive testet hele tiden og alt er besværligt omkring dette. I mit job ville jeg føle mig hensynsløs, hvis jeg ikke fik vaccinen. Jeg har stor kontakt med kronisk syge og ældre. Men de er jo vaccineret, tænker jeg. Behøver jeg så at være det? Mine for og imod tanker kører rundt hele tiden. Bare jeg går ind på http://www.vacciner.dk banker mit hjerte ekstra hårdt.
  Min angst bliver ikke bedre af at jeg ved, vi ikke får alt at vide gennem medier og fra regeringen. Eller fra medicinal virksomheden. Jeg tænker her primært på Pfizer. Også som mest brugte vaccine. Jeg ved medicinal virksomheder opfinder medicin og sygdomme, for at tjene flere penge. Så de er jo svære at stole på.
  Tak for de gode råd omkring at få vaccinen. Jeg vil når jeg selv “måske” snart står i køen tænke over det du skrev. ♥️????

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Eva:) Kan følge dig i dine overvejelser. Det er bestemt komplekst og ikke sort/hvidt, selvom det kunne være rart, hvis der fandtes et enkelt svar! KH Birgitte

 6. Lizzette siger:

  Hej, jeg har det fuldstændig som dig, skal vacc iaften og har hele dagen bare været nervøs og bange

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Held og lykke – det skal nok gå!

 7. Berit siger:

  Datter på 15 ønsker ikke covi 19 vaccine. Fået hende til at læse begrundelsen hvorfor det er vigtigt, inden hun starter i 8 kl snart. Men man kan vel kun fortælle om det, og håbe på hun bliver klart snart. Eller hvordan gør man, I den alden er det svært at tvinge nogen til noget de ikke har lyst til.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Berit
   Personligt er jeg ikke tilhænger af vaccinen til børn og unge, og under alle omstændigheder ville jeg helt klart lade hende vælge selv. KH Birgitte

 8. Lisa siger:

  Jeg har bestilt tid til på tirsdag til 1.stik, men er langt fra sikker på at jeg gennemfører det! Jeg har sygdomsangst, og er bange på så mange niveauer at det virker umuligt! Jeg kan slet ikke se at der er et liv for mig efter på tirsdag! Jeg er meget bange for allergiske reaktioner og ved slet ikke hvordan jeg skal kunne rumme den angst i ugevis efter et stik! Jeg er også bange for at besvime eller blive dårlig som jeg har læst at mange bliver! Er bange for at sidde derhjemme bagefter og pludselig blive ramt af høj puls eller andet bekymrende, igen også noget jeg har læst andre opleve!
  Men….. jeg er også meget bange for corona! Livet som angstramt har på mange måder været mareridtsagtigt siden coronaens ankomst, det er som et mareridt der aldrig stopper! Jeg er enlig mor, og har ikke nogen der kan hjælpe mig, så bekymrer mig også om hvad der skal ske med mit barn, både hvis jeg bliver syg af vaccinen eller af corona. Puha…. Jeg prøver at huske på alle dem jeg efterhånden kender, som er vaccinerede uden problemer, men det er som om at jeg er sikker på at alt det dårlige rammer mig

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Lisa
   Ja, Corona kan virkeligt være en kæmpe katalysator for angst på så mange måder, og du er bestemt ikke den eneste, der har det sådan. Måske kunne det være godt at alliere dig med én, der kan følges med dig, og som du kan ringe til/have i baghånden i en periode. Hvis du altså vælger at få vaccinen. Fx din læge, hvis du ikke har andre, men gad vide, om der er ikke er én i dit netværk, du kan række ud til? Og bortset fra det, så kan det være min podcast om sygdomsangst kan hjælpe dig et stykke ad vejen ift. at tro knap så meget på tankerne.
   KH Birgitte

 9. Rikke siger:

  Hej Lisa.

  Jeg har det akkurat på samme måde som dig. Jeg er også alene mor, og er også bange for at der sker mig noget fordi jeg får vaccinen men også hvis jeg ikke får den. Og jeg er virkelig også bange for, hvis jeg vælger at få vaccinen, at jeg så bliver ramt af allergiske reaktioner eller blodpropper.
  Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Mine tanker kører rundt på højtryk hele tiden.
  Jeg ved godt du ikke kan bruge det til noget, men det betyder noget for mig at høre jeg ikke er alene om at have det sådan.

