fbpx

Marie Tolstrup om hvorfor så mange børn og unge kæmper med angst, og hvad vi som samfund og forældre kan gøre ved det

Foto: Kim Vadskær 

Angst er udbredt både hos børn, unge og voksne. Jeg taler som regel om angst hos voksne, da stress og angst hos voksne er mit eget speciale. Jeg bliver dog ofte spurgt om angst hos børn og unge. Derfor har jeg inviteret en erfaren og dygtig kollega til en snak om, hvordan man som forælder kan forholde sig, hvis man har et barn eller en ung med angst.

Jeg har længe kendt Marie Tolstrup på afstand og har fulgt hendes arbejde på sidelinjen. Det er ofte Marie og hendes psykologpraksis, jeg henviser til, når jeg bliver spurgt om god psykologbehandling til børn med angst. Det var en stor fornøjelse endelig at møde Marie. Jeg oplevede, at det jeg mærker på afstand – at Marie er en varm, kompetent og skøn psykolog – også viste sig at være tilfældet i virkeligheden.

Lyt med her, hvor Marie Tolstrup fortæller om de forskellige typer af angst, og hvordan vi kan arbejde med dem både som forældre og i klinikken

Marie Tolstrup er uddannet cand.psych. i 2004. Hun er autoriseret af Psykolognævnet og er specialist og supervisor i psykoterapi med børn og unge. Maries fokus er især angstlidelser og OCD hos børn og unge. Marie var en del af Dansk Psykolog Forenings Corona-ekspertpanel, og er også en del af Dansk Psykolog Forenings Ukraine Beredskabspanel.

Marie er medforfatter på flere forskningsartikler og bøger. Hun er stifter og medejer af forskningsenheden MODIG, som pt. har fokus på forældreudbrændthed i Danmark. Og sidst, men ikke mindst, så er hun indehaver af Psykolog Marie Tolstrup – Børne- og Ungepsykologisk Praksis i København.

Lyt til samtalen herunder, hvor vi bla. kommer ind på:

  • Maries vej til psykologfaget, en særligt inspirerende gymnasielærer og hvordan hendes uddannelse og arbejde i udlandet har givet et særligt perspektiv på psykologien.
  • Hvor udbredt er angst, relaterede lidelser og mistrivsel generelt og hvad Marie ser som hovedårsagen.
  • Hvordan angst kommer til udtryk hos børn og unge (vi gennemgår generaliseret angst, separationsangst, social angst og fobisk angst).
  • Hvordan angst nogle gange kan være tegn på underliggende autisme eller ADHD.
  • Hvorfor OCD adskiller sig fra de andre angstlidelser (og snart ikke hører under samme kategori i diagnosemanualen).
  • Vi taler om forskellen på kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi, og hvornår disse tilgange er relevante eller ikke er relevante.
  • Frygten forældre kan have for at være besværlige, og at vi derfor ofte forsøger at klare tingene på egen hånd alt for længe.
  • Hvad du som forælder kan gøre, når du har et barn med angst, og hvorfor det vigtigste er at bede om hjælp.
  • Og andre gode ting!

Tjek også disse episoder ud, som måske kan inspirerede

Kærlig hilsen

Birgitte Sølvstein

2 kommentarer

  1. Marianne siger:

    hejsa.
    Ift den nye diagnose manual som Marie snakker om. Ved man noget om, hvornår den kommer?
    Det var mest ift OCD som bliver sin egen. Det er som om børnpsyk stadig mener at det er et symptom på ADHD eller autisme ..

    1. Birgitte Sølvstein siger:

      Hej Marianne
      Jeg ved desværre ikke, hvornår den nye ICD-version kommer, men det er ikke meget snart. Lige nu hører den under angst-diagnoserne, og der kan være men behøver jo ikke være en sammenhæng med ADHD og autisme.

      KH Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.