Foto: Alona Vibe
Jeg blev både rørt og lettet, da jeg læste Camilla Mehlsens bog Opmærksomhedstyveriet – Hvordan vores børn blev forsøgskaniner i techeksperimentet. Jeg slugte den på én gang på en togtur fra Jylland til København.
Jeg tænkte, at denne bog har et budskab, vi er klar til at handle på nu. Nemlig: forældre kan kun skabe digital trivsel for vores børn i fællesskab med hinanden og med hjælp fra politikere og institutioner, der skaber rammerne omkring vores børns og unges hverdag. Det er en ulige kamp at kæmpe alene, men det er i høj grad, hvad vi har gjort indtil nu.
Derfor var det en kæmpe fornøjelse at møde Camilla til en snak om bogen i et interview. Resultatet kan du lytte til her. Jeg håber, du vil føle dig oplyst. Men også opløftet og lettet over, at selvom vejen hertil har været svær, så er der en vej frem.
Camilla Mehlsen om hvordan vi kan tale med vores børn om digitale medier, og hvilke skridt vi kan tage i fællesskab for at tage kontrollen tilbage
Camilla Mehlsen er digital medieanalytiker, fordragsholder, medlem af Medienævnet og forfatter til flere bøger om digital adfærd. Camilla brænder for at styrke digital trivsel og digital dannelse hos børn og unge. Hun har været rådgiver og talsperson for Børns Vilkår om børns digitale liv, og har også udviklet undervisningsmaterialer om digitale medier til skoler og gymnasier.
Lyt med herunder til vores samtale, hvor vi bla. kommer ind på
- Camillas egen forældrerejse gennem den digitale udvikling, og hvorfor hun har fået den særlige interesse for børn og unges digitale trivsel.
- Hvordan Camilla oplever debatten i det offentlige, og blandt andet at forældre har ændret sig de seneste år, og hvorfor der er håb forude.
- Hvorfor det har taget os så lang tid at forstå de potentielt skadelige effekter af visse sociale medier og overforbrug af digitale medier generelt.
- Hvad “opmærksomhedsøkonomi” og “kasinokapitalisme” er.
- Hvad begrebet “teknoferens” i kontakten mellem barn og forældre dækker over, og hvilke konsekvenser det kan have.
- Vi kommer omkring ting som “skærmskam”, “kaninhuller” og “ond optimisme”, når det gælder vores evne til at håndtere teknologi og kraftfulde algoritmer på egen hånd.
- Det digitale A- og B-hold, børn med særlige behov og handicaps samt andre socialt udsatte grupper, der især skal beskyttes.
- Hvorfor regler i hjemmet er vigtige, men også hvorfor vi ikke kan løse problemet selv.
- Hvordan det er vigtigt at tale med børn om digitale medier for ikke at skabe en digital generationskløft.
- Første skridt du kan tage til at løfte i flok i stedet for alene.
- Og andre spændende ting..
Du kan finde bogen her: Opmærksomhedstyveriet – Hvordan vores børn blev forsøgskaniner i techeksperimentet, og hvad vi gør nu
Lær mere om Camillas arbejde her: https://www.mehlsenmedia.dk/
Hvis du blev inspireret, så tjek også følgende episoder ud
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Tilmeld:
Kærlig hilsen