  Kh Rikke

 10. Lisa siger:

  Hej Rikke
  Tak for din besked. Puha….. gid der var et sted man kunne ringe hen og få noget support, få det sat rigtigt i perspektiv så man ikke vælger det fra pga angst! Min tid er i morgen, og jeg er slet ikke sikker på at jeg klarer at få det gennemmført! Jeg er meget bange og stresset, vågner om natten og ligger vågen i timevis og er angst. Jeg er de sidste par dage stødt på kommentarer i et kommentarspor på både facebook og instagram hvor nogen skriver at de kender en der er blevet lam efter et stik af Pfizer, har ikke kunnet finde noget om det, men nu er det røget med på listen over bivirkninger jeg frygter. Har du booket tid? Mange solidariske tanker til dig

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Og hej igen:)

   Et sted at starte ift. sygdomsangst kan også være simpelthen at droppe sociale medier og internettet ift. informationer om sygdom. Jeg har en regel om, at jeg aldrig Googler noget i den stil impulsivt, fordi man altid vil ende med at finde skræmmende oplysninger af den ene eller den anden art. Statistisk set er der en sammenhæng mellem tid brugt på sociale medier og angst/depression og min egen erfaring er, at jeg får det langt bedre, når jeg minimerer skæretid generelt.
   KH Birgitte

 11. Anonym siger:

  Hej Lisa.

  Tak for dit svar.
  Jeg har ikke booket en tid. Ærligt, så tør jeg simpelthen ikke. Og jed ved godt det sikkert er dumt at læse om det i medierne, men der er bare så mange der fortæller, at der er så lille en chance for at blive indlagt med corona hvis man ikke høre til den ældre generation og ellers ikke fejler noget. Og jeg aner ikke hvad det er de sprøjter i mig, så er dét det værd….? Jeg ved det ikke og mit største ønske lige nu er, at jeg har svaret på det spørgsmål, og at jeg har svaret på hvordan min krop reagerer på vaccinen, også om fx 3 år.
  Men ja, det ville virkelig være fantastisk hvis man kunne få noget støtte i at have det sådan her med hensyn til vaccinen. At vi kunne få lov at tale med en fagperson som gav sig tid til os, tid til vores spørgsmål og gav sig tid til at forklare etc.
  Jeg har nemlig også læst om bivirkningerne ved vaccinen, og der var også en dansker som her et par måneder efter hans 2 stik, stadig døjede med utilpas hed, især hovedpine. Ja og så de mere alvorlige bivirkninger læser man også om. Men igen, så er der jo også en chance for at få bivirkninger efter Corona. Men har dog ikke hørt om lammelser og blodpropper og allergiske reaktioner. Det har jeg kun hørt skulle gælde vaccinen.
  Så jeg tænker stadig. Desværre. Bliver også ked af det når folk skriver at os som ikke er vaccinerede er dumme, og at de håber vi bliver inddelt i a og b hold, og at de også håber at de deler vores børn ind i a og b hold. Min datter fylder fx 12 år her til september, og jeg føler ikke jeg er tryg ved at hun skal vaccineres.
  Men du skal vide, at uanset om du vælger at gennemføre eller ej i morgen, så er jeg hos dig i dine tanker. Og uanset hvad du vælger er det den rette beslutning for lige netop dig og din krop, og jeg er helt sikker på at du er et skønt menneske om du er vaccineret eller ej.

  Mange kærlige tanker
  fra Rikke

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Rikke

   Tak for din kommentar. Jeg tænker på ingen måde, at folk der ikke er vaccinerede er dumme, men jeg synes, det er vigtigt man gør sig umage med beslutningen og ikke vælger den fra fx pga. frygt. Sandsynligheden for at dø/få følger af Corona er langt større end af den vaccine, vi bruger i Danmark. Derfor har jeg valgt den til – og fordi jeg gerne vil bakke op om flokimmunitet, så vores børn og unge ikke behøver at få den. Jeg er helt klar over, at det indebærer en risiko for mig/mit helbred enten nu eller på sigt, men når jeg opvejer fordele og ulemper og grunde til at lade være vs. få vaccinen er jeg kommet frem til, at der er langt flere grunde til at få den end at lade være. Det er en personlig beslutning men med konsekvenser for alle, så godt vi kan tale om det:)
   KH Birgitte

 12. Lisa siger:

  Kære Rikke
  Tak det varmede. Jeg endte med at aflyse min tid aftenen før, helt ødelagt af stress over det! Nu har jeg det mega nederen over mig selv ! Har bestilt en ny tid på mandag. Overvejer at tage forbi lægen en af dagene og få det talt igennem, i håb om at finde mere styrke og ro i at få det gjort! Jeg har ligesom dig en datter som fylder 12 i år, og hun står absolut heller ikke først i køen til denne vaccination . Kh Lisa.
  Ps. Kan godt genkende det at blive ked af det over andres holdning til ikke vaccinerede! I weekenden var jeg til en fest hvor en person rykkede væk fra mig da hun hørte at jeg ikke er vaccineret, selvom jeg selvfølgelig var blevet testet lige inden festen, det var en ubehagelig følelse det gav , som om jeg var et usselt menneske.

 13. Lonnie siger:

  Gode opslag her, så er jeg ikke den eneste der er bange – rædselsslagen for både corona og vaccinen. Jeg har bestilt tid til vaccinen i eftermiddag, jeg har besluttet nu skal det være. Jeg har spurgt alle jeg kender-som jo er færdig vacvinerede for længst, hvad de mærkede til det efterfølgende og ingen har mærket andet end et ømt sted hvor de fik prikket. Aligevel er jeg bange for at lige netop jeg er allergisk, eller oplever noget specielt. Og skal igennem dette hele 2 gange, kan jeg næsten ik overskue, men nu skal det overståes. Jeg prøver at tænke at det er en hjælp, Istedet for det modsatte, jeg plejer absolut ikke at have det sådan her med vacciner, måske googler jeg for meget, eller rettere det gør jeg. ????.
  Kh Lonnie

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Hej Lonnie
   du er absolut ikke den eneste. Og ja – lige her er Google ikke din ven. Jeg har med vilje ikke Googlet noget omkring vaccinen. Jeg var i tvivl men har det virkeligt godt med at have fået den. Og have det overstået for denne gang. Selv havde jeg ondt i armen og var lidt træt/utilpas en dag eller to. Nogle bliver jo ret syge – men jeg tænker bestemt det er at foretrække frem for en slem omgang Corona. God vind – you can do it!
   KH Birgitte

 14. Henriette siger:

  Det her satte ord på præcis h orden jeg har det. TAK!

  Jeg brugte din tekst til at kunne berolige mig selv nu idag efter 2 stik. Min krop var stadig alert og jeg kunne mærke alt i den og følte angst.
  Det er bare så godt at mærke at jeg ikke er den eneste der har det sådan her.

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Selv tak Henriette og godt gået????

 15. Tanja siger:

  Hej

  Jeg jeg har længe været imod vaccinen især af unge mennesker med et langt liv foran sig.. Og det med flok-immunitet kan jeg ikke rigtig bruge til noget, da corona nemlig også smitter dyr ikke kun mennesker som andre virus plejer.. Og dyrerne bliver jo ikke vaccineret.. Derfor er chancen for flokimmunitet af corona meget lille.. Samtidig med alle de argumenter som alle også skriver her.. Dog har jeg fra start besluttet mig for at jeg ville tage den hvis min gud bad mig om det. Og det er nu sket… Vil ikke komme længere ind på den del.. Ikke vigtigt her.. Men det er ikke længere bivirkninger osv. Der er mit problem.. Men derimod min angst! I det øjeblik jeg vidste at jeg skulle vaccineres følte jeg panikken krybe på.. Jeg fik bedt en bøn og fik ro til at kunne sove.. Men min angst er så stor at det virker umuligt for mig at blive vaccineret. Min mand spurgte om vi skulle bestille en tid og kunne ikke andet end at skynde mig og suge “ikke endnu! Jeg er ikke klar” han lod det ligge og jeg fik ro på.. Jeg er autist og har generelt mange former for angst og fobier.. De rammer altid meget extremt.. Jeg går i panik, hyperventilere og går i flugtmode. Jeg har både angst for mangel på kontrol(i alle former), megalofobi(store ting som havet, stjernehimlen, hvaler osv.), socialangst og så den her relevante angst for nåle… Den er så slem at jeg får en lille pille på vej til tandlægen som gør at jeg bliver lidt ligeglad med det hele.. Jeg er stadig bange, men jeg griner fjollet som om at jeg er fuld.. Min mand foreslog at jeg skulle spørge lægen om jeg måtte tage en af dem på vej til vaccinen.. Men jeg er ikke vild med at blande flere ting i kroppen på en gang(da det jo ikke er viden nok om vaccinen I forvejen) jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal gøre.. Når jeg læser alle kommentarerne her får jeg en følelse af at min angst er værre end andres. Jeg græd flere gange bare imens at jeg læste din tekst og kommentarerne. Og måtte lige stoppe op og kontrollere min vejrtrækning.. Jeg vil så gerne gøre det rigtige men jeg er ikke sikker på at det er muligt.. Har denne uge sat mig for at undersøge og søge al den vejledning, hjælp og støtte jeg kan finde.. Derfor skriver jeg her.. Jeg har ikke noget imod at isolere mig.. (har faktisk hjulpet mig med mange ting) men har du nogen gode råd? Eller er kan en angst være så slem at man ikke bare kan få det gjort? PS jeg kan ikke bare lade angsten flyde… Den eskalerer og bliver ved med at blive værre indtil jeg bliver ‘reddet’ (kommer ud af situationen, krammet, trøstet, forstået og får tid til at græde volsomt og trække vejret) jeg plejer at udfordrer mig selv til jeg kan mærke det lige bliver lidt for meget og så trække mig tilbage.. Men det kan man jo ikke med en vaccine og så skal man have den flere gange.. Derudover har jeg oplevet at hvis jeg bliver udsat for en større dosis angst end det, så bliver den værre næste gang.. ???? Undskylder den lange tekst forsøgte at gøre den kort????

  1. Birgitte Sølvstein siger:

   Kære Tanja

   jeg forstår dig til fulde. Min vaccineangst/angst ifm. lægelige ting er blevet mindre, men jeg har haft det sådan, at jeg næsten ikke kunne stå på min ben og blev dårligt bare ved synet af en læge. Det skyldes adskillige indlæggelser og traumatiske oplevelser på hospitalet med min søn, men uanset hvad, så er angst på det niveau helt utroligt svært at håndtere. Og svær for andre at forstå. Så du har min fulde forståelse. Og ja – undgåelse forstærker angst, hvorimod angst og konfrontering mindsker den. Men det kræver jo, at man har noget at stå imod med, så man faktisk kan gennemføre fx en vaccine. Og jeg havde det på samme måde, som du beskriver. Jeg var skeptisk overfor vaccinen, men min primære grund til at udskyde det var angst. Da jeg blev klar over det, besluttede jeg mig for, at min sunde fornuft og ikke angst skulle vinde.

   Jeg er jo ikke læge, men hvis lægen siger god for det, tænker jeg da helt klart, at angstdæmpende medicin kan være en god løsning. Og at du har én med dig, du er tryg ved som fx. din mand. Og måske også at du får den hos din praktiserende læge, hvor der er mere ro på. Og du kan jo i første omgang bestemme dig for én dosis. Det gjorde jeg. Og for hver dosis er angsten blevet lidt mindre, omend det som regel kan gå lidt op og ned i sådan en proces.

   Omvendt så kan det også være, du ender med at vurdere, at du ikke kan gennemføre det, og så er det jo også ok. Men så kan det være, du skal lave en “trappe” over angstprovokerende ting, og så stille og roligt begynde at udfordre dig selv samtidigt med, at du får professionel hjælp. I hver fald: uanset hvad kan du få det bedre. Og din angst vil i sidste ende blive mindre, jo flere ting, du gør, på trods af angsten og hvor du samtidig drager omsorg for dig selv i situationen. Men nemt er det ikke – det ved jeg❤️.

   KH Birgitte

 16. Tanja siger:

  Tusind tak for ordene! Jeg elsker at du foreslår at få den hos lægen! Jeg havde selv tænkt tanken, men følte mig selvisk ved at ønske særbehandling når alle de andre står i kø.. Men har altid haft extra angst ved ukendte steder og mennesker.. Og at kunne nøjes med ét stik var ikke faldet mig ind som en mulighed! Det føles stadig utroligt extremt svært, men ikke 100% umuligt ved den tanke.. Det var tanken ved at være fanget i det næste og næste stik var uudholdelig. Og jeg tænker også at hos lægen er der heller ikke så meget publikum hvis det går helt galt. Igen tusind tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.